kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 453 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal, színes fotókkal. |
Előszó | 3 |
Bevezetés | 5 |
Az étkezési szőlő termesztése és forgalmazása | |
Az étkezési szőlő termesztésének kialakulása | 11 |
Az eurázsiai szőlőtermesztés eredete | 12 |
Az ókori kultúrnépek szőlőtermesztése | 13 |
A jelenkori étkezési szőlő termesztés kialakulása | 18 |
A csemegeszőlő-termesztés mai helyzetképe | 19 |
Magyarország étkezési szőlő termesztése | 27 |
Az étkezési szőlő termesztés kialakulása | 27 |
Az étkezési szőlő termesztő tájak helyzetképe | 51 |
A csemegeszőlő-termesztés további fejlesztésének lehetőségei hazánkban | 62 |
A világ csemegeszőlő termesztésének, exportjának és importjának összefoglaló áttekintése | 65 |
Az étkezési szőlő termesztés földrajza | 75 |
Az étkezési szőlő termesztés ökológiai tényezői | 79 |
Étkezési szőlő ültetvények létesítése | 89 |
Az ültetvények formái | 89 |
Szabadföldi csemegeszőlő ültetvények telepítése | 93 |
A talaj előkészítése ültetésre | 96 |
Az ültetés | 98 |
A csemegeszőlő-ültetvény támaszberendezése | 100 |
Védőfalas szabadföldi ültetvények létesítése | 113 |
A csemegeszőlő-ültetvény művelése | 117 |
A szőlőtőkék művelése | 117 |
A metszés | 127 |
A zöldmunkák | 129 |
A virágok mesterséges megtermékenyítése | 138 |
Termésszabályozó vegyi kezelések | 144 |
A csemegeszőlő-ültetvények növényvédelme | 145 |
A csemegeszőlő-ültetvények talajmunkái | 159 |
A trágyázás | 161 |
A csemegeszőlő-ültetvények öntözése | 170 |
Csemegeszőlő termesztése a ház körül | 179 |
A házkörüli szőlőtőke művelési formája | 180 |
Az étkezési szőlő érése és szüretelése | 195 |
A termés kialakulása és az érés | 195 |
A szőlőfürt érettségének a megállapítása | 202 |
Az étkezési szőlő érettségének a vizsgálata | 203 |
Az étkezési szőlő fogyasztásra érettségének meghatározása mutatószámokkal | 206 |
A szőlő szedése | 211 |
A fürtök tisztogatása | 219 |
A fürtök válogatása, osztályozása | 221 |
A szőlő csomagolása | 224 |
A szőlő szállítása | 232 |
Az áru átvétele | 240 |
Az étkezési szőlő eltartása | 241 |
Régi eltartási módok | 241 |
Egyszerű eltartási ódok | 247 |
Korszerű szőlőeltartás | 251 |
Az üvegalatti csemegeszőlő-termesztés | 263 |
A védőfalak előtti csemegeszőlő hajtatása | 265 |
Az üvegházi szőlőtermesztés | 266 |
A csemegeszőlő termesztése cserépben | 281 |
A mazsolaszőlő termesztése | 285 |
A mazsolaszőlő-termesztés sajátossága | 285 |
A szőlő aszalása | 287 |
Fajtaismeret | |
Az étkezési szőlőfajták tanulmányozásának és leírásának módszerei | 303 |
A szőlőtőkék morfológiai leírása | 306 |
A csemegeszőlő-fajták uvológiai jellemzése | 307 |
Nagyüzemi vagy széleskörű termesztésre ajánlott csemegeszőlő-fajtáink | 325 |
Igen korai érésű fajták | 325 |
Korai érésű fajták | 332 |
Középésésű fajták | 351 |
Kései érésű fajták | 363 |
Igen kései érésű fajták | 368 |
Étkezésre használt borszőlőfajták | 372 |
Helyi jelentőségű étkezési szőlőfajták | 373 |
Termesztésben levő áruszőlőt adó direkttermő szőlőfajták | 375 |
Újabb értékes csemegeszőlő fajtajelöltek | 383 |
Kocsis Pál hibridjei | 383 |
Szücs József hibridjei | 385 |
Poczik Ferenc hibridjei | 385 |
Ábrahám Béla hibridjei | 385 |
Magyar szőlőnemesítők kevésbé ismert és elterjedt hibridjei | 393 |
Mathiász János hibridjei | 393 |
Mathiász József hibridjei | 396 |
A nemzetközi piacokon ismertebb étkezési szőlőfajták | 397 |
Felhasznált fontosabb forrásmunkák | 403 |
Tárgymutató | 411 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.