1.066.481

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A diétás- és közétkeztetés alapjai

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 148 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-7015-58-2
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A napi sajtóban, a tömegkommunikáció más médiáiban, de gyakran szaklapokban is mai táplálkozásunkat sokszor éri kritika - hozzá kell tenni, nem mindig alaptalanul. Természetesen a „korszerű... Tovább

Előszó

A napi sajtóban, a tömegkommunikáció más médiáiban, de gyakran szaklapokban is mai táplálkozásunkat sokszor éri kritika - hozzá kell tenni, nem mindig alaptalanul. Természetesen a „korszerű táplálkozás" fogalmát nem könnyű definiálni. Legáltalánosabban táplálkozásunkat akkor tekinthetjük korszerűnek, ha a táplálékkal a szervezetbe bejutó tápanyagok mennyiségi és minőségi szempontból kielégítik az adott egyén szükségleteit, figyelembe véve a szervezet fiziológiai állapotát, munkavégzésének intenzitását, korát, nemét, az éghajlati viszonyokat, és számos más olyan körülményt, amely a szükségleti értékeket befolyásolja. Ezen túlmenően azonban a táplálékok hasznosulása több más tényezőtől is függ, sőt ha szélesebb körben tekintünk rá táplálkozásunkra, a korszerű táplálkozás elengedhetetlen tartozéka a táplálkozási kultúra teljes spektruma, a táplálástól kezdve az étkezés környezetéig, a halk: zene, a virágdíszek, és sok más tényező.
Ez utóbbiakról az anyag korlátozott terjedelme miatt nem ejthetünk szót, bár szerves részét képezi a gasztronómiának. Nem szólunk az anyagban általánosságban a táplálkozástan olyan sarkalatos területeiről, mint a szervezet energia- és tápanyagszükséglete, hiszen az egy más tananyagrészben a korábbi tanulmányokban szóba került. így ezt jelen helyen ismertnek tekintjük, és az egyes kérdések tárgyalása során támaszkodunk is rá. Ugyanezen ok miatt szintén nem részletezzük a táplálkozással kapcsolatos azon fogalmakat (a táplálékok hasznosulása, a táplálékok élvezeti érteke, az ételek telítő értéke, táplálkozási ritmus, stb.), amelyek át- és átszövik e könyv témaköreit, így ismeretét szintén kívánatosnak tartjuk és ismertnek feltételezzük. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
A HAZAI LAKOSSÁG TÁPLÁLKOZÁSA - TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK 7
Néptáplálkozásunk helyzete, tendenciái 7
A táplálkozás és az egészségi állapot összefüggései 13
Táplálkozási ajánlások 16
DIÉTÁS TÁPLÁLKOZÁS 22
Energiaszegény diéta 25
Felerősítő (roboráló) diéta 33
Cukorbetegek diétája 41
Magas vérnyomás diétája 49
Gyomor- és nyombélfekély diétája
Epekövesség diétája 61
Vesekövesség diétája 67
Az érelmeszesedés diétája 73
Koleszterinszegény diéta 80
A köszvény diétája 85
KÖZÉTKEZTETÉS 90
Gyermek és iskolai étkeztetés 91
Munkahelyi vendéglátás 105
Élelmezés szociális konyhákon
FÜGGELÉK 119
IRODALOM 148
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem