1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A cukorrépa-termesztés agrotechnikai irányelvei

Szerkesztő

Kiadó: Cukortermelési Kutató Intézet
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 71 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 13 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A cukorrépa-termesztés technológiai irányelveit eddig kétszer, 1977-ben és 1980-ban adtuk ki. A tudományos és technikai előrehaladás következtében folyton fejlődnek a termelés módszerei és ennek a... Tovább

Előszó

A cukorrépa-termesztés technológiai irányelveit eddig kétszer, 1977-ben és 1980-ban adtuk ki. A tudományos és technikai előrehaladás következtében folyton fejlődnek a termelés módszerei és ennek a technológiai irányelvekben is tükröződnie kell. Ez teszi szükségessé időközönként az irányelvek módosítását és újrakiadását. Cukorrépa-termelésünk és feldolgozásunk - különösen az utóbbi években - kiemelkedő eredményeket ért el. Jelentősen növekedett a területiegységről nyert fehér cukorhozam, elsősorban a répatermés emelkedése következtében, de javult a répa minősége is. Az elmúlt években egyre jobban megszilárdult a cukorrépa-termesztés gépesítésére alapozott új technológiája. Növekedett és korszerűsödött a feldolgozó ipar kapacitása. Bevezetésre került a cukortartalom szerinti átvétel. A termelés szervezésében, feltételeinek biztosításában nagy jelentőségűvé vált a termelési rendszerek tevékenysége, melyekhez a terület 80%-a tartozik. Mindezek eredményeként az ország cukorszükségletét hazai termésből biztosítjuk, megszűnt a korábbi cukorimport, sőt a szükségleten felüli cukrot exportáljuk. Termesztési adottságaink, a termelés számára biztosított nagymértékű anyagi-technikai bázis lehetővé tennék az eddigieknél jóval nagyobb eredmények elérését is. A nagyarányú fejlődés ellenére termelési eredményeink nem érik el a fejlett cukorrépa-termeléssel rendelkező országokét. Az ország növekvő cukorfogyasztása, a cukornak a világ élelmiszertermelésében betöltött stratégiai szerepe növekvő feladatokat jelent cukorrépa-termesztésünk számára. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
Fajták és használatuk 5
Éghajlat és talajigény 7
Vetésváltás 7
Tápanyagellátás 8
A P és K műtrágyaigények meghatározásának alapelve 10
A cukorrépa N-műtrágyaigényének számítási módszere 12
A cukorrépa mésztrágyázása 14
A cukorrépa magnéziumtrágyázása 15
A cukorrépa mangántrágyázása 16
Bór-trágyázás 17
A lombtrágyázás 17
Talajelőkészítés 18
Tarlóhántás 19
Alapművelés 19
Magágykészítés 20
Vetőmag, vetőgép, vetés 21
Vetőmag 21
Vetőgép 22
Vetés 24
A mag vetési távolsága 25
Növényápolás, növényvédelem 26
Vegyszeres gyomirtás 27
Alapkezelések 27
Állománykezelések (felülkezelések) 30
Sávos permetezés 33
A cukorrépa komplex növényvédelme 33
Védelem a vetés előtt 34
Az elvetett mag védelme 36
A kikelt növény védelme 37
A levélbetegségek elleni védekezés 39
A cukorrépát károsító rágcsálók elleni védekezés 40
A cukorrépa öntözése 41
A cukorrépa vízigénye 42
Talajnedvesség-tartalom mérése 42
Csapadékmérés 43
A cukorrépa öntözési rendje 44
Gépi betakarítás 47
A cukorrépa-betakarítás általános agrotechnikája 47
A veszteségcsökkentés lehetőségei a fejezőgépeknél 48
A veszteségcsökkentés lehetőségei a kiszedőgépeknél 48
A veszteségcsökkentés lehetőségei a felszedő-rakodó gépeknél 49
A cukorrépa betakarítás géprendszerei és gépei 49
A betakarító gépsorok gazdaságossági és energetikai mutatói 51
Táblázatok és ábrák 52
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem