kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 347 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-231-382-8 |
Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
A cukorrépa és tárolása | |
A cukorrépa | 7 |
A cukorrépa részei és szövetei | 7 |
A cukorrépa fontosabb életműködései | 8 |
A cukorrépa összetétele | 9 |
A cukorrépa érése, szedése | 12 |
A cukorrépa átvétele, rakodása, tárolása | 13 |
A répaátvétel előkészületei és lebonyolítása | 13 |
A cukorrépa-tárolás elmélete | 14 |
A cukorrépa tárolás alatti változásai | 16 |
A cukorrépa-tárolás gyakorlata | 19 |
Előkészítő és nyersoldali műveletek | |
A cukorgyártás előkészítő műveletei | 23 |
Réparakodási munkák a gyártelepen | 23 |
Gyártelepi répatárolás | 26 |
Gyártelepi gépesített répatárolók | 28 |
Az egyenletes répabeadás | 33 |
Répatisztítás úsztatás közben | 33 |
A répa felemelése | 36 |
A cukorrépa mosása | 40 |
A mosott cukorrépa továbbítása a vágáshoz | 43 |
A cukorrépa felszeletelése | 46 |
A szelet alakja és technológiai minősítése | 46 |
Répavágó kések és késszekrények | 48 |
A szelet alakja | 51 |
A cukorrépavágó gépek | 54 |
A répaszelet továbbítása | 57 |
A lényerés (diffúzió) elmélete | 59 |
A lényerés elméleti alapjai | 59 |
Az ideális ellenáramú diffúzió és egyenlete | 62 |
Nemcukor anyagok diffúziója, kémiai folyamatok a diffúzió alatt | 68 |
Vízvisszavétel a diffúziós rendszerbe | 71 |
A lényerés hidrodinamikája | 74 |
A lényerés mikrobiológiája | 80 |
A lényerés a gyakorlatban | 83 |
Robert-féle diffúziós telep | 84 |
Dobdiffuzőrök | 84 |
BMA toronydiffuzőr | 86 |
Buckau-Wolf toronydiffuzőr | 88 |
Teknős-csigás diffúziós készülékek | 91 |
Egyéb diffúziós berendezések | 94 |
A diffúziós berendezés teljesítménye, a diffúziós veszteség mértéke | 98 |
A kilúgozott szelet víztelenítése | 101 |
A diffúziós eljárás termékei | 104 |
Lényerés szeszgyártásra | 107 |
A létisztítás elmélete | 108 |
A létisztításban szerepet játszó fontosabb anyagok | 108 |
A nyerslé meszezésekor lejátszódó folyamatok | 113 |
A szacharóz és az invercukor bomlása | 117 |
A Ca-ionok hatására lejátszódó reakciók, elő- és főderítés | 123 |
Az I. szénsavazás | 128 |
Durvaszemcsés csapadék előállítása | 132 |
A II. szénsavazás | 136 |
A kénezés | 141 |
Az ülepítés | 143 |
A szűrés | 146 |
A létisztítás a gyakorlatban | 151 |
A létisztítás kémiai műveletei | 156 |
Az iszap elválasztása a tiszta létől | 157 |
Az ülepítés gyakorlati megoldása | 162 |
Zagysűrítő szűrők | 166 |
Szakaszos mésziszapszűrés | 168 |
Folytonos iszaposlészűrés | 170 |
Kis iszapmennyiségek szűrése | 173 |
A mésziszap kezelése szűrés után | 176 |
A létisztítás változatai | 176 |
Iszaposlé-visszavételt alkalmazó eljárások | 177 |
Derítő szénsavazáson alapuló eljárások | 179 |
Előszénsavazást alkalmazó eljárások | 181 |
A főderítés roncsoló hatását kiküszöbölő eljárások | 184 |
A cukorrépa minőségéhez igazodó létisztítás | 185 |
A létisztítás termékei | 189 |
Ioncserélő eljárások a cukorgyártásban | 189 |
Ioncserélő műgyanták | 189 |
Ioncserélő berendezések és műveletek | 190 |
A cukorgyártásban használt ioncserélő eljárások | 192 |
A lé melegítése és bepárlása | 197 |
A melegítés és a bepárlás gőzszükséglete | 201 |
Hőátbocsátás a fűtőfelületen keresztül | 206 |
Többfokozatú elvételes bepárlás | 209 |
A lé melegítése gyorsáramú melegítővel | 210 |
A lé bepárlása | 210 |
Bepárló rendszerek | 215 |
Kémiai folyamatok a bepárlás alatt | 217 |
A bepárlás terméke, a sűrűlé | 221 |
Sűrűlétárolás | 222 |
Cukoroldali műveletek | |
A cukor kristályosítása | 227 |
A szacharózkristályok tulajdonságai | 227 |
A szacharóz oldhatósága | 229 |
A szacharóz oldhatósága nemcukrok jelenlétében | 232 |
Cukoroldatok néhány fizikai tulajdonsága | 237 |
A gócképződés | 239 |
A kristályok növekedése | 243 |
Cukorfőző vákuumkészülékek | 250 |
A vákuum előállítása | 253 |
A cukorfőzés gyakorlata | 254 |
A cukorfőzés gőzfogyasztása és kapacitása | 258 |
A cukorfőzés ellenőrzése, automatizálása, folytonos cukorfőzés | 261 |
A cukorpép kezelése a pépkavaróban | 264 |
A pépkavarók | 264 |
Az egyes pépek kezelése a pépkavaróban | 267 |
A melasz az utótermék-munkában | 269 |
A melaszképződési elméletek | 271 |
A centrifugálás | 276 |
A centrifugálás elmélete | 276 |
Centrifugák | 277 |
Affinálás, előcentrifugálás | 281 |
Folytonos centrifugák | 283 |
Cukoroldali sémák | 286 |
Nyerscukor-gyártási sémák | 286 |
Fehércukor-gyártási sémák | 287 |
A kristálycukor kezelése és raktározása | 291 |
A kristálycukor szárítása és hűtése | 291 |
A cukor osztályozása | 294 |
A cukorpor leválasztása | 296 |
A cukor csomagolása | 297 |
A kristálycukor raktározása | 297 |
A nyerscukor és a melasz tárolása | 301 |
Finomítványcukor-gyártás | 302 |
A cukorfinomítás elmélete | 302 |
Az adszorpció a gyakorlatban | 303 |
A finomítványpép főzése, centrifugálása | 306 |
A darabos finomítvány gyártása | 308 |
Finomítási sémák | 311 |
Egyéb finomított és nem finomított cukorféleségek | 312 |
Mellék- és segédüzemek | |
A cukorgyártás melléküzemei | 317 |
Szeletszárítás | 317 |
A szeletszárítás berendezései | 320 |
Répaszelet, leveles répafej szárítás, takarmánygyártás | 322 |
A melasz cukortalanítása | 324 |
A cukorgyártás segédüzemei | 326 |
A cukorgyártás energiaellátása | 326 |
Az égetett mész előállítása | 327 |
A mészoltás | 333 |
A szén-dioxid kezelése | 334 |
A cukorgyár vízgazdálkodás | 335 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.