1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A gazdaságos termelés szervezési és költségszámítási módszerei

Kézirat

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Budapesti Műszaki Egyetem Mérnöki Továbbképző Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 64 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-431-412-0
Megjegyzés: A könyv 408 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szocialista társadalom építésére irányuló feladataink ellátásához gazdasági fejlődésünk megfelelő dinamizmusa, de ugyanakkor a népgazdaság kielégítő egyensúlyi helyzetének biztosítása szükséges.... Tovább

Előszó

A szocialista társadalom építésére irányuló feladataink ellátásához gazdasági fejlődésünk megfelelő dinamizmusa, de ugyanakkor a népgazdaság kielégítő egyensúlyi helyzetének biztosítása szükséges. A gazdaságfejlesztés alapvető követelménye, hogy a termelés hatékonysága, gazdaságossága és a népgazdaság exportképessége gyorsan javuljon. A gazdaságos termelés sorrendben első feltétele a gyártott termékek minősítése, fejlesztése, a termelés összetételének, szerkezetének megfelelő kialakítása. A termelés szerkezetének fejlesztése révén a rendelkezésre álló erőforrások fokozott hatékony kihasználása, a hazai szükségleteket magas színvonalon kielégítő és a kedvező feltételek mellett exportálható termékek és szolgáltatások előállítása alapvetően fontos követelmény.
Ezeknek a feladatoknak a megvalósításához lehetővé kell tenni a versenyképességnek távlati szemléletben és nemzetközi mérce alapján történő vizsgálatát, a műszaki és közgazdasági szemlélet egységét, a termelés és a piaci feltételek összefüggéseinek tisztázását. Biztosítani kell, hogy a vállalatok megítélhessék a profiljukba tartozó tevékenységek hatékonysági perspektíváját, új fejlesztési irányok realitását, kidolgozhassák és ellenőrizhessék azokat a termelési, piaci célokat, amelyeket egyes konkrét fejlesztésekkel el kívánnak érni, illetve amelyeket termékszerkezetük átalakításában követnek és amelyekkel a gazdaságos termelés feltételeit biztosíthatják. Vissza

Tartalom

Bevezető 7
I. GAZDASÁGOS TERMÉKSZERKEZET 9
1. Gazdaságos termelés kialakításának műszaki-gazdasági kritériumai 9
1.1 Előkészítő tevékenységek 9
1.1.1. Termelési szerkezet egységeinek megválasztása 9
1.1.2. Fejlesztési programok felülvizsgálata 10
1.2. Műszaki-gazdasági kritériumok alapján végzett elemző munka 10
1.2.1. Termékcsoportok, gyártási ágak mai helyzetének és a jövőben várható perspektívájának vizsgálata 10
1.2.2. Az egyes műszaki-gazdasági kritériumok tartalma 11
1.2.2.1. A termelés tömegszerűsége 11
1.2.2.2. A termelés műszaki színvonala, szervezési kultúrája 12
1.2.2.3. Piaci és kereskedelmi pozíciók 15
1.2.2.4. Gyártási ág hátterének elemzése 16
1.2.3. A vállalat termékeinek és szolgáltatásainak csoportosítása 17
2. A termékek értékelésénél, minősítésénél figyelembe veendő kérdések (Az önköltségszámítás korszerűsítése) 18
2.1. A termékek értékelésének jelenlegi gyakorlata 19
2.1.1. Részleges költségszámítási módszerek 20
2.1.2. A gyakorlat elemzése, a hibák megszüntetését célzó irányok meghatározása 21
2.2. A termék és a termelő berendezés közötti kapcsolat feltárása 24
2.2.1. A termék és a termelő berendezés közötti kapcsolat feltárásából származó egyéb eredmények 27
2.2.1.1. A kapacitás kihasználásából származó eredmény, ill. a kihasználatlanságból származó kár meghatározása 27
2.2.1.2. A gépüzemköltség figyelembevételének szükségessége beruházási változatok eldöntésénél 29
2.2.2. A korszerűsítés szükségességének gyakorlatban végzett bizonyítása 31
II. GAZDASÁGOS TERMELÉS 36
1. Gazdaságos termelés és a szervezés 36
1.1. Helyzetvizsgálat és elemzés szükségessége 36
1.1.1. Helyzetvizsgálat 37
1.1.2. Elemzés 38
1.1.3. Az elemzés útján feltárt tipikusnak tekinthető hiányosságok 39
1.1.4. A hibák okai 40
1.2. A nehézségek megszüntetésének irányelvei 41
1.3. A rendszer kiépítése 42
1.3.1. Rendszerszemléletű célmeghatározás 43
1.3.1.1. Egyes szervek feladatainak meghatározása a célkitűzések felbontása útján 43
1.3.2. Információrendszer kiépítése 45
1.3.3. Szabályozáselmélet egyszerűsített formában való alkalmazása 46
2. Gazdaságos termelést elősegítő egyes intézkedések 50
2.1. Műszaki előkészítés 51
2.1.1. Gazdaságos gyárthatóság és használati érték növelése 51
2.1.2. A gyártási folyamat tervezése 53
2.1.3. Anyag és munkanormák meghatározása 57
2.1.4. A megmunkáló gépek megválasztása 57
2.2. A termelés eredményességét fokozó egyéb intézkedések 56
2.2.1. Az élőmunkával való gazdálkodás 56
2.2.2. A szakosítás és kooperáció egyes kérdései 57
2.2.3. Az elemző tevékenység fontossága 58
2.2.4. Kiszolgáló tevékenységek, segédfolyamatok szakosítása 60
2.3. Eszközgazdálkodás 61
2.3.1. Forgóeszközgazdálkodás 61
2.3.2. Állóeszközgazdálkodás 62

Dr. Ferenczi Sándor

Dr. Ferenczi Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Ferenczi Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem