1.062.060

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A daganatos betegségek és az étrend

Szerző
Budapest
Kiadó: Golden Book Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 107 oldal
Sorozatcím: Diétás szakácskönyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 19 cm
ISBN: 963-927-516-6
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A „Daganatos betegségek és az étrend" című kötet - amit az Olvasó a kezében tart - a Golden Book Kiadó Diétás szakácskönyvek sorozatának legújabb tagja. Az orvosi tudományos irodalomban egyre több... Tovább

Előszó

A „Daganatos betegségek és az étrend" című kötet - amit az Olvasó a kezében tart - a Golden Book Kiadó Diétás szakácskönyvek sorozatának legújabb tagja. Az orvosi tudományos irodalomban egyre több adat halmozódik fel a betegségek okairól. Az étkezésünk egész életünk egyik legfontosabb és állandó cselekedete. Életünk alakulását egyre bővülő ismereteink alapján sok tényező határozza meg. Egyik a családból hozott genetikai sajátságaink. Másik az élelem, amit életünk folyamán nap mint nap fogyasztunk. A fizikai aktivitásunk (kocogás, sport), amellyel a testünket alakítjuk, izmainkat, csontjainkat erősítjük. A környezet, amelynek (levegő, víz, éghajlat stb.) egészséges volta segít életünket fenntartani, kóros jellege viszont sokféle betegségre hajlamosít. Káros szenvedélyeink: dohányzás, alkohol, drog, amelyeknek egyetlen szerepe életünk megrövidítése, egészségünk megnyomorítása. Ételeink- ha jól válogatjuk-segíthetnek egészségünk, erőnk fenntartásában. Ha nem vigyázunk, megteremthetik a feltételeket betegségek, daganatok kifejlődésére. E könyv első részében a kitűnő orvos-szerző szakmailag igen hiteles és tömör összefoglalását adja a daganatokkal kapcsolatos ismereteknek. Végigmegy a szervrendszereken és ismerteti a szűrési, a felismerési lehetőségeket, az alkalmazható orvosi gyógyító módszereket. Minden ismertetett daganat esetén őszintén leírja a gyógyítás jelenlegi állását, lehetőségeit, eredményeit. A rosszindulatú daganatok előfordulási gyakorisága - ha csak az utolsó évtizedeket tekintjük - sokat változott. Gyakoribbá vált a nyelőcső alsó szakaszának mirigyes rákja, aminek oka a gyakoribbá váló refluxbetegség - vagyis a sav nyelőcsőbe áramlása, a gyomorégés. Ugyanakkor a gyomorrák gyakorisága néhány évtized alatt nálunk mintegy felére esett vissza. Ebben bizonyos szerepe lehet a frizsiderek és fagyasztóládák elterjedésének. Sajnos ugyanebben az időben a vastagbélrákok és hasnyálmirigyrákok előfordulása megtöbbszöröződött. A vastagbélrák gyakoriságának okaként sokáig az volt az általános vélemény, hogy a rostszegény étrend az oka. A legújabb vizsgálatok ezt nem tudták teljes mértékben igazolni. Viszont érdekes, hogy a figyelem az aszpirinre és a hozzá hasonló gyulladáscsökkentő szerekre terelődött, ezek képesek védelmet nyújtani a vastagbél daganatai ellen. Az óvatosság ez esetben is fontos, mert ezek a szerek a gyomor-bélvérzések leggyakoribb okozói. Igen sok daganat keletkezésében családi, örökletes, genetikai tényezők is szerepelnek (néhányat felsorolva: gyomor-, bél-, hasnyálmirigy-, emlőrák). Fertőző ágens szerepeltethető néhány daganat keletkezésében, gyomor esetén a Helicobacter pylori, máj esetében a hepatitis B és C vírus, méhnyak esetén pedig a Humán Papilloma vírus. Az alkohol előidézhet májrákot, ajak- és szájrákot. Az elhízás gyakori az emlőrák eseteiben. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ (Prof. Dr. Jávor Tibor) _9
BEVEZETÉS 11
A ROSSZINDULATÚ DAGANATOKRÓL ÁLTALÁNOSSÁGBAN_12
Mit nevezünk rosszindulatú daganatnak? 12
A daganatos betegségek előfordulása 12
Hogyan nevezzük a különböző daganatokat? 13
Kiváltó okok 13
A betegség felismerése - diagnosztikus lehetőségek 13
Kezelési lehetőségek 14
A KÜLÖNBÖZŐ DAGANATTÍPUSOKRÓL_17
Emésztőrendszer . 17
Ajak, szájüreg, garat 17
Nyelőcső 18
Gyomor 18
Vastagbél, végbél 19
Máj, epeutak . 21
Hasnyálmirigy 22
Légzőszervek 24
Tüdő, hörgők 24
Emlő 25
Női nemi szervek 21
Prosztata 29
Vizeletkiválasztó rendszer 30
Vesék, húgyszervek 30
ZÁRSZÓ 32
DIETETIKAI SZEMPONTOK 34
A daganatos betegségek étrendi kezelése 34
Történeti áttekintés 35
A VEGYI KARCINOGENEZIS (RÁKKELTŐ HATÁS) KAPCSOLATA
A TÁPLÁLKOZÁSSAL 37
Rákkeltő hatású kémiai anyagok 38
Klórozott szénhidrogének 38
Policiklusos aromás szénhidrogének 38
Nitrátok 39
Mesterséges édesítőszerek 39
Mesterséges aromaanyagok 39
Élelmiszer-színezékek 40
Csomagolóanyagok 40
TERMÉSZETESEN ELŐFORDULÓ RÁKKELTŐ ANYAGOK 41
A TÚLTÁPLÁLTSÁG HATÁSA A DAGANATOS BETEGSÉGEK ELŐFORDULÁSÁRA 43
A DAGANATOK KELETKEZÉSÉNEK MEGELŐZÉSE 44
Az élelmi (növényi eredetű) rostok szerepe a daganatok megelőzésében 44
A tápanyagok szerepe a daganatok megelőzésében és kialakulásában 45
A-vitamin, béta-karotin 45
C-vitamin 46
E-vitamin 46
D-vitamin és kalcium 46
Szelén 47
Cink 47
Vas 47
Jód 47
Daganatellenes hatású egyéb természetes anyagok 48
GYAKORLATI TANÁCSOK A GYÓGYÍTÁSI EREDMÉNYEK JAVÍTÁSÁHOZ _49
Javaslatok a gyógykezelések alatt fellépő étkezési nehézségek leküzdésére 49
Étrendi javaslatok 52
RECEPTEK__54
Levesek 54
Reggeli és uzsonnaételek 63
Zöldfőzelékek, köretek, egytálételek 67
Húsételek, feltétek 77
Saláták 83
Gyümölcskészítmények 93
Ivólevek zöldségből, gyümölcsből 98
Teljesértékű lisztből házilag sütött péksütemények 103
IRODALOM 107
RECEPTMUTATÓ 108
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A daganatos betegségek és az étrend A daganatos betegségek és az étrend

Szép állapotú példány.

Állapot:
2.340 ,-Ft
12 pont kapható
Kosárba