Bevezetés | 3 |
A csecsemőkor táplálkozás-élettani sajátosságai | 5 |
Tápanyagigény és tolerantia | 5 |
Energiaforgalom | 10 |
Fehéje | 15 |
Szénhidrát | 18 |
Zsír | 20 |
Vitaminok | 22 |
Ásványi anyagok | 46 |
Víz | 61 |
Az emésztés physiologiája | 64 |
A táplálkozás hatása a csecsemő fejlődésére és egészségére (utilisatio) | 73 |
A természetes táplálás | 77 |
A természetes táplálás értéke | 77 |
A tejelválasztás és a szoptatás anatomiai és functionalis feltételei | 81 |
A női tej | 84 |
A szoptatás praenatalis előkészítése | 85 |
Az újszülött szoptatása (Adlactatio) | 87 |
Az első mellrehelyezés | 88 |
A szoptatás időbeosztása | 88 |
A szoptatás időtartama | 90 |
A szoptatás technikája | 91 |
A mell váltása | 92 |
A tejelválasztás kifejlődése | 93 |
A mell védelme | 94 |
A mell művi kiürítése | 95 |
A folyadékszükséglet fedezése az adlactatio időszakában | 97 |
Az adlactatio sikertelensége (A szoptatás nehézségei és akadályai) | 99 |
A szoptatási készség hiánya | 99 |
Tejszegénység és tejhiány | 101 |
A bimbó és a mell alaki hibái és betegségei | 105 |
A szoptatást gátló anyai betegségek | 107 |
Nehézségek a csecsemő közvetlen szopási habitusa miatt | 108 |
A szopást nehezítő vagy gátló anatomiai hibák a csecsemőben | 110 |
Az adlactatio várható eredményei | 111 |
A szoptatás vezetése az újszülöttkor után | 113 |
A szoptató anya étrendje és életmódja | 117 |
Hozzátáplálás elégtelen szopás esetén | 120 |
Szoptatás idegen anya melléről | 120 |
A lefejt nőitej-táplálás | 122 |
Elválasztás (Ablactatio) | 123 |
A mesterséges táplálás | 127 |
Különbségek a nőitej és a tehéntej között | 127 |
Fehérje | 129 |
Zsír | 129 |
Szénhidrát | 130 |
Ásványi anyagok | 130 |
Víz | 130 |
Vitaminok | 131 |
Fermentumok | 131 |
Immunanyagok | 131 |
A tehéntej mikrobiológiai problémái és csírátlanítása | 132 |
A csecsemőtej | 133 |
Csecsemők táplálására használatos tejkészítmények és gyári tápszerek | 135 |
Módszerek a tehéntej tápanyagösszetételének és emészthetőségének megjavítására | 137 |
Egyes alkotórészek kivonása a tejből | 140 |
A tej dúsítása | 141 |
A mesterséges táplálás alkalmazásának korlátai | 142 |
A csecsemőtáplálékok összeállításának és alkalmazásának elvi szempontjai | 143 |
A tejhigítás alkalmazásának szabályai | 143 |
Növényi eredetű ételek | 145 |
A mesterséges táplálás rendje | 148 |
Az egyes táplálékok beállításának ideje és sorendje | 148 |
Az adatok nagysága | 150 |
Az étkezések száma | 151 |
Az etetés technikája | 151 |
A mestergéges táplálás eredményeinek lemérése | 154 |
A táplálás távolabbi kihatásai | 154 |
Nehézségek a mesterséges táplálás végrehajtása során | 156 |
Táplálkozás és alkat | 158 |
A bölcsődés csecsemő táplálása | 160 |
A koraszülöttek táplálása | 161 |
Kóros jelenségek a csecsemő táplálása során | 169 |
Éhezés | 169 |
Túltáplálás | 171 |
Hányás | 172 |
Obstipatio | 176 |
Kólika, flatulentia | 177 |
Táplálási eljárás néhány csecsemőkori megbetegedésben | 179 |
Általános kórtani vonatkozások | 179 |
Heveny hasmenés | 183 |
Toxicosis | 187 |
Idült hasmenés | 190 |
Atrophia | 191 |
Lisztártalom | 193 |
Tejártalom | 194 |
Coelliaka | 195 |
Pancreas-fibrosis (Mucoviscidosis) | 196 |
Függelék | 199 |
A csecsemőtápszerek készítése | 199 |
A tejkonyha | 199 |
A leggyakrabban használt csecsemőtápszerek elkészítése | 200 |
A törzskönyvezett magyar csecsemőtápszerek összetétele és használata | 204 |
Tejet tartalmazó készítmények | 204 |
Tejet nem tartalmazó készítmények | 205 |
Anyatejgyűjtő állomás működési szabályzata | 210 |
A nőitej otthoni ellenőrzése | 213 |