kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | "Pátria" Irodalmi Vállalat és Nyomdai Részvénytársaság |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 224 oldal |
Sorozatcím: | A M. Kir. Földmívelésügyi Minisztérium gazdasági szakkönyvei |
Kötetszám: | 56 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal. |
Előszó | 3 |
Háztartási ismeretek | |
A háziasszony kötelességei | 5 |
A háziasszony tulajdonságai | 6 |
Beosztás és takarékosság a háztartásban | 6 |
A család készpénzszükséglete | 7 |
Költségvetés | 7 |
Háztartási napló | 8 |
Rovatos háztartási napló | 9 |
A lakás | 10 |
A konyha berendezése és tisztántartása | 13 |
A lakás takarítása | 16 |
Évszaki takarítás | 17 |
Hogyan védekezzünk a lakásban az élősködő rovarok és állatok ellen | 18 |
Ruházat | 19 |
Nagymosás | 22 |
Ruhaneműek gondozása | 24 |
A fűtés | 26 |
Világítás | 29 |
A család élelmezése | 29 |
A húsokról általában | 34 |
A húsok osztályozása | 35 |
Sertésvágás és feldolgozás | 39 |
A tej és tejtermékek | 41 |
A tojás | 43 |
Zsír | 45 |
Szappanfőzés | 47 |
A zöldfőzelékek fontossága | 47 |
A főzelékfélék elkészítési módjai | 49 |
A főzelékfélék eltartása | 51 |
A gyümölcs | 53 |
Fűszerfélék | 54 |
Italok | 57 |
Üdítő italok | 57 |
A liszt | 59 |
Kenyérsütés | 59 |
Tartósítás | |
A tartósítás céljai és módjai | 61 |
A termények előkészítése | 62 |
Aszalás | 63 |
Befőzés | 65 |
Befőttek | 67 |
Gyümölcsízek, lekvárok és jamek | 68 |
Különfélék | 70 |
Zöldségfélék befőzése | 71 |
Állattenyésztési ismeretek | |
A háziállatok gazdasági jelentősége és haszna | 75 |
Tejgazdaságtan: | |
A tejelőtehén takarmányozása | 76 |
A tej összetétele | 78 |
A tej tulajdonságai | 79 |
Tejhibák és tejhamisítás | 79 |
Fejés, tejkezelés | 80 |
Kézi, géppel való fölözés, köpülés | 83 |
Aludttej- és túrókészítés | 86 |
Pasztőrözés | 86 |
Fölözött tej felhasználása | 87 |
Baromfitenyésztés: | |
Tyúktenyésztés | 88 |
Keltetés | 95 |
A géppel való keltetés | 97 |
Csibenevelés | 98 |
A tyúkok téli és nyári takarmányozása | 99 |
Liba- és kacsatenyésztés | 100 |
Pulykatenyésztés | 103 |
Sertéstenyésztés: | |
Malacnevelés | 107 |
Hízlalás | 109 |
Sertésbetegségek | 111 |
Kertészet | |
A konyhakert helyének megválasztása, beosztása | 113 |
Talajmunkák | 115 |
A trágyázás | 116 |
Vetésforgó | 118 |
Melegágy | 120 |
Palántanevelés | 121 |
Öntözés | 122 |
Káposztafélék termesztése | 124 |
Kobakosok termesztése | 127 |
Gyökérfélék termesztése | 129 |
Gumós növények termesztése | 131 |
Hagymafélék termesztése | 132 |
Paradicsom | 133 |
Paprika | 134 |
Hüvelyesek termesztése | 134 |
Gyümölcsfák ápolása | 135 |
Virágkertészet | 137 |
Évelő konyhakerti növények termesztése | 139 |
Egészségügyi és csecsemőápolási ismeretek | |
Az emberi szervezet ismertetése | 141 |
A kórokozók ismertetése | 142 |
Mik alkotják az ember ellenállóképességét | 143 |
A védőoltások | 144 |
Himlőoltás | 145 |
Diftériaoltás | 146 |
Vörheny elleni védőoltás | 147 |
Kanyaró elleni védőoltás | 147 |
A merevgörcs elleni védőoltás | 148 |
Veszettség elleni védőoltás | 148 |
Fertőző betegségek | 150 |
Vastagbélhurut | 150 |
Légutak hurutos fertőzései | 151 |
Gümőkór | 151 |
Szamárköhögés | 152 |
Tífusz | 154 |
Trachoma | 156 |
A csecsemő gondozása, ápolása | 158 |
Természetes táplálás | 158 |
Mesterséges táplálás | 163 |
Kevert táplálás | 163 |
Vegyes táplálás | 164 |
A kisgyermek ápolása, gondozása | 165 |
A csecsemő öltöztetése | 169 |
A kisgyermekek ápolása | 172 |
Hogyan edzzük gyermekeinket | 173 |
Leggyakoribb betegségei a babának: | |
A gyomor- és bélhurut | 181 |
Meghűléses betegségek | 182 |
Bőrkiütések | 183 |
Az egészséges életmód | 186 |
Lakás | 187 |
A család élelmezése | 190 |
Betegápolás. Elsősegélynyújtás | 200 |
Neveléstan | |
Testi nevelés | 207 |
Lelki nevelés | 207 |
A nevelés eszközei | 208 |
Óvoda,iskola | 213 |
A szülők és az iskola együttműködése | 216 |
Pályaválasztás, önművelés | 216 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.