1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A dió

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 76 oldal
Sorozatcím: Magyarország kultúrflórája
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal, kihajtható melléklettel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"A dió tudományos neve Juglans regia L. Magyar neve Király dió. Irodalmi és gyakorlati elnevezésekben szerepel még Királyi dió, Nemes dió, Keleti dió, Közönséges dió, Termesztett dió,... Tovább

Előszó

Részlet:
"A dió tudományos neve Juglans regia L. Magyar neve Király dió. Irodalmi és gyakorlati elnevezésekben szerepel még Királyi dió, Nemes dió, Keleti dió, Közönséges dió, Termesztett dió, Olasz dió és Pompás dió néven, aszerint, hogy az elnevezéseknél a pontos fordítást, a származást, vagy a felhasználási értéket veszik figyelembe. Olyan elnevezések, mint pl. Cinege dió, Kődió stb. — amelyek egy-egy egyedet, típust vagy fajtát jelölnek meg —, már a dió gyakorlati osztályozásának területére esnek.
Tudományos nevének nemzetség- és fajnevét a római »Jovis glans«, »Jupiter makkja« (»Zeus makkgyümölcse«), valamint a »regius«, »királyi« elnevezésekből kapta. Ógörög neve »Dios balanos«." Vissza

Tartalom

1. A dió elnevezése (Brózik S.) 5
2. A dió rendszertani helye (Brózik S.) 6
3. A dió őshazája és elterjedése a Földön (Szentiványi P.) 11
4. A dió hazai elterjedése (Szentiványi P.) 16
5. A dió sejttani viszonyai (Brózik S.) 18
6. A dió és rokon nemzetségeinek rövid jellemzése (Brózik S.) 19
Juglans L., dió nemzetség 19
Carya Nutt., hikori dió nemzetség 19
Pterocarya Kth., szárnyas dió nemzetség 20
7. A dió külső és belső alaktani leírása (Brózik S.) 21
Gyökérzete 21
A fa 22
A rügyek 23
A levél 23
A virágok 28
A barkák 28
A termős virágok 28
A termés 29
8. A dió rendellenes alakulásai (Brózik S.) 31
9. A dió csírázási viszonyai (Szentiványi P.) 32
10. A dió anyagcseréje (Szentiványi P.) 34
11. A dió virágzásbiológiája (Szentiványi P.) 36
12. A dió ivaros és ivartalan szaporítása (Porpáczy A. — Szent-Iványi P.) 38
Ivaros szaporítás 38
Ivartalan szaporítás 38
13. A dió fenológiája (Szentiványi P.) 42
A rügyfakadás 42
Virágzás 42
A tavaszi növekedés befejezésének, valamint a másodrendű hajtásnövekedés indulásának ideje 42
Az érés ideje 43
Az őszi lombszíneződés és lombhullás 43
14. A diótermesztés környezeti feltételei (Szentiványi P.) 44
Vízigény 44
Fény szükséglet 45
Tápanyagigény 45
15. A diófa károsítói (Szentiványi P.) 46
A fagy 46
A növényi kártevők 48
Állati kártevők 48
16. A dió nemesítése (Porpáczy- A. — Brózik S.) 49
A fajtakérdés 49
A termőterület növelése 50
17. A diófa gyümölcsének minősítése (Szentiványi P.) 51
A termés alakulása 52
A termés mérete 54
A termés alkata 54
A bél értéke 55
18. A dió beltartalmi értékei (Szentiványi P.) 55
19. A dió gazdasági jelentősége (Szentiványi P.) 57
20. A dió fajtarendszertana (Brózik S.) 59
21. Hazai nemesített és törzskönyvezett diók (Porpáczy A. — Szentiványi P. — Brózik S.) 64
Irodalom 71
Név- és tárgymutató 73
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem