1.062.063

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A csabai kolbász

Cabianská klbása

Szerző
Szerkesztő
Békéscsaba
Kiadó: Csabai Rendezvényiroda Bt.
Kiadás helye: Békéscsaba
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 150 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Szlovák  
Méret: 24 cm x 15 cm
ISBN: 963-7278-38-9
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az igazi, az eredeti csabai kolbász, kifejezetten házi termék lévén, nem lehet mindenütt és mindig egyforma. Amint a kistermelői borok, pl. a kiskőrösi kadarka minden kiskőrösi termelőnél is más és más, mert zamata, színe, szeszfoka függ a talajtól, a pincétől, a hordótól, a szőlő érettségi fokától, a törkölyön állás idejétől, a fejtések számától stb., stb. Ugyanúgy a csabai kolbász jellegét is sokféle tényező befolyásolja. Így pl. a sertés fajtája, kora, a paprika minősége és mennyisége, keverési aránya, a füstölés alapanyaga, a kolbász tárolása stb. Végeredményben tehát ahány csabai ház, annyiféle kolbász, mégis vannak oly alaptulajdonságok, amelyek minden csabai kolbásztól egyformán megkövetelhetők.
Az igazi, az eredeti csabai kolbász első és fő követelménye az, hogy kizárólag sertéshúsból készítsék. Semmiféle más hús hozzáadását nem tűri. S ez a sertéshús is a hízónak ne csak egyik részéből (pl. combjából) való legyen, hanem a töltelékben képviselve kell lennie mindenfajta... Tovább

Fülszöveg

Az igazi, az eredeti csabai kolbász, kifejezetten házi termék lévén, nem lehet mindenütt és mindig egyforma. Amint a kistermelői borok, pl. a kiskőrösi kadarka minden kiskőrösi termelőnél is más és más, mert zamata, színe, szeszfoka függ a talajtól, a pincétől, a hordótól, a szőlő érettségi fokától, a törkölyön állás idejétől, a fejtések számától stb., stb. Ugyanúgy a csabai kolbász jellegét is sokféle tényező befolyásolja. Így pl. a sertés fajtája, kora, a paprika minősége és mennyisége, keverési aránya, a füstölés alapanyaga, a kolbász tárolása stb. Végeredményben tehát ahány csabai ház, annyiféle kolbász, mégis vannak oly alaptulajdonságok, amelyek minden csabai kolbásztól egyformán megkövetelhetők.
Az igazi, az eredeti csabai kolbász első és fő követelménye az, hogy kizárólag sertéshúsból készítsék. Semmiféle más hús hozzáadását nem tűri. S ez a sertéshús is a hízónak ne csak egyik részéből (pl. combjából) való legyen, hanem a töltelékben képviselve kell lennie mindenfajta húsnak, combnak, karajnak, tarjának, oldalasnak stb., mert csakis így kerülhető el, hogy a kolbász se túl száraz, se túl zsíros ne legyen. Ezért a csabai kolbász készítésénél nincs is szükség a szalonna külön adagolására, amint az a szalámiféleségeknél szokásos. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
A kolbászról általában7
A csabai kolbász fogalma9
A csabai kolbász története11
Ami a csabai kolbász készítését megelőzi15
A sertésnevelés Békéscsabán15
A hizlaláshoz való állatállomány előteremtése. Szaporítás, vásárlás19
Süldőnevelés22
Ivartalanítás. Herélés, miskárolás27
Előhizlalás. (Javítás)30
Hizlalás31
Eladásra hizlalás33
Sertésbetegségek és házi gyógyításuk36
A disznóvágás tárgyi kellékei39
Bútorok, edények, szerszámok39
Fűszerek40
A disznóvágás előkészítő munkálatai43
A disznóvágást megelőző, férfiakra váró feladatok43
A disznóvágást megelőző női munkák, feladatok45
A sertés anatómiája47
A disznóvágás lefolytatása49
Gyülekezés50
Lefogás51
Szúrás52
Perzselés55
Lemosás58
Hasítás, bontás59
A csabai házikolbász készítése63
A disznóvágás kolbászon kívüli termékei75
Hurka75
Disznósajt77
Sonka79
Cigánka80
Tartósított húsok82
Szalonna83
Zsír, tepertő86
Háj89
Kocsonyának való húsféleségek90
Szappan91
A disznóvágás napjának étkezési alkalmai és ételei95
Reggeli95
Ebéd96
A disznótoros vacsora97
A kóstoló109
A disznóvágás tartósított termékeinek felhasználása a háznép egész évi élelmezésénél111
Füstölt húsok111
Zsírba öntött, lesütött hús112
Füstölt vékonykolbász112
Füstölt vastagkolbász113
Füstölt sonka114
A szalonna felhasználása115
Tepertő115
A háj hasznosítása116
Kocsonya116
Ünnephez kötött ételek116
Az éléskamra119
Csabai böllérkolbász121
Csabai kisipari henteskolbász127
A nagyipari (gyári) csabai kolbász. Csabai szalámi131
A csabai kolbász testvérei135
Gyulai kolbász139
Források és rövidítésük141
Informátorok143
Jegyzetek145
Tartalom147

Dedinszky Gyula

Dedinszky Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dedinszky Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem