1.062.439

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A család élelmezésének könyve

Szerző

Kiadó: Szerzői magánkiadás
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 78 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Írta: Kapitán Mária m. kir. gazd. tanárnő, a Komáromi Háziasszonyképző igazgatója. Nyomtatta az Europa irodalmi és nyomdai rt., Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ma az élelmezés javításán sokan fáradoznak. Könyvem megírása is e célt szolgálja.
Sok éves tanárkodásom alatt összegyűjtött gyakorlati tudás és tapasztalat eredményeit írtam le e könyvben, tanár... Tovább

Előszó

Ma az élelmezés javításán sokan fáradoznak. Könyvem megírása is e célt szolgálja.
Sok éves tanárkodásom alatt összegyűjtött gyakorlati tudás és tapasztalat eredményeit írtam le e könyvben, tanár és háziasszony társaim, továbbá a gyakorlati élelmezést tanulók segítségére. Annyi és olyan gyakorlati ismeretet nyújt rendszeres formában munkám, amennyi és amely feltétlen szükséges az észszerű és gazdaságos élelmezés keresztülviteléhez. A leírt gyakorlati ismeretek tudása sok anyagpazarlás, keserű, könnyes csalódás és fölösleges, kísérletező munka megtakarítását jelenti.
E könyvemmel is szeretett Hazánk nagy nemzeti céljait kívánom szolgálni, melyhez Isten segítségét kérem. Vissza

Tartalom

Előszó3
Az élelmezés fontossága5
Tápanyagok ismertetése
Fehérjék8
Zsírok9
Takarékosság a zsírral9
Szénhidrátok10
Takarékosság a cukorral11
Vitaminok11
Tápsók12
Víz13
Növényi rost13
Előkészület a főzéshez14
Az élelmiszerek elkészítési módjai
Főzelékfélék14
Általános szabályok a főzelékek elkészítésénél15
Nyersen fogyasztható főzelékek17
Nyers saláták17
Főtt saláták18
Párolt főzelékek18
Párolt zöldborsó18
Hintett főzelékek és levesek18
Sárgarépafőzelék19
Áttört zellerleves19
Berántott főzelékek és levesek19
Salátafőzelék20
Spárgaleves20
Angol módra készült főzelékek20
Zöldbab, angol módra20
Lengyel módra készült főzelékek21
Karfiol lengyel módra21
Sütőben sült főzelékek21
Sütőben sült spárga21
Sütőben sült kalarábé21
Kirántott főzelékek22
Kirántott feketegyökér22
Tojással behabart főzelékek22
Áttört főzelékek23
Töltött főzelékek23
Gombák23
Tej24
Nyerstej24
Forralt tej25
Pasztörözött tej25
Aludttej25
Joghurt25
Író25
Tejes ételek
Tejleves25
Tejes puliszka25
Köleskása, vagy kukoricakása tejjel25
Tejberizs, dara, köles, buris, zabpehely, tarhonya25
Rizsfelfújt26
Folyékony krémek, öntetek26
Krémek26
Fagylaltok26
Vaniliaöntet26
Habtejszín26
Tejfel26
Vaj
Teavaj27
Főzővaj27
Író27
Túró27
Sajt28
Savó28
Gyümölcs28
Hús29
A húsok értéke29
Általános szabályok a húsok elkészítésénél31
Főtt húsok32
Párolt húsok33
Egészben sült húsok33
Zsírban sült szeletek34
Roston- vagy nyársonsültek35
Marhahús36
Vesepecsenye (bélszín) elkészítési módjai36
Angolos vesepecsenye36
Párolt vesepecsenye37
Gombás vesepecsenye37
Vesepecsenye vadasan37
Vesepecsenye szelet37
Vesepecsenye roston sütve37
Hátszín37
Nyelv37
Felsál37
Párolt felsál38
Gombásszelet38
Paradicsomos szelet38
Felsál vadasan38
Stefánia sült38
Debreceni sült38
Töltött felsál38
Fehérpecsenye38
Fartő38
Rostélyos39
Frissen sült rostélyos39
Párolt rostélyos39
Serpenyős rostélyos39
Gombás rostélyos39
Szardellás rostélyos39
Töltött rostélyos39
Lapocka39
Dagadó39
Húsleves39
Pörkölt és gulyás40
Borjúhús40
Borjúcomb41
Egészben sült41
Hirtelen szelet41
Párizsi szelet41
Rántott vagy bécsi szelet41
Borjúszelet roston sütve41
Borjú vesepecsenye41
Borjúvelő41
Rántottvelő41
Velő tojással41
Vese-velő41
Borjúmirigy41
Borjúleves42
Lapocka42
Borjúgerinc42
Paprikás borjúborda42
Sajtos borjúborda42
Borjúszegy42
Borjúszegy töltve42
Borjúcsülök43
Aszpik43
Rántott borjúcsülök43
Borjúnyelv43
Borjúmáj43
Pirított borjúmáj43
Borjúmáj kirántva43
Borjútüdő, szív43
Savanyú borjútüdő, vagy szalontüdő43
Nyak, odal, dagadó43
Borjupörkölt43
Párolt borjúhús vagy szelet43
Rizses, tarhonyás, köleses, burisos borjú43
Borjúfej43
Borjúcsont43
Borjúbecsinált43
Sertés44
Pecsenyemalac44
Sültmalac44
Malacpörkölt45
Malacbecsinált45
Kifejlődött sertés45
Sertéskaraj45
Sertéskaraj egészben sütve45
Debreceni sült45
Hirtelen sült sertésborda45
Rántott sertésborda45
Paprikás sertésborda45
Székely sertésborda46
Sertésborda roston sütve46
Szűzpecsenye (vesepecsenye, tüskés)46
Sertésnyelv46
Sertéscomb46
Bajor rostélyos46
Vagdalt pecsenye46
Főzelék töltelékek46
Sertéslapocka46
Sertéstarja46
Csülök, hasirészek, fej, láb, oldalas, bőrök46
Székelygulyás47
Sertésmáj, vese, velő47
Füstölt hús és sonka47
Birka- és bárányhús47
Íz elvétele48
Kecske48
Lóhús48
Vadhúsok49
Nyúl49
Vadas páclé49
Vadas pecsenye49
Nyúlpástétom50
Vadszárnyasok50
Háziszárnyasok50
Csirke51
Rántottcsirke51
Pörköltcsirke51
Paprikáscsirke51
Töltöttcsirke51
Sültcsirke51
Csirkebecsinált52
Kappan, jérce, tyúk52
Pulyka52
Kacsa, liba52
Galamb, gyöngytyúk52
Varjú53
Házinyúl53
Hal53
Halászlé53
Hirtelen szelet53
Rántott hal53
Hideg hal53
Tojás54
Tojásételek55
Lágytojás55
Keménytojás55
Meleg töltött tojás55
Hideg töltött tojás56
Tojásrántotta56
Tojásomlett56
Tükörtojás56
Buggyantott tojás56
A liszt, egyéb őrlemények és tésztafélék56
Búza57
Gyúrt tészták58
Galuska- és gombóctészták59
Felvert galuska59
Burgonyás tészták60
Kelt tészták60
Kenyér, kenyérsütés60
Omlós, porhanyós tészták62
Rétestészta63
Leveles tészta63
Palacsinta64
Piskótatészták64
Felfújtak, puddingok64
Égetett tészták65
Búzadara65
Buris65
Rozs65
Árpa65
Zab66
Tengeri, vagy kukorica66
Köles67
Rizs67
Ételsorösszeállítás, étlapszerkesztés67
Ételsor-példák évszakok szerint69
Betegek és csecsemők élelmezése72
Egy személy igénye a legfontosabb élelmiszerekből73

Kapitán Mária

Kapitán Mária műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kapitán Mária könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem