1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A dinnye termesztése

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 194 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Mindenki szívesen fogyasztja az illatos, zamatos sárgadinnyét és az üdítő görögdinnyét. Külföldön is egyre jobban keresik és megbecsülik kiváló dinnyéinket. Termesztésükre talaj- és éghajlati adottságaink elsőrendűen megfelelnek. Művelésüknek számos bevált tradíciója és mesterfogása található a csányi és hevesi dinnyetermesztők körében. A növekvő igényeket azonban csak úgy tudjuk kielégíteni, ha az eddigi kisüzemi jellegű dinnyetermesztésünket korszerű szintre emeljük, s az ő tapasztalataikat a tudományos kísérleti megfigyelésekkel kiegészítve átadjuk termelőszövetkezeteinknek és állami gazdaságainknak. Ezt a célt kívánja elősegíteni Molnár Béla és társai munkája, amely a szakismereteken kívül irányt mutat dinnyetermesztésünk átszervezéséhez. A könyv megvilágítja a sárga- és görögdinnye összes agrotechnikai tenni- és tudnivalóit a vetéstől a betakarításig. Kitér a hajtatás különböző módozataira is. Minden fajtát jól sikerült képeken is bemutatni. A mű nemcsak a kevésbé képzett... Tovább

Fülszöveg

Mindenki szívesen fogyasztja az illatos, zamatos sárgadinnyét és az üdítő görögdinnyét. Külföldön is egyre jobban keresik és megbecsülik kiváló dinnyéinket. Termesztésükre talaj- és éghajlati adottságaink elsőrendűen megfelelnek. Művelésüknek számos bevált tradíciója és mesterfogása található a csányi és hevesi dinnyetermesztők körében. A növekvő igényeket azonban csak úgy tudjuk kielégíteni, ha az eddigi kisüzemi jellegű dinnyetermesztésünket korszerű szintre emeljük, s az ő tapasztalataikat a tudományos kísérleti megfigyelésekkel kiegészítve átadjuk termelőszövetkezeteinknek és állami gazdaságainknak. Ezt a célt kívánja elősegíteni Molnár Béla és társai munkája, amely a szakismereteken kívül irányt mutat dinnyetermesztésünk átszervezéséhez. A könyv megvilágítja a sárga- és görögdinnye összes agrotechnikai tenni- és tudnivalóit a vetéstől a betakarításig. Kitér a hajtatás különböző módozataira is. Minden fajtát jól sikerült képeken is bemutatni. A mű nemcsak a kevésbé képzett termesztőknek szól, hanem a magasabb képzettségű szakemberek és tudományos kutatók is jól hasznosíthatják. Vissza

Tartalom

Előszó5
A sárgadinnye termesztése
A sárgadinnye jelentősége, története, termesztési tájai9
Jelentősége9
Származása, története11
Elterjedése, termesztési tájak14
A sárgadinnye növénytani leírása és környezeti igénye16
Növénytani leírása16
Környezeti igénye20
A sárgadinnye fajtái22
A fajták csoportosítása22
Az ismertebb fajták leírása25
Kantalup típusúak27
Ananász típusúak31
Turkesztán típusúak35
A termőhely megválasztása41
A terület fekvése41
A sárgadinnye talajigénye43
Közlekedési viszonyok42
Tápanyagutánpótlás, talajelőkészítés44
Tápanyagutánpótlás44
Talajelőkészítés47
Fészekkészítés49
A tenyészidő alatti talajművelés53
Vetésforgó, elővetemény56
Vetésforgó56
Elővetemény57
Köztes és kettős termesztés58
Szaporítás61
A vetőmag kezelése61
Vetés63
Csírázás, kelés63
Palántaelőnevelés70
Hajtatás80
Üvegházi hajtatás82
Melegágyi hajtatás83
Szabadföldi korai termesztés84
Ápolási munkák85
A kelést követő munkák85
Fagy elleni védekezés86
Ritkítás és növénypótlás88
Termőremetszés91
Egyéb ápolási munkák94
A terület letakarítása a termés után97
Érés, csomagolás, tárolás97
Érés97
Szedés101
Osztályozás103
Csomagolás, szállítás, tárolás105
Magtermesztés106
A magtermesztés jelentősége, termesztési feltételei106
A sárgadinnye magtermesztési munkái108
Szelektálás111
Szedés, magnyerés, tárolás112
A vetőmag folyamatos előállítása a gazdaságon belül114
Nemesítés115
A görögdinnye termesztése
A görögdinnye jelentősége, származása, termesztési tájai119
Jelentősége119
Származása, története119
Termesztő helyei120
A görögdinnye növénytani leírása és környezeti igénye122
Növénytani leírása122
Környezeti igénye124
A görögdinnye fajtái126
A fajtabélyegek127
Az ismertebb fajták leírása129
Tápanyagutánpótlás, vetésforgó, talajművelés145
Tápanyagutánpótlás145
Vetésforgó148
Talajelőkészítés149
Fészekkészítés150
Szaporítás151
A vetőmag kezelése151
Vetés152
Palántaelőnevelés155
A görögdinnye hajtatása164
Üvegházi hajtatás164
Melegágyi hajtatás165
Oltás167
A görögdinnye ápolása169
Szedés, értékesítés172
A termés szedése172
Tárolás173
Magtermesztés174
A sárga- és görögdinnye növényvédelme, feldolgozásuk
Betegségek, kártevők és az ellenük való védekezés177
Gombabetegségek178
Dinnyevész180
Kártevők181
A dinnye feldolgozása184
irodalom189-194
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem