Bevezetés | |
A búza világélelmezésben betöltött szerepe (Magyar Gábor) | |
Világtermelési adatok | 18 |
Az export-import alakulása | 23 |
A búzakereskedelmi szabványok | 26 |
A nemzetközi gabonakereskedelem várható alakulása | 27 |
Irodalom | 29 |
A búza rendszere és származtatása (Belea Adonisz) | |
A búza rendszere | 31 |
A búza származtatása | 35 |
Az egyes búzafajok jellemzése | 40 |
Határozókulcs a fontosabb búzafajok felismeréséhez | 42 |
Irodalom | 43 |
A búza alaktana és fejlődése (Szabó László Gy.) | |
Alaktan | 45 |
Csíra és csíranövény | 45 |
Gyökér | 47 |
Szár | 48 |
Levél | 52 |
Virágzat, virág | 56 |
Szemtermés | 65 |
Rendellenességek | 73 |
Fejlődés | 74 |
Csírázás | 74 |
Fejlődési szakaszok (fenofázisok) | 79 |
Gyökérképződés | 80 |
Bokrosodás | 81 |
Vernalizáció | 81 |
Szárba indulás | 83 |
Kalászolás | 83 |
Virágzás | 83 |
Érés | 85 |
Irodalom | 86 |
A morfológiai bélyege és az életani tulajdonságok javítása (Sági Ferenc) | |
A termő- és az alkalmazkodóképesség élettani háttere | 89 |
Az asszimilációfelületek dinamikája, szervkompetíció | 90 |
A szár asszimiláta-raktározó szerepe, az asszimiláták szállítása | 91 |
A fotoszintetikus produkció összetevői | 93 |
A légzés | 96 |
Termelő- és felvevőkapacitás (sink-source viszony) | 97 |
A szervesanyag-termelés és a búzaszem növekedése | 100 |
A búza fotoszintetikus produkciója állományban | 100 |
Az asszimiláció hatékonyságának növelése | 103 |
Az asszimilációs jellegek javítása | 103 |
A szem-szalma arány (harvest-index) javítása | 106 |
A törpenövekedés és a gibberellines szelekció | 109 |
A nagy termőképességű búza ideotípusa | 111 |
Irodalom | 112 |
A búza nemesítése (Barabás Zoltán-Matuz János-Kertész Zoltán) | |
A nemesítés genetikai és citogenetikai alapjai | 117 |
A búzagenetika és -citogenetika története | 117 |
Az átöröklés anyaga, strukturális és funkcionális egységei | 118 |
A kromoszómák és a gének | 118 |
Keresztezés, hasadás, kapcsolódás | 120 |
Kromoszómaszám, poliploidia, genom | 121 |
Aneuploidia és biotechnológia | 123 |
Autoploidia, alloploidia, ampfiploidia | 123 |
Az örökléstan és a növényi karakterek | 124 |
Az öröklés vizsgálati módszerei | 125 |
A búza különféle tulajdonságainak öröklődése | 127 |
A morfológiai bélyegek öröklődése | 128 |
A fontosabb agronómiai tulajdonságok öröklődése | 131 |
Irodalom | 138 |
A nemesítés stratégiája és módszertana (Barabás Zoltán) | 144 |
A nemesítési kutatások megalapozása | 144 |
A nemesítés főbb vonásai | 145 |
A nemesítés célja | 145 |
A fajta- (cultivar-) koncepció változása | 146 |
A nemesítés forrásai | 147 |
Alapanyag-begyűjtés | 147 |
A genotípus megőrzése | 147 |
Nemzetközi együttműködés | 148 |
A nemesítés új forrásai | 149 |
A genetikai változékonyság növelése | 150 |
Spontán és indukált mutáció | 150 |
A szerzett tulajdonságok öröklődése, ősziesítés (Rajki Sándor) | 155 |
Kereszteződés és keresztezés (Barabás Zoltán) | 162 |
A variabilitás csökkentése szelekcióval | 169 |
Szelekciós módszerek a nemesítésben | 169 |
Többgenotípusos fajták | 174 |
Nemesítés betegség-ellenállóságra | 178 |
Rasszspecifikus rezisztencia | 180 |
Nem rasszspecifikus rezisztencia | 180 |
Tolerancia | 181 |
A nemesítés gyorsításának lehetőségei | 186 |
Irodalom | 187 |
Nemesítési perspektívák (Barabás Zoltán-Kertész Zoltán) | 190 |
A heterózishatás vizsgálata | 191 |
A citoplazmás hímsterilitás indukálása, fenntartása és megszüntetése | 194 |
A fertilitás helyreállítása a cmst-Rf rendszerben | 195 |
Egyéb citoplazma-genom kölcsönhatások | 195 |
Resztoráló citoplazma felhasználása a hibrid-előállításban | 196 |
Transzlokációk és idegen plazmák segítségével előállított hibridek | 196 |
A génikus hímsterilitás felhasználása hibrid búza előállítására | 196 |
Mutagénekkel indukált hímsterilitás | 197 |
A hímsterilitás kiváltása gametocidokkal | 197 |
Hibridek a nősterilitás segítségével | 198 |
A hibrid vetőmag előállítása, bíbor markergénes eljárás | 199 |
Az ivaros út kikapcsolásának módszerei és lehetőségei | 200 |
"Keverékek" alkalmazása | 204 |
Biotechnológiai manipulációk | 208 |
Irodalom | 214 |
Az üzemi kísérletezés jelentősége és problémái (Matuz János) | |
Az üzemi kísérletek típusai | 223 |
A kísérletek tervezése, kivitelezése és értékelése | 227 |
Tervezés | 227 |
Kivitelezés | 229 |
Értékelés | 234 |
Irodalom | 236 |
Fajtakérdés, fajrotáció, fajtavédelem (Szabó Miklós) | |
A fajtaváltás hatékonysága, fajtarotáció | 237 |
A fajta jelentősége a termesztésben | 239 |
Fajtahatás, genetikai előrehaladás | 241 |
A fajta biológiai és jogi meghatározása | 245 |
A fajtaminősítés | 246 |
A fajtaminősítés fejlesztése | 248 |
Szántóföldi kísérletezés | 248 |
Irodalom | 249 |
Fajtafenntartás és vetőmagtermesztés (Barabás Zoltán) | |
Fajtafenntartás | 251 |
Pedigrémódszer | 252 |
Tömegszelekciós módszer | 254 |
A pedigré- és a tömegszelekciós módszer összehasonlítása | 255 |
Fajtaleromlás, fajtafenntartó nemesítés | 256 |
Vetőmagtermesztés (Matuz János) | 258 |
A vetőmagtermesztés jelentősége | 258 |
A vetőmagtermesztés szervezete | 258 |
A búza vetőmagtermesztésének speciális munkái | 260 |
Irodalom | 264 |
A búza termesztése (Király Zoltán) | |
Kórokozók (Király Zoltán) | 265 |
Jelentősebb betegségeket okozó gombák | 266 |
Torsgombás szártőbetegség | 266 |
Szemfoltos szártőgomba | 267 |
Fuzariózis | 267 |
Búzalisztharmat | 269 |
Septoria okozta betegségek | 271 |
Kőüszög | 272 |
Törpe kőüszög | 273 |
Porüszög | 274 |
A búza feketerozsdája | 275 |
A búza vörösrozsdája | 279 |
A búza sárgarozsdája | 279 |
Vírusos betegségek | 280 |
Az árpa törpülés vírusa | 280 |
Egyéb vírus okozta betegségek | 281 |
A búza ellenálló képessége a betegségekkel szemben | 281 |
Nemesítési módszerek | 284 |
Irodalom | 286 |
Kártevők (Sáringer Gyula) | 288 |
Búzafonálféreg | 288 |
Fekete fűtripsz | 289 |
Osztrák poloska | 290 |
Mórpoloska | 292 |
Keleti gabonapoloska | 293 |
Közönséges szipolypoloska | 293 |
Csőrös szipolypoloska | 294 |
Réti sarkantyúskabóca | 294 |
Üvegszárnyú kabóca | 294 |
Laposfejű kabóca | 295 |
Törpe gabonakabóca | 295 |
Csíkos gabonakabóca | 296 |
Gabona- vagy árpalevéltetű | 296 |
Zablevéltetű | 297 |
Sárgászöld rózsalevéltetű | 298 |
Gabonafutrinka | 298 |
Szipolyok | 301 |
Vetési szipoly | 301 |
Osztrák szipoly | 301 |
Keresztes szipoly | 301 |
Gabonaszipoly | 301 |
Széles szipoly | 301 |
Mezei pattanóbogár | 303 |
Kurta pattanóbogár | 304 |
Réti pattanóbogár | 304 |
Vetési pattanóbogár | 304 |
Sötét pattanóbogár | 304 |
Vetésfehérítő pattanóbogár | 304 |
Vetési bagolylepke | 306 |
Vetési fésűsbagolylepke | 308 |
Kalászrágó bagolylepke | 308 |
Hesszeni gubacsszúnyog | 309 |
Nyereggubacsszúnyogok | 310 |
Citromsárga búzagubacsszúnyog | 310 |
Narancssárga búzagubacsszúnyog | 311 |
Fritlégy | 311 |
Árpalégy | 314 |
Görbeszárnyú búzalégy | 314 |
Ugarlégy | 314 |
Csíkoshátú búzalégy | 315 |
Vastagcombú búzalégy | 316 |
Tavaszi fekete búzalégy | 317 |
Őszi fekete búzalégy | 318 |
Közönséges szalmadarázs | 318 |
Ürge | 319 |
Hörcsög | 319 |
Mezei pocok | 320 |
Irodalom | 320 |
Gyomok (Gimesi Antal-Hunyadi Károly) | 324 |
Gyomosodási sajátosságok | 324 |
A védekezés szükségességét meghatározó gyomfajok | 326 |
A hagyományos gabonagyomok | 326 |
A gyomfelvételezések jelentősége a védekezési eljárások meghatározásában | 337 |
A vegyszeres gyomirtás végrehajtása | 338 |
A búza preemergens gyomirtása | 338 |
A búza őszi, posztemergens gyomirtása | 340 |
A búza tavaszi gyomirtása | 342 |
Speciális védekezési eljárások | 346 |
A gabonagyomirtó szerek permetezésének fontosabb szempontjai | 348 |
Az őszi búza vegyszeres gyomirtásának fontosabb jellemzői | 348 |
A gabonaszakasz szerepe a szántóföldi kultúrák integrált gyomirtásában | 349 |
Irodalom | 349 |
Tápanyagellátás (Harmati István) | 351 |
A tápanyagok szerepe | 353 |
Az NPK-műtrágyázás hatása a termésre | 356 |
Az NPK-műtrágya-szükséglet számítása | 362 |
Kalcium- és magnéziumtrágyázás | 362 |
A mikroelemek pótlása | 363 |
A műtrágya formájának megválasztása | 363 |
Irodalom | 364 |
A búzatermesztés gépesítése (Sörös István) | 365 |
A fajta és a gépesítés összefüggése | 365 |
A talaj-előkészítés gépei | 367 |
Minimum tillage | 373 |
A vetés gépei | 375 |
A műtrágyázás gépei | 380 |
A növényvédelem gépei | 384 |
A betakarítás gépei | 391 |
A művelőnyomos technológia gépei | 397 |
Irodalom | 400 |
Agrotechnika (Erdei Péter) | 401 |
Elővetemény | 401 |
Talaj-előkészítés | 403 |
Vetésidő | 403 |
Vetésmélység | 405 |
Vetőmagmennyiség | 406 |
Komplex növényvédelem | 407 |
Művelőnyomos termesztési technológia | 410 |
Betakarítás | 411 |
Egymenetes betakarítás | 411 |
Többmenetes betakarítás | 412 |
Irodalom | 413 |
Öntözéses termesztés (Harmati István) | 414 |
A búza vízigénye, vízfogyasztása és vízhasznosítása | 414 |
A búza öntözése | 415 |
Az öntözés termésnövelő hatása, a hatékonyságát befolyásoló tényezők | 416 |
Az öntözés ideje, az öntözővíz mennyisége | 417 |
Az öntözés hatása a minőségre | 418 |
A búzaöntözés gazdaságossága | 418 |
Irodalom | 419 |
A búzatermesztés nagyüzemei gyakorlata (Balikó Sándor-Mészáros Vilmos) | 419 |
Növénysorrend | 420 |
Tápanyagigény, tápanyagellátás | 420 |
Talajművelési rendszer | 422 |
Vetés | 423 |
Növényvédelem | 423 |
A termesztő igényei a fajtával szemben | 426 |
Betakarítás | 428 |
A búzatermesztés ökonómiai kérdései, a vetőmagtermesztés szervezése (Proksza János) | 429 |
Az ágazat főbb népgazdasági és vállalati jellemzői | 429 |
A termelés színvonalát befolyásoló tényezők | 431 |
Az ágazat költség- és jövedelemviszonyai, versenyképessége | 437 |
A vetőmagtermesztés szervezésének alapjai, főbb sajátosságok | 440 |
Irodalom | 442 |
A búza minősége, a minőség mérése (Mosonyi Ágota) | |
A minőség fogalma, a búza kémiai összetétele | 443 |
Szénhidrátok | 447 |
Fehérjék | 449 |
Lipidek | 451 |
Ásványi anyagok | 453 |
A búzaösszetevők funkcionális sajátosságai | 454 |
A búza minőségével szemben támasztott követelmények, minőségmérési módszerek | 457 |
Malomipari értékelés | 458 |
Sütőipari értékelés | 461 |
Tésztaipari és egyéb ipari célú értékelés | 464 |
A búza táplálkozás- és takarmánybiológiai értékelése | 465 |
A durumbúza jellemzői és minőségvizsgálata | 466 |
A búza kereskedelmi minősítése | 469 |
A búza minőségének várható alakulása, a minőségvizsgálat fejlődési tendenciái | 471 |
Irodalom | 472 |
Tárolás, minőségmegóvás, feldolgozás, hasznosítás (Mosonyi Ágota) | |
Minőségmegóvás a termesztés befejező szakaszaiban, az aratás és a szárítás folyamán | 475 |
Tárolás és minőségmegóvó árukezelés | 481 |
A búza közvetlen étkezési célú feldolgozása | 485 |
A búza őrlése | 485 |
A búzaőrlemények finomaprítása és légosztályozása | 489 |
A búza őrlés nélküli héjtalanítása | 492 |
A búza felhasználása és feldolgozása takarmányozási célra, összehasonlítása más gabonafélékkel | 495 |
A búza ipari célú feldolgozása | 500 |
Keményítő- és glutin-előállítás | 500 |
Speciális búza alapú étkezési termékek | 502 |
Fermentációs és egyéb célú hasznosítás | 504 |
Kihasználatlan lehetőségek | 505 |
Irodalom | 506 |
A búzakenyér (Szalai Lajos) | |
A kenyér rövid története | 509 |
A főbb kenyértípusok Magyarországon | 509 |
A kenyér- és a péksüteménygyártás technológiája | 512 |
Dagasztás | 513 |
A tészta osztása és alakítása | 515 |
Kelesztés | 515 |
Sütés | 515 |
A kenyér hűtése | 517 |
A péksütemények gyártása | 518 |
Tárgymutató | |