kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 343 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-230-663-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
Bevezető | 5 |
A marhahústermelésről | 9 |
Az ágazat helye, szerepe az élelmiszer-ellátásban | 9 |
A marhahústermelés és -fogyasztás világhelyzete | 9 |
A hazai marhahústermelés értékelése | 12 |
A szarvasmarhaprogram | 20 |
Vágómarha- és marhahúsexportunk | 27 |
A marhahústermelés tenyésztési feltételei | 30 |
A termelékenységi potenciál | 30 |
A termelési potenciál tényezői | 33 |
A borjúszaporulat | 33 |
A borjúvágások | 36 |
A tenyészüszők intenzív felnevelése és korai tenyésztésbe vétele | 37 |
A borjazási időköz csökkentése | 38 |
A tehenek hasznos élettartamának növelése | 40 |
A fajták | 41 |
A fajták megítélésének alapja: a hústermelés értékmérők | 41 |
Speciális húsfajták | 44 |
Hereford | 45 |
Aberdeen angus | 46 |
Limousine | 48 |
Charolais | 50 |
Kettős hasznosítású fajták | 53 |
Hegyi tarka fajták | 53 |
Hústermelés tejelőfajtákkal | 60 |
Típusok, keresztezések, hibridek | 61 |
"Dália" magyar húsmarha | 61 |
A túlizmolt farú szarvasmarha típusa | 63 |
Húsmarha-keresztezések | 67 |
A fajta kiválasztása hizlalásra | 82 |
A broilermarha | 87 |
A marhahizlalás módszerei | 90 |
A bojrúhústermelés (a borjak hizlalása) | 90 |
Növendékmarha-hizlalás | 92 |
A broilermarha-termelés feltételei | 94 |
Az új termék iránti piaci igény | 96 |
A koncentrált hizlalóbázis | 99 |
A nagy termelékenységi potenciálú marha | 104 |
Az intenzív hizlalás | 106 |
Nagy hatékonyságú takarmányok | 110 |
A végtermék-előállítási folyamat gazdasági ösztönzése | 113 |
Tenyésztésgenetika, szelekció, tenyésztési módszerek | 115 |
Több lépcsős tenyészértékbecslési rendszer | 122 |
Takarmányok, takarmányozás | 127 |
A szarvasmarhák takarmányozásának sajátosságai | 128 |
Az új takarmányozási eljárások | 129 |
A monodiétás takarmányozás | 131 |
A broilerhizlalás táplálóanyag-szükséglete | 133 |
Átlagos táplálóanyag-szükséglet a hizlalás időszakára | 143 |
A magyar tarka hízómarhák táplálóanyag-szükséglete | 145 |
Borjúnevelés | 146 |
A marhahizlalás takarmányai | 149 |
Természetes (gazdasági) takarmányok | 150 |
A gyephasznosítás korszerű módszerei | 151 |
Abrakkeverékek | 180 |
Az ivóvíz | 221 |
A takarmánykiegészítők | 224 |
A vasárnapi etetés | 232 |
A marhahústermelés technolgóiája | 234 |
Elhelyezés, gépesítés | 236 |
A marhahizlalás épületei | 237 |
Gépesítés | 243 |
Marhahúsermelő telepek | 245 |
Telepméret, koncentráció | 257 |
A marhahizlaló telepek építési elvei | 259 |
Az Agroterv marhahústermelő telepei | 261 |
A Komáromi Álllami Gazdaság marhahizlaló telepe | 273 |
A kaposvári kötetlen tartásos hizlalási rendszer ("Balatonszabadi istálló") | 275 |
1200 férőhelyes, tömbösített, zárt, kötetlen tartású hizlalótelep | 278 |
Könnyűszerkezetes, félig tömbösített, 1000 férőhelyes háromfázisú hizlalótelep | 280 |
HSZV-rendszerű telep | 283 |
A 3000 férőhelyes Agrokomplex hízómarhatelep | 291 |
Az 1080 férőhelyes Mezőpanel hízómarhatelep | 293 |
A hódmezővásárhelyi hizlalási technológia | 298 |
Iparszerű marhahizlaló telepek a Szovjetunióban | 300 |
Marhahústermelő telepek az USA-ban | 303 |
Marhahizlaló telepek Olaszországban | 307 |
A borjúnevelés rendszerei | 308 |
Itatásos borjúnevelés tejpor és laktin keverékével | 309 |
Borjúnevelés szoptatóautomatával | 314 |
Zárt rendszerű borjúnevelés (Agrokomplex-rendszer) | 315 |
Állategészségügyi irányelvek | 322 |
Általános higiéniai szabályok | 323 |
A fertőző betegségek megakadályozása | 324 |
A nem fertőző betegségek megelőzése | 327 |
A hústermelés és a humánhigiénia | 327 |
A marhahústermelők piaci (marketing) munkája | 329 |
Forrásmunkák | 337 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.