1.062.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A bor készítése és kezelése

Borgazdaság II.

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 327 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
A borgazdasági tisztaságról általában4
A szüret
Előkészület a szüretre6
A szüret idejének megállapítása7
A termés leszedése, válogatása és behordása10
A termés feldolgozása13
A szőlő magzúzása. Szőlőzúzógépek13
A bogyózás. Bogyózógépek18
Mustelválasztás. Mustelválasztó berendezések24
Sajtolás. Sajtók25
A must mennyisége és minősége69
Fehérborok készítése
A mustok kezelése72
A must szellőztetése73
A must lenyálkázása74
A must csírátlanítása75
A must erjesztése76
A vörösborok készítése
A törkölymust kezelése és erjesztése81
A nyílt erjesztés82
A zárt erjesztés83
Vörösborok készítése melegítéses eljárással84
A borok egyszerű kezelése
A bor fejlődését, érését befolyásoló tényezők86
A fehérborok egyszerű kezelése91
A vörösborok egyszerű kezelése95
A boroj fejlődésének elősegítése96
Pinceműveletek
A töltögetés99
A töltögetés célja99
A töltögetésre használt bor101
Töltögető edények, eszközök és gépek102
A fejtés104
A fejtés célja104
Az üres hordó előkészítése a megtöltésre104
A fejtéshez használt edények és eszközök105
A fejtés végrehajtása109
Borfejtőgépek110
A kénezés133
A kénezés célja és alkalmazása133
A kénezés módja133
Kénező eszközök137
A házasítás138
A házasítás célja és alkalmazása138
A derítés140
A derítés célja és alkalmazása140
A derítés végrehajtása különféle derítőanyagokkal142
A derítésnél használt eszközök150
Próbaderítés151
A szűrés152
A szűrés célja és alkalmazása152
A szűréshez használt anyagok153
A bor csírátlanítása (csírátlanító szűrés)180
A szeparálás181
A szeparálás célja és alkalmazása181
Borszeparátorok181
A pasztőrözés191
A pasztőrzözés célja és alkalmazása191
Pasztőrözőgépek192
A borok gyorshűtése (mélyhűtése)208
A gyorshűtés célja és alkalmazása208
Gyorshűtő berendezések209
Újabb must- és borkezelési eljárások212
A must erjesztésével kapcsolatos eljárások212
Erjedésgátló eljárások216
Borérlelő eljárások218
A borok palackozása220
A palackozás célja220
Palacktípusok223
Üres palackok előkészítése225
A palackok megtöltése és lezárása235
A palackozott borok szerelése245
A palackozott borok rektározása249
A must és a bor javítása
Javítás sűrített (töményített) musttal253
Javítás borpárlattal vagy finomszesszel256
Savcsökkentés és savszaporítás257
A bor színének javítása és színtelenítése259
Egyéb javítási eljárások260
Csemegeborok és készítésük
Különleges tokaji borok készítése263
Másvidéki csemegeborok készítése287
A must és a bor szállítása
Hordósáruk szállítása269
Palackozott áruk szállítása271
Boroshordók
Fahordók273
Hordók készítésére használt fafajok273
A hordók alakja, részei és nagysága275
A jó hordó kellékei279
Új hordók előkészítése280
Üreshordók tárolása, kezelése282
A hordók ászokra helyezése284
A hordók parafinozása286
Cementhordók és kezelésük287
Egyéb, bortárolásra használt edények289
Borgazdasági épületek
A sajtóház és berendezése291
Az erjesztő292
Bortárolópincék294
A jó pince kellékei295
Épített, föld- és sziklapincék298
A pincék berendezése301
Nagyüzemi töltőhelyiségek303
A borok osztályozása és bírálata érzékszervi vizsgálat alapján
Irodalom314
Hoffmann-féle táblázat316
Fajsúly - mustfok - cukorfok - szeszfok323
Tartalomjegyzék325
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem