Előszó
A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy ahogy más vitaminokra és ásványi anyagokra, úgy D-vitaminra is szüksége van szervezetünknek, De mi is ez a létfontossága tápanyag, mi mindenre jó, miért...
Tovább
Előszó
A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy ahogy más vitaminokra és ásványi anyagokra, úgy D-vitaminra is szüksége van szervezetünknek, De mi is ez a létfontossága tápanyag, mi mindenre jó, miért van rá szükségünk?
A D-vitamin, azaz a kalciferol, egy zsírban oldódó vitamin. Napsugárzás hatására a bőrben is keletkezik D-vitamin, ám a hidegebb, őszi-téli időszakban, amikor kevesebb napfény éri bőrünket, az étkezéssel bevitt mennyiségé a főszerep. A legtöbb D-vitamint a következő élelmiszerek tartalmazzák: vaj, csukamájolaj, tőkehalmájolaj, lazac, szardínia, makréla, tonhal, szárított gombák különösen a napon szárítottak, tojássárgája, margarin, tökmagolaj, márványsajt, orosz kaviár, tejszín, tojás, sertésmáj, kucsmagomba, lóhús, tőkehalfilé, vargányagomba, rókagomba, juh túró, tejföl, csiperkegomba, csirkemáj. A D-vitamin legalapvetőbb tevékenysége, hogy a kalcium felszívódását, anyagcseréjét, csontokba való beépülését szabályozza.
Vissza