1.062.338

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A dohány és termesztése

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 226 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A dohánytermesztés története (Dr. Móger János)5
A dohány és a dohányzás megismerése, a dohány elterjedése5
A dohány termesztése a különböző államokban7
Amerika9
Ázsia10
Európa11
Afrika14
Ausztrália15
A dohánytermesztés gazdasági jelentősége hazánkban15
A dohánynövény (Dr. Móger János)20
A dohány rendszerezése20
A dohány (Nicotiama) nemzetség20
A dohánynemzetség fontosabb fajainak ismertetése22
A dohányok ökotípusai28
A dohány botanikai sajátosságai30
A dohány biológiája38
A dohány anyag- és energiacseréje39
A fejlődés jelenségei43
A dohány kémiai összetevői52
Szerves alkotórészek52
Szervetlen alkotórészek56
A dohány ökológiája58
Az éghajlati tényezők hatása60
A talaj mint ökológiai tényező68
Az antoropogén tényezők jelentősége70
Az ökológiai tényezők együttes hatása70
Dohánytermesztési- és fajtakörzetek Magyarországon (Dr. Móger János)71
Hazánkban termesztett dohányfajták71
Magyarország dohánytermesztési tájbeosztása80
Keleti dohánytermesztési nagytáj84
Északi dohánytermesztési nagytáj86
Dél-tiszántúli dohánytermesztési nagytáj87
Duna-Tisza közti dohánytermesztési nagytáj88
Dunántúli dohánytermesztési nagytáj88
A dohány agrotechnikája (Dr. Szűcs Kálmán és Dr. Móger János)90
Területkiválasztás90
Növényi sorrend92
Trágyázás94
Talajelőkészítés100
Őszi talajelőkészítés103
Tavaszi talajelőkészítés104
Palántanevelés106
Ültetés117
Kézi ültetés119
Gépi ültetés120
Pótlás122
Növényápolás123
A kapálás124
Vegyszeres gyomirtás126
Tetejezés127
Oldalhajtások eltávolítása (kacsozás)129
Sarjú- és csúcstáji hajtásdohány termesztése130
A dohány öntözése131
A dohány betakarítása135
A dohánylevél érése és törése135
Fűzés - felfonás141
A dohány szárítása142
Természetes szárítás143
Mesterséges szárítás149
A dohány válogatása és beváltása153
A dohány fermentálása157
A dohány betegségei és állati kártevői (Dr. Móger János)160
A dohánybetegségek és az állati kártevők elterjedése hazánkban160
A megelőző védekezés lehetőségei a dohánytermesztésben161
Élettani (nem fertőző) betegségei165
Éghajlatai tényezők okozta dohánybetegségek165
A talaj tápanyaghiánya és a tápanyagbőség okozta betegségek166
Fertőző betegségek168
Vírusbetegségek169
Baktériumos betegségek171
Gombabetegségek172
A dohány állati kártevői180
Növényi eredetű kártételek182
A dohánytermesztés szervezése (Dr. Szűcs Kálmán)184
Szerződéses dohánytermesztés184
A dohánytermesztés munkafolyamatainak szervezése191
A dohánytermesztés technológiájának tervezése és a munkateljesítmények irányszámai194
A dohánytermesztési munkanaptár202
Dohányfajtáink minőségének javítása (Dr. Móger János)207
A dohányipar igényei, nemesítési célkitűzések207
Nemesítési módszerek209
Vetőmagtermesztés212
Dohánytermesztési kutatások felatadai216
Irodalom219
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem