kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Műszaki Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 562 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Előszó | 3 |
A magyar cukorgyártás fejlődése | 5 |
A cukorrépa | |
Termesztés | 14 |
Botanikai jellege és nemesítés | 14 |
A répa biológiai, morfológiai, anatómiai jellege | 16 |
A cukorrépa talajigénye | 18 |
A cukorrépa agrotechnikája | 18 |
A cukorrépa kártevői és betegségei | 19 |
A cukorrépa szedése | 19 |
A cukorrépa fejelése | 19 |
A cukorrépa begyűjtése és tárolása | 20 |
A cukorrépa érése | 20 |
A répaszedés ütemezése és a kampány kezdésének időpontja | 22 |
A tárolás közben végbemenő biológiai folyamatok | 23 |
A cukorrépa-tárolás gyakorlata | 25 |
A répa konzerválása | 26 |
A cukorrépa kémiai összetétele | 26 |
A cukorrépát alkotó kémiai anyagok | 26 |
A répa szaharóztartalma | 27 |
A répa oldatlan nemcukor-anyagai (rost) | 27 |
A répa oldott szerves nemcukor-anyagai | 28 |
A répa oldott szervetlen nemcukor-anyagai | 31 |
A répagyökér és lé fizikai tulajdonságai | 31 |
A répa fajsúlya és térfogatsúlya | 31 |
A répa szilárdásga és rugalmassága | 32 |
A répalé viszkozitása és felületi feszültsége | 33 |
A cukorrépatest gáz- és vízátjárhatósága | 33 |
A répa termikus tulajdonságai | 34 |
Optikai tulajdonságok | 35 |
Elektromos tulajdonságok | 35 |
A répa feldolgozási értéke | 35 |
A répa cukortartalma | 36 |
Melaszcukor | 36 |
A répa viselkedése a diffúziós lényerés során | 37 |
Az iszaposlé szűrhetősége | 38 |
A lé viselkedése bepárláskor és főzéskor | 39 |
A cukorgyártás technológiája és a gyártástechnológia előírásai | |
A répa kezelése | 40 |
A répa beúsztatása és mosása | 40 |
A répa felemelése az automatikus mérlegbe | 41 |
A répa mérése | 41 |
A répa szeletelése | 41 |
Diffúzió és a nyerslé kezelése | 42 |
A lúgzó- és szeletprésvíz | 44 |
A nyerslé tisztítása | 44 |
A nyerslé mérése | 44 |
A nyerslé lúgosítása mésszel | 44 |
A nyerslé felmelegítése | 44 |
A nyerslé előderítése | 45 |
A lé derítése | 45 |
Szaturálás | 46 |
Az első szaturáció | 46 |
Az iszapszűrés | 47 |
Utószűrés | 48 |
A második szaturáció | 48 |
A híglé kifőzése | 48 |
A híglé szűrése | 50 |
A híglé kénezése | 50 |
Trinátriumfoszfát adagolása a hígléhez | 50 |
Bepárlás | 51 |
A híglé bepárlása | 51 |
A sűrűlé kénezése | 52 |
A sűrűlé szűrése | 52 |
A sűrűlé felmelegítése | 52 |
A cukorfőzés | 53 |
A kristálypép kezelése a pépkavaróban | 55 |
A kristálycukor centrifugálása | 55 |
A kristálycukor szárítása | 56 |
A kristálycukor osztályozása | 57 |
Középtermék | 58 |
Az utótermék | 58 |
Melasz | 60 |
Finomítás | 60 |
Cukoroldat (klér) készítése | 60 |
A klérek mechanikai szűrése | 61 |
A klérek színtelenítése | 61 |
A finomítvány-pépek főzése, kezelése és centrifugálása | 62 |
A kockacukor gyártása | 62 |
Cukorőrlemények előállítása | 64 |
A cukorgyártmányok raktározása és szállítása | 64 |
A cukor tárolásának időtartama | 65 |
A cukorféleségek megnevezése | 65 |
A cukor belső tulajdonságai | 65 |
A kockacukor méretei | 66 |
A cukor szabványos jellemzése | 66 |
A cukorféleségek csomagolásának módja | 66 |
A raktártér kihasználhatósága | 67 |
Az egyes árufajták helykihasználása | 67 |
A raktár előkészítése és üzemeltetése | 68 |
A cukor szállítása | 69 |
A mészkemence | 70 |
A kiégetendő mészkővel szemben támasztott minőségi követelmények | 70 |
A koksz minőségi jellemzői | 70 |
A mészkemence megtöltése | 70 |
A mészkemence begyújtása | 71 |
A mészkemence üzemének szabályozása | 72 |
A mészkemence leállítása | 72 |
A mészkemence üzemzavarai | 73 |
A mészoltás | 73 |
Előkészítő műveletek | |
Répakirakás és úsztatás | 77 |
Répaúsztatók | 78 |
Elfa-berendezés (a lerakódás gépesítése) | 80 |
Egyéb répakirakó gépek | 81 |
A répalerakás és az úsztatás technikája | 82 |
A gaz- és kőfogó működése | 84 |
Répaemelés | 86 |
A répa mosása | 88 |
A répa mérése | 89 |
Lényerés (diffúzió) | |
A diffúzió elmélete | 92 |
Az ellenáramlás elve | 96 |
A diffúziós telep | 100 |
Oldalsó ürítésű diffúzőr | 101 |
Alsó ürítésű diffuzőr | 103 |
A diffúziós telep felépítése | 107 |
A diffúziós telep üzeme | 107 |
A diffúziós telep üzembehelyezése | 111 |
A jó diffúziós munka feltételei | 116 |
Mutatószámok | 116 |
A szelet vastagsága és alakja | 117 |
A lésebesség | 118 |
A hőmérséklet | 118 |
A lefejtés | 119 |
A nyomóvíz nyomása | 120 |
Meg nem határozható veszteségek | 120 |
A diffúziós munka ellenőrzése | 121 |
A diffúzió hibái és üzemzavarai | 123 |
Fertőzések | 125 |
Hibakeresések | 125 |
Foszlányfogók | 126 |
Mérőedények | 126 |
Folyamatos üzemű lényerési eljárások | 128 |
Dobdiffúziók | 129 |
Toronydiffúziók | 131 |
Cellás kilúgzó készülékek | 132 |
Teknő alakú készülékek | 132 |
A lényerés hőszükséglete | 133 |
Létisztítás | |
A létisztítás készülékei | 134 |
A létisztítás műveletei és hatásfoka | 136 |
Előderítés | 137 |
Főderítés | 139 |
Szaturálás (szénsavas telítés) | 142 |
A derítés és a szaturálás gyakorlati kivitele | 146 |
Előderítő berendezések | 146 |
Mésztejadagoló berendezések | 152 |
Főderítő készülékek | 157 |
Szaturáló (telítő) készülékek | 159 |
Folytonos szaturáló készülékek | 160 |
Előmelegítés | 163 |
Iszapos levek szűrése | 163 |
Szűrőprések | 164 |
A prések zárásának mechanizálása | 165 |
Az iszap leédesítése | 169 |
Az iszap eltávolítása | 170 |
A szűrőprésmunka | 171 |
A szűrőkendők felújítása | 172 |
Utószűrés | 172 |
Folytonos működésű szűrők | 173 |
Ülepítő berendezések | 176 |
Iszap-eltávolító berendezések | 178 |
Mészkemence és mészoltó | |
A mészégetés | 180 |
A mészégetés elmélete és feladata | 180 |
A mészkemence | 181 |
A felvonó | 183 |
A mészkemence üzemeltetése | 183 |
A mészkemence üzembehelyezése és leállítása | 184 |
Mechanizált ürítő berendezése | 185 |
Rendellenességek a mészkemence üzemében | 186 |
A mészoltó | 188 |
Mészoltó dob | 188 |
Ülepítő berendezés | 188 |
Mésztejszeparátor | 189 |
Hidrociklon | 189 |
Gázmosó (laveur) | 190 |
Bepárlás | |
A bepárlás alapfogalmai | 193 |
A hőátbocsátás | 195 |
A buborékok szerepe | 196 |
A csőhossz hatása | 197 |
A viszkozitás | 197 |
A forrpontemelkedés | 198 |
A páravíz | 199 |
A nem sűríthető gázok | 199 |
A lészint magassága | 200 |
A bepárlóst fejlődése és fajtái | 201 |
A vákuum- és nyomásos bepárló | 201 |
A hosszúcsöves testek | 203 |
A keringtető bepárlótest | 204 |
A kényszeráramlású bepárlótest | 205 |
A gőzkamra szellőztetése | 208 |
A páravíz cukorszennyezése | 210 |
A páravíz eltávolítása | 211 |
A hőátbocsátás gyakorlati értékei | 212 |
Kémiai és fizikai jelenségek a bepárlásnál | 213 |
Az alkalitás változása | 213 |
A bepárló lerakodásai | 214 |
A kifőzés | 215 |
A bepárló számítása | 217 |
Hőmérsékleti viszonyok | 217 |
A fokozatok teljesítménye | 219 |
A lémelegítés hőszükséglete | 221 |
A főzőkészülékek hőszükséglete | 222 |
Üzemeltetési szempontok | 223 |
Fejlesztési lehetőségek | 224 |
A cukoroldat munkája | |
A munka összefoglaló ismertetése | 227 |
Általános rész | 228 |
A szaharóz | 229 |
Oldhatóság | 231 |
Túltelített cukoroldat | 233 |
A cukoroldatok forráspontja | 234 |
A cukoroldatok viszkozitása | 234 |
A cukor olvadása | 234 |
A cukor inverziója | 237 |
Mész-szaharátok | 237 |
A cukor kristályosítása | 238 |
A kristályosítással kinyerhető cukormennyiség | 240 |
A kristályosítás gyakorlati kivitele | 244 |
Cukorfőző (vákuum-) készülékek | 244 |
Különféle főzőberendezések | 246 |
A vákuumkészülékek építése és üzemeltetése | 250 |
Hűtő-kavarók | 251 |
A cukor főzése | 253 |
Előkészítő műveletek | 253 |
Behúzás a vákuumba | 254 |
Főzés | 254 |
A kristályszemképzés előkészítése | 254 |
Szemképzés | 257 |
A kristályszemek növelése | 258 |
Készrefőzés | 258 |
A főzéshez használt segédanyagok | 259 |
A főzés ellenőrzése | 260 |
A cukorpépek kavarása és hűtése | 261 |
A középtermék-cukorpép főzése | 261 |
Az utótermék-cukorpép főzése | 262 |
Az utótermék-cukorpép utókristályosítása és hűtése | 263 |
Az utótermék-pép felmelegítése | 263 |
A melasz | 264 |
A pépek centrifugálása | 267 |
A centrifuga | 367 |
A centrifuga megtöltése | 269 |
A cukor fedése | 270 |
A legolyó szörpök | 272 |
A kristálycukor szárítása, hűtése, osztályozása, zsákolása és raktározása | 272 |
Finomítás | |
A színtelenítő csontszén és az aktívszén hatása | 274 |
Szűrés csontszénnel | 274 |
A csontszén regenerálása | 275 |
Aktívszenek | 276 |
Szűrés színtelenítő szenekkel | 277 |
Cukoroldatok, klérek | 279 |
Finomított kristálycukor előállítása | 279 |
Kockacukorgyártás | 280 |
A kockapép centrifugálása | 281 |
Kockarudak préselése | 282 |
Kockarudak szárítása | 284 |
A kockacukor vágása | 284 |
Jegeccukor (kandisz) gyártása | 285 |
Lisztcukor gyártása | 285 |
Süvegcukor gyártása | 287 |
Kazánház és erőtelep | |
A kazánok és üzemük | 288 |
Kazántípusok | 288 |
A kazánnyomás szerepe az energiagazdálkodásban | 289 |
A fejlődés iránya | 290 |
Üzemeltetési szempontok | 291 |
A víztisztítás | 293 |
A tüzelőberendezés általában | 298 |
Rostélyszerkezetek | 300 |
Üzemeltetés | 304 |
Póttüzelések | 305 |
A tápvíz- és léghevítő | 312 |
A gőzturbina | 315 |
Csapágyazás és kenés | 320 |
A gőzturbina üzemeltetése | 321 |
Az elektromos energia termelése | 322 |
Az elektromos erőátvitel | 323 |
Villamos motorok | 325 |
Világítás | 328 |
Egyéb erőtelepi berendezések | 329 |
A dugattyús gőzgép | 329 |
A hőtároló | 330 |
Műszerek | 331 |
A kazán hőmérlege | 334 |
Szeletszárítás | |
A szeletszárítás szükségessége | 338 |
A szárított répaszelet tulajdonságai | 339 |
A kilúgzott szelet préselése | 339 |
Szeletprések | 339 |
Szeletszárítók | 345 |
A szeletszárítás anyag- és hőmérlege | 352 |
A füstgázzal végzett szárítás gazdaságossága | 353 |
Cukorgyári gépek, készülékek és azok számítása | |
Hidraulikus répamosófej | 354 |
A készülék számítása | 356 |
Cukorrépaemelő gépek | 359 |
A répaemelő kerék | 359 |
A mammutszivattyú | 362 |
Cukorrépa-szivattyúk | 365 |
Cukorrépamosó berendezések | 368 |
A répamosó gépek számítása | 372 |
Serleges répafelvonó | 372 |
Önműködő cukorrépamérleg | 374 |
Répavágó gép | 377 |
Répavágókés-szekrény | 379 |
Goller-kések | 380 |
Répavágó kések köszörülése | 382 |
A vágógép beállítása | 384 |
A répavágás menete | 385 |
Vályú alakú szelet kialakulása | 386 |
A répavágó kések élesítésének eszközei | 386 |
A répavágó gép teljesítménye | 388 |
Répaszelettranszportőrök | 393 |
Szalagtranszportőr | 393 |
Gereblyés szelettranszportőr | 394 |
A diffúziós telep számítása | 395 |
Kalorizátorok | 396 |
Szűrőprések | 398 |
Táskás szűrők vagy kendős szűrők | 401 |
Gyorsáramlású előmelegítők | 402 |
Kondenzátorok | 407 |
A cukorpép centrifugálása | 412 |
A centrifuga termelőképessége | 413 |
Turbinaszivattyúk | 414 |
A turbinaszivattyú működése | 418 |
Áramlási veszteség | 419 |
A turbinaszivattyú emelőmagassága | 419 |
A turbinaszivattyú hatásfoka | 420 |
A turbinaszivattyú üzemadatai és azok kölcsönös összefüggése | 421 |
A turbinaszivattyú szabályozása | 422 |
Szivattyúk közös vezetékre kapcsolása | 424 |
A turbinaszivattyú élettartama | 424 |
A turbinaszivattyúk megrendelése | 425 |
A turbinaszivattyú átvétele | 426 |
Csővezetékek | 430 |
Csővezetékek átmérőjének méretezése | 430 |
Csővezetékek falvastagságának méretezése | 432 |
A cukorgyártás termékei és melléktermékei a cukor csomagolása és a fontosabb gyártási segédanyagok | |
Cukorféleségek | 434 |
Elsőtermék-nyerscukor | 434 |
Kristálycukor | 435 |
Finomított kristálycukor | 436 |
Kockacukor | 436 |
Porcukor (lisztcukor) | 436 |
Jegeccukor | 436 |
Süvegcukor | 436 |
Melléktermékek | 436 |
Szárított cukorrépa-szelet | 436 |
Répapektin | 438 |
Típusenyv | 438 |
Melasz (szörplé) | 438 |
Kilúgozott répaszelet | 438 |
Mésziszap | 439 |
Pektinpogácsa | 439 |
A cukorféleségek csomagolása | 439 |
Faláda | 439 |
Papírzsák | 440 |
Jutazsák | 441 |
Papírzacskó | 441 |
Papírdoboz | 441 |
Fontosabb gyártási segédanyagok | 442 |
Szén | 442 |
Pakura | 446 |
Koksz | 447 |
Mészkő | 447 |
Szűrőszövet | 447 |
Spódium | 449 |
Aktívszén | 450 |
Blankit | 450 |
Ultramarin | 451 |
Szóda | 451 |
Trinátriumfoszfát | 451 |
Kenőolajok és zsírok | 451 |
A cukorgyári üzemellenőrzés feladata és módszerei | |
A laboratórium feladata | 456 |
A mintavétel | 456 |
A meghatározandó alkatrészek | 457 |
Polarimetria | 458 |
A szárazanyag-tartalom meghatározása | 462 |
A tisztaság hányados meghatározása | 465 |
A szín meghatározása | 466 |
Az alkalitás meghatározása | 467 |
A hidrogénion-koncentrációs és a pH | 468 |
A hamutartalom meghatározása | 470 |
Mészsók meghatározása | 471 |
Az invertcukor-tartalom meghatározása | 472 |
Nitrogéntartalmú vegyületek | 474 |
Kolloidok, pektinanyagok, rost | 475 |
Répavizsgálatok | 476 |
Kilúgzott szelet, lúgzóvíz, présvíz | 480 |
Diffúziós lé | 481 |
Előderített lé, derített lé | 482 |
Az I. és II. szaturációs lé | 482 |
Mésziszap | 483 |
Híglé, sűrűlé | 484 |
Cukorpépek, szirupok, melasz | 485 |
Nyerscukor, fehér cukor | 487 |
Egyéb vizsgálatok | 487 |
Hozam- és veszteségszámítás | 488 |
Operatív üzemi számvitel | |
Üzemi dekádjelentés | 491 |
Üzemkimutatás | 504 |
Táblázatok, képletek, számadatok, számítások | 505 |
Munkavédelem | 543 |
Irodalom | 550 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.