1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A fűszerpaprika termesztése és feldolgozása

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 281 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-489-6
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A fűszerpaprika az ezerötszázas évek táján Dél-Amerikából került hazánkba. Azóta jellegzetes hazai fűszerünkké vált, mondhatnánk úgy is, hogy szinte az egyedülivé. A magyar konyha világhírnevének megalapozója lett. Éppen ezért már nemcsak mi, magyarok vagyunk fogyasztói a fűszerpaprikának, hanem a világ számtalan országának lakói. Túlzás lenne azonban népszerűségét csupán magyaros karakterének tulajdonítani, mert általános értékei sokféle étel ízesítésére teszik alkalmassá.
A magyar szakirodalomban ez az első olyan könyv, amely önállóan foglalkozik a fászerpaprika termesztésével és feldoglozásával. A szerző több évtizedes kutatómunka és gyakorlati tapasztalat summáját adja vele a szakemberek kezébe. Természetesen a legújabb hazai kísérleti eredmények mellett külföldi adatokat is közöl. Témaválasztásának időszerűségét kiemeli, hogy a fűszerpaprika-ágazat fejlesztése most van napirenden.
Ahhoz, hogy közkedvelt növényünk hírnevét megőrizzük, sőt növeljük, ismernünk kell a modern... Tovább

Fülszöveg

A fűszerpaprika az ezerötszázas évek táján Dél-Amerikából került hazánkba. Azóta jellegzetes hazai fűszerünkké vált, mondhatnánk úgy is, hogy szinte az egyedülivé. A magyar konyha világhírnevének megalapozója lett. Éppen ezért már nemcsak mi, magyarok vagyunk fogyasztói a fűszerpaprikának, hanem a világ számtalan országának lakói. Túlzás lenne azonban népszerűségét csupán magyaros karakterének tulajdonítani, mert általános értékei sokféle étel ízesítésére teszik alkalmassá.
A magyar szakirodalomban ez az első olyan könyv, amely önállóan foglalkozik a fászerpaprika termesztésével és feldoglozásával. A szerző több évtizedes kutatómunka és gyakorlati tapasztalat summáját adja vele a szakemberek kezébe. Természetesen a legújabb hazai kísérleti eredmények mellett külföldi adatokat is közöl. Témaválasztásának időszerűségét kiemeli, hogy a fűszerpaprika-ágazat fejlesztése most van napirenden.
Ahhoz, hogy közkedvelt növényünk hírnevét megőrizzük, sőt növeljük, ismernünk kell a modern termesztéstechnológiát. Éppen ezért az új fajták, a gépesítés, az öntözés, a kemizálás, a minősítés mind, mind kellő súllyal kapnak helyet a könyvben. A feldolgozási rész hasonlóan korszerű technológián alapul. A gyártási módszerek között szó esik az oleoresingyártásról is, amellyel az egyik legújabb megjelenési formájában állítható elő a fűszer.
Könyvünket azoknak ajánljuk, akik a fűszerpaprika termesztésén, feldolgozásán vagy értékesítése terén fáradoznak. Számukra megbízható segíséget nyújt, hasznos munkatárssá válhat. Vissza

Tartalom

Előszó
A fűszerpaprika elterjedése és jelentősége7
Származási helye és elnevezése11
A termesztés története és helyzete Magyarországon16
Termesztése külföldön16
Felhasználása a táplálkozásban21
Szerepe a gyógyászatban22
Jelentősége az állatok táplálkozásában24
Belföldi fogyasztás és igények25
Exportja27
A fűszerpaprika alaktani jellemzése és fajtái30
Rendszertani helye30
Alaktani jellemzése31
A fontosabb fajták jellemzése33
Nemesítés (Kapeller K.)46
A fűszerpaprika környezeti igényei52
Hőigény52
Fényigény54
Vízigény56
Tápanyagigény57
Talajigény58
Egyéb ökológiai tényezők58
Termőkörzetek természeti adottságai61
A szegedi körzet63
A kalocsai körzet71
A szegedi és a kalocsai körzet adottságainak közös vonásai80
A fűszerpaprika termesztése82
A termelési rendszer kialakítása82
A termesztés előkészítése83
Területkiválasztás85
Vetésforgó87
Trágyázás91
Talajművelés99
Szaporítás107
Palántaneveléses módszer108
Palántatermesztő berendezések111
Talajelőkészítés115
Vetőmag-előkészítés117
Palántaápolási munkák122
Langyos- és hidegágyi palántanevelés125
A palánták végleges helyre ültetése126
A tenyészterület meghatározása129
A palántázás időpontják megválasztása135
Gépi ültetés138
Helyrevetés142
Növényápolás146
Öntözés148
Növényvédelem (Kapeller K.)154
Betakarítás173
Utóérlelés182
Tárolás201
A fűszerpaprika feldolgozása (Végvári J.)204
Paprikamalmok, őrlési eljárások206
Üzemi feldolgozás207
A feldolgozás válsága208
Őrleményminőségek209
A nyersanyag210
Korszerű nagyüzemi feldolgozás217
Őrleménykészítés228
A nyerstermés feldolgozási műveletei230
Az utóérlelt termés feldolgozása245
Oleoresingyártás253
Minősítés (Szűcs K.)256
Irodalomjegyzék269

Dr. Szűcs Kálmán

Dr. Szűcs Kálmán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szűcs Kálmán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem