885.911

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A genetikailag módosított élelmiszerek biztonsága

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Budapest
Kiadó: Természetesen Alapítvány
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 152 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-229-735-0
Megjegyzés: Második, átdolgozott kiadás. Néhány fekete-fehér illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Nem bizonyult eddig kockázat nélkülinek egyetlen technológia sem. Gyanakszom, ha valaki munkáltatójának portékájáról ennek ellenkezőjét szándékozik elhitetni; ha válaszok helyett arra fordítja energiáit, hogy a kérdezőket elhallgattassa. Dolgainkat minden korokban a kritika vitte előbbre; addig szerzett tudásunk újragondolása. Ilyen a klasszikus kutatói alapállás. A könyv - amit ajánlok - állítások és kérdések gyűjteménye. Lehet, sőt kötelező vitatkozni vele; lehet, sőt kötelező ennek visszahatásaként új megoldások felmutatása. Csak tartalmának figyelmen kívül hagyása méltatlan azoktól, akik e terület érdemi érintettjeinek gondolják maguk.
Darvas Béla

Pusztai Árpád és Bardócz Zsuzsa tudományos igénnyel megrajzolt, világos és áttekinthető képet ad a huszonegyedik század legizgalmasabb és tán legvitatottabb tudományos kérdéséről: az élelmiszeralapanyag-termelés és a genetika tudományának kapcsolatáról. Ami néhány évtizede még a sci-fi körébe tartozott, ma megvalósítható realitás,... Tovább

Fülszöveg

Nem bizonyult eddig kockázat nélkülinek egyetlen technológia sem. Gyanakszom, ha valaki munkáltatójának portékájáról ennek ellenkezőjét szándékozik elhitetni; ha válaszok helyett arra fordítja energiáit, hogy a kérdezőket elhallgattassa. Dolgainkat minden korokban a kritika vitte előbbre; addig szerzett tudásunk újragondolása. Ilyen a klasszikus kutatói alapállás. A könyv - amit ajánlok - állítások és kérdések gyűjteménye. Lehet, sőt kötelező vitatkozni vele; lehet, sőt kötelező ennek visszahatásaként új megoldások felmutatása. Csak tartalmának figyelmen kívül hagyása méltatlan azoktól, akik e terület érdemi érintettjeinek gondolják maguk.
Darvas Béla

Pusztai Árpád és Bardócz Zsuzsa tudományos igénnyel megrajzolt, világos és áttekinthető képet ad a huszonegyedik század legizgalmasabb és tán legvitatottabb tudományos kérdéséről: az élelmiszeralapanyag-termelés és a genetika tudományának kapcsolatáról. Ami néhány évtizede még a sci-fi körébe tartozott, ma megvalósítható realitás, sőt vállalatbirodalmak meggazdagodásának forrása. Kérdés, hogy kellő megfontoltság és óvatosság kíséri-e a genetika csodálatos eredményeinek aprópénzre váltását, avagy az ipari nagyhatalmak mohósága a kísérleti nyulak szerepét osztja ránk, ügyet sem vetve a természeti környezet és az utánunk következő generációk egészségügyi kockázataira. Ma úgy tűnik, az elvárt gondosság nem elsődleges szempont. De minderre választ kap, ha elolvassa a szerzőpáros lebilincselő tanulmányát.
Sajgó Mihály

Ritkán, de mindig vannak közöttünk kivételes, hiteles emberek és műveik, akik és amelyek a megalapozott tudományos véleményt a közösségek, a környezet és a saját önbecsülésük szolgálatába tudják állítani, és ezzel bátran szembeszállnak az arctalan nemzetközi pénztőke és kiszolgálóik hatalmával. Ilyenek e könyv nagyra becsült szerzői, Pusztai Árpád és Bardócz Zsuzsa. Ezzel ajánlom a művüket minden jó szándékú olvasó szíves figyelmébe.
Márai Géza Vissza

Tartalom

A Kiadó előszava 7
A szerzők előszava 9
Bevezetés 11
A genetikai módosítás alapjai - egy csöppnyi tudomány 15
A genetikai módosítás - hogyan csinálják? 15
A genetikai módosításhoz használt gének 19
A promóter 20
A marker- és riportergén 21
A stop jel 22
A transzgén 22
A génmódosított növények előállítási módszerei 23
Szelekció és szaporítás 24
A génmódosított növények engedélyezése 25
A tények és a tudományosan megalapozatlan állítások 27
A genetikai módosítás nem a tradicionális növénynemesítés kiterjesztése 27
Az antisense-technológia 31
A terminátortechnika 32
A „traitor" (áruló) technológia 34
Váratlan következmények 36
A genetikai determinizmus: a génmanipuláció hibás feltételezésen alapszik 1 37
Splice-szómák (spliceosomes) 38
A fehérjék szintézis utáni módosítása 41
A fehérjék kísérői, a saperonok 42
A befogadó sejt génjeinek meghibásodása - elkerülhetetlen veszteségek 43
A transzgén pozíciójának meghatározása 44
A promóterek és a gének ki- és bekapcsolása 45
Horizontális génátvitel 47
Daganatos és egyéb betegségek 50
A csupasz DNS 53
A géntechnológiával kapcsolatos egyéb problémák és megalapozatlan feltételezések 54
A genetikailag módosított növények táplálkozástani megítélése 65
A génmódosított élelmiszerek ígért táplálkozástani- és egészségügyi előnyei 65
A magas metionintartalmú génmódosított szója 65
A sok béta-karotint tartalmazó génmódosított rizs (golden rice) 66
A több fehérjét tartalmazó génmódosított burgonya 67
A géntechnológia szerepe a világ lakosságának élelmiszer-ellátásában 68
A génmódosított növények termesztésének hatása
a gyom- és rovarirtószerek használatára 71
A Bt-rezisztencia kifejlődése 73
A génmódosított növények biztonsági vizsgálata és engedélyezése 77
A genetikailag módosított növények biztonsági vizsgálata 77
A génmódosított növények engedélyezésének általános feltételei 78
A lényegi azonosság 78
Az EU-ban fontosnak tartott feltételek 81
Az antibiotikum-rezisztenciát kódoló gén használata 81
Az ember és állat tűrőképessége 82
A transzgén biztonsága 83
A transzgén fehérjestabilitása a bélben 84
A géntechnológia semlegességének problémája 88
Allergén hatások és a genetikai módosítás 91
A biztonsági vizsgálatok hiányosságai 98
Bejuthatnak-e engedélyezés nélkül a génmódosított élelmiszerek
az emberi táplálékláncba, és ennek milyen következményei lehetnek? 101
Az eddig elvégzett kockázatbecslési tesztek tanulságai 105
A Flavr-Savr-paradicsom 105
Kizárható-e az egészségkárosodás lehetősége
a független, átlátható és tudományosan megalapozott
táplálkozástani és toxikológiai kockázatbecslés hiányában? 107
A biológiai tesztelés és a javasolt kísérleti terv 109
A génmódosított növényekkel kapcsolatos
nemzetközi törvények és előírások 113
A multinacionális cégek és bankok szerepe a biotechnológiában 117
A génmódosított növények termesztésének globális következményei 117
A molekuláris biológia és a biotechnológia üzletté válása 119
A biotechnológiai ipar intoleranciája 122
Az intézményesített elhallgattatás módszerei 124
A géntechnológia bevezetésével kapcsolatos morális kérdések 126
Milyen választási lehetőségünk van? - Merre menjünk? 128
A hagyományos termesztés 128
A génmódosított növényeken és állatokon alapuló mezőgazdaság 128
Biogazdálkodás 131
A világ leghumánusabb géntörvénye - a norvég géntörvény 135
Történelmi háttér 135
A norvég géntechnológiai törvény 136
A Norvég Biotechnológiai Tanácsadó Testület (NBAB) 136
Az import dokumentációk engedélyezése és ellenőrzése 139
A Cartagena Protokoll 139
Szómagyarázat 141
Hivatkozások 145
Ajánlott irodalom 148
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem