kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 203 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-230-141-2 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
Bevezetés | 5 |
A jó minőségű búzafajták gazdasági jeletnősége | |
A minőségi felár megfelelő kialakításának fontossága | |
A környezeti tényezők minőséget módosító hatásai | |
A műtrágyázás termésnövelő hatása | |
A minőségi problémák törvényszerű jelentkezése | |
A minőségi változások pozitív eredményeinek ismertetése | |
Helytálló következtetések levonása, a hazai minőségvizsgálati eredmények alapján | |
Meteorológiai adatok | 9 |
A csapadék, a léghőmérséklet, a napsütéses órák havi, illetve tenyészidő alatti összege, a sokévi átlaghoz (1963-1975) viszonyítva | |
A magyar búza hírneve és a magyar minőségvizsgálatok fejlődése | 15 |
A magyar búza diadala | |
A búza-, liszt- és sikérvizsgálatok bevezetése, minőségvizsgáló gépek szerkesztése, a minőségvizsgálatok eredményessége | |
A nemesítő állomások műszeres vizsgálatainak bevezetése, laboratóriumok kialakítása | |
A búzaminőség változását előidéző okok felismerése | |
Századunk ötvenes, hatvanas éveinek minőségi céljai, a hetvenes évek eredményei és minőségi problémái | |
Farinográf tegnap és ma | 20 |
A minőségvizsgálati módszerek fejlődése | |
A farinográf megszületése | |
A farinográfos vizsgálatok jelentősége | |
A farinográfos értékszámok és a standard sütésű kenyerek térfogatának összefüggései | |
Az összefüggések fokozatos megváltozása és ennek okainak megállapítása | |
Az esési szám vizsgálatának jelentősége a nemesítésben | |
A búza minősítése laborográffal | 26 |
A laborográfos vizsgálatok ismertetése, kialakulása és használhatósága a nemesítésben | |
A laborográfos, a farinográfos értékszámok, valamint a kenyértérfogat összefüggéseinek a változása az utóbbi 25 évben | |
A változások közvetlen és közvetett okai | |
A búza minősítése mixográffal | 38 |
A mixográf ismertetése | |
A minták előkészítése | |
A mixogramok értékelése és összefüggéseinek meghatározása egyéb minősítő módszerekkel | |
A fehérje- és a vízadagolás hatása a mixogramokra | |
A különböző környezeti tényezők hatásai | |
A mixográf használhatósága | |
A liszt fehérjetartalmának meghatázorása a nedvessikér-tartalom alapján | 52 |
A fehérjetartalom gyors meghatározásának fontossága | |
A fehérjetartalom meghatározása számítási képlet alapján | |
A számított és a vizsgált értékek összefüggései | |
Átszámítási táblázat | |
A Pelshenke-érték a martonvásári kísérletekben | 56 |
A módszer ismertetése | |
Az új, módosított módszer és használhatósága a nemesítésben | |
A Pelshenke-érték és az egyéb minőségi értékszámok összefüggései, közepes és nagy adagú műtrágyázás esetében | |
Az éghajlat és a különböző agrotechnikai tényezők Pelshenke-értéket módosító hatásai | |
Az esési szám értékelése a martonvásári kísérletekben | 67 |
Az esési szám kialakulása és értékelése a különboző országokban | |
A termesztett fajták esési száma | |
Az esési szám mint örökletes fajtatulajdonság | |
Az esési szám összefüggése az egyéb minőségi értékszámokkal | |
Az optimális esési szám és a rövidebb sütési idő gazdasági jelentősége | |
A környezeti tényezők hatásai | |
Az esési szám fontossága a nemesítésben és a minőségi búzafajták előállításában | |
A kemencenyeredék meghatározása | 78 |
A mószer kialakítása a maturográf adatai alapján | |
Az új módszer leírása és a kemencenyeredék megállapítása | |
A kemencenyeredék grafikus ábrázolása | |
A módszer használhatósága és jelentősége a minőségre nemesítésben, valamint a minőségi búzatételek átvételekor | |
A kenyérbélzet minősítése | 90 |
A kenyérbélzet minősítésének módszerei | |
A bélzet minősítése súlyméréssel | |
Összefüggés a bélzetsúly és az egyéb minőségi értékszámok között | |
Az őszibúza-fajták bélzetminősége | |
A környezeti tényezők hatásai | |
A kenéyrbélzet minősítésének fontossága | |
A búza minősége és a technológia | 96 |
Sütési kísérletek standard módszerrel, intenzív dagasztással és adalékanyagok adagolásával | |
Eredmények összehasonlítása | |
Technológiai módszerek hatása a különböző minőségű fajták kenyértérfogatára | |
Adalékanyagok és az új technológia gazdaságos alkalmazása | |
Negyüzemi sütési kísérletek eredményei | |
A stockholmi sütési próba adatai | |
Különböző enzimatikus lisztek keverésének hatásai | |
A termőhely hatása a búza minőségére | 105 |
A környezeti tényezők (talaj, csapadék, táj) minőséget módosító hatásai | |
A minőségi résztulajdonságok variálása termelőtájanként | |
A csapadék minőséget módosító hatása a hazai tájakon | |
A stabilan jó minőségű fajták és a környezethatások | |
A minőségjavítás lehetőségei és a fajták megfelelő területi elhelyezései | |
A búzafajták őrölhetősége | 117 |
Malomiparunk eredményei | |
Az indirekt módszerek és az őrölhetőség korrelációs összefüggései | |
Az őrlési vizsgálatok szükségessége és a Quadrumat malmok alkalmassága | |
A fajták különböző kiőrlésének szükségessége a jó sütőipari minőség eléréséhez | |
Környezeti tényezők hatásai az őrlési százalékra | |
A minőségre optimális viszonyok közt termesztett búza jelentősége az örökletes őrlési tulajdonságok megismerésében | |
A búza nemesítése minőségre | 134 |
A nemesítés minőségvizsgálati módszereinek áttekintése | |
A jó és rossz minőségű fajták kalászon belüli minőségi variabilitása | |
A legújabb fajták minősgéi variabilitása | |
A keresztezési partnerek minőségének értékelése | |
A jó minőségű fajták előállításának megtervezése a laboratóriumi vizsgálati adatok alapján | |
Új, jó minőségű fajták előállítása, előzetes tervezés, folyamatos szelekció és törzs-, illetve fajtakeverék szerint | |
A különböző minőségtípusú törzsek előállításának gazdasági jelentősége | |
Az optimális környezeti viszonyok biztosítása a búzatenyészanyag részére | |
Az üzemi sütési kísérletek fontossága | |
Az új fajták minőségi tulajdonságainak részletes ismertetése a negatív tulajdonságokkal együtt | |
Az őszibúza-fajták minősége | 155 |
A Bánkúti 1201, Fertődi 293, Bezosztaja 1, Mironovszkaja 808, Mironovszkaja - Jubilejnaja 50, Kavkaz, Avrora, Rannaja 12, Libellula, Martonvásári 1, Martonvásári 2, Martonvásári 3, Martonvásári 4, Martonvásári 5 köztermesztésben levő fajták etechnológiai tulajdonságainak ismertetése, négyéves kísérleti adatok alapján | |
Irodalom | 167 |
Függelék | 175 |
Orosz, angol nyelvű összefoglaló | 183 |
Melléklet | 209 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.