1.067.049

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A csemege- és a pattogatni való kukorica termesztése

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 185 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-230-388-1
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókat és ábrákat tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A világon régóta széles körben kedvelt ínyencfalat a csemegekukorica. Nálunk mégis csak mint főtt kukoricát fogyasztják, s ebben a formában is inkább a kevésbé ízes, kis cukortartalmú takarmányfajtákat. Termesztése mind ez ideig a kisüzemi, házikerti területekre korlátozódott a legutóbbi évekig. Más országokban - főként Észak-Amerikában - már hosszú ideje a legnagyobb mennyiségben termesztett "zöldségfélék" közé tartozik. Fogyasztják köretként, húsos, tojásos ételek, valamint édes tészták, pudingok alapanyagaként egyaránt. Divatja egyre terjed. A konzerv- és a hűtőipar jelenleg hazánkban is jelentős mennyiséget használ már fel belőle, így a csemegekukorica nagyüzemi termesztésének elterjesztése napjaink fontos feladata.
Ez a könyv tehát az üzemi kertészeknek és a házikert-tulajdonosoknak egyaránt hasznos segédeszköze. A szerző a csemegekukorica termesztésének részletes ismertetésén kívül az olvasó elé tárja egyebek között a növény genetikáját, áttekintést nyújt a különböző országok... Tovább

Fülszöveg

A világon régóta széles körben kedvelt ínyencfalat a csemegekukorica. Nálunk mégis csak mint főtt kukoricát fogyasztják, s ebben a formában is inkább a kevésbé ízes, kis cukortartalmú takarmányfajtákat. Termesztése mind ez ideig a kisüzemi, házikerti területekre korlátozódott a legutóbbi évekig. Más országokban - főként Észak-Amerikában - már hosszú ideje a legnagyobb mennyiségben termesztett "zöldségfélék" közé tartozik. Fogyasztják köretként, húsos, tojásos ételek, valamint édes tészták, pudingok alapanyagaként egyaránt. Divatja egyre terjed. A konzerv- és a hűtőipar jelenleg hazánkban is jelentős mennyiséget használ már fel belőle, így a csemegekukorica nagyüzemi termesztésének elterjesztése napjaink fontos feladata.
Ez a könyv tehát az üzemi kertészeknek és a házikert-tulajdonosoknak egyaránt hasznos segédeszköze. A szerző a csemegekukorica termesztésének részletes ismertetésén kívül az olvasó elé tárja egyebek között a növény genetikáját, áttekintést nyújt a különböző országok ismert fajtáiról, foglalkozik a felhasználás és az értékesítés lehetőségeivel is. Közérthető, világos stílusa mindenki számára jól használhatóvá teszi. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Általános ismeretek11
A kukorica származása és csoportosítása11
A kukorica életciklusa17
Virágzás és beporzás27
Táplálkozás32
Öröklődési viszonyok38
Nemesítés44
Csemegekukorica49
Táplálkozási érték és felhasználás49
Származás és elterjedés55
Fajták60
Termesztés69
A fajta megválasztása69
Vetésforgó72
Trágyázás75
Talajművelés81
Vetés83
Kelés93
Vetésápolás95
Törés111
A vetőmag előállítása122
Betegségek127
Állati kártevők131
Nemesítés136
Különleges termesztési eljárások145
Az érés siettetése145
Csemegekukorica termesztési útmutató kertészkedőknek148
Nagyüzemi csemegekukorica-termesztés a Hosszúhegyi Állami Gazdaságban, Tátrai Rezső151
Pattogatni való kukorica165
Táplálkozási érték és felhasználás165
Származás és elterjedés168
Fajták170
Termesztés173
Pattogatási kiterjedés177
Betegségek és kártevők180
Irodalom181

Daniel Lajos

Daniel Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Daniel Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem