kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 327 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Előszó | 3 |
A borgazdasági tisztaságról általában | 4 |
A szüret | |
Előkészület a szüretre | 6 |
A szüret idejének megállapítása | 7 |
A termés leszedése, válogatása és behordása | 10 |
A termés feldolgozása | 13 |
A szőlő magzúzása. Szőlőzúzógépek | 13 |
A bogyózás. Bogyózógépek | 18 |
Mustelválasztás. Mustelválasztó berendezések | 24 |
Sajtolás. Sajtók | 25 |
A must mennyisége és minősége | 69 |
Fehérborok készítése | |
A mustok kezelése | 72 |
A must szellőztetése | 73 |
A must lenyálkázása | 74 |
A must csírátlanítása | 75 |
A must erjesztése | 76 |
A vörösborok készítése | |
A törkölymust kezelése és erjesztése | 81 |
A nyílt erjesztés | 82 |
A zárt erjesztés | 83 |
Vörösborok készítése melegítéses eljárással | 84 |
A borok egyszerű kezelése | |
A bor fejlődését, érését befolyásoló tényezők | 86 |
A fehérborok egyszerű kezelése | 91 |
A vörösborok egyszerű kezelése | 95 |
A boroj fejlődésének elősegítése | 96 |
Pinceműveletek | |
A töltögetés | 99 |
A töltögetés célja | 99 |
A töltögetésre használt bor | 101 |
Töltögető edények, eszközök és gépek | 102 |
A fejtés | 104 |
A fejtés célja | 104 |
Az üres hordó előkészítése a megtöltésre | 104 |
A fejtéshez használt edények és eszközök | 105 |
A fejtés végrehajtása | 109 |
Borfejtőgépek | 110 |
A kénezés | 133 |
A kénezés célja és alkalmazása | 133 |
A kénezés módja | 133 |
Kénező eszközök | 137 |
A házasítás | 138 |
A házasítás célja és alkalmazása | 138 |
A derítés | 140 |
A derítés célja és alkalmazása | 140 |
A derítés végrehajtása különféle derítőanyagokkal | 142 |
A derítésnél használt eszközök | 150 |
Próbaderítés | 151 |
A szűrés | 152 |
A szűrés célja és alkalmazása | 152 |
A szűréshez használt anyagok | 153 |
A bor csírátlanítása (csírátlanító szűrés) | 180 |
A szeparálás | 181 |
A szeparálás célja és alkalmazása | 181 |
Borszeparátorok | 181 |
A pasztőrözés | 191 |
A pasztőrzözés célja és alkalmazása | 191 |
Pasztőrözőgépek | 192 |
A borok gyorshűtése (mélyhűtése) | 208 |
A gyorshűtés célja és alkalmazása | 208 |
Gyorshűtő berendezések | 209 |
Újabb must- és borkezelési eljárások | 212 |
A must erjesztésével kapcsolatos eljárások | 212 |
Erjedésgátló eljárások | 216 |
Borérlelő eljárások | 218 |
A borok palackozása | 220 |
A palackozás célja | 220 |
Palacktípusok | 223 |
Üres palackok előkészítése | 225 |
A palackok megtöltése és lezárása | 235 |
A palackozott borok szerelése | 245 |
A palackozott borok rektározása | 249 |
A must és a bor javítása | |
Javítás sűrített (töményített) musttal | 253 |
Javítás borpárlattal vagy finomszesszel | 256 |
Savcsökkentés és savszaporítás | 257 |
A bor színének javítása és színtelenítése | 259 |
Egyéb javítási eljárások | 260 |
Csemegeborok és készítésük | |
Különleges tokaji borok készítése | 263 |
Másvidéki csemegeborok készítése | 287 |
A must és a bor szállítása | |
Hordósáruk szállítása | 269 |
Palackozott áruk szállítása | 271 |
Boroshordók | |
Fahordók | 273 |
Hordók készítésére használt fafajok | 273 |
A hordók alakja, részei és nagysága | 275 |
A jó hordó kellékei | 279 |
Új hordók előkészítése | 280 |
Üreshordók tárolása, kezelése | 282 |
A hordók ászokra helyezése | 284 |
A hordók parafinozása | 286 |
Cementhordók és kezelésük | 287 |
Egyéb, bortárolásra használt edények | 289 |
Borgazdasági épületek | |
A sajtóház és berendezése | 291 |
Az erjesztő | 292 |
Bortárolópincék | 294 |
A jó pince kellékei | 295 |
Épített, föld- és sziklapincék | 298 |
A pincék berendezése | 301 |
Nagyüzemi töltőhelyiségek | 303 |
A borok osztályozása és bírálata érzékszervi vizsgálat alapján | |
Irodalom | 314 |
Hoffmann-féle táblázat | 316 |
Fajsúly - mustfok - cukorfok - szeszfok | 323 |
Tartalomjegyzék | 325 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.