A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A főzőkanál csodálatos meséi

303 híres szakács titka

Szerző
Grafikus
Budapest
Kiadó: Szerzői magánkiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 224 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: A fejezetcímek verseit Endrődi Béla írta. 16 színes, egész oldalas illusztrációval díszített. Nyomtatta Hornyánszky Viktor Rt., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Most, hogy könyvem a nyilvánosság elé kerül, némi aggodalommal kérdem: nem fognak-e félreérteni? Elsősorban azért, mert ha lapozgatok az itt következő receptek között, magamnak is be kell látnom,... Tovább

Előszó

Most, hogy könyvem a nyilvánosság elé kerül, némi aggodalommal kérdem: nem fognak-e félreérteni? Elsősorban azért, mert ha lapozgatok az itt következő receptek között, magamnak is be kell látnom, hogy bizony sok olyan étel akad közöttük, amelyeknek elkészítése manapság úgyszólván lehetetlen.
- Remek...! "Vegyünk hat tojássárgáját!" ... De hát honnan vegyünk? - hallom máris a savanyú megjegyzéseket.
Régi igazság, hogy egy könyv nem csak a mának íródik. És holnap talán már nem lesz háziasszonyi probléma a tojás, a tejszín, a vaj és a cukor. Erre a holnapra, a háború utáni konyha lehetőségeire fegyverzi fel a sütés-főzés tudományának kedvelőit és gyakorlóit ez a könyv és ezt el kellett mondani mentségére.
Másik nyugtalanító érzésem: félek azoknak a kritikájától, akik több tapasztalattal bírnak és a főzés mesterségét jobban értik, mint én. Ezek joggal mondhatják majd:
- Hohó! Rengeteg remek dolog, százféle ételcsoda van még a világon, amelyeknek készítési módja hiányzik ebből a könyvből!
Ime válaszom: ez a könyv nem rendszeres szakácskönyv, csupán receptgyüjtemény, amelyet évek hosszú során szedtem össze lelkes szorgalommal. Mindenütt, ahol valami jó ételt ettem, magánháznál vagy vendéglőben, itthon vagy külföldön, első gondolatom az volt: hogyan juthatnék az illető étel receptjének birtokába? Sok fáradság, utánjárás és ügyeskedés kellett ahhoz, hogy célomat elérjem -, de íme, itt a gyüjtemény teljesen és hiánytalanul! Mindegyik darabjáról tudom, hogy kitől és hol szereztem, épp ezért számomra egy kissé emlékkönyv is, napló is ez a szakácskönyv. Vissza

Tartalom

Előszó5
Levesek
Húsleves9
Gulyásleves10
Forrázott gombócleves11
Tyúkleves, vékony metélttel11
Bortch, azaz orosz káposztaleves12
Céklaleves13
Rákleves13
Teknősbékaleves, 12 személyre14
Zöldségleves15
Minestorne16
Makarónileves16
Diétás zöldségleves17
A sauce-ok készítéséről általában21
Glace készítése22
Bechamel, azaz tejjel felengedett vajas rántás23
Velouté24
Sauce supréme24
Sauce cháteau25
Sauce Colbert25
Madeira sauce26
Sauce chasseur27
Sonkamártás, tojásételre27
Sauce hollandaisemártás28
Mayonnaise készítés28
Sauce verte28
Tartásauce29
Tárkányos tartársauce29
Béarnaise sauce29
Cumberland sauce30
Tárkonysauce30
Vinaigrettesauce31
Sause rose31
Édes mustársauce31
Ecetes tormamártás31
Ecetes tormamártás, almával31
Sóskamártás32
Hagymamártás, két-három személyre32
Halak és rákok
Homard armoricaine35
Homard Thermidor36
Burgonyában caviár37
Lobster coktail37
Rák-soufflé, 6-8 személyre38
Rák provencale39
Rák "Anette"40
Fogas kardinálmódra40
Süllő és fogas-florentine41
Fogas- vagy süllő-filet Mornay sauce-szal42
Párisi fogas43
Barbue "Bonne femme"43
Pilaff de sole43
Marinirozott rántotthal44
Sajtos és vegyes előételek
Borjúvelőpoulet47
Velőtorta 6 személyre48
Gnocchi au gratin48
Gnocchi romaine49
Spaghettis ragout borjúmiriggyel, libamájjal és borjúnyelvvel49
Rántott gomba50
Borjús fás timbale-okban, 10-12 személyre51
Virsli gombával52
Töltött krumpli, kis kerek formában53
Töltött tök, kétfajta módon53
Hússal töltött rétes54
Ördögpirula, velővel töltve55
Húsnélküli töltöttpaprika56
Töltött profitelorok, gomba- sonka- és spenótpürével56
Vol au vent58
Nouilles italiennes aux épinard58
Spenótos barátfüle59
Spenót roulade59
Karfiolpudding60
Sonkás burgonyapudding60
Csúsztatott sajtos palacsinta61
Gombás libamájpörkölt61
Sajtkrém palacsintában61
Sajtos rétes62
Burgonya omlette62
Burgonyalángos63
Tojásételek
Oeufs cocotte au jus67
Oeufs Metternich67
Oeufs princesse68
Oeufs Bercy68
Oeufs Chimay68
Oeufs sur le plat aur beurre noir69
Oeufs piemontaises69
Oeufs mollets au gratin69
Oeufs Aurore70
Oeufs Toupinelle71
Oeufs florentines71
Lorraine-i torta72
Habart tojás sajtos souffléban72
Töltött paradicsom, rántottával73
Beschameles töltött tojás73
Tejfeles török tojás74
Gombás omlette, tűzálló tálban74
Omlette Mére Poulard75
Omlette paysanne75
Sonkás omlette76
Egyszerű omlette76
Sajtos omlette76
Baromfiak
Currys csirke79
Poulard Alufera79
Pezsgőben dinsztelt csirke82
Csirke, francia módra81
Csirke Villeroy82
Poulet Valencieune82
Csirke diable83
Csirke polonaise84
Sonkástésztával töltött csirke84
Zsályával töltött csirke85
Emincé de volaille85
Csirke tálban86
Becsinált csirke87
Csirke ragout87
Paprikáscsirke palacsintában88
Csirkegulyás88
Gombás csirke88
Chicken pie89
Főtt csirke készítési módja90
Faschirozott libamell91
Caneton á l'orange91
Rizses kacsa, vagy libaaprólék92
Vad, sült, pecsenye
Aiguillett de boeuf97
Boeuf braisé98
Óriás beefsteak98
Vesepecsenye-ragout99
Salade de boeuf 8-10 személyre100
Rumsteak "Molnárné módra"101
Magyaros párolt vesepecsenye101
Marhahúsból fehér faschirozott102
Kétszer darált marhafaschirozott102
Magyaros beefsteak102
Marha-ragout tarhonyával103
Magyaros párolt marhafelsál103
Blaquette de veau103
Borjú- vagy báránygerinc prézlivel sütve104
Bárány- vagy borjúkotlett hálóban104
Gombás borjútekercs105
Borjúszelet, francia módra105
Egybesült dinsztelt borjúhús106
Egybesült borjúfaschirozott106
Nyúl vadasmártásban107
Nyúl angolosan108
Káposztás fácán108
Őz-ragout109
Töltött hideg vaddisznófej109
Hideg waldecki májas110
Pilaf d'agneau orientale111
Sertésborda Julien-módra111
Zöldségköretek
A zöldségfőzésről általában115
Rizs készítési módja116
Tarhonya készítési módja117
Gomba-duxel117
Céleri au jus118
Aubergine118
Fonds d'artichauts119
Petits pois á la francaise119
Szarvasgomba, azaz truffes portói borban120
Flageolet, azaz francia szárazbabköret120
Francia babfőzelék120
Gyenge kukorica eltevése121
Kukoricafőzelék121
Kukoricafőzelék más módon122
Kukorica-croquette122
Gesztenyefőzelék122
Francia ratatouille, azaz vegyes zöldség összefőzve123
Puffancs-burgonya123
Francia rakottburgonya123
Makaróni milánói módra124
Paprikás champignon124
Tökfőzelék125
Hideg rizs spanyol módra125
Hideg töltöttparadicsom126
Hideg paradicsom angol módra126
Francia pirított hagyma127
Liptói túróval töltött zöldpaprika127
Sonkapác128
Saláták
Nápolyi saláta131
Salade Mimosa131
Salade Waldorf132
Salade américaine132
Grape fruit saláta133
Kapros uborkasaláta133
Ketchupos mayonnaise-es saláta134
Hideg spárgasaláta134
Zöldsaláta lengyelesen134
Sült paprikasaláta135
Meleg pouddingok és souflék
Szerecsening poudding formában139
Ing139
Karamellpoudding139
Kávépoudding140
Édes zsemlyepoudding140
Citrom-sufflé dunsztban140
Vanillia-soufflé141
Csokolád-soufflé141
Mágnás-soufflé141
Túrófelfújt142
Palacsinta-soufflé dióval142
Kávéfelfujt142
Torták, krémek
Francia citromkrémtorta147
Riz á l'imperatrice148
Csokoládé consommé kis csészékben149
Hideg kakaókrém150
Madártej150
Hideg gríz-krém151
Soufflé glacé á l'orange151
Kevert vanillia- és csokolád-soufflé jegelve152
Esterházy parfait152
Vaniliafagylalt reszelt csokoládéval153
Mürb-tészta, töltött gyümölcs alá, vagy meleg kávékrémes tartallekhez153
Gyümölcs- és vastagtészták
Töltött alma, vagy körte, mürb-tészta korongon157
Alma-flan157
Alma-Charlotte157
Mandarinos omlette158
Pommes mireilles159
Pommes suédoises159
Töltött mandarin160
Ananászfagylalt160
Szamócás tészta161
Gyümölcskocsonya161
Kinds-Koch162
Csokoládés metélt162
Profiterol recept édes tésztához163
Kálmán-féle vaniliakrém163
Vaniliakrém más módon164
Kávé-krém tartellekhez164
Csokoládés tejberizs165
Kisült borsótészta165
Horthy-rétes165
Édes ördögpirula166
Habospalacsinta166
Meleg rizstartelette167
Crépes Roxane167
Puncsos szelet167
Sipos-féle piskótatészta168
Csokoládé őzgerinc168
Szerecsen ingben169
Francia meringue169
Farsangi fánk170
Négyszer sodort vajastészta170
Vajastészta más módon172
D'Artois dióval172
Rétestészta173
Csigarétes174
Vékonytésztájú beigli175
Kelt tészta176
Diótöltelék kelttésztához177
Máktöltelék kelttésztához178
Fahéjas töltelék178
Túrósgombóc178
Vastag palacsinta179
Stiriai metélt179
Túróspalacsinta hat személyre180
Csehpimasz (dalkelli)180
Zsemlyegombóc vadhoz181
Zsemlyepoudding 181
Felvidéki szilvásgombóc181
Demidoff-torta182
Túróstorta183
Máktorta183
Máktorta184
Máktorta184
Meleg csokoládétorta185
Cseresznyéstorta185
Dobostorta185
Kis mogyoróstorta186
Orosztorta186
Sauce-ok édes tésztákhoz
Csokolád-sauce191
Punch-sauce191
Karamellpouddinghoz való sauce192
Vaniliasodó192
Borsodó192
Fraises Melba sauce192
Jamek és szörpök
Málnaszörp195
Magvas gyümölcs eltevése195
Szilva-jam196
Narancs-jam196
Francia gyümölcscup197
Szamóca-bowle197
Pogácsafélék
Töpörtyüspogácsa201
Töpörtyüspogácsa201
Babapogácsa202
Meleg zsemlye sandwich-ek202
Meleg virslis sandwich203
Sajtos profiterol203
Angol muffins203
Sajtoskeksz204
Gerbeaud brioche204
D'Artois norvégienne205
Parmezáncsók205
Sajtos-taltelettek205
Meleg sajtos-sandwich206
Meleg sajtos kenyér206
Welsh rabbit206
Sonkástáska207
Teasütemények
Sóskifli211
Sóskifli más módon211
Törökméz212
Habsütemény212
Ischli fánk212
Macskanyelv213
Madeleine-tészta213
Mandulássütemény213
Linzertészta214
Vaniliáskifli214
Kuglóf214
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem