kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 307 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Bevezetés | |
Pintér Pál: A cukorrépa-termesztési és a cukorszükséglet kölcsönhatásának közgazdasági értékelése | |
A cukortermelés helyzete a világon és hazánkban | 7 |
A cukortermelés és -fogyasztás nemzetközi jellemzői | 12 |
Benedekné Dr. Lázár Magdolna: A cukorrépa morfológiája és élettana | |
A cukorrépa morfológiája | 15 |
Virágzat, termés, mag, csíra | 15 |
Répatest | 17 |
Levélrózsa | 22 |
A cukorrépa növekedése és fejlődése | 25 |
A csírázás | 25 |
A vegetatív szervek növekedése és fejlődése | 26 |
A generatív szervek növekedése és fejlődése | 28 |
A cukorrépa vízforgalma, vízgazdálkodása | 29 |
A cukorrépa vízfelvétele | 29 |
A cukorrépa transzspirációja | 30 |
A cukorrépa vízfelhasználása | 30 |
A cukorrépa ásványi táplálkozása | 32 |
Nitrogén | 33 |
Foszfor | 33 |
Kálium | 34 |
Kalcium | 35 |
Magnézium | 36 |
Kén | 36 |
Bór | 36 |
Mangán, vas | 37 |
Cink | 38 |
Vanádium, nátrium | 39 |
A tápanyaghiány felismerése | 39 |
A szénhidrátok képződése | 41 |
A monoszacharidok bioszintézise | 41 |
A diszacharidok bioszintézise | 42 |
Az oligoszacharidok bioszintézise | 43 |
Fotoszintézis és légzés | 45 |
Fotoszintézis | 45 |
Fotorespiráció | 47 |
Sötét légzés (respiráció) | 48 |
A fotoszintézist és a légzést befolyásoló tényezők | 50 |
Cukorfelhalmozás | 51 |
A cukorfelhalmozás szabályozása | 52 |
A külső tényezők szerepe a cukorfelhalmozásban | 53 |
Cukortranszport | 54 |
A cukor megoszlása a répában | 55 |
A terméskialakulás dinamikája és az energiafelhasználás | 56 |
Dr. Vajdai Imre: A cukorrépa ökológiai igénye | |
A hőmérséklet és a fény szerepe | 60 |
Csapadékhiány | 67 |
Talajigény | 73 |
A cukorrépa termesztéstechnológiája | |
Bátyai János: A termőhely és az elővetemény megválasztása | 77 |
Dr. Vajdai Imre: Trágyázás | 79 |
Általános szempontok | 79 |
A tápanyagszükséglet meghatározása | 83 |
Istállótrágyázás | 85 |
Műtrágyázás | 88 |
Nitrogén-műtrágyázás | 89 |
Foszforműtrágyázás | 97 |
Kálium-műtrágyázás | 100 |
A műtrágyázás ideje | 102 |
Mésztrágyázás | 104 |
Nátriumtrágyázás | 105 |
Magnéziumtrágyázás | 106 |
Bórtrágyázás | 106 |
Lombtrágyázás | 106 |
A műtrágyázás gépei | 108 |
Bátyai János: Talaj-előkészítés | 109 |
Nyári, őszi talaj-előkészítés | 110 |
Tavaszi magágy-előkészítés | 113 |
Dr. Tátrai György: A talajművelő gépek megválasztása | 115 |
Dr. Magassy Lajos: A fajta jelentősége a termesztésben és az ipari feldolgozásban | 117 |
A cukorrépafajták iránt támasztott követelmények | 119 |
A nemesítés módszerei és perspektívái | 121 |
Termesztett fajták | 124 |
A vetőmaggal szemben támasztott igények | 130 |
A vetőmag termesztése | 133 |
Bátyai János: Vetés | 136 |
Vetési módok | 137 |
Vetésidő | 138 |
Vetésmélység | 138 |
Dr. Tátrai György: A vetés gépei | 139 |
Dr. Gólya Gyula: Ápolás és növényvédelem | 145 |
Gyomnövények, gyomirtás | 145 |
Kórokozók és az ellenük való védekezés | 156 |
Kártevők és az ellenük való védekezés | 158 |
Dr. Tátrai György: A növényvédelem gépei | 162 |
Dr. Vajdai Imre: Öntözés | 165 |
Az öntözővíz-szükséglet meghatározása | 172 |
Az öntözések ideje és száma | 175 |
Az öntözési módok | 177 |
Az öntözés hatása, eredményei | 177 |
Dr. Tátrai György: Öntözőberendezések | 179 |
Dr. Vajdai Imre: Betakarítás | 182 |
Bátyai János: A betakarítás módjai | 189 |
A betakarítás szervezése | 190 |
Dr. Tátrai György: A betakarítás gépei | 193 |
A betakarítógépek üzemeltetése | 206 |
Veszteségmérés | 206 |
Dr. Antal Emánuel - Dr. Tátrai György - Dr. Vajdai Imre: A termesztés során felhasználható energia hasznosulása | |
A termés összetevőinek egységes energiaalapra hozása | 209 |
Az ökológiai energiapotenciál a jellegzetes tájegységekben | 211 |
A különböző termesztéstechnológiák energetikai vizsgálata | 220 |
Biológiai tényezők (energia) | 226 |
Törszök István: A cukorrépa termesztésének, átadásának és átvételének szervezeti formái | |
A cukorrépa jelenlegi termesztési formái | 230 |
A répa betakarításának és átadásának szervezeti formái | 233 |
A betakarítás ütemezése | 233 |
Átvétel, minőségvizsgálat és bérezési formák | 234 |
Átvétel | 234 |
Minőségvizsgálat | 237 |
A cukorrépa ára, bérezési formák | 239 |
Angeli András: A cukorrépa tárolása és feldolgozása | |
Az átvett répa tárolása | 242 |
Prizmák | 244 |
Tárolási problémák | 251 |
A répa minőségének hatása a feldolgozásra | 254 |
A cukorrépa feldolgozásának menete | 254 |
Nagy István: A cukorrépa melléktermékei és azok hasznosítása | |
A leveles répafej felhasználásának lehetőségei a mezőgazdaságban | 267 |
A cukorrépa feldolgozásakor keletkező melléktermékek | 270 |
Nedves répaszelet | 270 |
Száraz répaszelet | 273 |
Melasz | 274 |
Cukorgyári mésziszap | 274 |
Cukorgyári ülepítő iszap | 276 |
A cukorgyári melléktermékek ipari átdolgozása, fehérjepótlótakarmányok előállítása | 277 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.