Tankönyvi szám: 1219. Fekete-fehér fotókkal, fekete-fehér és színes illusztrációkkal. További szerzők a könyvben. Második kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
A magyar járványtani tankönyvírás jelentős hagyományokra tekint vissza. Ezért nagy örömünkre szolgál, hogy az egészségügyi főiskolai oktatás huszadik évében lehetőséget kaptunk arra, hogy a...
Tovább
Előszó
A magyar járványtani tankönyvírás jelentős hagyományokra tekint vissza. Ezért nagy örömünkre szolgál, hogy az egészségügyi főiskolai oktatás huszadik évében lehetőséget kaptunk arra, hogy a hallgatókat bevezessük a járványtan, ezen belül a fertőző betegségek rejtelmeibe. A felsőfokú diplomás ápoló-, dietetikus-, gyógytornász-, védőnő-, szociális munkás-, mentőtiszt-, egészségügyi szaktanárképzés, nem beszélve a közegészségügyi-járványügyi felügyelők képzéséről nem nélkülözheti olyan járványtankönyv kiadását, mely tudásanyagát a genetika, az ökológia, a mikrobiológia, az immunológia, az élettan, a kórélettan stb. és a klinikai tudományok eredményeire építi. Figyelembe veszi a tudomány gyors fejlődése következtében megváltozott oktatási követelményeket és az új tantervi irányelveket.
Munkánkkal olyan tankönyvet szerettünk volna közreadni, amely valamennyi, nappali és levelező tagozatos hallgató számára jól áttekinthető, didaktikus, megkönnyíti a tananyag egyéb tárgyaihoz történő integrálását, lehetővé teszi a gyakorlatilag és epidemiológiailag fontos részek felismerését.
Miután a tankönyvnek több szak profilját kell kielégítenie, részletesebben foglalkozunk a fertőző betegségek „általános" jellemzőivel, etiológiájával, diagnosztikájával, terápiájával, a fertőtlenítéssel, a teendő járványügyi intézkedésekkel, az egészségügyi dolgozók lelkiismeretét nemegyszer terhelő nosocomialis fertőzésekkel. Az egyes anyagrészeket úgy igyekeztünk válogatni, hogy egyrészt tartalmazzák azokat az alapvető ismereteket, melyek - szakképzettségtől függetlenül - főiskolát végzett egészségügyi szakemberektől elvárható, másrészt adjanak lehetőséget arra, hogy az oktatók az egyes szakirányú képzésnek megfelelő szükséges többletet ráépíthessék, kiegészíthessék.
Elvi vonalvezetésben igyekeztünk az általános és a részletes járványtan egymásra épültségét megtartani. Igyekeztünk több vázlatos, könnyen áttekinthető, rajzos magyarázó ábrát adni, sok táblázatban szemléltetni a morbiditást befolyásoló specifikus és aspecifikus tényezők hatásait, szövegkiemeléssel a fontos fogalmakat - a könnyebb tanulás érdekében - feltűnővé tenni. Fényképes ábrákat csak akkor alkalmaztunk, ha azt a szöveg megértése nem nélkülözhette.
Didaktikai szempontból a szakirodalom legmodernebb tankönyveit tekintettük eklektikusán példaképnek. A szöveget úgy igyekeztünk megírni, hogy a könyv a várható oktatási reformok követelményeinek is megfeleljen. A könyv ortográfiájában a terminus technicusokat latinosan írtuk (pl. hepatitis infectiosa, stb.). Ha azonban e szavak magyar mondatokban, illetve magyarul ragozva fordultak elő, akkor „magyarosan" írtuk (pl. infekciókkal, stb.). Bár tudjuk, hogy hallgatóink egy része kissé hiányos latin nyelvismerettel rendelkezik, úgy gondoltuk, hogy a terminus technicusok írásmódjának helyes elsajátítását, - melyet a gyakorlati munka nem nélkülözhet - ezzel is elősegítjük. Miután karunkon egyrészt az orvostudományi oktatásban használatos „közegészségtan-járványtan" tankönyvek teljességgel nem használhatók, másrészt egy-egy képzési irány számára külön-külön tankönyv forgalmazása nem lenne gazdaságos, olyan fejezeteket is be kellett iktatnunk (pl. szexuális úton terjedő fertőző betegségek, fontosabb nép- és tájbetegségek, stb.), melyek egy-egy szakirányú képzés tematikájában nélkülözhetetlenek.
Vissza
Tartalom
Előszó 11
I. RÉSZ ÁLTALÁNOS JÁRVÁNYTAN
1. A járványtan története (Jurányi Róbert) i 14
2. A járványtan tárgya, feladatai, felosztása és módszerei, kapcsolata a társtudományokkal (Jurányi Róbert) 19
3. Statisztikai alapfogalmak és módszerek (Csórián Erzsébet) 22
3.1. Járványügyi statisztikai alapfogalmak 22
3.1.1. Gyakorisági viszonyszámok 22
3.1.2. Az életkor és a betegségek gyakoriságának összefüggését vizsgáló módszerek 25
3.1.3. Viszonyszámok számítása nem egész évre, egész évi alapon 26
3.1.4. Megoszlási viszonyszámok 26
3.2. Statisztikai módszerek 28
3.2.1. Adatgyűjtés 29
3.2.2. Adatok csoportosítása 29
3.2.3. Adatok feldolgozása 30
3.2.4. Az adatok elemzése, értékelése 32
3.2.5. Statisztikai ábrázolás 32
4. A fertőzés (infekció) és a betegség fogalma (Ferencz Adrienne, Jurányi Róbert) 38
4.1. A fertőzés 38
4.2. A fertőző betegségek jellemző vonásai 41
4.3. A fertőző betegségek diagnosztikája 43
4.4. A fertőző betegségek gyógyításának elvei 46
5. A járványfolyamat mozgatóerői (Jurányi Róbert) 48
5.1. Közvetlen (elsődleges) mozgatóerők 48
5.1.1. A fertőzés forrásai 48
5.1.2. A fertőzés terjedési módjai 54
5.1.3. Fogékonyság, immunitás 69
5.1.3.1. Az immunrendszer működésének klinikopatológiai vonatkozásai 69
5.1.3.2. Kontagiozitási index 70
5.1.3.3. Aspecifikus védekezés 71
5.1.3.4. Specifikus védettség 72
5.1.3.5. Immunológiai jelenségek parazitás fertőzésekben 73
5.1.3.6. A lakosság immunállapota 75
5.2. Közvetett (másodlagos) mozgatóerők 75
5.2.1. Természeti tényezők 75
5.2.2. Társadalmi tényezők 77
6. A fertőző betegségek előfordulási módjai (Jurányi Róbert) 79
7. A fertőző betegségek felosztása (Erdős Gyula, Jurányi Róbert) 86
7.1. Bélfertőzések (enteralis fertőzések) 86
7.2. Légúti fertőző betegségek (cseppfertőzés) 88
7.3. A vér- és nyirokáram útján terjedő fertőző betegségek (haematogen fertőző betegségek) pl. 91
7.4. A kültakarón keresztül terjedő fertőző betegségek 93
7.5. Állatról emberre terjedő fertőző betegségek 94
8. A fertőző betegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló tevékenység (Csórián Erzsébet Jurányi Róbert; Kerekes János, Kocsis Sándor, Pechó Zoltán, Ütő István) 97
8.1. A járványügyi szervezet kialakulása 97
8.2. A járványügy mai szervezete 98
8.3. Országos intézetek 103
8.4. Aspecifikus (általános) megelőző tevékenység 106
8.5. Fajlagos (specifikus) megelőző tevékenység 108
8.6. A fertőző betegek hospitalizálása 114
8.6.1. Fertőzőbeteg-szállítás 115
8.6.2. A fertőző beteg (gyanús, kontakt) kórházi felvétele 118
8.6.3. A fertőző betegek kórházi elhelyezése 123
8.6.4. A fertőzőosztályon történő betegelhelyezés 125
8.6.5. A fertőző betegek izolálása 130
8.7. Járványügyi célból végzett laboratóriumi vizsgálatok 139
8. A fertőző betegek jelentése és nyilvántartása 149
8.8.1 A jelentések típusai 149
8.8.2. Járványügyi értesítések 152
8.8.3. A jelentőlapok útja és a nyilvántartás módja 152
8.8.4. Fertőző betegek jelentése telexen, telefonon, táviratilag 153
8.8.5. Egészségügyi intézmények jelentései 153
8.8.6 Időszakos és összefoglaló jelentések 153
8.8.7. Fertőző betegségek nemzetközi jelentése 154
8.9. A szervezetből a külvilágba jutott kórokozók megsemmisítése, illetve továbbjutásuk megakadályozása 154
8.9.1. A betegellátás járványtani jellemzése
8.9.2. A fertőző beteg környezetének járványtani jellemzése 156
8.9.3. Antimikrobiális hatások jellemzése 157
8.9.4. A hatáserősség fokozatai 158
8.9.5. A fertőtlenítés dinamikája, a mikrobapusztulás törvényszerűségei 158
8.9.5.1. A hőhatásra bekövetkező mikrobapusztulás dinamikája 158
8.9.5.2. A kémiai hatásra bekövetkező mikrobapusztulás dinamikája 159
8.9.6. A fertőtlenítés hatásosságát befolyásoló tényezők 161
8.9.7. Fertőtlenítő eljárások 162
8.9.7.1. Fizikai fertőtlenítő eljárások 162
8.9.7.2. Kémiai fertőtlenítő eljárások 165
8.9.7.3. Kombinált fertőtlenítő eljárások 171
8.9.8. A fertőtlenítés végrehajtása 172
8.9.8.1. Folyamatos fertőtlenítés 173
8.9.8.2. Zárófertőtlenítés 173
8.9.8.3. Megelőző fertőtlenítés 174
8.10. A járványügyi surveillance 174
8.11. Járványügyi vizsgálat 179
9. A nosocomialis fertőzések általános járványtana (Kende Éva) 186
9.1. A fertőzések előfordulásának legfontosabb jellemzői 186
9.1.1. A kórházi fertőzések kórokozói 187
9.1.2. Kórházi fertőzések iránti fogékonyság és rizikótényezői 189
9.1.3. A fertőzés rezervoárjai és forrásai 189
9.1.4. A fertőzés terjedési módjai 190
9.1.5. A kórházi fertőzések különböző (gyakori, illetve ritkább) csoportjai 191
9.1.6. A kórházi fertőzések előfordulásának gyakorisága 192
9.2. A nosocomialis fertőzések megelőzésére és leküzdésére szolgáló különböző módszerek 194
9.2.1. Kézmosás 195
9.2.2. Sterilizálás 195
9.2.3. Fertőtlenítés 198
9.2.4. Elkülönítés 200
9.2.5. Antibiotikum-politika 201
9.2.6. A betegek fogékonyságának csökkentése 202
9.2.7. Kórházhigiénés laboratóriumi módszerek 203
9.2.8. Kórházhigiénés szempontok érvényesítése kórházépítésnél és rekonstrukciónál 204
9.2.9. A kórházi járványok leküzdése 204
9.3. A kórházhigiénés szervezet 206
9.3.1. A kórházhigiénés szervezetek kialakulása 206
9.3.2. A hazai kórházhigiénés szervezet felépítése és feladatai 208
9.3.3. A nosocomialis surveillance lényege és célja 209
II. RÉSZ RÉSZLETES JÁRVÁNYTAN
10. A gyomor-bélcsatornán keresztül terjedő fertőző betegségek (Csórián Erzsébet, Jurányi Róbert, Straub Ilona) 214
10.1. Ascariosis 214
10.2. Bakteriális dysenteria (shigellosis) 217
10.3. Balantidiosis 221
10.4. Cholera 222
10.5. Enterobiosis 227
10.6. Entamoebiosis (amoebás dysenteria) 230
10.7. Escherichia coli okozta gastroenteritisek 234
10.7.1. Colidyspepsia 235
10.7.2. Enteritis dysenteriformis 237
10.7.3. Enteritis choleriformis 238
10.8. Enterovírus-fertőzések 238
10.8.1. Herpangina 238
10.8.2. Pleurodynia (Bornholm-betegség) 239
10.8.3. Rotavírus-fertőzések 240
10.8.4. Norwalk-vírus enteritis 240
10.9. Egyéb, baktériumok okozta enterocolitisek 241
10.10. Ételmérgezések, ételfertőzések 242
10.10.1. Salmonellosis 243
10.10.2. Staphylococcus okozta ételmérgezések 248
10.10.3. Bacillus cereus okozta ételfertőzés 249
10.10.4. Botulismus 250
10.10.5 Clostridium perfringens okozta ételmérgezés 251
10.11. Giardiosis (lambliosis) 252
10.12. Protozoonos colitisek 254
10.13. Poliomyelitis anterior acuta (járványos gyermekbénulás) 255
10.14. Trichuriosis 261
10.15. Hymenolepidosis (törpegalandférgesség) 262
10.16. Typhus abdominalis és paratyphus (hastífusz és paratífusz) 263
10.17. Yersiniosis 271
10.18. Yersinia enterocolitica 271
10.19. Yersinia pseudotuberculosis 273
11. Légutakon keresztül terjedő fertőző betegségek (Jurányi Róbert, Straub Ilona) 274
11.1. Cytomegalovírus-fertőzés 274
11.2. Diphtheria (torokgyík) 277
11.3. Influenza 281
11.4. Legionellosis (legionárius-betegség) 280
11.5. Meningitis cerebrospinalis epidemica (járványos agyhártyagyulladás) 288
11.6. Mononucleosis infectiosa (Pfeiffer-féle mirigyláz) 291
11.7. Morbilli (kanyaró) 293
11.8. Parotitis epidemica (mumps) 297
11.9. Pertussis (szamárköhögés) 301
11.10. Rubeola 303
11.11. Scarlatina (skarlát vörheny) 308
11.12. Tuberculosis (gümőkór) 312
11.13. Varicella (bárányhimlő) 322
11.14. Variola vera (himlő, feketehimlő) 326
Vírushepatitisek (Jurányi Róbert) 330
Hepatitis epidemica (A-vírus fertőzés, HAV) 330
B-vírus-hepatitis 335
C-vírus-hepatitis (non-A, non-B hepatitis) 340
D-vírus-hepatitis 341
„Enterikusan" átvitt non-A, non-B hepatitis (HEV) 342
Haematogen és lymphogen úton terjedő fertőző betegségek (Erdős Gyula, Jurányi Róbert) 343
Malária (mocsárláz, váltóláz) 344
Leishmaniosisok 353
Rickettsiák okozta megbetegedések 353
Typhus exanthematicus (kiütéses tífusz) 354
Egyéb, rickettsiák okozta megbetegedések 359
Febris recurrens (visszatérő láz) 360
A kültakarón keresztül terjedő fertőző betegségek (Erdős Gyula, Jurányi Róbert, Molnár Gyöngyvér) 363
14.1. Ancylostomiosis 364
14.2. Elsődleges pyodermák 365
14.2.1. Staphylococcus-fertőzések 365
14.2.2. Streptococcus-fertőzések 367
14.2.3. A Staphylococcus- és a Streptococcus-fertőzések jellemző, leggyakoribb formái 369
14.3. Erysipelas 371
14.4. Gázgangraena (oedema malignum) 373
14.5. Légylárvabetegség (myiasís) 374
14.6. Scabies (rühesség) 375
14.7. Strongyloidosis 379
14.8. Schistosomiosís (bilharziosis) 381
14.9. Tetanus (merevgörcs) 383
14.10. Tetvesség (pediculosis) 387
14.11. Trachoma 392
15. Állatról emberre terjedő fertőző betegségek (anthropozoonosisok) (Berencsi György, Ferencz Adrienne, Jurányi Róbert) 395
15.1. Anthrax 395
15.2. Brucellosis 398
15.3. Campylobacteríosis 400
15.4. Choriomeningitis lymphocytica 402
15.5. Echinococcosis (hólyagférgesség) 405
15.6. Erysipeloid 409
15.7. Flavivírusok okozta fertőző betegségek 410
15.7.1. Sárgaláz (febris flava, yellow fever) 410
15.7.2. Dengue-láz (dandy fever) 414
15.7.3. Haemorrhagiás láz veseszindrómával (nephrosonephritis haemorrhagica epidemica) 416
15.8. Kullancsencephalitis 417
15.9. Lassú (slow) vírusfertőzések (fertőző subacut encephalopathiák, prionok) 421
15.10. Leptospirosis 423
15.11. Listeriosis 426
15.12. Lyme-kór 427
15.13. Malleus (takonykór) 429
15.14. Ornithosis 431
15.15. Pestis (feketehalál, dögvész) 433
15.16. Taeniosis (galandférgesség) 435
15.17. Trichinellosis (fonalóckór) 438
15.18. Toxoplasmosis 443
15.19. Toxocarosis 446
15.20. Tularaemia 447
15.21. Veszettség (lyssa, rabies) 450
15.22. Vírusok által okozott lassú idegrendszeri gyulladások 455
15.23. Q-láz 456
16. Szexuális úton terjedő fertőző betegségek (Jurányi Róbert) 459
16.1. AIDS (szerzett immunhiány szindróma) 459
16.2. Condyloma accuminatum 469
16.3. Gonorrhoea (kankó, tripper) 470
16.4. Lymphogranuloma inguinale (negyedik nemi betegség) 472
16.5. Syphilis (lues, vérbaj, morbus gallicus) 473
16.6. Trichomoniosis 476
16.7. Ulcus molle 478
17. A nosocomialis fertőzések részletes járványtana (Kende Éva) 480
17.1. A leggyakoribb kórházi infekciók 480
17.1.1. Húgyúti fertőzések 480
17.1.2. Nosocomialis pneumoniák 484
17.1.2.1. Bakteriális pneumoniák 484
17.1.2.2. Légionellák okozta pneumoniák 488
17.1.2.3. Aspergillosis okozta pneumoniák 489
17.1.2.4. Vírusos pneumoniák 490
17.1.3. Posztoperatív sebfertőzések 490
17.1.4. Nosocomialis sepsis 495
17.1.5. A kórházban előforduló eszközös fertőzések 499
17.2. A ritkább kórházi infekciók válogatott csoportjai 500
17.2.1. Fertőző gastroenteritisek 500
17.2.1.1. Salmonella-fertőzések 500
17.2.1.2. Escherichia coli-fertőzések 501
17.2.1.3. Shigella-fertőzések 501
17.2.1.4. Clostridium difficile colitis 502
17.2.1.5. Vírusos gastroenteritisek 502
17.2.1.6. Ismeretlen etiológiájú gastroenteritisek 503
17.2.2. Puerperalis endometritisek 503
17.2.3. Az újszülöttek Staphylococcus aureus fertőzései 506
17.2.4. A kórházi személyzet nosocomialis fertőzései 508
17.3. Függelék 510
Ajánlott irodalom 511
Tárgymutató 513
A fertőző betegségek általános és részletes járványtana
Megvásárolható példányok
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.