1.067.327

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A cukorbetegek diétája

400 konyharecipével

Szerző
Budapest
Kiadó: "Petőfi" Irodalmi Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 162 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 11 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Pesti Lloyd-társulat nyomdája.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jelen munkánk megírásánál kettős cél lebegett előttünk. Egyrészt oly könyvet akartunk a gyakorló orvos kezébe adni, amelyben a cukorbetegség diétás gyógymódjának rövid összefoglalása mellett... Tovább

Előszó

Jelen munkánk megírásánál kettős cél lebegett előttünk. Egyrészt oly könyvet akartunk a gyakorló orvos kezébe adni, amelyben a cukorbetegség diétás gyógymódjának rövid összefoglalása mellett megtalálhatja mindazt, ami nélkül a cukorbeteg diétáját pontosan és helyesen beállítani nem lehet, másrészt a cukorbetegek és ezek konyhájával foglalkozók számára a konyharecipék olyan gyűjteményét akartuk nyújtani, amelynek alapján bő, változatos és a magyar viszonyoknak megfelelő diéta állítható össze.
Könyvünk megírását ama körülmény tette indokolttá, hogy ilyen munka eddigelé magyar nyelven még nem jelent meg, holott teljesen lehetetlen, hogy az orvos betegének a szükséges utasításokat szóbelileg adja meg, valamint képtelenség a megfelelő konyharecipék és tabellák nélkül a diétát helyesen összeállítani. Ilyetén módon eddigelé idegen nyelvű - főleg német - munkákra voltunk utalva, amelyeknek reánk nézve az a nagy hibájuk, hogy a magyar viszonyoknak egyáltalán nem felelnek meg. Évek során szerzett tapasztalataink mindinkább azt a tudatot érlelték meg bennünk, hogy a cukorbeteget csak akkor lehet a diéta betartására szorítani, ha az ízletes és változatos diétás koszt, lehetőleg nem üt el feltűnő módon a beteg azelőtt megszokott kosztjától. Vissza

Tartalom

Előszó
A cukorbetegség diétás kezelésének alapelvei 1
Bevezetés 3
A diéta beállításának alapelvei 5
A cukorkiválasztás fokozatai 10
A tolerancia meghatározása 11
A könnyű cukorbetegség diétás kezelése 17
A középsúlyos és súlyos cukorbetegség diétás kezelése 23
Táblázatok 29
Összeállított étrendek 43
Alapdiéta. Két heti étrend a nyári idényre 45
Alapdiéta. Két heti étrend a téli idényre 49
Főzelék-napok. Egy heti étrend 53
Különleges tápszerkészitmények cukorbetegek számára 57
A cukorbetegek konyhája 61
Bevezetés 63
Levesek (1-42. sz. recipe) 67
Előételek 77
Tojásételek (43-77. sz. recipe) 77
Különböző előételek (78-136. sz. recipe) 84
Halak, rákfélék, kagylósak (137-168. sz. recipe) 97
Húsételek 105
Sültek és párolt húsételek (169-186. sz. recipe) 105
Rögtönzött húsételek (187-197. sz. recipe) 110
Főtt marhahús (198-199. sz. recipe) 113
Szárnyasok (200-203. sz. recipe) 114
Vadak (204-210. sz. recipe) 116
Főzelékek (211-263. sz. recipe) 119
Mártások (264-301. sz. recipe) 131
Saláták, ugorka (302-321. sz. recipe) 137
Édes ételek 141
Zselék (322-334. sz. recipe) 141
Krémek (335-355. sz. recipe) 145
Tésztafélék, torták, sütemények (356-371. sz. recipe) 149
Tortakrémek és sodók (372-379. sz. recipe) 153
Fagylaltok és parfaitek (380-391. sz. recipe) 155
Kompótok és befőttek (392. sz. recipe) 157
Kenyér (393-394. sz. recipe) 159
Italok (395-400. sz. recipe) 161
Hirdetések
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem