1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A cukor gyártástechnológiája

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 562 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
A magyar cukorgyártás fejlődése5
A cukorrépa
Termesztés14
Botanikai jellege és nemesítés14
A répa biológiai, morfológiai, anatómiai jellege16
A cukorrépa talajigénye18
A cukorrépa agrotechnikája18
A cukorrépa kártevői és betegségei19
A cukorrépa szedése19
A cukorrépa fejelése19
A cukorrépa begyűjtése és tárolása20
A cukorrépa érése20
A répaszedés ütemezése és a kampány kezdésének időpontja22
A tárolás közben végbemenő biológiai folyamatok23
A cukorrépa-tárolás gyakorlata25
A répa konzerválása26
A cukorrépa kémiai összetétele26
A cukorrépát alkotó kémiai anyagok26
A répa szaharóztartalma27
A répa oldatlan nemcukor-anyagai (rost)27
A répa oldott szerves nemcukor-anyagai28
A répa oldott szervetlen nemcukor-anyagai31
A répagyökér és lé fizikai tulajdonságai31
A répa fajsúlya és térfogatsúlya31
A répa szilárdásga és rugalmassága32
A répalé viszkozitása és felületi feszültsége33
A cukorrépatest gáz- és vízátjárhatósága33
A répa termikus tulajdonságai34
Optikai tulajdonságok35
Elektromos tulajdonságok35
A répa feldolgozási értéke35
A répa cukortartalma36
Melaszcukor36
A répa viselkedése a diffúziós lényerés során37
Az iszaposlé szűrhetősége38
A lé viselkedése bepárláskor és főzéskor39
A cukorgyártás technológiája és a gyártástechnológia előírásai
A répa kezelése40
A répa beúsztatása és mosása40
A répa felemelése az automatikus mérlegbe41
A répa mérése41
A répa szeletelése41
Diffúzió és a nyerslé kezelése42
A lúgzó- és szeletprésvíz44
A nyerslé tisztítása44
A nyerslé mérése44
A nyerslé lúgosítása mésszel44
A nyerslé felmelegítése44
A nyerslé előderítése45
A lé derítése45
Szaturálás46
Az első szaturáció46
Az iszapszűrés47
Utószűrés48
A második szaturáció48
A híglé kifőzése48
A híglé szűrése50
A híglé kénezése50
Trinátriumfoszfát adagolása a hígléhez50
Bepárlás51
A híglé bepárlása51
A sűrűlé kénezése52
A sűrűlé szűrése52
A sűrűlé felmelegítése52
A cukorfőzés53
A kristálypép kezelése a pépkavaróban55
A kristálycukor centrifugálása55
A kristálycukor szárítása56
A kristálycukor osztályozása57
Középtermék58
Az utótermék58
Melasz60
Finomítás60
Cukoroldat (klér) készítése60
A klérek mechanikai szűrése61
A klérek színtelenítése61
A finomítvány-pépek főzése, kezelése és centrifugálása62
A kockacukor gyártása62
Cukorőrlemények előállítása64
A cukorgyártmányok raktározása és szállítása64
A cukor tárolásának időtartama65
A cukorféleségek megnevezése65
A cukor belső tulajdonságai65
A kockacukor méretei66
A cukor szabványos jellemzése66
A cukorféleségek csomagolásának módja66
A raktártér kihasználhatósága67
Az egyes árufajták helykihasználása67
A raktár előkészítése és üzemeltetése68
A cukor szállítása69
A mészkemence70
A kiégetendő mészkővel szemben támasztott minőségi követelmények70
A koksz minőségi jellemzői70
A mészkemence megtöltése70
A mészkemence begyújtása71
A mészkemence üzemének szabályozása72
A mészkemence leállítása72
A mészkemence üzemzavarai73
A mészoltás73
Előkészítő műveletek
Répakirakás és úsztatás77
Répaúsztatók78
Elfa-berendezés (a lerakódás gépesítése)80
Egyéb répakirakó gépek81
A répalerakás és az úsztatás technikája82
A gaz- és kőfogó működése84
Répaemelés86
A répa mosása88
A répa mérése89
Lényerés (diffúzió)
A diffúzió elmélete92
Az ellenáramlás elve96
A diffúziós telep100
Oldalsó ürítésű diffúzőr101
Alsó ürítésű diffuzőr103
A diffúziós telep felépítése107
A diffúziós telep üzeme107
A diffúziós telep üzembehelyezése111
A jó diffúziós munka feltételei116
Mutatószámok116
A szelet vastagsága és alakja117
A lésebesség118
A hőmérséklet118
A lefejtés119
A nyomóvíz nyomása120
Meg nem határozható veszteségek120
A diffúziós munka ellenőrzése121
A diffúzió hibái és üzemzavarai123
Fertőzések125
Hibakeresések125
Foszlányfogók126
Mérőedények126
Folyamatos üzemű lényerési eljárások128
Dobdiffúziók129
Toronydiffúziók131
Cellás kilúgzó készülékek132
Teknő alakú készülékek132
A lényerés hőszükséglete133
Létisztítás
A létisztítás készülékei134
A létisztítás műveletei és hatásfoka136
Előderítés137
Főderítés139
Szaturálás (szénsavas telítés)142
A derítés és a szaturálás gyakorlati kivitele146
Előderítő berendezések146
Mésztejadagoló berendezések152
Főderítő készülékek157
Szaturáló (telítő) készülékek159
Folytonos szaturáló készülékek160
Előmelegítés163
Iszapos levek szűrése163
Szűrőprések164
A prések zárásának mechanizálása165
Az iszap leédesítése169
Az iszap eltávolítása170
A szűrőprésmunka171
A szűrőkendők felújítása172
Utószűrés172
Folytonos működésű szűrők173
Ülepítő berendezések176
Iszap-eltávolító berendezések178
Mészkemence és mészoltó
A mészégetés180
A mészégetés elmélete és feladata180
A mészkemence181
A felvonó183
A mészkemence üzemeltetése183
A mészkemence üzembehelyezése és leállítása184
Mechanizált ürítő berendezése185
Rendellenességek a mészkemence üzemében186
A mészoltó188
Mészoltó dob188
Ülepítő berendezés188
Mésztejszeparátor189
Hidrociklon189
Gázmosó (laveur)190
Bepárlás
A bepárlás alapfogalmai193
A hőátbocsátás195
A buborékok szerepe196
A csőhossz hatása197
A viszkozitás197
A forrpontemelkedés198
A páravíz199
A nem sűríthető gázok199
A lészint magassága200
A bepárlóst fejlődése és fajtái201
A vákuum- és nyomásos bepárló201
A hosszúcsöves testek203
A keringtető bepárlótest204
A kényszeráramlású bepárlótest205
A gőzkamra szellőztetése208
A páravíz cukorszennyezése210
A páravíz eltávolítása211
A hőátbocsátás gyakorlati értékei212
Kémiai és fizikai jelenségek a bepárlásnál213
Az alkalitás változása213
A bepárló lerakodásai214
A kifőzés215
A bepárló számítása217
Hőmérsékleti viszonyok217
A fokozatok teljesítménye219
A lémelegítés hőszükséglete221
A főzőkészülékek hőszükséglete222
Üzemeltetési szempontok223
Fejlesztési lehetőségek224
A cukoroldat munkája
A munka összefoglaló ismertetése227
Általános rész228
A szaharóz229
Oldhatóság231
Túltelített cukoroldat233
A cukoroldatok forráspontja234
A cukoroldatok viszkozitása234
A cukor olvadása234
A cukor inverziója237
Mész-szaharátok237
A cukor kristályosítása238
A kristályosítással kinyerhető cukormennyiség240
A kristályosítás gyakorlati kivitele244
Cukorfőző (vákuum-) készülékek244
Különféle főzőberendezések246
A vákuumkészülékek építése és üzemeltetése250
Hűtő-kavarók251
A cukor főzése253
Előkészítő műveletek253
Behúzás a vákuumba254
Főzés254
A kristályszemképzés előkészítése254
Szemképzés257
A kristályszemek növelése258
Készrefőzés258
A főzéshez használt segédanyagok259
A főzés ellenőrzése260
A cukorpépek kavarása és hűtése261
A középtermék-cukorpép főzése261
Az utótermék-cukorpép főzése262
Az utótermék-cukorpép utókristályosítása és hűtése263
Az utótermék-pép felmelegítése263
A melasz264
A pépek centrifugálása267
A centrifuga367
A centrifuga megtöltése269
A cukor fedése270
A legolyó szörpök272
A kristálycukor szárítása, hűtése, osztályozása, zsákolása és raktározása272
Finomítás
A színtelenítő csontszén és az aktívszén hatása274
Szűrés csontszénnel274
A csontszén regenerálása275
Aktívszenek276
Szűrés színtelenítő szenekkel277
Cukoroldatok, klérek279
Finomított kristálycukor előállítása279
Kockacukorgyártás280
A kockapép centrifugálása281
Kockarudak préselése282
Kockarudak szárítása284
A kockacukor vágása284
Jegeccukor (kandisz) gyártása285
Lisztcukor gyártása285
Süvegcukor gyártása287
Kazánház és erőtelep
A kazánok és üzemük288
Kazántípusok288
A kazánnyomás szerepe az energiagazdálkodásban289
A fejlődés iránya290
Üzemeltetési szempontok291
A víztisztítás293
A tüzelőberendezés általában298
Rostélyszerkezetek300
Üzemeltetés304
Póttüzelések305
A tápvíz- és léghevítő312
A gőzturbina315
Csapágyazás és kenés320
A gőzturbina üzemeltetése321
Az elektromos energia termelése322
Az elektromos erőátvitel323
Villamos motorok325
Világítás328
Egyéb erőtelepi berendezések329
A dugattyús gőzgép329
A hőtároló330
Műszerek331
A kazán hőmérlege334
Szeletszárítás
A szeletszárítás szükségessége338
A szárított répaszelet tulajdonságai339
A kilúgzott szelet préselése339
Szeletprések339
Szeletszárítók345
A szeletszárítás anyag- és hőmérlege352
A füstgázzal végzett szárítás gazdaságossága353
Cukorgyári gépek, készülékek és azok számítása
Hidraulikus répamosófej354
A készülék számítása356
Cukorrépaemelő gépek359
A répaemelő kerék359
A mammutszivattyú362
Cukorrépa-szivattyúk365
Cukorrépamosó berendezések368
A répamosó gépek számítása372
Serleges répafelvonó372
Önműködő cukorrépamérleg374
Répavágó gép377
Répavágókés-szekrény379
Goller-kések380
Répavágó kések köszörülése382
A vágógép beállítása384
A répavágás menete385
Vályú alakú szelet kialakulása386
A répavágó kések élesítésének eszközei386
A répavágó gép teljesítménye388
Répaszelettranszportőrök393
Szalagtranszportőr393
Gereblyés szelettranszportőr394
A diffúziós telep számítása395
Kalorizátorok396
Szűrőprések398
Táskás szűrők vagy kendős szűrők401
Gyorsáramlású előmelegítők402
Kondenzátorok407
A cukorpép centrifugálása412
A centrifuga termelőképessége413
Turbinaszivattyúk414
A turbinaszivattyú működése418
Áramlási veszteség419
A turbinaszivattyú emelőmagassága419
A turbinaszivattyú hatásfoka420
A turbinaszivattyú üzemadatai és azok kölcsönös összefüggése421
A turbinaszivattyú szabályozása422
Szivattyúk közös vezetékre kapcsolása424
A turbinaszivattyú élettartama424
A turbinaszivattyúk megrendelése425
A turbinaszivattyú átvétele426
Csővezetékek430
Csővezetékek átmérőjének méretezése430
Csővezetékek falvastagságának méretezése432
A cukorgyártás termékei és melléktermékei a cukor csomagolása és a fontosabb gyártási segédanyagok
Cukorféleségek434
Elsőtermék-nyerscukor434
Kristálycukor435
Finomított kristálycukor436
Kockacukor436
Porcukor (lisztcukor)436
Jegeccukor436
Süvegcukor436
Melléktermékek436
Szárított cukorrépa-szelet436
Répapektin438
Típusenyv438
Melasz (szörplé)438
Kilúgozott répaszelet438
Mésziszap439
Pektinpogácsa439
A cukorféleségek csomagolása439
Faláda439
Papírzsák440
Jutazsák441
Papírzacskó441
Papírdoboz441
Fontosabb gyártási segédanyagok442
Szén442
Pakura446
Koksz447
Mészkő447
Szűrőszövet447
Spódium449
Aktívszén450
Blankit450
Ultramarin451
Szóda451
Trinátriumfoszfát451
Kenőolajok és zsírok451
A cukorgyári üzemellenőrzés feladata és módszerei
A laboratórium feladata456
A mintavétel456
A meghatározandó alkatrészek457
Polarimetria458
A szárazanyag-tartalom meghatározása462
A tisztaság hányados meghatározása465
A szín meghatározása466
Az alkalitás meghatározása467
A hidrogénion-koncentrációs és a pH468
A hamutartalom meghatározása470
Mészsók meghatározása471
Az invertcukor-tartalom meghatározása472
Nitrogéntartalmú vegyületek474
Kolloidok, pektinanyagok, rost475
Répavizsgálatok476
Kilúgzott szelet, lúgzóvíz, présvíz480
Diffúziós lé481
Előderített lé, derített lé482
Az I. és II. szaturációs lé482
Mésziszap483
Híglé, sűrűlé484
Cukorpépek, szirupok, melasz485
Nyerscukor, fehér cukor487
Egyéb vizsgálatok487
Hozam- és veszteségszámítás488
Operatív üzemi számvitel
Üzemi dekádjelentés491
Üzemkimutatás504
Táblázatok, képletek, számadatok, számítások505
Munkavédelem543
Irodalom550
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem