1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A bor mindentudó nagykönyve

Izgalmas utazás a borok világába

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Pécs
Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 255 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 19 cm
ISBN: 978-963-369-948-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

a borokkal most ismerkedők valószínűleg méltányolják majd, hogy a szerzők könnyed hangnemben magyaráznak meg olyan rettegett szakkifejezéseket, mint a botrytis, a tannintartalom vagy a savszerkezet, s hogy olvasmányosan írják meg a szőlő pohárig vezető útját. A könyv alapos áttekintést ad mindarról, ami a hegy levével kapcsolatos, legyen szó akár a borszőlőfajtákról, akár az egyes termőterületekről, akár a borcímkéken való eligazodás művészetéről. Sőt, ha a kötet végére érünk, nem lesz az a szigorú borpincér, akinek tekintetétől megijednénk rendelés közben!
A tapasztaltabbak pedig új szemszögből vizsgálhatjuk meg a világ bortérképét. A szerzők ugyanis amerikaiak, s az óceán túloldalán élő borbarátok sokkal inkább számon tartják az Újvilág borait, mint az Európában szokásos. És ezt jól is teszik, hiszen az elmúlt évtizedben nem egy új csillag született a két Amerika, Ausztrália vagy éppen Új-Zéland szőlőültetvényein. Így a könyv információi azoknak is segítenek, akik esetleg a... Tovább

Fülszöveg

a borokkal most ismerkedők valószínűleg méltányolják majd, hogy a szerzők könnyed hangnemben magyaráznak meg olyan rettegett szakkifejezéseket, mint a botrytis, a tannintartalom vagy a savszerkezet, s hogy olvasmányosan írják meg a szőlő pohárig vezető útját. A könyv alapos áttekintést ad mindarról, ami a hegy levével kapcsolatos, legyen szó akár a borszőlőfajtákról, akár az egyes termőterületekről, akár a borcímkéken való eligazodás művészetéről. Sőt, ha a kötet végére érünk, nem lesz az a szigorú borpincér, akinek tekintetétől megijednénk rendelés közben!
A tapasztaltabbak pedig új szemszögből vizsgálhatjuk meg a világ bortérképét. A szerzők ugyanis amerikaiak, s az óceán túloldalán élő borbarátok sokkal inkább számon tartják az Újvilág borait, mint az Európában szokásos. És ezt jól is teszik, hiszen az elmúlt évtizedben nem egy új csillag született a két Amerika, Ausztrália vagy éppen Új-Zéland szőlőültetvényein. Így a könyv információi azoknak is segítenek, akik esetleg a tengeren túlról szeretnék beszereztetni borkereskedőjükkel a pohárba valót. Vissza

Tartalom

Bevezetés
A bor és a nyugati kultúra1
A legelső borok4
A Római Birodalom: a minőségi borászat kezdete Európában6
A bor Európában7
Az amerikai muskotályszőlőtől a merlot-ig: a bor amerikai története9
Borismeret és borkészítés13
Miért jó a jó bor?14
A Borbíró évjáratkalauza 1990-199816
Hogyan készül a bor?17
Fehérbor20
Meglepő tények a borról21
Vörösbor22
A bor összetevői24
Alkoholmentes borok25
"Kénessavat tartalmaz"26
A szőlőfajta, a talaj, az időjárás és a borászati technika27
Szőlőfajta27
A borszőlő termőtalaja27
Időjárás28
A borászati esztendő28
Filoxéra29
A borkészítés technikája30
Hibridek31
Minőségi kérdések: mi a különbség a jó és a kiváló bor között?33
A minőségi skála36
1. kategória: A demizsonos vagy kannás borok (3-5 dollár/750ml)36
2. kategória: A "határeset" borok (5-8 dollár)37
3. kategória: A "középkategóriás" fajtaborok (8-18 dollár)37
4. kategória: A "kézműves" borok (18-30 dollár)37
5. kategória: A "rejtegetett" borok (30 dollár fölött)38
6. kategória: A "névtelen" borok (általában 10 dollár alatt)38
Akkor szüret39
25 dollár körüli, vásárolni és "spájzolni" érdemes borok40
Mitől drágák a drága borok?41
Miért nem sajnálják a pénzt egyesek a drága borokra?42
A bor és az internet43
Szemezgetés a borok közt - szőlőfajták szerint45
Fajtatisztaság47
Cabernet sauvignon48
Kiváló cabernet sauvignon borok ár szerint növekvő sorrendbe rendezve49
Pinot noir51
A bortörvény által előírt minimális fajtaszőlő-tartalom51
Kiváló pinot noir borok ár szerint növekvő sorrendbe rendezve53
Merlot54
A merlot spektrum57
Syrah/shiraz60
Jóféle syrah-borok ár szerint növekvő sorrendbe rendezve61
Zinfandel62
Jóféle zinfandelborok ár szerint növekvő sorrendbe rendezve63
Nebbiolo64
Jóféle itáliai nebbioloborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve65
Sangiovese66
Jóféle sangioveseborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve67
Grenache68
Jóféle grenache-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve69
Gamay70
Tempranillo71
Jóféle tempranilloborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve71
Chardonnay72
Jóféle chardonnay-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve74
Sauvignon blancz75
Jóféle sauvignon blanc-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve76
Rizling77
Jóféle rizlingborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve78
Chenin blancz79
Jóféle chenin blanc-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve80
Pinot blanc81
Jóféle pinot blanc-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve81
Semillon82
Jóféle semillonborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve82
Fiognier83
A vitis vinifera család (legnevezetesebb tagjai)83
Jóféle vigonier-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve84
Pinot grigio/pinot gris85
Jóféle pinot grigio/pinot gris-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve86
Fűszeres tramini (Gewürztraminer)87
Jóféle Gewürztraminer borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve87
Kevésbé ismert szőlőfajták89
Kevésbé isemrt szőlőfajtákból készült kiváló borok90
Bor - különleges alkalmakra91
Habzóbor, pezsgő (champagne)92
Champagne-, pezsgő- és habzóbor-vásárlási kalauz94
Desszertborok97
Botrytis cinera (nemes rothadás)97
Jóféle desszertborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve (375 ml-es palack)98
Likőrözött borok99
Portói99
Sherry100
Hogyan készül a Sherry?100
A Sherry fajtái101
Madeira és Marsala102
Kóstolásra érdemes likőrözött borok103
Bortartalmú hűsítők és fröccsök103
Kóser bor104
10 kevésbé ismert értékes, finom bor106
Fehérborok108
Fehérborok áttekintése108
Vörösborok áttekintése108
Vörösborok109
A világ borai111
Franciaország113
Bordaux115
Francia borcímke - Bordeaux116
Burgundia (Bourgogne)117
Rhone118
Loire118
Elzász118
Francia borcímke - Burgundi119
Champagne120
Tudnivalók a pezsgőről121
Olaszország122
Olasz borcímke123
A legfontosabb olasz borfajták124
Az Egyesült Államok borai125
Amerikai borcímke127
A Csendes-óceán menti északi borvidékek128
Ausztrália130
Ausztrál borcímke131
Németország132
Német borcímke - QbA134
Német borcímke - QmP135
Spanyolország137
Spanyol borcímke138
Portugália139
Portugál borcímke140
Chile141
Chilei borcímke142
Dél-Afrika142
Dél-afrikai borcímke144
Kanada145
Fantasztikus borok - borfanatikusok147
Borvásárlás151
Borvásárlás kis tételben153
Kis üzlet nagy szakértelemmel153
Kis üzlet szakértelem nélkül153
Nagy üzlet szakértelemmel154
A tartalom és a forma viszonya154
Nagy üzlet szakértelem nélkül155
A borszaküzlet anatómiája155
Olcsó borok157
Tyrell's Long Flat Red: olcsó és jó bor - esettanulmány159
A borvásárlás járt útja160
Kockázatos borvásárlás162
Milyen bort vegyünk a borhoz nem értőknek?164
Milyen bort vegyünk az igazi borínyencnek?165
Milyen bort vegyünk azoknak, akik nem szeretik a bort166
Bornemisszáknak való jó vörösborok166
Bornemisszáknak való jó fehérborok167
Kísérletező kedvűeknek való168
Bornapló171
A bort inkább kóstolni kell (mint inni)178
Hogyan rendeljünk bort étteremben?181
Mitől romlik a bor?182
Borozás dúsgazdag módra183
A borfogyasztás szertartása184
Borok és étkek185
Milyen ételhez milyen bort?188
A kivétel erősíti a szabályt190
Fehérbor vörös húsokkal (Rossz választás 1.)191
Vörösbor hallal (Rossz választás 2.)191
Bor és étel - összeillő párok192
Bort borral - ha nem eszünk, csak iszunk195
Bor az ételben - Sütés-főzés196
Receptek198
Vörösboros marinara mártás198
Vörös kagylómártás198
Fehér kagylómártás199
Garnélarákleves199
Paradicsomos-vörösboros zöldség200
Csirkés lasagna200
Brokkolis pulyka tejszínes mártásban201
Bárányhúsos ziti202
Canneloni lazacos-paradicsomos, tejszínes mártásban202
Görög pastitsio203
Borfondue203
Partik, vacsorák, fogadások204
Borkoktélok205
A bor tárolása és felszolgálása207
A borospalackok és az SI mértékegység209
Érlelés és tárolás210
Jó bornak, jó lónak nézd a korát!211
Az ideális hőmérséklet212
A bor levegőztetése213
Borospoharak216
Hogyan kell helyesen pohárba tölteni a bort?217
Dekantálás219
Parafa dugó220
Dugóhúzók221
Maradék pezsgő tárolása225
Borospoharak tisztítása227
Borfoltok227
Különböző formájú palackok228
Utószó231
Másnaposság: jó borból is megárt a sok231
Szójegyzék233
Tárgymutató246
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem