Fülszöveg
A "Betegeink házi diétája" című egészségügyi ismeretterjesztő könyv 1957 óta van forgalomban, kétszer könyvalakban, majd 1967-ben füzet formájában jelent meg.
Munkánkban azokhoz a betegekhez szólunk, akiknek táplálkozása nagy gond a családnak, különösen ott ahol egészséges családtagok is vannak. A betegek számára a normál étkezéstől eltérő, kímélő vagy alkalmazkodó étrendre van szükség. A könyvek - később a füzetek - népszerűségre tettek szert, legalább is emellett szól az az örvendetes tény, hogy ezúttal negyedik kiadásban kerül a közönség elé.
1957 óta a szerzők sorában is változás állt be. Nagy Józsefné elhunyt. A korszerű orvosi-dietetikai részeket, kérdéseket dr. Zajkás Gáborral, az OÉTI munkatársával beszéltem meg, és a korszerű konyhatechnikai eszközök, edények működésének kipróbálásánál Gaálné Póda Bernadett diétásnővér, az OÉTI munkatársa volt segítségemre.
A munka hasznosságának, a dietetikai elvek korszerűségének biztosítása érdekében valamennyi elméleti és gyakorlati...
Tovább
Fülszöveg
A "Betegeink házi diétája" című egészségügyi ismeretterjesztő könyv 1957 óta van forgalomban, kétszer könyvalakban, majd 1967-ben füzet formájában jelent meg.
Munkánkban azokhoz a betegekhez szólunk, akiknek táplálkozása nagy gond a családnak, különösen ott ahol egészséges családtagok is vannak. A betegek számára a normál étkezéstől eltérő, kímélő vagy alkalmazkodó étrendre van szükség. A könyvek - később a füzetek - népszerűségre tettek szert, legalább is emellett szól az az örvendetes tény, hogy ezúttal negyedik kiadásban kerül a közönség elé.
1957 óta a szerzők sorában is változás állt be. Nagy Józsefné elhunyt. A korszerű orvosi-dietetikai részeket, kérdéseket dr. Zajkás Gáborral, az OÉTI munkatársával beszéltem meg, és a korszerű konyhatechnikai eszközök, edények működésének kipróbálásánál Gaálné Póda Bernadett diétásnővér, az OÉTI munkatársa volt segítségemre.
A munka hasznosságának, a dietetikai elvek korszerűségének biztosítása érdekében valamennyi elméleti és gyakorlati kérdést megvitattuk a munka lektorálására felkért dr. Held Róbert főorvossal, aki a dietetika tudományával évtizedek óta foglalkozik. Javaslatára és tanácsára az egyes füzetekben olyan diétákról is szó van, amelyek a nagyközönség előtt kevésbé ismertek, de alkalmazásuk adott esetben hasznos lehet (pl. a vesebetegeknél a Giovanetti-diéta).
Az 1967-ben kiadott füzeteket át kellett dolgozni, mert a holnap már ma kívánja felkészülésünket az új eljárásokra, lehetőségekre. Az egészségügyi felvilágosító munka, ez a viszonylag még szűk terület, korszerű elveinek elmondására, használható formába való öntésére kényszerít, mert életünk ebben a mai még szinte felmérhetetlen fejlődési szakaszában nemcsak a tudomány, de az annak eredményeit hasznosító életmódunk is más lett.
Megmarad a munka füzetes formája, mert ez az igényeket jobban szolgálja, mint a könyv. Megmarad a munka célja: az egészségügyi felvilágosítás a táplálkozás területén. Megváltoznak azonban a füzetek tartalmának egyes részei, szerkezete, gyógyélelmezési elvei, a kiviteli javaslatok módjai. A régi, bevált, megdönthetetlen - vagy még meg nem döntött - elvek megtartásánál kívül más, mai életvitelünkhöz jobban illő, több eredményt és kevesebb munkát igénylő tanácsokat kell adni.
Vissza