1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A borsó termesztése

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 209 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-231-038-1
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A borsó termesztésével mezőgazdasági nagyüzemeink többsége foglalkozik, hisz mint zöldborsó és száraz borsó fontos élelmezési cikk, az állatok takarmányozására zölden, a takarmánykeverékek alkotórészeként és szemesen is használják. Az utóbbi években a termésátlagok jelentősen növekedtek, ami a termeléstechnológia tökéletesedésének, a nagy termőképességű fajták elterjedésének tulajdonítható. A fejlődés további útja a termésátlagok további növelése mellett a késztermék minőségének javítása. Ehhez nyújtanak segítséget a szerzők e könyvvel. Röviden összefoglalják a növénytani, genetikai ismereteket, részletesen tárgyalják a termesztési technológiákat, ehhez kapcsolódva a konzervipari feldolgozást, a borsó betegségeit, krátevőit, s kitérnek a vetőmagtermesztés speciális tudnivalóira is. A háztáji termesztők külön fejezetben találják meg a kisüzemi termesztés korszerű ismereteit, a termesztésre javasolt fajtákat.

Tartalom

Előszó9
A világ és hazánk borsótermelése11
A világ borsótermelése11
Hazánk borsótermelése14
Általános ismeretek18
A borsó rendszertani helye és származása18
A borsó külső alaktana20
A borsó belső alaktana23
Gyökér23
Szár24
Levél25
Virág26
Mag27
A borsó virágzásbiológiája27
A borsó tápértéke29
A borsó termesztésének ökológiai és technológiai feltételei31
A termesztés technológiai feltételei34
Talajigény35
Vetésforgó és vetésszerkezet35
Tápanyagszükséglet37
Talajművelés41
Vetés41
A borsófajták csoportosítása és jellemzése45
Kifejtőborsók47
Express47
Petit Provencal48
Laxton's Superb48
Konzervgyöngye49
Debreceni világoszöld49
Gloria di Quimper50
Debreceni sötétzöld50
Cobri51
Sommette51
Debreceni korai sötétzöld52
Velőborsók52
Kelvedon csodája52
Onward53
Lincoln53
Chrestensens Gloriosa54
Chrestensens Cornel54
Zenit55
Grüne Perle55
Perfection Dark Skinned56
Juwel56
Budai csemege57
Budai gyöngy57
Budai ernyős58
Prinsa59
Rivalin59
Stop60
Triton60
BR 5261
Durana61
Nike62
Erika62
BR 1363
Újmajori középkorai63
Újmajori középkésői64
Debreceni korai velőborsó64
Cukorborsó65
Frühe Heinrich65
Étkezési száraz borsók65
Pauli 65
Meteor66
Auralia66
Allround67
Finale67
Paloma68
I.P.6.68
I.P.7.69
Újmajori arany69
Jupiter70
Orion70
Takarmányborsók71
Iregi sárga71
I.P.3.71
I.P.5.72
I.P.4.72
I.P.8.73
A zöldborsó nagyüzemi termesztése74
Fajtatulajdonságok76
Növénymagasság és állóképesség77
Hüvelyek elhelyezkedése a száron, hüvelyforma77
Magszín, magnagyság78
Íz és zsengeség78
Feldolgozásra termesztett borsó vetésének tervezése79
Tenyészidő82
Növényvédelem86
Minőségi követelmények93
Betakarítás95
Ökonómia98
Az étkezési, a száraz és a takarmányborsó termesztése102
Az étkezési és a száraz borsó termesztése102
A takarmányborsó termesztése104
Fajtakialakító nemesítés110
Nemesítési célok112
Nemesítési feladatok114
Alaktani bélyegek116
A borsó öröklési viszonyai118
Citológia123
Nemesítési módszerek124
Szelekciós nemesítés124
Keresztezéses nemesítés127
A keresztezési utódok felnevelése és értékelése129
Mutációs nemesítés131
Rezisztencianemesítés132
Fajtafenntartó nemesítés138
A fajtafenntartó nemesítés feladata138
Az Országos Mezőgazdasági Fajtakísérleti Intézet által minősített borsófajták jegyzéke143
Vetőmagtermesztés146
A vetőmagborsó betakarítása, feldolgozása és minősítése152
A borsóvetőmag-termesztésre vonatkozó szabványok155
A zöldborsó feldolgozása a konzerviparban156
A zöldborsóval szemben támasztott ipari igények160
Konzervfajták161
Betakarítás164
Nyersanyagellátás166
Konzervipari minősítés és átvétel167
Késztermékek170
Jelentősebb eredmények a zöldborsó-feldolgozás fejlesztésében172
Betegségek176
Vírusos betegségek176
Baktériumos betegségek177
Gombás betegségek178
Élettani betegség183
Kártevők184
Hengeresférgek184
Rovarok185
Madarak192
A zöldborsó háztáji termesztése194
Talaj-előkészítés és vetés195
Növényápolás197
Szedés197
Házikerti fajták198
Kifejtőborsók199
Velőborsók200
Borsótermesztési rendszerek204
A Gödöllői Mag- és Zöldborsótermelési Rendszer204
A Békéscsabai Zöldborsótermelési Rendszer205
Irodalom207
Fajtanévmutató209
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem