1.076.527

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A borászat könyve

Tekintettel hazánk bortermelésére

Szerző
Budapest
Kiadó: Kir. Magyar Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 653 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: 47 fekete-fehér illusztrációval.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Kir. Magyar Természettudományi Társulat 1876 június 13-án tartott választmányi ülésében nyílt pályázat alapján a balatonmenti borok elemzésével és a hazai borainknál gyakran előforduló megtörés... Tovább

Előszó

A Kir. Magyar Természettudományi Társulat 1876 június 13-án tartott választmányi ülésében nyílt pályázat alapján a balatonmenti borok elemzésével és a hazai borainknál gyakran előforduló megtörés tanulmányozásával bízott meg bennünket.
A vizsgálatok folyamában mindinkább világossá lett előttünk, hogy a megtörés okainak felismerésére, valamint az ellene alkalmazandó eljárások megállapítására nem elég a bornak ezen egy tulajdonságát vizsgálni, hanem elkerülhetetlenül szükséges a megtörést a bor származásával, készítési módjával és kezelésével kapcsolatban tanulmányozni.
A Társulat választmánya ezen szempontból kiindúló ujabbi előterjesztésünkre a pályázat első tervezetét megváltoztatta és az egész borászatot - legalább vázlatában - felkaroló munka megírásával bízott meg bennünket.
Így jött létre a kézikönyv, mely egyrészről az általánosan ismert borkészítő és kezelő eljárásokat tárgyalja, más részről pedig saját vizsgálataink eredményeit tartalmazza. Vissza

Tartalom

Borkészítés1
A szőlő érése2
A szüretelés idejének meghatározása18
A szüretelés gyakorlati kivitele21
Válogatás23
A csutka elkülönítése a szemtől25
Sajtolás32
Lenyálkázás39
Erjedés. A bor forrása43
Az erjedés elmélete44
A must erjedése62
Az erjedés hibás menete63
Az utóerjedés72
Az erjedés vezetése73
Szellőztetés79
Erjesztő szellentyűk, tölcsérek, csapok88
Az erjedés hatása a must összes alkotórészeire93
A must és bor alkotó részei102
A must és bor chemiai elemzése118
Czukormeghatározás a mustban mustmérővel120
Czukormeghatározás titrálás útján126
Összes savak meghatározása titrálás által130
Savmeghatározás Ottó savmérőjével132
Pontosabb térfogatos savmeghatározás133
Szeszmeghatározás137
Vonadékanyag-meghatározás145
Borkő-meghatározás146
Borostyánkősav-meghatározás146
Glycerin-meghatározás146
Csersav felismerése146
Fehérje felismerése148
Kénessav felismerése149
Salicylsav felismerése149
Fuchsin felismerése149
Hamu meghatározása150
Különféle borok készítése151
Száraz fehér bor készítése152
A vörös bor készítése155
A félig vörös, rózsaszínű borok készítése168
A Reihlen-féle borkészítő eljárás170
Félaszu és nehéz aszú borok172
Pezsgőborok179
A bor kezelése
A pince201
A hordó205
Az üres hordó tisztán tartása211
A penészes és eczetes hordó megtisztítása212
A kénezés219
A bor érése a hordóban227
A bor fejtése237
A bor derítése243
Chemiailag ható derítő szerek246
A derítés véghezvitele252
Derítés vizahólyaggal, gelatinnal, stb.252
Derítés földekkel255
Egyéb ritkábban használt derítőszerek263
A bor megszűrése263
A pasteurözés befolyása a bor érésére és derítésére269
Kénezés mint derítő eljárás270
Borjavítás és szaporítás271
Előzmények271
A borjavításhoz szükséges anyagokról282
A másláskészítés285
Chaptalozás287
Szeszezés288
Savtalanítás290
Gallozás292
Petiotozás295
Borbetegségek297
Megvirágosodás298
Eczetesedés304
Megsavanyodás (tejsavas erjedés)308
Nyúlósság311
Megkeseredés316
A bor konzerválása318
Pasteurözés318
Bormelegítő készülékek324
A kénessav alkalmazása337
A kénessavas mész340
A savanyú kénessavas mész342
A kénessavas natrium343
A borszesz konzerváló hatása345
A salicylsav konzerváló hatása347
Megtörés és hasonló folyamatok350
A megtörési csapadék alkatrészei377
A vas hatása a borra387
A must megtörési csapadéka és a vas hatása a mustra395
A szőlőfajok és a termőhely befolyása a mustra399
A szőlőrothatdásnak befolyása a megtörésre401
Az erjedés befolyása a megtörésre404
A megtörés ellen alkalmazandó eljárások407
Miképen kell a bort készíteni, hogy megtörésre hajlandó ne legyen407
Miképen kell a megtörésre hajlandó, de még meg nem tört borokat kezelni?409
Miképen kell a már megtört bort átlátszóvá és törésmentessé tenni?417
Palaczkrafejtés419
Borhamisítások425
A bor festő anyaga és színének hamisítása439
A bor mesterséges festése444
A borkészítésnél képződő melléktermények és a bor egyes alkatrészeinek felhasználása449
A világ nevezetesebb borainak ismertetése, készítésmódja és kezelése445
Vörös borok458
Fehér borok460
Francziaország borászata462
Vörös borok465
Bordeaux465
A Borugogne (Burgundia) borai479
A Dauphiné borai482
Fehér borok488
Liqueur-borok491
Németország borászata494
Sveicz és Belgium borászata508
Olaszország borászata510
Görögország borai514
Oroszország borai516
Spanyolország borai519
Portugallia borai521
Madeira és az Atlanti szigetek borai523
A Jó-Reménység fokának borai523
Ázsiai borok523
Amerikai borok524
Ausztráliai borok526
Ausztria és Magyarország borászata528
Ausztria borászata530
Magyarország borászata533
Magyarország bortermése 1873-ban537
A magyar korona területének beosztása bortermő vidékekre540
Magyarország549
Dunán inneni kerület549
Dunán tuli kerület559
Tiszán inneni kerület575
Tiszán tuli kerület585
Erdély598
Magyar borok chemiai alkata606
Károlyi Lajos elemzései608
Poohl tanár elemzése614
Preysz Mór elemzése615
Gróf Zichy Ferencz érdiószegi borai616
A verseczi fehér borok617
Gróf Zichy Ferencz borai617
Fehértemplomi borok618
Az 1878. évi székesfehérvári kiállításon szerzett borok618
A Balatonvidéki borok621
Dr. Csanády Gusztáv elemzései630
Dr. Plósz Pál elemzései636
Összefoglalás638
Függelék. Jegyzetek a szöveghez641
Betűrendes tárgymutató645
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem