Bevezetés | 17 |
Általános dietetikai ismeretek | 21 |
Dietetikai alapfogalmak | 23 |
Az anyagcserefolyamatok értelmezése táplálkozási szempontból | 24 |
A táplálékok felvételével és hasznosításával kapcsolatos fogalmak | 24 |
A dietoterápiás kezelés általános elvei | 25 |
A diéták csoportosítása | 28 |
Diétacsoportok és alkalmazásuk | 31 |
GYÓGYÍTÓ DIÉTÁK | 33 |
A gyógyétrendek hatástani csoportosítása | 33 |
Gyógyintézeti "normál" alapétrend (o. sz. diéta) | 35 |
A diéta kórélettani javallata | 35 |
A diéta összeállításának szempontjai | 35 |
A diéta készítése | 36 |
A diéta klinikai alkalmazási területei | 40 |
Mintaétrendek | 41 |
Rost- és fűszerszegény diéta (I. sz. diéta) | 52 |
A diéta kórélettani javallata | 53 |
A diéta összeállításának elvei | 53 |
A diéta készítése | 56 |
A diéta klinikai alkalmazási területei | 62 |
Mintaétrendek | 64 |
Fehérje- és vitamindús "regeneráló" diéta (II. sz. diéta) | 78 |
A diéta kórélettani javallata | 78 |
A diéta összeállításának elvei | 78 |
A diéta készítése | 80 |
A diéta klinikai alkalmazási területei | 87 |
Mintaétrendek | 89 |
Kalóriadús "hizlaló" diéta (III. sz. diéta) | 103 |
A diéta kórélettani javallata | 103 |
A diéta összeállításának elvei | 103 |
A diéta készítése | 104 |
A diéta klinikai alkalmazási területei | 106 |
Mintaétrendek | 107 |
Kalóriaszegény "fogyasztó" diéta (IV. sz. diéta) | 111 |
A diéta kórélettani javallata | 111 |
A diéta összeállításának elvei | 111 |
A diéta készítése | 112 |
A diéta klinikai alkalmazási területei | 113 |
Mintaétrendek | 114 |
Zsír- és lipoidszegény diéta (V. sz. diéta) | 120 |
A diéta kórélettani javallata | 120 |
A diéta készítése | 121 |
A diéta klinikai alkalmazási területei | 123 |
Mintaétrendek | 124 |
Fehérjeszegény diéta (VI. sz. diéta) (zsír-, rost- és szénhidrátszegény forma) | 130 |
A diéta kórélettani javallata | 131 |
A diéta összeállításának elvei | 131 |
A diéta készítése | 133 |
A diéta klinikai alkalmazási területei | 135 |
Mintaétrendek | 136 |
Konyhasó- (nátrium-) szegény diéta (VII. sz. diéta) | 141 |
A diéta kórélettani javallata | 141 |
A diéta összeállításának elvei | 142 |
A diéta készítése | 143 |
A diéta klinikai alkalmazási területei | 144 |
Mintaétrendek | 145 |
Cukorbetegek diétája (VIII. sz. diéta) | 150 |
A diéta kórélettani javallata | 150 |
A diéta összeállításának elvei | 150 |
A diéta készítése | 152 |
A diéta klinikai alkalmazási területei | 155 |
Mintaétrendek | 155 |
Folyadék- és electrolydús "reguláló" diéta (IX. sz. diéta) | 167 |
A diéta és a tápoldatok kórélettani javallata | 167 |
A tápoldatok alapanyaga | 168 |
A tápoldatok összeállítása | 170 |
Savanyító és lugosító étrendek összeállításának elvei | 173 |
A diéta készítése, tápoldatok előállítása | 174 |
A diéta klinikai alkalmazási területei | 175 |
A folyadék- és electrolyt-szükséglet megállapítása | 176 |
A folyadékterápia eszközei | 178 |
DIAGNOSZTIKUS DIÉTÁK | 180 |
A gyomorvizsgálat étrendje | 180 |
A székletvizsgálat étrendi előkészítése | 180 |
Haemoglobinmentes étrend | 181 |
A gyomor motoros működését vizsgáló étrend | 182 |
Az epe szabad elválasztását vizsgáló étrend | 182 |
Paraziták kimutatását megkönnyítő étrend | 183 |
Röntgenvizsgálat étrendi előkészítése | 183 |
Vesebetegek étrendi vizsgálata | 183 |
Anyagcserebetegségek próbaétrendjei | 184 |
Allergiás betegségek kereső és kihagyásos (eliminatiós) étrendjei | 185 |
VÉDŐ DIÉTÁK | 189 |
Antibiotikus kezelés étrendi védelme | 189 |
Chemotherapiás kezelés étrendi védelme | 190 |
Adsorbens és hashajtó kezelés étrendi védelme | 190 |
Alkaliákkal végzett kezelés étrendi védelme | 191 |
Thyroxin-kezelés étrendi védelme | 191 |
Kationcserélő gyanták gyógyszeres alkalmazásának étrendi védelme | 192 |
Mellékvesekéreghormon-készítmények adásának étrendi védelme | 192 |
Parenteralisan alkalmazott glukóz-terápia étrendi védelme | 193 |
KÍSÉRLETI DIÉTÁK | 194 |
A fehérjeanyagcsere diétás vizsgálata | 194 |
A fehérjeanyagcsere időfaktorának diétás vizsgálata | 194 |
A diéta fehérje-emészthetőségének és biológiai értékének diétás vizsgálata | 194 |
A diéta szénhidrátjainak fehérjevédő hatása | 196 |
A diéta szénhidrátjainak fehérjevédő hatása | 196 |
Kalóriadús, nitrogénszegény diéta hatása az anyagcserére | 197 |
A keratinin-ürítés diétás vizsgálata | 197 |
A diéta hatása a vizelet nitrogén- és kénvegyületeinek megoszlási arányára | 198 |
Az anyagcsere-nitrogén diétás vizsgálata | 199 |
A nitrogén-egyesúly diétás vizsgálata | 199 |
A fehérjementes diéta hatásának tanulmányozása | 200 |
A szénhidrátanyagcsere diétás vizsgálata | 201 |
A szénhidrátfogyasztás hatása a vércukorszintre | 202 |
Diétás kísérletek alimentaris glycosuria vizsgálatára | 204 |
Diétás cukorterhelési kísérletek | 204 |
Kétszeri glukózterhelési kísérletek | 206 |
A zsír- és a lipoidanyagcsere diétás vizsgálata | 207 |
A zsírfelszívódás és a zsírkihasználás diétás vizsgálata | 207 |
A széklet zsírjának diétás vizsgálata | 208 |
A ketosis diétás vizsgálata | 208 |
Különböző zsírok diétás hatása a plazma-lipoidokra atherosclerosisban | 210 |
A lipotrop hatás diétás vizsgálata | 211 |
A zsírfelszívódás diétás vizsgálata | 213 |
Az alimentaris lipaemia diétás vizsgálata | 214 |
Diétás tényezők befolyása a kilomikronok eltűnésére és a lipaemiás plazma feltisztulására | 216 |
A vitaminanyagcsere diétás vizsgálata | 216 |
A B-vitamincsoport gyógyhatásának, szervezeti hasznosításának diétás vizsgálata | 216 |
A B-vitamincsoport felszívódásának diétás vizsgálata | 220 |
A szervezet vitamintelítettségi állapotának diétás vizsgálata | 221 |
A fehérjefogyasztás hatása a B2-vitamin és a nikotinsav anyagcseréjére, és diétás vizsgálata | 223 |
B1-vitaminanyagcsere- és a szénhidrátanyagcsere-zavarok diétás vizsgálata glukózterhelési kísérletekkel | 224 |
Az A-vitamin felszívódásának diétás vizsgálata | 225 |
A C-vitamin felszívódásának és a szervezet telítettségi állapotának diétás vizsgálata | 227 |
A D-, az E- és K-vitamin felszívódásának diétás vizsgálata | 230 |
A capillaris resistentia diétás vizsgálata | 232 |
Antianaemiás étrendi tényezők hatásának diétás vizsgálata | 232 |
Az ásványi anyagcsere diétás vizsgálata | 235 |
Sómentes diéta hatásának vizsgálata | 236 |
Sóban bő diéta hatásának vizsgálata | 236 |
A széklet anorganikus elemeinek diétás vizsgálata | 236 |
A kalcium felszívódásának és kihasználásának diétás vizsgálata | 237 |
A hypercalcinuria vizsgálata kalciumszegény diétával | 238 |
A teljes ásványi anyagcsere-egyensúly diétás vizsgálata | 239 |
A sav-bázis-egyensúly diétás vizsgálata | 241 |
Az alkalinitás változásának diétás vizsgálata | 241 |
Savanyító és lúgosító táplálékok hatása a vizelet hidrogénion-koncentrációjára | 242 |
Alkáliák szedésének hatása a vizelet hidrogénion-koncentrációjára | 243 |
A folyadék- és electrolytháztartás diétás vizsgálata | 244 |
A folyadék-egyensúly meghatározása | 244 |
A folyadékfogyasztás hatása az anyagcserére | 246 |
A vízfogyasztás hatása az éhező szervezet anyagcseréjére | 247 |
Káliummentes diéta hatása az anyagcserére | 248 |
Nátriumszegény diéta hatása a vízforgalomra | 249 |
Nátrium- és fehérjeszegény diéta hatása a konyhasóforgalomra oliguriás betegen | 250 |
A mellékvesekéreg-hormonok hatásának diétás vizsgálata | 251 |
Klinikai dietetikai ismeretek | 255 |
A diétás gyógykezelés végzése és a beteg táplálkozásának ellenőrzése | 257 |
Az intézeti orvosok dietoterápiás munkája | 258 |
A diétásnővér osztályos munkája | 259 |
A diétásvizit | 260 |
A diétásorvos feladatai | 261 |
Élelmezési rendszerek | 262 |
Betegek tápláltsági állapotának és tápanyagforgalmi zavarainak vizsgálata | 264 |
Vizsgáló módszerek | 267 |
A tápanyagforgalmi zavarok laborítóriumi adatainak klinikai értékelése | 283 |
Fehérjeforgalom | 283 |
Zsírforgalom | 283 |
Szénhidrátforgalom | 284 |
Vitaminforgalom | 284 |
Ásványi anyagcsere- és electrolyt-forgalom | 286 |
Az egészséges és a beteg tápanyagszükséglete | 290 |
Az egészséges ember tápanyagszükséglete | 291 |
A beteg ember tápanyagszükséglete | 307 |
Diétarendelési és diétás kezelési szempontok | 316 |
A fontosabb orvosi szakmák dietetikája | 319 |
Belgyógyászati betegek diétás kezelése | 320 |
Sebészeti betegek diétás kezelése | 347 |
Szülészeti és nőgyógyászati betegek diétás kezelése | 369 |
Ideg- és elmebetegek diétás kezelése. Idegbetegségek | 378 |
Bőrbetegek diétás kezelése | 390 |
Szembetegek diétás kezelése | 405 |
Urológiai betegek diétás kezelése | 419 |
Fog- és szájbetegek diétás kezelése | 428 |
Fül-, orr- és gégebetegek diétás kezelése | 440 |
Az öregkor dietetikája | 450 |
Diétás ételek és tápszerek receptúragyűjteménye | 457 |
Általános tudnivalók | 459 |
Receptúragyűjtemény | 461 |
Kenyerek, péksütemények, sütőipari termékek | 461 |
Italok (reggelire, uzgyonnára, este) | 462 |
Levesek, leves-italok | 464 |
Főzelékek, pürék, főzelékfelfújtak, mártások | 474 |
Köretek | 483 |
Előételek, húspótlók, feltétek | 488 |
Húsételek | 494 |
Saláták, friss zöldségek | 515 |
Tésztafélék | 518 |
Felfújtak, krémek, habok | 532 |
Fagylaltok | 537 |
Tejes ételek, tejtermékek | 537 |
Gyümölcsök, gyümölcskészítmények | 540 |
Specifikus hatású gyógydiéták | 545 |