1.062.515

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A család szakácskönyve

a Nők Lapjában megjelent receptek

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 427 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-223-196-1
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az eszkimók fókazsírral isszák teájukat, a Földközi-tenger vidékén a tintahal csemegének számít, a svédek édesen kedvelik a sonkát, Angliában a birkafaggyú illata lengi be a konyhát. A hazánkba... Tovább

Előszó

Az eszkimók fókazsírral isszák teájukat, a Földközi-tenger vidékén a tintahal csemegének számít, a svédek édesen kedvelik a sonkát, Angliában a birkafaggyú illata lengi be a konyhát. A hazánkba látogató idegen úgy képzeli, hogy mi magyarok reggelire, ebédre és vacsorára "gulást" eszünk - amin a pörköltet értik -, de ha valami más is kerül az asztalunkra, az is méregerős, paprikás mártással van leöntve.
A magyar ízlés valóban a tartalmas ételeket, ízes fogásokat pártolja. Ez a feltételezett egyhangúság mégis távol áll tőlünk: ma már egyre többen étkeznek hazánkban tudatosan, változatosan egészséges táplálkozásra törekszünk étrendünk összeállításakor is. Természetesen a hagymát, a paprikát és más fűszereket se száműzzük étrendünkből, de a többi ízzel összhangban, az egészséges táplálkozás megkívánta mértékben használjuk fel őket.
Mikor évekkel ezelőtt elkezdtem a Nők Lapjában étrendek és receptek közlését, az volt a célom, hogy minél több új ízzel, új étellel ismertessem meg az olvasókat, illetve a régi, ismert fogások új, modernebb elkészítésmódját - ami talán egyszerűbb vagy jobb a réginél - írjam le. Nem röstelltem átvenni célom érdekében közeli és távoli népek konyhájának fogásait, remélve, hogy itthon megkedvelik őket, és lassan-lassan magyarrá válnak ezek is.
Ezúton mondok köszönetet mindazoknak, akik a körültekintő kutató munkában segítettek: nagymamáink kézzel írott receptes könyvét, hazai és külföldi gasztronómiai élményeiket, féltett receptjeiket adták át nekem, hogy minél több család élvezhesse a finom falatokat.
Receptjeim általában négy személyre szólnak. Olyan háziasszonyok számára állítottam össze őket, akik tudnak már főzni, de ezen belül is találunk egyszerűbbeket, bonyolultabbakat, és olyat is, amit a konyhában először tevékenykedő fiatalasszony vagy magára maradt szalmaözvegy, vagy az agglegény is el tud készíteni. Ezért a recepteket jelzéssel láttam el, hogy első pillanatra kitűnjön, milyen felkészültséggel érdemes hozzáfogni elkészítésükhöz. A legegyszerűbbeket egy kis jellel láttam el, az átlagos háziasszony a kettővel jelzettet is könnyűszerrel el tudja készíteni, a különleges bonyolult igénylő ételek mellé viszont három kis jelzést tettem. Vissza

Tartalom

Előszó5
Levesek7
Húsos levesek7
Hallevesek17
Zöldséglevesek19
Gyümölcslevesek26
Egyéb levesek28
Szeszes levesek30
Levesbe valók31
Előételek és egytálételek34
Tésztás ételek34
Tojásos ételek40
Gombás ételek48
Burgonyás ételek56
Zöldséges ételek61
Paraj61
Hagyma63
Spárga65
Zöldborsó67
Tök68
Karalábé69
Zöldbab70
Karfiol72
Paradicsom-zöldpaprika74
Sóska77
Káposzta - hordós káposzta78
Kelkáposzta83
Zeller85
Padlizsán86
Sárgarépa88
Sós palacsinták89
Vegyes91
Baromfi94
Csirke - tyúk94
Gyöngytyúk111
Pulyka114
Kacsa - liba115
Halételek123
Ponty123
Tonhal128
Vegyes halak133
Vadpecsenyék138
Nyúl138
Őz és szarvas143
Vaddisznó146
Fácán és fogoly147
Pecsenyék150
Marhasültek150
Sertéssültek165
Borjúsültek195
Bárány- és birkasültek197
Húspótlók200
Mártások209
Köretek és főzelékek214
Saláták232
Mackófalatok250
Húsfélék250
Hideg tojásételek255
Mackósaláták257
Töltött zöldség- és gyümölcsfélék259
Hideg halak262
Szendvicsek, szendvicskrémek, falatkák263
Forró szendvicsek271
Sós sütemények277
Mártások a sós süteményekhez282
Meleg tészták284
Palacsinták284
Főtt tészták287
Zsírban sült tészták292
Rétesek - bélesek295
Könnyű tészták, felfújtak298
Sütemények303
Könnyű tészták303
Omlós és leveles tészták312
Kelt tészták326
Vegyes331
Sütő nélkül332
Torták337
Torták sütő nélkül343
Krémek, sodók, parfék351
Krémek351
Mázak, sodók355
Parfék357
Gyümölcsös édességek359
Befőzés389
Gyümölcsök390
Főzelékfélék397

F. Nagy Angéla

F. Nagy Angéla műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: F. Nagy Angéla könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem