1.062.063

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A felsőfokú mezőgazdasági, élelmiszeripari és földmérési technikumok évkönyve 1967-1968

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A felsőfokú mezőgazdasági, élelmiszeripari és földmérési technikumok létesítése óta eltelt hét év alatt az intézmények jelentős mértékben hozzájárultak a mezőgazdaság és élelmiszeripar... Tovább

Előszó

A felsőfokú mezőgazdasági, élelmiszeripari és földmérési technikumok létesítése óta eltelt hét év alatt az intézmények jelentős mértékben hozzájárultak a mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztéséhez, az ipar és a mezőgazdaság, a város és a falu közti lényeges különbségek csökkentéséhez. Számszerűen nem mutatható ki, nem mérhető a terméseredmények és hozamok növekedésében, az új technika, új fajták, technológiai eljárások alkalmazásában a szakképzett dolgozók és vezetők szerepe, jelentősége, mégis a példák tömege, a tények bizonyítják, hogy a legjobb termelési eredményeket azok az üzemek érték el, ahol annak feltételeit a szakképzett dolgozók és vezetők megteremtették. A felsőfokú technikumok is hozzájárultak ahhoz, hogy a második ötéves terv időszakában a mezőgazdaság és élelmiszeripar szakember-ellátottsága jelentős mértékben javult. A felsőfokú technikumok fennállásuk óta 7391 mezőgazdasági, 655 élelmiszeripari és 461 földmérési szaktechnikust képeztek ki a nappali és levelező tagozaton. Egyidejűleg nőtt a mérnökök, technikusok, szakmunkások, betanított munkások száma is. Az üzemekben dolgozó szakemberek számát vizsgálva megállapíthatjuk, hogy - bár az elmúlt években jelentősen emelkedett az üzemekben dolgozó szakemberek száma - a helyzet mégsem mondható kielégítőnek. Aránytalanságok vannak a termelőszövetkezetek és állami gazdaságok közt, egyes üzemek közt, továbbá egyes szakágazatokban. A szakemberek munkábaállítása az élelmiszeriparban, a földmérés területén kevesebb gondot okoz, a termelőszövetkezetek szakember fogadási készsége azonban nem fejlődik olyan ütemben, mint azt a termelés fejlesztése szükségessé tenné. A szakemberek alkalmazásában, a szakmunkások foglalkoztatásában, bérezésében gyakran spontaneitás érvényesül. A szakoktatási intézményeknek, a felsőfokú technikumoknak is számolniuk kell azzal, hogy az új gazdasági mechanizmus viszonyai között a termelőszövetkezetek tevékenységi körének a bővülése, a gazdaságossági tényezők, az önálló gazdálkodás követelményeinek a növekedése várhatóan növelni fogja a szakember, a szakmunkaerő iránti igényt. Fel kell készülni arra, hogy a jelentkező új feladatok sikeres megvalósítása érdekében a szaktechnikusok képzését magasabb színvonalon, a tantervek és programok korszerűsítésével - esetenként új szakirányban - kell megvalósítani. A felsőfokú technikumok ma már alkalmasak arra, hogy a megnövekedett követelményeknek is megfeleljenek. Az oktatás ma már egységesen valamennyi szakon hároméves rendszerben folyik. A szakok számát úgy csökkentettük, hogy a mezőgazdaságban öt, az élelmiszeriparban két szakra épülő ágazati képzés útján váljék lehetővé az általános irányú, magas szintű alapozó képzés és a speciális munkaköri követelmények összehangolása. Vissza

Tartalom

Előszó 3
Mikulás János-Pusztai József: Tudományos diákkörünk tapasztalatai és módszertani vonatkozásai 5
Dr. Tóth Lajos: Tessedik Sámuel munkásságának progresszivitása 13
Dr. Vincze Ferenc: Adalékok hallgatóink társadalomszemléletének vizsgálatához 27
Hodászy Miklós: A korszerű munkaszervezés néhány elvének megvalósítása
az oktatásban és a gyakorlatban 39
Lebenyi Sándor: A problémamegoldó gondolkodás fejlesztése a felsőfokú mezőgazdasági technikumokban 51
Sztankó István: Hivatástudatra nevelés néhány problémája a budapesti Felsőfokú Élelmiszeripari Technikumban 63
Szórádi Kálmán: Agrár jellegű egyetemek és felsőfokú technikumok kölcsönös
hatása egymás jövőbeni fejlődésére 69
Dr. Bodnár László: Az ózon mint fertőtlenítő és az ózonfejlesztő berendezések 83
Dr. Kőszegi György: S2 sajátfüggvényeinek szerkesztése spinoperátoros módszerrel 89
Dr. Vincze Vilmos: Súlytényezők vízszintes pontmeghatározásokhoz a priori
középhibák alapján 97
Dr. Hajdú Miklós: A burgonya evapotranszspirációja 119
Dr. Petrányi István: A kiskunhalasi agrobotanikus kert 135
Hajdú József-Pusztai József: Kombinációs magporzási kísérletek a vörösheremag-termesztésben 141
Dr. Rajniss Lajos: Adatok a vetőburgonya nagyüzemi vegyszeres szelekciójához 151
Dr. Sándor András: Az öntözés hatásának vizsgálata a cukorrépa terméshozamára és minőségére szekszárdi viszonyok között 165
Bertalan Zoltán: Milyen korban kezdjük a szopós malacokat abrakkal etetni ... 175
Dr. Horváth Sándor: A tejtermelés vizsgálatának eredménye az ópólvi borzderes
tenyészetben 193
Horváth József János: A tőgy küllemének vizsgálata, tekintettel a gépi fejesre
való alkalmasságra 215
Dr. Vitai István-Sziklai Iván: Tapasztalatok az itatásos bárány nevelésről 231
Kiscsordás István: Adatok a sertésfiaztatók téli mikroklíma-alakulásához 239
Dr. Molnár László: Adatok a shaver tojóhibridek nyújtott éves (15-19 hónapos)
tojástermeléséhez
Korom István: A testarányokat befolyásoló méretek alakulása néhány délalföldi magyartarka tehenészetben 261
Mikó József: Az oldalági rokonok szerepe a tenyésztésbe állítandó növendékbikák
kiválogatásában 273
Gyöngyösi Pál: A vizes ammóniával tompított savanyúságú silókukorica-szilázs
etetésének elmélete és gyakorlati haszna 281
Dr. Zemplén Elemér: A számviteli oktatás új feladatai a gazdasági mechanizmus
reformja tükrében 289
Dr. Anka István: Nyomásviszonyok a Willmes-rendszerű horizontális pneumatikus szőlősajtókban 295
Függelék: A felsőfokú mezőgazdasági technikumokban végzettek száma 303
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem