Előszó | 5 |
A gombák helye az élővilágban | 7 |
A gombák rendszere és szaporodása | 10 |
A gombák a táplálkozásban | 18 |
A gombatermesztés helyzete és kilátásai | 20 |
A gombák táplálkozása | 23 |
A táptalaj előkészítésének módjai | 27 |
Az aljzat átszövése és takarása | 29 |
A termőtestek képződésének környezeti feltételei | 30 |
A termesztés feltételei | 33 |
Alapanyagok | 34 |
Termesztőberendezések | 36 |
Szaporítóanyag (gombacsíra) | 40 |
Komposztált alapanyagokon termeszthető gombák | 42 |
Kétspórás csiperke vagy sampinyon (Agaricus bisporus) | 42 |
Termesztőberendezések és használatuk | 45 |
A hagyományos termesztési alapanyag (lótrágya) komposztálása | 52 |
Egyéb trágyák; a szintetikus komposzt és előkészítése | 58 |
A hőkezelésről | 60 |
Ágyazás, ágyak | 63 |
Csírázás | 64 |
Átszövés | 66 |
Takaróanyag, takarás | 67 |
Takarástól a micélium megjelenéséig (lappangás) | 70 |
A micélium megjelenése a takaróanyag felszínén (kifutás) | 71 |
Termésidő | 72 |
Ízletes vagy bocskoros csiperke (Agaricus bitorquis) | 85 |
Gyapjas tintagomba (Coprinus comatus) | 87 |
Hőkezelt alapanyagokon termeszthető gombák | 89 |
Késői laskagomba (Pleurotus ostreatus) | 90 |
Termesztőberendezések és használatuk | 91 |
Alapanyagok és előkészítésük | 97 |
Hőkezelés | 99 |
Csírázás | 101 |
Átszövés (hajtatás) | 104 |
Termőre fordítás | 105 |
Termésidő | 106 |
A floridai laskagomba (Pleurotus florida) és a hibrid fajták (P. ostreautsxP. florida) | 110 |
Erestönkű laskagomba (Pleurotus cornucopiae) | 112 |
Ördögszekér-laskagomba (Pleurotus eryngii) | 113 |
Egyéb laskafajok | 114 |
Hortobágyi csiperke (Agaricus macrosporoides) | 114 |
Hőkezelt alapanyagokon feltehetően termeszthető gombák | 116 |
Közvetlenül felhasználható alapanyagokon termeszthető gombák | 118 |
Óriás harmatgomba (Stropharia rugosoannulata) | 118 |
Termesztőberendezések | 120 |
A telepítés időpontja | 122 |
Alapanyagok és előkészítésük | 122 |
Ágyazás, csírázás | 123 |
Takarás, lappangás | 125 |
Termésidő | 127 |
A bocskorosgomba (Volvariella volvacea) termesztése | 129 |
Lila pereszke (Lepista nuda) | 132 |
A késői és a floridai laskagomba (Pleurotus ostreatus, P. florida) termesztése kukoricacsutkán, szalmán | 134 |
Késői laskagomba (Pleutorus ostreatus) termesztése faanyagon | 136 |
Ízletes tőkegomba (Kuehneromyces mutabilis) termesztése faanyagon | 143 |
Déli tőkegomba (Agrocybe aegerita) termesztése faanyagon | 144 |
Téli fülőke (Flammulina velutipes) | 145 |
Shii-ta-ke (Lentinus edodes) termesztése faanyagon | 147 |
Sterilizált alapanyagokon termeszhető gombák | 149 |
Kevésbé jelentős gombafajok | 152 |
Növényvédelem | 155 |
A kétspórás csiperke betegségei | 157 |
Vírusok | 157 |
Baktériumok | 158 |
Gyomgombák, versengő gombák | 159 |
Élősködő, parazita gombák | 164 |
Nem fertőző betegségek | 166 |
A kétspórás csiperke kártevői | 168 |
Fonálférgek | 168 |
Rovarok | 169 |
Pókszabásúak | 172 |
Egyéb kártevők | 173 |
A laskagomba károsítói | 173 |
A harmatgomba károsítói | 174 |
A fertőtlenítő- és növényvédő szerek használata | 175 |
A kétspórás csiperke vegyszeres növényvédelmi technológiája | 176 |
Termesztőhelyiségek, -berendezések fertőtlenítése | 176 |
Takaróanyag fertőtlenítése | 178 |
Kazalkezelések forgatások után | 178 |
Ágyazás, illetve csírázás utáni rovarölőszeres kezelés | 179 |
Takarás utáni gombaölőszeres kezelés | 179 |
Termésidő alatti gombaölőszeres kezelések | 180 |
Termésidő alatti rovarölőszeres kezelések | 180 |
Eszközök, szerszámok, járművek fertőtlenítése | 181 |
Az ízletes csiperke növényvédelme | 181 |
A késői laskagomba védeleme | 182 |
A harmatgomba védelme | 183 |
Hogyan készíthetünk gombacsírát? | 184 |
Tiszta tenyészetek készítése | 187 |
A gomba ismerete, begyűjtése | 187 |
Táptalajkészítés | 189 |
Oltás, tenyészetek fenntartása | 192 |
Köztes vívőanyag előállítása | 197 |
A csíra vivőanyag és annak beoltása | 199 |
Sterilizálás autoklávban | 200 |
Az autokláv működése és használata | 201 |
A szaporítóanyag megháromszorozása | 204 |
A gombák felhasználása | 206 |
Receptek | 207 |
Levesek | 207 |
Önálló ételek | 208 |
Gombás húsételek | 212 |
Feltételek | 213 |
Szendvicsek | 215 |
Saláták | 216 |
Felhasznált irodalom | 218 |