1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A búza és a liszt minősége

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 203 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-141-2
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
A jó minőségű búzafajták gazdasági jeletnősége
A minőségi felár megfelelő kialakításának fontossága
A környezeti tényezők minőséget módosító hatásai
A műtrágyázás termésnövelő hatása
A minőségi problémák törvényszerű jelentkezése
A minőségi változások pozitív eredményeinek ismertetése
Helytálló következtetések levonása, a hazai minőségvizsgálati eredmények alapján
Meteorológiai adatok9
A csapadék, a léghőmérséklet, a napsütéses órák havi, illetve tenyészidő alatti összege, a sokévi átlaghoz (1963-1975) viszonyítva
A magyar búza hírneve és a magyar minőségvizsgálatok fejlődése15
A magyar búza diadala
A búza-, liszt- és sikérvizsgálatok bevezetése, minőségvizsgáló gépek szerkesztése, a minőségvizsgálatok eredményessége
A nemesítő állomások műszeres vizsgálatainak bevezetése, laboratóriumok kialakítása
A búzaminőség változását előidéző okok felismerése
Századunk ötvenes, hatvanas éveinek minőségi céljai, a hetvenes évek eredményei és minőségi problémái
Farinográf tegnap és ma20
A minőségvizsgálati módszerek fejlődése
A farinográf megszületése
A farinográfos vizsgálatok jelentősége
A farinográfos értékszámok és a standard sütésű kenyerek térfogatának összefüggései
Az összefüggések fokozatos megváltozása és ennek okainak megállapítása
Az esési szám vizsgálatának jelentősége a nemesítésben
A búza minősítése laborográffal26
A laborográfos vizsgálatok ismertetése, kialakulása és használhatósága a nemesítésben
A laborográfos, a farinográfos értékszámok, valamint a kenyértérfogat összefüggéseinek a változása az utóbbi 25 évben
A változások közvetlen és közvetett okai
A búza minősítése mixográffal38
A mixográf ismertetése
A minták előkészítése
A mixogramok értékelése és összefüggéseinek meghatározása egyéb minősítő módszerekkel
A fehérje- és a vízadagolás hatása a mixogramokra
A különböző környezeti tényezők hatásai
A mixográf használhatósága
A liszt fehérjetartalmának meghatázorása a nedvessikér-tartalom alapján52
A fehérjetartalom gyors meghatározásának fontossága
A fehérjetartalom meghatározása számítási képlet alapján
A számított és a vizsgált értékek összefüggései
Átszámítási táblázat
A Pelshenke-érték a martonvásári kísérletekben56
A módszer ismertetése
Az új, módosított módszer és használhatósága a nemesítésben
A Pelshenke-érték és az egyéb minőségi értékszámok összefüggései, közepes és nagy adagú műtrágyázás esetében
Az éghajlat és a különböző agrotechnikai tényezők Pelshenke-értéket módosító hatásai
Az esési szám értékelése a martonvásári kísérletekben67
Az esési szám kialakulása és értékelése a különboző országokban
A termesztett fajták esési száma
Az esési szám mint örökletes fajtatulajdonság
Az esési szám összefüggése az egyéb minőségi értékszámokkal
Az optimális esési szám és a rövidebb sütési idő gazdasági jelentősége
A környezeti tényezők hatásai
Az esési szám fontossága a nemesítésben és a minőségi búzafajták előállításában
A kemencenyeredék meghatározása78
A mószer kialakítása a maturográf adatai alapján
Az új módszer leírása és a kemencenyeredék megállapítása
A kemencenyeredék grafikus ábrázolása
A módszer használhatósága és jelentősége a minőségre nemesítésben, valamint a minőségi búzatételek átvételekor
A kenyérbélzet minősítése90
A kenyérbélzet minősítésének módszerei
A bélzet minősítése súlyméréssel
Összefüggés a bélzetsúly és az egyéb minőségi értékszámok között
Az őszibúza-fajták bélzetminősége
A környezeti tényezők hatásai
A kenéyrbélzet minősítésének fontossága
A búza minősége és a technológia96
Sütési kísérletek standard módszerrel, intenzív dagasztással és adalékanyagok adagolásával
Eredmények összehasonlítása
Technológiai módszerek hatása a különböző minőségű fajták kenyértérfogatára
Adalékanyagok és az új technológia gazdaságos alkalmazása
Negyüzemi sütési kísérletek eredményei
A stockholmi sütési próba adatai
Különböző enzimatikus lisztek keverésének hatásai
A termőhely hatása a búza minőségére105
A környezeti tényezők (talaj, csapadék, táj) minőséget módosító hatásai
A minőségi résztulajdonságok variálása termelőtájanként
A csapadék minőséget módosító hatása a hazai tájakon
A stabilan jó minőségű fajták és a környezethatások
A minőségjavítás lehetőségei és a fajták megfelelő területi elhelyezései
A búzafajták őrölhetősége117
Malomiparunk eredményei
Az indirekt módszerek és az őrölhetőség korrelációs összefüggései
Az őrlési vizsgálatok szükségessége és a Quadrumat malmok alkalmassága
A fajták különböző kiőrlésének szükségessége a jó sütőipari minőség eléréséhez
Környezeti tényezők hatásai az őrlési százalékra
A minőségre optimális viszonyok közt termesztett búza jelentősége az örökletes őrlési tulajdonságok megismerésében
A búza nemesítése minőségre134
A nemesítés minőségvizsgálati módszereinek áttekintése
A jó és rossz minőségű fajták kalászon belüli minőségi variabilitása
A legújabb fajták minősgéi variabilitása
A keresztezési partnerek minőségének értékelése
A jó minőségű fajták előállításának megtervezése a laboratóriumi vizsgálati adatok alapján
Új, jó minőségű fajták előállítása, előzetes tervezés, folyamatos szelekció és törzs-, illetve fajtakeverék szerint
A különböző minőségtípusú törzsek előállításának gazdasági jelentősége
Az optimális környezeti viszonyok biztosítása a búzatenyészanyag részére
Az üzemi sütési kísérletek fontossága
Az új fajták minőségi tulajdonságainak részletes ismertetése a negatív tulajdonságokkal együtt
Az őszibúza-fajták minősége155
A Bánkúti 1201, Fertődi 293, Bezosztaja 1, Mironovszkaja 808, Mironovszkaja - Jubilejnaja 50, Kavkaz, Avrora, Rannaja 12, Libellula, Martonvásári 1, Martonvásári 2, Martonvásári 3, Martonvásári 4, Martonvásári 5 köztermesztésben levő fajták etechnológiai tulajdonságainak ismertetése, négyéves kísérleti adatok alapján
Irodalom167
Függelék175
Orosz, angol nyelvű összefoglaló183
Melléklet209

Dr. Pollhamer Ernőné

Dr. Pollhamer Ernőné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Pollhamer Ernőné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem