A csontritkulás és az étrend (dedikált példány)
Jó tanácsok, javaslatok az életmódra és az étrendre
Szerző
Budapest
Kiadó: | Golden Book Kiadó |
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: |
Ragasztott papírkötés
|
Oldalszám: | 128
oldal
|
Sorozatcím: | Diétás szakácskönyvek |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar
|
Méret: |
18 cm x 19 cm
|
ISBN: | 963-9275-49-2 |
Megjegyzés:
|
Dr. Török Katalin, az egyik szerző által dedikált példány. Fekete-fehér ábrákkal.
|
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Fülszöveg
A csontritkulás napjainkban világszerte népbetegség, hazánkban közel 1 millió embert érint. Ez (is) tipikusan olyan kór, amely - kellő odafigyeléssel - megelőzhető. Nagyon sokat lehet(ne) és kell(ene) tenni azért, hogy csontjaink a különböző életkorokban (gyermekkorban, serdülőkorban, fiatal felnőttkorban) és élethelyzetekben (terhességben, szoptatás alatt, változókorban) egészségesek, erősek legyenek. Ahhoz, hogy valaki mozgékony, testileg-szellemileg friss időskort érjen meg, nagyban hozzájárul csontjainak egészsége, amit már fiatalabb korban kell megalapozni. Jelen könyv bemutatja, hogy mit tehetünk ezért mi magunk.
Részletek a tartalomból:
• Mit nevezünk csontritkulásnak?
• Hogyan újulnak meg folyamatosan csontjaink?
• Milyen gyakori ez a kór?
• Kik a veszélyeztetettek?
• Milyen típusai vannak?
• Melyek a tünetei?
• Hogyan előzhető meg?
• Javaslatok az életmódra és az étrendre
• Mely élelmiszerek segítenek, és melyek ártanak csontjainknak?
• A kalcium, a...
Tovább
Fülszöveg
A csontritkulás napjainkban világszerte népbetegség, hazánkban közel 1 millió embert érint. Ez (is) tipikusan olyan kór, amely - kellő odafigyeléssel - megelőzhető. Nagyon sokat lehet(ne) és kell(ene) tenni azért, hogy csontjaink a különböző életkorokban (gyermekkorban, serdülőkorban, fiatal felnőttkorban) és élethelyzetekben (terhességben, szoptatás alatt, változókorban) egészségesek, erősek legyenek. Ahhoz, hogy valaki mozgékony, testileg-szellemileg friss időskort érjen meg, nagyban hozzájárul csontjainak egészsége, amit már fiatalabb korban kell megalapozni. Jelen könyv bemutatja, hogy mit tehetünk ezért mi magunk.
Részletek a tartalomból:
• Mit nevezünk csontritkulásnak?
• Hogyan újulnak meg folyamatosan csontjaink?
• Milyen gyakori ez a kór?
• Kik a veszélyeztetettek?
• Milyen típusai vannak?
• Melyek a tünetei?
• Hogyan előzhető meg?
• Javaslatok az életmódra és az étrendre
• Mely élelmiszerek segítenek, és melyek ártanak csontjainknak?
• A kalcium, a D-vitamin és a foszfor hatásai
• Hogyan érhető el a szervezet számára optimális vitamin és ásványianyag-ellátottság?
• Receptek
• Táblázatok.
A könyv szól mindenkinek, akit a téma érdekei.
Vissza
Tartalom
A CSONTRITKULÁS GYAKORISÁGA, JELENTŐSÉGE 7
A CSONTANYAGCSERE 9
A csont felépítése, működése, a szervezet kalcium-háztartása 9
A CSONTRITKULÁS DIAGNÓZISA 12
Csontritkulásra hajlamosító tényezők 12
Az életmód szerepe 13
A táplálkozás szerepe 14
CSONTRITKULÁS IDŐSKORBAN 19
A csonttörés a csontritkulás rettegett szövődménye 20
A CSONTRITKULÁS GYÓGYSZERES KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI 24
Kalciumpótlás 24
D-vitamin-pótlás 25
Biofoszfonátok 26
Hormonpótlás 27
Szelektív ösztrogénreceptor-modulátorok 29
Kalcitonin 29
A CSONTRITKULÁS MEGELŐZÉSE 31
A csontritkulás szűrése 32
DIETETIKAI SZEMPONTOK 34
Csontjaink egészsége 37
A sokoldalú csontok 37
Folyamatos megújulás 37
Csontjaink folyamatos változása 37
Életmódunk és a csontritkulás 39
Milyen esetben gondolhatunk csontritkulás kialakulására? 41
A csontritkulás megelőzése 42
A MEGFELELŐ ÉTREND ÖSSZEÁLLÍTÁSA 44
Kalcium - a sokoldalú elem 44
A csontépítő D-vitamin 45
Ma miért olyan gyakori a csontritkulás? 47
Táplálkozási tanácsok 47
Praktikus tanácsok - Mit tehetünk csontjaink egészségéért? 50
Kalciumforrásaink 50
Mintaétrend 54
A sajtok szerepe 57
Sajttörténelem 58
Ásványi anyagok, vitaminok 58
A megfelelő egyénre szabott étrend 59
Teaivással a csontritkulás ellen 59
KONYHATECHNOLÓGIA 62
Konyhai eszközök mértéktáblázata 62
Tanácsok az ételek készítéséhez 63
Mi mennyi? 64
RECEPTEK 66
Levesek, levesbetétek 66
Mártások 73
Saláták 76
Főzelékek, zöldségételek, köretek 82
Húsételek, egytálételek 90
Édességek 101
Reggeli és vacsora ételek 110
Turmixok, koktélok 112
IRODALOM 115
FÜGGELÉK 116
Tápanyagtáblázat 116
RECEPTMUTATÓ 128