kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kir. Magyar Természettudományi Társulat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Könyvkötői kötés |
Oldalszám: | 653 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 22 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 47 fekete-fehér illusztrációval. |
Borkészítés | 1 |
A szőlő érése | 2 |
A szüretelés idejének meghatározása | 18 |
A szüretelés gyakorlati kivitele | 21 |
Válogatás | 23 |
A csutka elkülönítése a szemtől | 25 |
Sajtolás | 32 |
Lenyálkázás | 39 |
Erjedés. A bor forrása | 43 |
Az erjedés elmélete | 44 |
A must erjedése | 62 |
Az erjedés hibás menete | 63 |
Az utóerjedés | 72 |
Az erjedés vezetése | 73 |
Szellőztetés | 79 |
Erjesztő szellentyűk, tölcsérek, csapok | 88 |
Az erjedés hatása a must összes alkotórészeire | 93 |
A must és bor alkotó részei | 102 |
A must és bor chemiai elemzése | 118 |
Czukormeghatározás a mustban mustmérővel | 120 |
Czukormeghatározás titrálás útján | 126 |
Összes savak meghatározása titrálás által | 130 |
Savmeghatározás Ottó savmérőjével | 132 |
Pontosabb térfogatos savmeghatározás | 133 |
Szeszmeghatározás | 137 |
Vonadékanyag-meghatározás | 145 |
Borkő-meghatározás | 146 |
Borostyánkősav-meghatározás | 146 |
Glycerin-meghatározás | 146 |
Csersav felismerése | 146 |
Fehérje felismerése | 148 |
Kénessav felismerése | 149 |
Salicylsav felismerése | 149 |
Fuchsin felismerése | 149 |
Hamu meghatározása | 150 |
Különféle borok készítése | 151 |
Száraz fehér bor készítése | 152 |
A vörös bor készítése | 155 |
A félig vörös, rózsaszínű borok készítése | 168 |
A Reihlen-féle borkészítő eljárás | 170 |
Félaszu és nehéz aszú borok | 172 |
Pezsgőborok | 179 |
A bor kezelése | |
A pince | 201 |
A hordó | 205 |
Az üres hordó tisztán tartása | 211 |
A penészes és eczetes hordó megtisztítása | 212 |
A kénezés | 219 |
A bor érése a hordóban | 227 |
A bor fejtése | 237 |
A bor derítése | 243 |
Chemiailag ható derítő szerek | 246 |
A derítés véghezvitele | 252 |
Derítés vizahólyaggal, gelatinnal, stb. | 252 |
Derítés földekkel | 255 |
Egyéb ritkábban használt derítőszerek | 263 |
A bor megszűrése | 263 |
A pasteurözés befolyása a bor érésére és derítésére | 269 |
Kénezés mint derítő eljárás | 270 |
Borjavítás és szaporítás | 271 |
Előzmények | 271 |
A borjavításhoz szükséges anyagokról | 282 |
A másláskészítés | 285 |
Chaptalozás | 287 |
Szeszezés | 288 |
Savtalanítás | 290 |
Gallozás | 292 |
Petiotozás | 295 |
Borbetegségek | 297 |
Megvirágosodás | 298 |
Eczetesedés | 304 |
Megsavanyodás (tejsavas erjedés) | 308 |
Nyúlósság | 311 |
Megkeseredés | 316 |
A bor konzerválása | 318 |
Pasteurözés | 318 |
Bormelegítő készülékek | 324 |
A kénessav alkalmazása | 337 |
A kénessavas mész | 340 |
A savanyú kénessavas mész | 342 |
A kénessavas natrium | 343 |
A borszesz konzerváló hatása | 345 |
A salicylsav konzerváló hatása | 347 |
Megtörés és hasonló folyamatok | 350 |
A megtörési csapadék alkatrészei | 377 |
A vas hatása a borra | 387 |
A must megtörési csapadéka és a vas hatása a mustra | 395 |
A szőlőfajok és a termőhely befolyása a mustra | 399 |
A szőlőrothatdásnak befolyása a megtörésre | 401 |
Az erjedés befolyása a megtörésre | 404 |
A megtörés ellen alkalmazandó eljárások | 407 |
Miképen kell a bort készíteni, hogy megtörésre hajlandó ne legyen | 407 |
Miképen kell a megtörésre hajlandó, de még meg nem tört borokat kezelni? | 409 |
Miképen kell a már megtört bort átlátszóvá és törésmentessé tenni? | 417 |
Palaczkrafejtés | 419 |
Borhamisítások | 425 |
A bor festő anyaga és színének hamisítása | 439 |
A bor mesterséges festése | 444 |
A borkészítésnél képződő melléktermények és a bor egyes alkatrészeinek felhasználása | 449 |
A világ nevezetesebb borainak ismertetése, készítésmódja és kezelése | 445 |
Vörös borok | 458 |
Fehér borok | 460 |
Francziaország borászata | 462 |
Vörös borok | 465 |
Bordeaux | 465 |
A Borugogne (Burgundia) borai | 479 |
A Dauphiné borai | 482 |
Fehér borok | 488 |
Liqueur-borok | 491 |
Németország borászata | 494 |
Sveicz és Belgium borászata | 508 |
Olaszország borászata | 510 |
Görögország borai | 514 |
Oroszország borai | 516 |
Spanyolország borai | 519 |
Portugallia borai | 521 |
Madeira és az Atlanti szigetek borai | 523 |
A Jó-Reménység fokának borai | 523 |
Ázsiai borok | 523 |
Amerikai borok | 524 |
Ausztráliai borok | 526 |
Ausztria és Magyarország borászata | 528 |
Ausztria borászata | 530 |
Magyarország borászata | 533 |
Magyarország bortermése 1873-ban | 537 |
A magyar korona területének beosztása bortermő vidékekre | 540 |
Magyarország | 549 |
Dunán inneni kerület | 549 |
Dunán tuli kerület | 559 |
Tiszán inneni kerület | 575 |
Tiszán tuli kerület | 585 |
Erdély | 598 |
Magyar borok chemiai alkata | 606 |
Károlyi Lajos elemzései | 608 |
Poohl tanár elemzése | 614 |
Preysz Mór elemzése | 615 |
Gróf Zichy Ferencz érdiószegi borai | 616 |
A verseczi fehér borok | 617 |
Gróf Zichy Ferencz borai | 617 |
Fehértemplomi borok | 618 |
Az 1878. évi székesfehérvári kiállításon szerzett borok | 618 |
A Balatonvidéki borok | 621 |
Dr. Csanády Gusztáv elemzései | 630 |
Dr. Plósz Pál elemzései | 636 |
Összefoglalás | 638 |
Függelék. Jegyzetek a szöveghez | 641 |
Betűrendes tárgymutató | 645 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.