kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Szerzői magánkiadás |
---|---|
Kiadás helye: | |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 78 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Írta: Kapitán Mária m. kir. gazd. tanárnő, a Komáromi Háziasszonyképző igazgatója. Nyomtatta az Europa irodalmi és nyomdai rt., Budapest. Az előszó végén 1941-es évszám látható. |
Előszó | 3 |
Az élelmezés fontossága | 5 |
Tápanyagok ismertetése | |
Fehérjék | 8 |
Zsírok | 9 |
Takarékosság a zsírral | 9 |
Szénhidrátok | 10 |
Takarékosság a cukorral | 11 |
Vitaminok | 11 |
Tápsók | 12 |
Víz | 13 |
Növényi rost | 13 |
Előkészület a főzéshez | 14 |
Az élelmiszerek elkészítési módjai | |
Főzelékfélék | 14 |
Általános szabályok a főzelékek elkészítésénél | 15 |
Nyersen fogyasztható főzelékek | 17 |
Nyers saláták | 17 |
Főtt saláták | 18 |
Párolt főzelékek | 18 |
Párolt zöldborsó | 18 |
Hintett főzelékek és levesek | 18 |
Sárgarépafőzelék | 19 |
Áttört zellerleves | 19 |
Berántott főzelékek és levesek | 19 |
Salátafőzelék | 20 |
Spárgaleves | 20 |
Angol módra készült főzelékek | 20 |
Zöldbab, angol módra | 20 |
Lengyel módra készült főzelékek | 21 |
Karfiol lengyel módra | 21 |
Sütőben sült főzelékek | 21 |
Sütőben sült spárga | 21 |
Sütőben sült kalarábé | 21 |
Kirántott főzelékek | 22 |
Kirántott feketegyökér | 22 |
Tojással behabart főzelékek | 22 |
Áttört főzelékek | 23 |
Töltött főzelékek | 23 |
Gombák | 23 |
Tej | 24 |
Nyerstej | 24 |
Forralt tej | 25 |
Pasztörözött tej | 25 |
Aludttej | 25 |
Joghurt | 25 |
Író | 25 |
Tejes ételek | |
Tejleves | 25 |
Tejes puliszka | 25 |
Köleskása, vagy kukoricakása tejjel | 25 |
Tejberizs, dara, köles, buris, zabpehely, tarhonya | 25 |
Rizsfelfújt | 26 |
Folyékony krémek, öntetek | 26 |
Krémek | 26 |
Fagylaltok | 26 |
Vaniliaöntet | 26 |
Habtejszín | 26 |
Tejfel | 26 |
Vaj | |
Teavaj | 27 |
Főzővaj | 27 |
Író | 27 |
Túró | 27 |
Sajt | 28 |
Savó | 28 |
Gyümölcs | 28 |
Hús | 29 |
A húsok értéke | 29 |
Általános szabályok a húsok elkészítésénél | 31 |
Főtt húsok | 32 |
Párolt húsok | 33 |
Egészben sült húsok | 33 |
Zsírban sült szeletek | 34 |
Roston- vagy nyársonsültek | 35 |
Marhahús | 36 |
Vesepecsenye (bélszín) elkészítési módjai | 36 |
Angolos vesepecsenye | 36 |
Párolt vesepecsenye | 37 |
Gombás vesepecsenye | 37 |
Vesepecsenye vadasan | 37 |
Vesepecsenye szelet | 37 |
Vesepecsenye roston sütve | 37 |
Hátszín | 37 |
Nyelv | 37 |
Felsál | 37 |
Párolt felsál | 38 |
Gombásszelet | 38 |
Paradicsomos szelet | 38 |
Felsál vadasan | 38 |
Stefánia sült | 38 |
Debreceni sült | 38 |
Töltött felsál | 38 |
Fehérpecsenye | 38 |
Fartő | 38 |
Rostélyos | 39 |
Frissen sült rostélyos | 39 |
Párolt rostélyos | 39 |
Serpenyős rostélyos | 39 |
Gombás rostélyos | 39 |
Szardellás rostélyos | 39 |
Töltött rostélyos | 39 |
Lapocka | 39 |
Dagadó | 39 |
Húsleves | 39 |
Pörkölt és gulyás | 40 |
Borjúhús | 40 |
Borjúcomb | 41 |
Egészben sült | 41 |
Hirtelen szelet | 41 |
Párizsi szelet | 41 |
Rántott vagy bécsi szelet | 41 |
Borjúszelet roston sütve | 41 |
Borjú vesepecsenye | 41 |
Borjúvelő | 41 |
Rántottvelő | 41 |
Velő tojással | 41 |
Vese-velő | 41 |
Borjúmirigy | 41 |
Borjúleves | 42 |
Lapocka | 42 |
Borjúgerinc | 42 |
Paprikás borjúborda | 42 |
Sajtos borjúborda | 42 |
Borjúszegy | 42 |
Borjúszegy töltve | 42 |
Borjúcsülök | 43 |
Aszpik | 43 |
Rántott borjúcsülök | 43 |
Borjúnyelv | 43 |
Borjúmáj | 43 |
Pirított borjúmáj | 43 |
Borjúmáj kirántva | 43 |
Borjútüdő, szív | 43 |
Savanyú borjútüdő, vagy szalontüdő | 43 |
Nyak, odal, dagadó | 43 |
Borjupörkölt | 43 |
Párolt borjúhús vagy szelet | 43 |
Rizses, tarhonyás, köleses, burisos borjú | 43 |
Borjúfej | 43 |
Borjúcsont | 43 |
Borjúbecsinált | 43 |
Sertés | 44 |
Pecsenyemalac | 44 |
Sültmalac | 44 |
Malacpörkölt | 45 |
Malacbecsinált | 45 |
Kifejlődött sertés | 45 |
Sertéskaraj | 45 |
Sertéskaraj egészben sütve | 45 |
Debreceni sült | 45 |
Hirtelen sült sertésborda | 45 |
Rántott sertésborda | 45 |
Paprikás sertésborda | 45 |
Székely sertésborda | 46 |
Sertésborda roston sütve | 46 |
Szűzpecsenye (vesepecsenye, tüskés) | 46 |
Sertésnyelv | 46 |
Sertéscomb | 46 |
Bajor rostélyos | 46 |
Vagdalt pecsenye | 46 |
Főzelék töltelékek | 46 |
Sertéslapocka | 46 |
Sertéstarja | 46 |
Csülök, hasirészek, fej, láb, oldalas, bőrök | 46 |
Székelygulyás | 47 |
Sertésmáj, vese, velő | 47 |
Füstölt hús és sonka | 47 |
Birka- és bárányhús | 47 |
Íz elvétele | 48 |
Kecske | 48 |
Lóhús | 48 |
Vadhúsok | 49 |
Nyúl | 49 |
Vadas páclé | 49 |
Vadas pecsenye | 49 |
Nyúlpástétom | 50 |
Vadszárnyasok | 50 |
Háziszárnyasok | 50 |
Csirke | 51 |
Rántottcsirke | 51 |
Pörköltcsirke | 51 |
Paprikáscsirke | 51 |
Töltöttcsirke | 51 |
Sültcsirke | 51 |
Csirkebecsinált | 52 |
Kappan, jérce, tyúk | 52 |
Pulyka | 52 |
Kacsa, liba | 52 |
Galamb, gyöngytyúk | 52 |
Varjú | 53 |
Házinyúl | 53 |
Hal | 53 |
Halászlé | 53 |
Hirtelen szelet | 53 |
Rántott hal | 53 |
Hideg hal | 53 |
Tojás | 54 |
Tojásételek | 55 |
Lágytojás | 55 |
Keménytojás | 55 |
Meleg töltött tojás | 55 |
Hideg töltött tojás | 56 |
Tojásrántotta | 56 |
Tojásomlett | 56 |
Tükörtojás | 56 |
Buggyantott tojás | 56 |
A liszt, egyéb őrlemények és tésztafélék | 56 |
Búza | 57 |
Gyúrt tészták | 58 |
Galuska- és gombóctészták | 59 |
Felvert galuska | 59 |
Burgonyás tészták | 60 |
Kelt tészták | 60 |
Kenyér, kenyérsütés | 60 |
Omlós, porhanyós tészták | 62 |
Rétestészta | 63 |
Leveles tészta | 63 |
Palacsinta | 64 |
Piskótatészták | 64 |
Felfújtak, puddingok | 64 |
Égetett tészták | 65 |
Búzadara | 65 |
Buris | 65 |
Rozs | 65 |
Árpa | 65 |
Zab | 66 |
Tengeri, vagy kukorica | 66 |
Köles | 67 |
Rizs | 67 |
Ételsorösszeállítás, étlapszerkesztés | 67 |
Ételsor-példák évszakok szerint | 69 |
Betegek és csecsemők élelmezése | 72 |
Egy személy igénye a legfontosabb élelmiszerekből | 73 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.