1.052.843

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A cukor minden mennyiségben!

Le sucre dans tous ses états! - III. Francia-Magyar Ínyencnapok 1998. szeptember 25-30. a Francia Intézetben


Kiadó: Francia Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 20 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Francia  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Harmadszorra rendezzük meg a francia-magyar Ínyencnapokat, ezúttal a cukor témája köré szervezve. Miért pont a cukor? Először is azért, mert az édes az egyik alapvető íz. A cukornak ugyanakkor... Tovább

Előszó

Harmadszorra rendezzük meg a francia-magyar Ínyencnapokat, ezúttal a cukor témája köré szervezve. Miért pont a cukor? Először is azért, mert az édes az egyik alapvető íz. A cukornak ugyanakkor sajátsága, hogy nemcsak táplálékunk, hanem örömforrás is. A gyermekek számára a cukor a jutalmazást jelenti: a cukorkákat, amit meg lehet nyerni, az értelemszerűen édes desszertet, amire jogot nyer az, aki jól megfelelt a táplálkozás feladatának, jutalom, hiszen örömet szerez: ezt a sokezer évet terméket eredetileg cukornád formájában fogyasztották kellemes izéért a melanéziaiak. majd a kínaiak és a hinduk. A reneszánsz idején az Ázsiában cukornádból kinyert cukor a gyógyszerészet és az elegáns konyhaművészet elengedhetetlen fűszerévé lesz Európában. Fontos gazdasági tényezővé válik épp ezért, ami arra vezeti az öreg kontinens országait, hogy alternatív módszereket dolgozzanak ki gyártására, a cukorrépát használva kiindulásul. Végül napjainkban heves támadások érték a cukrot, vádolva egészségrontó hatását. De az öröm vajon nem abból a tényből ered. hogy a cukrot mértékletességgel kell fogyasztani? A harmadik Ínyencnapok célja, hogy több oldalról bemutassa a cukrot, és az édesipari termékeket. A program kulturális része egy cukros koncerttel indul, ahol Kovács Sándor vezényletével egymást váltják majd klasszikus zenei darabok, rock számok és könnyűzenei válogatások. A cukor és a desszertek a központi témája gazdag filmösszeállításunknak. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a cukorfélék esztétikai vonatkozását sem: cukrászversenyünk során a mesterek magyar képzőművészek alkotásait álmodják cukorba. Ha cukorról beszélünk, a csokoládét sem felejthetjük el: a leckét egy francia csokoládéművésztől vehetjük. A kérdés műszaki és gazdasági oldalát három előadás során közelítjük meg. Az első körbejárja a dietetika kérdéseit, a második a cukor magyarországi és nemzetközi történetét vizsgálja, a harmadik a cukorgyártás és cukoripari termékek fejlődésével foglalkozik. Az Ínyencnapok harmadik sorozata tehát lehetőséget nyújt a francia és a magyar tapasztalatok összegzésére a cukor és a cukrozott termékek területén. Ezt az együttműködést példázza a Francia Konyhaművészeti Tanács kezdeményezésére elindított program is, melynek során leltár készül Magyarország konyhaművészeti kincseiről. A francia-magyar Ínyencnapok nem jöhettek volna létre számos együttműködő partnerünk segítsége nélkül, akiknek itt szeretnék ezért őszinte köszönetet mondani. Vissza

Tartalom

5 Beköszöntő
7 Eseménynaptár
9 Szemináriumok és kerekasztal beszélgetések
"A cukoripar és a cukortartalmú termékek fejlődése az európai piac elvárásainak tükrében"
"Veszélyes-e a cukor a táplálkozásra?"
"A cukor és piaca, avagy egy értékes tápanyag története"
13 Műhelymunka
"Megkóstolható szobrok"
"Lecke a csokoládéról"
15 Az Euroterroir program
Leltár Magyarország konyhaművészeti kincse
17 Kiállítás, ínyenc koncert
Az "Édes szobrok" című kiállítás és cukrászverseny
"Dolcissimo", koncert a desszert jegyében
19 Filmvetítések ínyenceknek
20 Partnerek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem