kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 214 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-232-206-1 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
Előszó | 5 |
A szarvasfélék kialakulása és elterjedése (Bálint Tibor, dr. Sugár László) | 7 |
A szarvasfélék kialakulása | 7 |
A gímszarvas fajkomplex elterjedése | 9 |
Első csoport | 9 |
Második csoport | 10 |
Harmadik csoport | 11 |
A mondák és regék világa (Bálint Tibor) | 12 |
Az ősi népek szarvaskultusza | 12 |
Magyar szarvaslegendák | 13 |
A szarvas mai elterjedése (Bálint Tibor) | 15 |
Szarvasok a földtekén | 15 |
Szarvasok a Kárpát-medencében | 17 |
A szarvas előfordulása hazánkban | 18 |
Szarvasfajták | 20 |
A szarvas általános jellemzése (dr. Sugár László, Bálint Tibor, Páll Endre) | 25 |
Külső megjelenés, testalkat | 25 |
Testméretek | 25 |
A köztakaró és függelékei | 28 |
Bőr | 28 |
Bőr alatti kötőszövet | 28 |
A köztakaróba és a bőrbe ágyazott mirigyek | 28 |
Szőr | 29 |
A végtagok szaruképletei (a csülök) | 30 |
Az agancs | 30 |
Szervrendszerek | 31 |
Csontváz | 31 |
Fogazat | 31 |
Izomrendszer | 32 |
Emésztőrendszer | 33 |
Légzési rendszer | 35 |
Keringési rendszer | 35 |
Nyirokrendszer | 36 |
Kiválasztórendszer | 36 |
A szaporodás szervei | 37 |
Idegrendszer | 38 |
Érzékszervek | 38 |
A szarvas hangja | 43 |
A szarvas nyoma | 44 |
Járás | 44 |
Lábnyomok | 44 |
A hullaték és egyéb jelek | 45 |
A szarvas élettartama | 45 |
Az agancs (Bálint Tibor, dr. Fatalin Gyula, Páll Endre, dr. Sugár László) | 46 |
Az agancs fejlődése | 46 |
Az agancs éves fejlődése | 46 |
Az agancs fejlődése a korral | 48 |
Az agancs részei és jellemzői | 51 |
Szár | 51 |
Rózsa (koszorú) | 52 |
Ágak | 52 |
Korona | 53 |
Szín, gyöngyözöttség, erezet | 53 |
Tömeg, sűrűség | 54 |
Agancsformák | 54 |
Agancsfejlesztés | 55 |
A szarvas magatartása (Páll Endre, dr. Sugár László) | 58 |
Trületkisajátító magatartás | 58 |
Otthonterület | 58 |
Aktivitás | 59 |
Éves ritmus | 60 |
Napi ritmus | 60 |
Váltás, vándorlás | 61 |
Társas magatartás | 63 |
Csapatképzés | 63 |
Kiközösítés | 70 |
Magatartás egyéb állatfajokkal | 71 |
A magatartás formái | 72 |
Támadás | 72 |
Védekezés | 73 |
Játék | 74 |
Testápolás | 75 |
A szarvas táplálkozása (dr. Sugár László, Páll Endre) | 77 |
Táplálék-összetevők | 78 |
A legfontosabb tápanyagok | 79 |
Kondícióvizsgálat | 80 |
Táplálékok | 81 |
Élelemkeresés | 82 |
A táplálkozás módja | 82 |
A táplálkozás időszaka | 83 |
Pihenés, kérődzés | 84 |
Szaporodásbiológia (Páll Endre, dr. Sugár László) | 85 |
A párzás időszaka | 85 |
A bőgés | 86 |
Verekedés | 88 |
Bőgőhely | 89 |
Ivarérés | 90 |
Párválasztás, párzás | 90 |
Vemhesség | 91 |
Ellés, borjazás | 93 |
Szopás, szoptatás | 93 |
Borjúnevelés | 94 |
A borjú növekedése és fejlődése | 96 |
A szarvas betegségei, sérülései és mortalitása (dr. Sugár László) | 98 |
Egészség és betegség | 98 |
Fertőzöttség és betegség | 99 |
A betegség hatása a szaqrvas szervezetére | 100 |
A szarvas fontosabb betegségei | 100 |
Anyagforgalmi betegségek | 100 |
Toxikus eredetű megbetegedés | 102 |
Vírusos betegségek | 102 |
Baktériumos betegségek | 103 |
Paraziták okozta betegségek | 105 |
Sérülések | 105 |
A szarvas gondozása (dr. Fatalin Gyula, dr. Sugár László, Bálint Tibor) | 106 |
A szarvas és környezete | 106 |
A gondozás és a gazdálkodás fogalma | 107 |
A gazdálkodás célja | 108 |
A táji szarvasgazdálkodás alapjai | 109 |
A szarvaspopuláció változásai | 110 |
A populáció létszáma | 110 |
A populáció sűrűsége | 111 |
A populáció létszámváltozásai | 111 |
A populáció ivararánya | 112 |
A populáció kormegoszlása | 112 |
Állományszabályozás | 112 |
A törzsállomány | 113 |
Szaporodási együttható | 113 |
Az ivararány | 114 |
A kormegoszlás | 115 |
Az állományszabályozás általános elvei | 115 |
Hústermelési modell | 116 |
Átlagos minőségű trófeát termelő modell | 117 |
Kimagasló minőségű trófeát termelő modell | 119 |
Az optimális állomány-összetétel modellje | 120 |
Összefoglalás | 122 |
Kilövési terv és nyilvántartás | 123 |
A vérfrissítés és hatása | 124 |
Zárva tartás | 125 |
Kerítések | 125 |
Vadaskertek | 125 |
Befogók | 127 |
A szarvas kiegészítő takarmányozása | 128 |
Vadföldek | 129 |
Etetés | 131 |
Víz, só | 132 |
Ökonómiai értékelés | 132 |
Károsítás és kárelhárítás | 132 |
A szarvas vadászata (Bálint Tibor, dr. Fatalin Gyula, Páll Endre) | 138 |
A vadászterület | 138 |
A terület feltártsága | 138 |
Vadászati berendezések, személyzet | 139 |
Magasles | 139 |
Cserkészút | 141 |
Etető | 141 |
Sózó | 142 |
Dagonya | 143 |
Vadászház | 143 |
Szállítóeszközök | 144 |
Szakszemélyzet | 145 |
A vadász öltözködése, felszerelése | 146 |
Vadászati módok | 146 |
Cserkészés | 146 |
Les | 147 |
Terelés | 147 |
Barkácsolás | 148 |
Vegyes vadászati módok | 149 |
Évszakonkénti vadászati módok | 150 |
Szarvasbőgés | 150 |
Szarvashívók | 152 |
Az élő szarvas korának meghatározása | 154 |
Selejtezés | 156 |
Általános selejtezési irányelvek | 157 |
A minőségi selejtezés irányelvei | 161 |
Mikor lőjük a szarvasbikát? | 168 |
A sutavad lelövése, selejtezése | 169 |
A selejtezés értékelése | 173 |
A lövés és a találat jelzése | 174 |
A jelzés | 174 |
Sebzés, utánkeresés | 176 |
Zsigerelés és a lőtt szarvas kezelése | 178 |
A lőtt szarvas korának megállapítása | 180 |
Kormeghatározás a fogévgyűrűk alapján | 180 |
Kormeghatározás a fogkopás alapján | 180 |
A kormeghatározás egyéb módszerei | 181 |
Kormeghatározás a hullott agancs alapján | 184 |
Trófeabírálat | 184 |
A Nadler-képlet | 184 |
A nemzetközi képlet | 186 |
Az agancs mérése | 187 |
A rendellenesen fejlődött agancsok mérése | 190 |
Agancstörzskönyv, a pontozások értékelése | 191 |
A trófea kikészítése | 192 |
Montírozás | 194 |
A trófeák fényképezése | 194 |
Vendégvadásztatás | 195 |
A magyar szarvas jelene és jövője (dr. Fatalin Gyula, Páll Endre) | 199 |
Irodalom | 208 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.