A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A csodálatos méz

Gyógyító receptekkel

Szerző
Fordító
Lektor
Budapest
Kiadó: Cser Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 96 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-7418-94-6
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával és színes fotóval illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az utóbbi száz esztendőben táplálkozásunk oly mértékben változott, mint soha annak előtte. Gyakran túl kevés az időnk az étel elkészítésére és elfogyasztására. Sokan egyáltalán nem is tudnak főzni.... Tovább

Előszó

Az utóbbi száz esztendőben táplálkozásunk oly mértékben változott, mint soha annak előtte. Gyakran túl kevés az időnk az étel elkészítésére és elfogyasztására. Sokan egyáltalán nem is tudnak főzni. Mivel ma jóval ritkábban végzünk nehéz fizikai munkát, energiaigényünk kisebb, mint régen, és egyre gyakoribb probléma a túlsúlyosság. Sokan érzik úgy, hogy táplálkozásuk kiegyensúlyozatlan, és ezért egyre többen érdeklődnek az egészséges élelmiszerek iránt. Az élelmiszeripar a legváltozatosabb igényeket is kielégítő termékek gyártásával és forgalmazásával próbál alkalmazkodni a megváltozott helyzethez: a kínálat a „light" megjelölésű, kalória- és zsírszegény készítményektől a vitamindús, probiotikus élelmiszereken át egészen az éppen csak felmelegítést igénylő készételekig terjed. A fejlett országok problémáját ma nem a szűkös választék jelenti, hanem a megfelelő cikkek kiválasztása az áttekinthetetlen kínálatból. A praktikus készételek, élelmiszeradalékok és hasonló készítmények divatja mellett észlelhető bizonyos fokú visszatérés a természeteshez is.
Míg korábban megszokott dolognak számított az élelmiszer felhasználása a betegségek gyógyításában és megelőzésében, a táplálék gyógyerejére vonatkozó ismeretek az utóbbi évszázad során egyre inkább feledésbe merültek. Az orvostudomány fejlődése is hozzájárult ahhoz, hogy a nemzedékről nemzedékre szálló, nehezen bizonyítható tapasztalatokra mint „tudománytalanokra" kezdtek tekinteni. Bár az energia- és tápanyagszükségletet egyre pontosabban határozták meg, az élelmiszert egyre gondosabban elemezték, az emberek nem lettek egészségesebbek. A táplálkozási szokásokkal kapcsolatos betegségek terjedése az utóbbi években világszerte aggasztó méreteket öltött. A cukorbetegség, a zsíranyagcsere-zavarok, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, a köszvény és az elhízás az emberiség XX. és XXI. századi pestiseinek számítanak.
A múlt század nyolcvanas éveiben azonban újabb fordulat következett be. Egy-egy kutató érdeklődni kezdett az élelmiszerekben található gyógyhatású anyagok iránt. Arra a meglepő megállapításra jutottak, hogy nemcsak a tápanyagok, hanem egy sereg különböző növényi kísérőanyag határozza meg nagymértékben az étel „egészségértékét". Más szemmel kezdtek nézni a táplálék és az egészség közötti számos olyan összefüggésre, amelyet korábban spekulációnak, szemfényvesztésnek hittek. Az eredmények orvosi, táplálkozástudományi és élelmiszer-ipari berkekben heves érdeklődést keltettek.
A méz már az emberiség történelmének hajnalán is nagy tiszteletnek örvendett. Az édes nedűt több mint tízezer éve alkalmazzák az egész világon táplálékként és gyógyszerként. Ez a könyv mindazokhoz szól, akik tudni szeretnék, mivel magyarázható mai ismereteink szerint a méz gyógyhatása, amelyet évszázados megfigyelések, nemzedékről nemzedékre szálló tudás támaszt alá, és hogyan illeszthető a méhek ajándéka a korszerű táplálkozási mintába. A méz történetének és elkészítésének rövid ismertetése után a benne található anyagokkal foglalkozunk, kitérve ezek szerepére az emberi anyagcserében. A kötet végén szólunk arról, miként segíthet a méz az egészséges táplálkozás keretein belül a mindennapi teljesítőképesség fenntartásában és növelésében, és hogy milyen betegségmegelőző és gyógyító erő rejlik ebben a csodálatos anyagban.
Az olvasó számos gyakorlati tanácsot és javaslatot is talál könyvünk lapjain a méz kezelésére és felhasználására vonatkozóan, a receptek pedig a méz kipróbálására, a vele való kísérletezésre bátorítanak. Jóllehet a méz számos esetben serkenti és segíti a szervezet öngyógyítási folyamatait, súlyos megbetegedések esetén nem hagyható el az orvosi vizsgálat és kezelés. Vissza

Fülszöveg

Már az ókori kultúrák is ismerték a méz gyógyító hatásait. Napjainkban a tudomány újabb és újabb értékeit fedezi fel.
A tartalomból:
- Méz - az istenek eledele
- A méz a népi gyógyászatban
- Hogyan keletkezik a méz?
- Tárolás és eltarthatóság
- A méz fehérjéi
- A méz ásványi anyagai
- A méz nyomelemei
- A méz vitaminjai
- Méz gyermek- és ifjúkorban
- Idősebb korban karbantart a méz
- A jól bevált házi gyógyszer
- Sütés-főzés mézzel
A könyvben számtalan receptet találunk, amelyek elkészítése nagyon egyszerű, a kész ételek, sütemények fogyasztása pedig igazi gyógyír.

Tartalom

Bevezető 7
A méz története az ókortól napjainkig 9
A méz mint élelmiszer 9
Méz - az istenek eledele 9
A méz a népi gyógyászatban 10
A cukor kiszorítja a mézet 10
Méz - a viszály almája 11
Méz - a természet ajándéka 11
Hogyan keletkezik a méz? 12
A méz készítése 12
A méz összetétele 13
A nektár nem válik rögtön mézzé 14
A mézek osztályozása 14
Tárolás és eltarthatóság 16
Szabványok, előírások 18
A méz szennyeződése 18
A méz alkotóelemeinek táplálékfiziológiai jelentősége 20
A méz segíti a cukoranyagcserét 20
A méz fehérjéi segítik a regenerációt 24
A méz ásványi anyagai 26
A mézben található nyomelemek jelentősége 27
A méz vitaminjai a jó keverék dicsérete 28
A B-vitaminok javítják az energiahasznosítást 28
A C-vitamin gátat vet a vashiánynak 29
A méz vitamin jellegű anyagai 30
Másodlagos növényi anyagok - bioaktív szubsztanciák a mézben 30
A méz aromaanyagai serkentik az emésztést 32
Az enzimek csírázásgátló hatása 33
A szerves savak élénkítik az enzimek működését 33
Hogyan kerül virágpor a mézbe 34
Méz minden életkorban 37
Méz gyermek- és ifjúkorban 37
Mézzel a fogszuvasodás ellen
Receptek 40
Méz felnőttkorban 42
A méz visszaadja energiánkat 43
Az izomgörcsök ellenszere: a méz 44
Receptek 45
Idősebb korban karbantart a méz 46
Receptek 48
A bélflórát javító és emésztést serkentő méz 51
Receptek 52
Mézzel az időskori ásványi anyag-hiány ellen 55
Receptek 55
A jói bevált házi szer 58
A stresszoldó méz 58
Valódi korunkat érrendszerünk határozza meg 59
Mézzel az érelmeszesedés ellen 60
Receptek 62
Fejfájás? Segíthet a méz! 63
Receptek 65
Méz idegesség és alvászavar ellen 66
Receptek 66
Méz a reumatikus panaszok ellen 69
Receptek 71
Hozzájárul a méz a köszvény kialakulásához? 73
A méz és a légúti fertőzések 73
Receptek 75
Mézzel a gyomorfekély megelőzéséért 76
Receptek 77
Mézfogyasztás hasmenés esetén 78
Receptek 79
A bél gombás fertőzései és a méz 79
Receptek 81
Sebgyógyítás mézzel 82
Sütés-főzés mézzel 84
A méz felhasználása a hidegkonyhában 84
Receptek 85
Főzés mézzel 89
Receptek 89
Sütés mézzel 91
Receptek 91
Zárszó 95

Renate Frank

Renate Frank műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Renate Frank könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem