kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Dick Manó Kiadása |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 304 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Elméleti rész | |
A szénhidrátanyagcsere szabályozó tényezői | 7 |
A cukorbetegség kórbonctana és kórszövettana | 18 |
A cukorbetegség okai | |
A hasnyálmirigyről általában | |
Technikai útmutatás a Langerhans-szigeteket alkotó sejtelemek elkülönítésére | |
A Langerhans-szigetek a csontos és porcos halak hasnyálmirigyében | |
A Langerhans-szigetek regenerációja | |
A hasnyálmirigy átültetése, parabizózis | |
A Langerhans-szigetek regenerációja | |
A kivezetőcső hasnyálmirigy képe szabad szemmel | |
A cukorbetegek hasnyálmirigyének szövettani elváltozásai | |
A cukorbetegség hatása az emberi szervezetre | |
Renális diabetesz | |
Bronz-diabetesz | |
Irodalom | |
A diabetikus anyagcsere | 51 |
A szénhidrátanyagcsere élettana és kórtana | |
A vércukor | |
Fehérje, zsír és szénhidrát hatása a vércukorra | |
Vércukor napi ingadozása | |
Vércukorgörbe | |
Glikogénképződés | |
Vércukorszabályozás | |
Ketonuria | |
Acidózis | |
Ketontestek keletkezése zsírból | |
Fehérje bofolyása a ketonurára | |
Alkáliveszteség | |
Az acidózis mérése | |
Alapanyagcsere | |
Légzési hányados | |
Insulin | 73 |
Régebbi kísérletek a pankreászhormon előállítására | |
Az insulin felfedezése | |
Insulin előállítása | |
Insulinegység | |
Insulin tulajdonságai | |
Kristályos insulin | |
Hipoglikémia | |
Vércukorgörbe | |
A diabetesz elmélete | 83 |
Égészavar | |
Fokozott cukorképződés | |
Glikogénrögzítés hiánya | |
Insulinhatás | |
Pankreász működésének fokozása | |
Irodalom | 89 |
Klinikai rész | |
Diabeteszt okozó tényezők | 93 |
A cukorbetegség a különböző fajoknál | |
Életkor | |
Különféle fogalkozások | |
Öröklés | |
Köszvény, elhízás | |
Luesz | |
Érelmeszesedés | |
Alkoholizmus | |
Az idegrendszer szerepe | |
A terhesség | |
Fertőző betegségek | |
A diabetesz tünettana és lefolyása | 100 |
Szomjúság | |
A vizelet mennyisége | |
Éhségérzés | |
Fogyás | |
Fáradtság | |
Gyomor és béltraktus | |
Hasnyálmirigy | |
Vérkeringési szervek | |
Légzőszervek | |
Albuminuria | |
Nemi szervek | |
Agyvelő és gerincvelő | |
Táplálási zavarok | |
Bőr | |
Ödéma | |
A diabetes mellitus klinikai formái | |
Osztályozás | |
Könnyű esetek | |
Súlyosabb esetek | |
A kóma | |
Élettartam | |
A cukorbetegség kórjóslata | |
Különböző glikozuriák | 120 |
Alimentáris glikozuria | |
Diabetes renalis | |
Diabetes innocens | |
A terhességi cukorvizelés | |
Belső elválasztású mirigyek | |
Mérgek | |
Éhezési glikozuria | |
A vizeletben előforduló másféle cukrok | |
Levulozuria | |
Saccharozuria | |
Laktozuria | |
Pentozuria | |
A valódi diabetesz felismerése | |
Profilaxis, kóroki-, gyógyszeres-, sugaras kezelés | 129 |
Ivókúrák | |
Fürdőhely | |
Synthalin | |
Diétás kezelés | 142 |
Kalóriaérték | |
Fehérje | |
Zsír- és szénhidrátszükséglet | |
Alkohol | |
A diétás kezelés részletei | |
Toleranciameghatározás | |
A különféle étrendek | |
Optimális diéta | |
Szénhidrátmentes nap | |
Főzeléknap | |
Koplalónap | |
Petrén-diéta | |
Amilácea napok | |
Falta-féle vegyes amilácea-főzeléknap | |
Porges-diéta | |
A diétás kezelés kivitele | |
Az insulinkezelés | 173 |
Mikor indult az insulinkezelés? | |
Insulinnal kezeltek diétája | |
Az insulinadag nagysága | |
Insulin alkalmazási módjai | |
Insulinrezisztencia | |
Kontraindikáció | |
Insulin kihagyása | |
Insulinpreparátumok | |
Az insulinkezelés veszélyei | |
Hipoglikémia | |
A hipoglikémia kezelése | |
Insulin mellékhatásai | |
Gyógyít-e az insulin? | |
Insulin más betegségeknél | |
A kóma kezelése | 195 |
A komplikációk kezelése | 199 |
Műtét és insulinkezelés | |
Infekciók | |
Tuberkulózis | |
Gyomor- és bélbántalmak | |
Vesebetegségek | |
Üszkösödés | |
Gyermekkori diabetesz kezelése | 206 |
Általános szempontok a diabetikus életmódjában | 208 |
Intézeti kezelés | |
Joslin 10 pontja | |
Házi kezelés | |
Utazás, vendéglő | |
Házasság | |
Testi munka | |
Irodalom | 217 |
Függelék | |
Laboratóriumi vizsgálati módszerek | 223 |
Vizelet konzerválása | |
Cukor kimutatása és meghatározása | |
Vércukormeghatározás | |
Acetontestek kimutatása és meghatározása | |
A vér bikarbonáttartamának meghatározása | |
Dietetikai függelék | 236 |
Főzelékfélék | |
Szénhidrátdús tápszerek | |
Fehérjedús tápszere | |
Tej, tejtermékek | |
Zsírdús tápszerek | |
Gyümölcsök | |
Alkoholtartalmú italok | |
Fűszerekek, élvezeti szerek | |
Konyhatechnikai szabályok | |
Főzelékek konzerválása | |
Gyümölcsök konzerválása | |
Különféle élelmiszerek összetétele. Az értékek kiszámítását megkönnyítő táblázatok | 259 |
Konyhai előírások | |
Levesek | 267 |
Előételek | 270 |
Mártások | 275 |
Főzelékfélék | 277 |
Húsfélék | 283 |
Tésztafélék, édességek | 283 |
Zabból készült ételek | 297 |
Tárgymutató | 299 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.