kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Alexandra Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Pécs |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 255 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 19 cm |
ISBN: | 978-963-369-948-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
Bevezetés | |
A bor és a nyugati kultúra | 1 |
A legelső borok | 4 |
A Római Birodalom: a minőségi borászat kezdete Európában | 6 |
A bor Európában | 7 |
Az amerikai muskotályszőlőtől a merlot-ig: a bor amerikai története | 9 |
Borismeret és borkészítés | 13 |
Miért jó a jó bor? | 14 |
A Borbíró évjáratkalauza 1990-1998 | 16 |
Hogyan készül a bor? | 17 |
Fehérbor | 20 |
Meglepő tények a borról | 21 |
Vörösbor | 22 |
A bor összetevői | 24 |
Alkoholmentes borok | 25 |
"Kénessavat tartalmaz" | 26 |
A szőlőfajta, a talaj, az időjárás és a borászati technika | 27 |
Szőlőfajta | 27 |
A borszőlő termőtalaja | 27 |
Időjárás | 28 |
A borászati esztendő | 28 |
Filoxéra | 29 |
A borkészítés technikája | 30 |
Hibridek | 31 |
Minőségi kérdések: mi a különbség a jó és a kiváló bor között? | 33 |
A minőségi skála | 36 |
1. kategória: A demizsonos vagy kannás borok (3-5 dollár/750ml) | 36 |
2. kategória: A "határeset" borok (5-8 dollár) | 37 |
3. kategória: A "középkategóriás" fajtaborok (8-18 dollár) | 37 |
4. kategória: A "kézműves" borok (18-30 dollár) | 37 |
5. kategória: A "rejtegetett" borok (30 dollár fölött) | 38 |
6. kategória: A "névtelen" borok (általában 10 dollár alatt) | 38 |
Akkor szüret | 39 |
25 dollár körüli, vásárolni és "spájzolni" érdemes borok | 40 |
Mitől drágák a drága borok? | 41 |
Miért nem sajnálják a pénzt egyesek a drága borokra? | 42 |
A bor és az internet | 43 |
Szemezgetés a borok közt - szőlőfajták szerint | 45 |
Fajtatisztaság | 47 |
Cabernet sauvignon | 48 |
Kiváló cabernet sauvignon borok ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 49 |
Pinot noir | 51 |
A bortörvény által előírt minimális fajtaszőlő-tartalom | 51 |
Kiváló pinot noir borok ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 53 |
Merlot | 54 |
A merlot spektrum | 57 |
Syrah/shiraz | 60 |
Jóféle syrah-borok ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 61 |
Zinfandel | 62 |
Jóféle zinfandelborok ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 63 |
Nebbiolo | 64 |
Jóféle itáliai nebbioloborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 65 |
Sangiovese | 66 |
Jóféle sangioveseborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 67 |
Grenache | 68 |
Jóféle grenache-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 69 |
Gamay | 70 |
Tempranillo | 71 |
Jóféle tempranilloborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 71 |
Chardonnay | 72 |
Jóféle chardonnay-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 74 |
Sauvignon blancz | 75 |
Jóféle sauvignon blanc-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 76 |
Rizling | 77 |
Jóféle rizlingborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 78 |
Chenin blancz | 79 |
Jóféle chenin blanc-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 80 |
Pinot blanc | 81 |
Jóféle pinot blanc-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 81 |
Semillon | 82 |
Jóféle semillonborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 82 |
Fiognier | 83 |
A vitis vinifera család (legnevezetesebb tagjai) | 83 |
Jóféle vigonier-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 84 |
Pinot grigio/pinot gris | 85 |
Jóféle pinot grigio/pinot gris-borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 86 |
Fűszeres tramini (Gewürztraminer) | 87 |
Jóféle Gewürztraminer borok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve | 87 |
Kevésbé ismert szőlőfajták | 89 |
Kevésbé isemrt szőlőfajtákból készült kiváló borok | 90 |
Bor - különleges alkalmakra | 91 |
Habzóbor, pezsgő (champagne) | 92 |
Champagne-, pezsgő- és habzóbor-vásárlási kalauz | 94 |
Desszertborok | 97 |
Botrytis cinera (nemes rothadás) | 97 |
Jóféle desszertborok, ár szerint növekvő sorrendbe rendezve (375 ml-es palack) | 98 |
Likőrözött borok | 99 |
Portói | 99 |
Sherry | 100 |
Hogyan készül a Sherry? | 100 |
A Sherry fajtái | 101 |
Madeira és Marsala | 102 |
Kóstolásra érdemes likőrözött borok | 103 |
Bortartalmú hűsítők és fröccsök | 103 |
Kóser bor | 104 |
10 kevésbé ismert értékes, finom bor | 106 |
Fehérborok | 108 |
Fehérborok áttekintése | 108 |
Vörösborok áttekintése | 108 |
Vörösborok | 109 |
A világ borai | 111 |
Franciaország | 113 |
Bordaux | 115 |
Francia borcímke - Bordeaux | 116 |
Burgundia (Bourgogne) | 117 |
Rhone | 118 |
Loire | 118 |
Elzász | 118 |
Francia borcímke - Burgundi | 119 |
Champagne | 120 |
Tudnivalók a pezsgőről | 121 |
Olaszország | 122 |
Olasz borcímke | 123 |
A legfontosabb olasz borfajták | 124 |
Az Egyesült Államok borai | 125 |
Amerikai borcímke | 127 |
A Csendes-óceán menti északi borvidékek | 128 |
Ausztrália | 130 |
Ausztrál borcímke | 131 |
Németország | 132 |
Német borcímke - QbA | 134 |
Német borcímke - QmP | 135 |
Spanyolország | 137 |
Spanyol borcímke | 138 |
Portugália | 139 |
Portugál borcímke | 140 |
Chile | 141 |
Chilei borcímke | 142 |
Dél-Afrika | 142 |
Dél-afrikai borcímke | 144 |
Kanada | 145 |
Fantasztikus borok - borfanatikusok | 147 |
Borvásárlás | 151 |
Borvásárlás kis tételben | 153 |
Kis üzlet nagy szakértelemmel | 153 |
Kis üzlet szakértelem nélkül | 153 |
Nagy üzlet szakértelemmel | 154 |
A tartalom és a forma viszonya | 154 |
Nagy üzlet szakértelem nélkül | 155 |
A borszaküzlet anatómiája | 155 |
Olcsó borok | 157 |
Tyrell's Long Flat Red: olcsó és jó bor - esettanulmány | 159 |
A borvásárlás járt útja | 160 |
Kockázatos borvásárlás | 162 |
Milyen bort vegyünk a borhoz nem értőknek? | 164 |
Milyen bort vegyünk az igazi borínyencnek? | 165 |
Milyen bort vegyünk azoknak, akik nem szeretik a bort | 166 |
Bornemisszáknak való jó vörösborok | 166 |
Bornemisszáknak való jó fehérborok | 167 |
Kísérletező kedvűeknek való | 168 |
Bornapló | 171 |
A bort inkább kóstolni kell (mint inni) | 178 |
Hogyan rendeljünk bort étteremben? | 181 |
Mitől romlik a bor? | 182 |
Borozás dúsgazdag módra | 183 |
A borfogyasztás szertartása | 184 |
Borok és étkek | 185 |
Milyen ételhez milyen bort? | 188 |
A kivétel erősíti a szabályt | 190 |
Fehérbor vörös húsokkal (Rossz választás 1.) | 191 |
Vörösbor hallal (Rossz választás 2.) | 191 |
Bor és étel - összeillő párok | 192 |
Bort borral - ha nem eszünk, csak iszunk | 195 |
Bor az ételben - Sütés-főzés | 196 |
Receptek | 198 |
Vörösboros marinara mártás | 198 |
Vörös kagylómártás | 198 |
Fehér kagylómártás | 199 |
Garnélarákleves | 199 |
Paradicsomos-vörösboros zöldség | 200 |
Csirkés lasagna | 200 |
Brokkolis pulyka tejszínes mártásban | 201 |
Bárányhúsos ziti | 202 |
Canneloni lazacos-paradicsomos, tejszínes mártásban | 202 |
Görög pastitsio | 203 |
Borfondue | 203 |
Partik, vacsorák, fogadások | 204 |
Borkoktélok | 205 |
A bor tárolása és felszolgálása | 207 |
A borospalackok és az SI mértékegység | 209 |
Érlelés és tárolás | 210 |
Jó bornak, jó lónak nézd a korát! | 211 |
Az ideális hőmérséklet | 212 |
A bor levegőztetése | 213 |
Borospoharak | 216 |
Hogyan kell helyesen pohárba tölteni a bort? | 217 |
Dekantálás | 219 |
Parafa dugó | 220 |
Dugóhúzók | 221 |
Maradék pezsgő tárolása | 225 |
Borospoharak tisztítása | 227 |
Borfoltok | 227 |
Különböző formájú palackok | 228 |
Utószó | 231 |
Másnaposság: jó borból is megárt a sok | 231 |
Szójegyzék | 233 |
Tárgymutató | 246 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.