Előszó
A XX. század végén világszerte csökkent a nyers gyümölcsöt fogyasztók száma. Ezzel szemben nőtt a különféleképpen tartósított gyümölcskészítmények fogyasztása. Ennek köszönhetően rohamosan fejlődött a vitaminokban gazdag bogyós gyümölcsűek termesztése. Különösen a fekete ribiszke iránti érdeklődés fokozódott, mivel a gyümölcs vitamintartalma a feldolgozás után is nagyrészt megmarad. Ezért a fekete ribiszke a konzerv és hűtőipari termékek fontos nyersanyaga lett. Egyébként a fekete ribiszke gyümölcsét és levelét a népgyógyászatban évszázadokon át használták és használják ma is.
A Hargita megyei Csíkkarcfalva (Cárta) gyógyszertárában 1964-ben alkalmam volt meghallani, amint egy "füvesasszony" egy magas vérnyomásban szenvedő betegnek fekete ribiszke levélből főzött teát ajánlott. Tanácsát úgymond én is "megfogadtam", és miután önmagamon kipróbáltam, a fekete ribiszke levél teáját hatásosnak találtam. Ez volt az előzménye annak a munkának, amit a fekete ribiszke levelének és gyümölcsének tanulmányozására, a belőle készített új növényi gyógyszerek létrehozására fordítottam. 1967-1968-ban még egyetemi hallgatóként, állatkísérletek segítségével sikerült bizonyítanom a fekete ribiszke levélkivonatának vérnyomáscsökkentő hatását, Dr. Rácz-Kotilla Erzsébet egyetemi előadótanár irányításával. 197l-l972-ben, Dr. Zielinski Róbert körorvossal a fekete ribiszke levél kivonatának lábszárfekélyre gyakorolt hatását tanulmányoztuk.
Az 1975-1979 közötti időszakban Dr. Rácz Gábor egyetemi tanár irányításával gyógyszerészdoktori értekezésem keretében a Ribes nigrum L. taxonómiai hovatartozásával, alaktani és fitokémiai vizsgálatával, termesztési lehetőségeivel, valamint készítményeinek (kivonatainak) farmakológiai hatásával foglalkoztam. Jelenleg is a növény sokoldalú hasznosításának megoldását keresem.
E könyvben megpróbálom összefoglalni mindazokat az ismereteket, amelyek a fekete ribiszkével kapcsolatosak. Rövid történeti áttekintés után foglalkozom a fekete ribiszke növénytanával, tartalmi anyagaival, az emberi szervezetre gyakorolt hatásaival, a leveléből és gyümölcséből nyerhető gyógynövény-készítményekkel, valamint a gyümölcsből házilag elkészíthető élelmiszerekkel.
Könyvemet nem csak szakembereknek, hanem a nagyközönségnek is szántam, népszerűsítő kézikönyvnek, amelyet felhasználhatnak mindazok, akik r termeszteni vagy feldolgozni kívánják ezt az értékes növényt. Úgy vélem, haszonnal forgathatják azok is, akik a fekete ribiszke tartalmi anyagaival szeretnének megismerkedni. Hasznát vehetik olyan betegek, akiknek gyógyulásában a fekete ribiszke kúrák is szerepet játszhatnak. Továbbá ajánlom könyvemet azon mezőgazdasági szakemberek figyelmébe, akik még nem figyeltek fel arra, hogy milyen óriási lehetőségek rejlenek a fekete ribiszke termesztésében és mellékgazdasági feldolgozásában, a gazdaság jövedelmezőségének fokozásában.
Vissza