1.059.898

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A bor titkai

A bor világa egy bennfentes szemével

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Budapest
Kiadó: Scolar Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 240 oldal
Sorozatcím: 52 Sláger ötlet
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 17 cm
ISBN: 963-953-469-2
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Beszéljünk magunkról! Elolvastuk a témával kapcsolatos összes folyóiratot, megvásároltuk az összes "szakácskönyvet", de még mindig olyan kézzelfogható, mi több, megvalósítható ötleteket keresünk, amelyek olyasvalakiktől származnak, akik kipróbálták, akik végigcsinálták, akik hitelesek, akik hozzáértők.

Itt jön be a képbe ez a sorozat!

Szerzőink nemcsak az adott téma szakértői, hanem annak is, hogy ötleteiket hogyan osszák meg az olvasókkal. Stílusuk szórakoztató és ösztönző. Mindegyik szerző hasonló utat járt végig, mint mi, az érdeklődő és kíváncsi ember útját.
Tudják, milyen érzés az olvasó bőrében lenni. Ennek megfelelően lehetőséget kínálnak, hogy az életünket kisebb-nagyobb mértékben megváltoztathassuk, megváltoztassuk.

Megígérhetjük, nem kell rengeteg unalmas, elméleti magyarázaton átrágni magunkat, hogy a kiérlelt gyakorlati tanácsokig eljussunk.

"Felejtsük el a borsznobizmust, a fennkölt tudálkosságot, a "gyümölcsös, kicsit őszi avarra emlékeztető utóíz" jellegű... Tovább

Fülszöveg

Beszéljünk magunkról! Elolvastuk a témával kapcsolatos összes folyóiratot, megvásároltuk az összes "szakácskönyvet", de még mindig olyan kézzelfogható, mi több, megvalósítható ötleteket keresünk, amelyek olyasvalakiktől származnak, akik kipróbálták, akik végigcsinálták, akik hitelesek, akik hozzáértők.

Itt jön be a képbe ez a sorozat!

Szerzőink nemcsak az adott téma szakértői, hanem annak is, hogy ötleteiket hogyan osszák meg az olvasókkal. Stílusuk szórakoztató és ösztönző. Mindegyik szerző hasonló utat járt végig, mint mi, az érdeklődő és kíváncsi ember útját.
Tudják, milyen érzés az olvasó bőrében lenni. Ennek megfelelően lehetőséget kínálnak, hogy az életünket kisebb-nagyobb mértékben megváltoztathassuk, megváltoztassuk.

Megígérhetjük, nem kell rengeteg unalmas, elméleti magyarázaton átrágni magunkat, hogy a kiérlelt gyakorlati tanácsokig eljussunk.

"Felejtsük el a borsznobizmust, a fennkölt tudálkosságot, a "gyümölcsös, kicsit őszi avarra emlékeztető utóíz" jellegű megközelítést. Ez a mesterkéltség uralja a bor világát, és az ilyen kifejezéseket átvevő borsznobokban egyvalami közös. A fejük más emberek gondolataival van tele." Giles Kime

Az elmúlt húsz év során a bor csavarokkal, agresszív reklámkampányokkal és megamarketinggel teli masszív iparrá nőtte ki magát. Ez a könyv lecsupaszítja a témát a szakzsargontól és a mellébeszéléstől. Tanácsokat ad azzal kapcsolatban, hogyan válasszunk bort magunk és barátaink számára. Az ízlelőszerveink kifinomításától kezdve a feltétlen szükséges poharakig 52 ragyogó ötletet kapunk arra nézve, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet ezen élvezetes italból. Ez a könyv olyan ötleteket ad, amelyek segítik, hogy önálló véleményt alkothassunk a borról. Itt az ideje, hogy valóban megkóstoljuk a borban lévő szabadságot.

Lapozzunk fel rögtön néhány sláger öltetet! Nem tudjuk megkülönböztetni a Rizlinget a Viogniertől? A 41. oldalon tippeket találunk arra, hogyan különböztessük meg az egyik szőlőfajtát a másiktól. Ha azon éles elméjű borivók csoportjába tartozunk, akik még mindig nem biztosak abba, hogy egy drága üveg bor nem rablás-e, nézzük meg a 149. oldalt. Vissza

Tartalom

Sláger tippek
Bevezetés
Soha ne befolyásoljon a körítés1
Ha egy üveg bor kinyitásakor a címke, az ár és a borkereskedelem mítoszai keltette előítéleteink befolyásolnak bennünket, akkor itt az ideje, hogy elsajátítsuk a szabadgondolkodó borivás művészetét.
A választás agóniája5
Amikor Isaiah Berlin elhíresült módon a választás agóniája miatt panaszkodott, lehetséges, hogy előtte egy borkereskedőnél járt. Azonban akármilyen széles a rendelkezésünkre álló borválaszték, a szabadgondolkodó borivónak kezdetben csak néhánnyal érdemes foglalkozni.
Bátorító ismeretlenség9
A leggyorsabb és a leghatékonyabb módja annak, hogy megszabaduljunk a borászok által ránk rakott terhektől, ha anonim kóstoljuk a borokat.
Édes álmok15
Ha édesnek érzünk egy bort, az nem szabad, hogy elvegye a kedvünk tőle - különösen akkor nem, ha ezt megfelelő mennyiségű szájnedvesítő savasság ellensúlyozza.
Ízleljünk a saját tempónkban19
A bor zamatának megértése sokkal összetettebb művészet, mint képzelnénk. A siker azonban biztos: szánjunk rá elég időt, a gyakorlat teszi a mestert.
Illatok és érzékelés23
Egy pohár finom bor a legélvezetesebb aromaterápiás kezelésben részesíti a szaglószervünket. Az érzékeink ilyet még soha nem tapasztaltak.
Pohárfelvonás27
Ahhoz, hogy teljes mértékben felfedezhessük a bor illatát, megfelelő poharakra van szükségünk. Mindazonáltal ne hagyjuk magunka összezavarni - esetleg megtéveszteni - azok által, akik megpróbálnak különféle típusú poharat eladni minden egyes létező borfajta számára.
A Chardonnay megértése31
A chardonnay szőlőfajta sokkal több, mint egy íz. Attól függően, hogy hol terem, hogyan kezelik, rengetegféle sítlusú bor készülhet belőle - zamatos és kevésbé zamatos egyaránt.
Fehérek attitűddel35
Minél ismeretlenebb a szőlőfajta, annál érdekeseb az ízvilága. Tanuljuk meg értékelni az egzotikus élvezeteket és a szokatlan szőlőfajtákat.
A szőlővel kapcsolatos elvárások41
A szőlőfajták megkülönböztetésének művészete könnyen kifejleszthető. Ám a borkészítés folyamata közben a szőlő annyi beavatkozáson megy keresztül, hogy az igazán fogós kérdés az, mennyire meghatározó a szőlőfajta?
Mit csinálnak a borászok?47
Milyen szép is lenne, ha a bor egyszerűen csak erjesztett szőlőléből készülne. Valójában azonban a borkészítés folyamatába számos eljárással beleavatkoznak, melyek egy része jónak, más részük visszataszítónak tűnik.
Pincér, tölgyfa van a poharamban51
A borokban felfedezhető ízek közül a tölgyet a legkönnyebb azonosítani. A következőkben útmutatót találunk ahhoz, hogyan ismerhetjük fel és hogyan használhatunk olyan kifejezéseket magabiztosan, mint például a "szájat összehúzóan tölgyes".
Ha esik, ha fúj55
Az egyik oka annak, hogy a borok olyan sokféle íz és illatvilággal rendelkeznek, az az, hogy a szőlő rendkívül érzékenyen reagál az éghajlatra.
Méltósággal megöregedni59
Az összes bornak jót tesz az idő? Ha nem, akkor melyikeknek? Tegyünk egy utazást ízlelőszerveinkkel a múltba.
Nehéz szavakat találni63
Bár sokan gátlásosak, ha borról kell beszélniük, ez fontos részét képezi a megértés elmélyítésének. Sajátítsuk el, hogyan beszélhetünk magabiztosan a borról - anélkül, hogy borsznobnak tűnnénk.
A bor hőmérséklete67
A hőmérséklet nagymértékben befolyásolja, hogy a bor hogyan juttatja önmagát kifejezésre. Ahelyett, hogy a különféle borok ideális hőmérsékletét előíró útmutatót tanulmányoznánk, dobjuk a szabályzatot a szemetesbe és fedezzük fel, hogy mi a legjobb számunkra.
A terroir hatalma71
A terroir fogalma vajon nem csak a franciák kitalációja, hogy rosszul készített, jellegtelen boraik számára mentségül szolgáljon?
Házasítás75
Az egy szőlőfajtából készült borokat lehet, hogy könnyebb megérteni, azonban a világ legjobb borai közül számos házasítással készül. Itt az ideje, hogy eldöntsük, melyik borokat részesítjük előnyben: az egyetlen szőlőfajta felhasználásával vagy a házasítással készülteket?
Dugóbeszéd79
Miután elsajátítottuk a módját, könnyű megállapítani, hogy egy bor dugóízű-e - az igazság azonban az, hogy erre nincs mindig szükség.
Cabernet sauvignon83
A világ leghíresebb, hosszú életű borai közül jó néhány cabernet sauvignonból készül - mint ahogy ez az alapja a legkiábrándítóbb borok némelyikének is. Találjuk meg a legjobb példákat, és így egy életen át tartó szerelem veheti kezdetét.
Bordeaux-i, burgundi és champagne-i borok87
Hogyan élvezzük a francia borokat - és kerüljük el azokat, amelyeknél a körítés győzedelmeskedik az íz felett?
A csodás dél91
Útikönyv Dél-Franciaország mély, tintafekete színű vörös-, és háromdimenziós fehérboraihoz.
Pezsgőpompa?
Sok ember nem mindennapi élvezetnek tartja a pezsőt, a buborékok azonban kétségkívül alkalmasak arra, hogy pancsolt, fejfájást okozó borokat álcázzanak.
Spanyol magaslatok
Ne utasítsuk el a spanyol borokat pusztán azért, mert címkéik sokkal nehezebben kibogozhatók az Újvilág borainál. Spanyolország termeli a világ legcsábítóbb borainak némelyikét, melyek ára csupán töredéke a divatosabb területek hasonló minőségű borainak.
Használati utasítás sommelier-khez103
Netán atyáskodónak és feleslegesnek érezzük az éttermek borpincéreit? Ennek az lehet az oka, hogy még nem olvastuk a használati utasításukat.
Oz varázslói107
Vajon az ausztrál bortermelők friss, életteli, gyümölcsös borokat vagy unalmas, íztelen gyenge löttyöket készítenek, melyek csupán a jó marketingnek köszönhetik sikerüket? Itt az ideje, hogy állás foglaljunk a nagy ausztrál borvitában.
Fantáziasziget113
Harminc évvel ezelőtt a borkedvelők nevetésben törtek volna ki, ha azt hallják, hogy Új-Zéland egy napon a világ legjobb minőségű fehérborainak a forrása lesz. A bárányé, igen, de hogy világklasszisú Sauvignon Blanc-t, Pinot Noirt, Rizlinget és Pinot Gris-t készítenek majd? Az lehetetlen!
Kaliforniai álmodozók117
Az Amerika nyugati parjainál elterülő szőlőskertek a legszebbek a világon. Vajon a kaliforniai borászatok hajthatatlan technikai tökéletesítésre való törekvése olyan borokat eredményez, melyekről csak álmodhatunk? Vagy az is lehet, hogy egy kissé jellegtelenek?
Az olasz reneszánsz123
A nyolcvanas években az olaszok meglehetősen hétköznapi borokat készítettek - nagy mennyiségben. Húsz évvel később azonban a termelők megtanulták a leckét, és manapság olyan borokat készítenek, amelyek kellemes megkönnyebbülést jelentenek az ausztrál Chardonnay megjósolható íze után.
Sherry-bébi127
Egy émelyítő, ódivatú ital, mely csak arra jó, hogy kiöntsük a lefolyóba, vagy egyike a világ legértékesebb, azonban lebecsült borainak? Összpontosítsunk a legjobb példákra, és hamarosan önálló véleményt formálhatunk.
Itt a Syrah, hol a Syrah131
Az ausztrál borászok újra felfedezétk a syrah-t a Rhone-völgy klasszikus szőlőfajtáját -, mégpedig akkora sikerrel, hogy egy olyan új stílusú bort segítettek a világra, melyet teljes joggal vallhatnak magukénak. Ráadásul saját nevet is adtak neki.
Veszélyes kereskedők137
Jó borkereskedőre legalább annyira szükségünk van, mint dugóhúzóra. A legjobbak nemcsak nagy tudásúak, hanem olyan borokat is árulnak, amelyeket nagy valószínűséggel nem találhatunk meg a szupermarketek polcain.
A boldog házassá titka143
Az ételek és a borok párosításának művészetére számtalan szabályt alkotak. Azonban az érzéki, kielégítő kapcsolat kulcsa a nyitottságban keresendő.
Pénz beszél149
Az a tény, hogy egy teljesen elfogadható minőségű bort megkaphatunk nem túl drágán, míg egy kissé jobbnak számító akár a százszorosába is kerülhet, felveti azt a kérdést, hogy vajon van-e igazi megfelelés az ár és az íz között.
Orvosi javaslatra?153
A boripar lehet, hogy megpróbálja elhitetni velük, hogy a borfogyasztás az egészséges étrend része, a mértéktelen fogyasztás azonban minden kétséget kizáróan végzetes következményekkel járhat. Tanuljuk meg megkülönböztetni a mesét a valóságtól.
A kelet ígérete157
A tizennyolcadik században a világ legjobb borai közül jó néhány Kelet-Európából származott. 300 év elteltével azonban a régiónak az a híre, hogy elég jellegtelen borokat készít. Felragyog-e valaha újra a csillagzata?
Reggeli fejfájás?161
A Portói valóban nem több, mint garancia arra, hogy másnaposak legyünk? Vagy talán egyike a világ legmesteribben készített borainak? A döntés a kezünkben.
Szép új világ165
A borkedvelők az "Újvilág" kifejezést úgy használják, mint Kolombusz nemrégiben fedezte volna fel, hogy az Atlanti-óceánon túl is van élet. Mégis megfelelő arra ,hogy kifejezzük vele a bor forradalmain új megközelítésmódját.
All fine and dandy171
Mitől válik egy bor méltóvá a "fine" jelzőre? Egy különleges címkétől (és az ehhez illő ártól), vagy finom íze és aromája miatt? Szabadgondolkodó borivóként hamarosan megtaláljuk a választ a kérdésre - és az is kiderül, hogy nem mindegyik fine bor kerül vagyonokba.
Szerény vörösek175
A vörösborok világát lehet, hogy a cabernet sauvignon, a merlot, a shiraz és a pinot noir uralja, azonban miután megismertük ezeket, érdemes felderítenünk az olyan kevésbé ismert fajták ízvilágát is, mint a malbec, a cabernet franc, a pinotage, a zinfandel, a carmenere és a kadarka.
Ki lesz a győztes?179
Lehet, hogy Ausztrália, Új-Zéland és Kalifornia egy fejjel vezet a mesés, világklasszisú borok készítésének versenyében, ám Dél-Afrika és Chile ott van a nyomukban.
A Loire vonzereje183
Az összes francia borvidék közül, melynek válaszolnia kellett az Újvilág bortermelőinek kihívására, a Loire-völgy a legbűnösebb az önelégültség vétkében.
Folyó szeli ketté189
A Rhone-völgyben elterülő szőlőbirtokokon készül a világ legízletesebb vörösborainak egy része - valamint a legelismertebb fehérborok némelyike is. A Rhone-völgy nagy sikerének a titka azonban abban rejlik, hogy hű maradt borkészítési hagyományaihoz.
A nagy burgundi teszt195
Burgundiában a pinot noir és a chardonnay szőlőfajták képezik az alapját a világ néhány legelismertebb borának. Vajon a világ más részeinek bortermelői nagyobb sikerrel alkalmazták ezeket a fajtákat a hétköznapi borok készítésében?
Fehér nagy reményekkel199
A semillon egyike a legjobban eltitkolt szőlőfajtáknak, melyből a világ legfinomabb, kevésbé ismert borainak némelyike készül. Engedjük, hogy szokatlan íz- és illatvilága színt vigyen a gasztronómiai életünkbe.
Bordeaux-i kitérő203
Bordeaux lehet, hogy a világ legösszetettebb és legnehezebben átlátható borvidéke, azonban ha kellő kitartással közelítünk hozzá, az emberiség legcsodálatosabb és legfinomabb boraival ajándékozza meg a borkedvelőket.
Éljen soká?209
Néhány borkedvelő a borok felvásárlásából és néhány éven belüli újraértékesítéséből származó profit segítségével finanszírozza borfogyasztási szokásait. Legalábbis ez az ideológia...
A Liebfraumilchen túl213
Többségünknek olyan előítéletei vannak a német borokkal kapcsolatban, hogy csupán a vakkóstolás nyújt esélyt az objektív értékelésre. Először azonban professzionális segítségre van szükségünk...
Helyi hősök217
A legjobb borok némelyike egyfajta többlettartalommal rendelkezik: nemcsak finom, hanem borvidékének borkészítési hagyományait is kifejezésre juttatja. És nem feltétlenül kell vagyonokat fizetnünk a legjobbakért.
Az ízlelőszervek megdolgoztatása221
Megéri időnként ismeretlen területre merészkedni még akkor is, ha kezdetben csupán néhány szőlőfajtára és borstílusra összpontosítunk.
Hogyan kerülhetjük el Bacchus bosszúját?225
A másnaposság a túlságosan lelkes borfogyasztók büntetés. Mivel nincs rá igazi orvosság, a legjobb, ha megpróbáljuk elkerülni.
Sikerül elérnünk a bornirvána állapotát?229
A tanácsok megfogadása és a kóstolótesztek követése nem garantálja, hogy egyik pillanatról a másikra szabadgondolkodó borivóvá válunk. Azonba, ha elég kitartóak vagyunk, akkor egész életen át tartó élvezet lesz a jutalmunk.
Itt a vége234
Vagy éppen valami újnak a kezdete?
Hol találjuk?236
Név- és tárgymutató

Giles Kime

Giles Kime műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Giles Kime könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.