kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 210 oldal |
Sorozatcím: | Élelmiszeripari szakmunkáskönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-231-406-9 |
Megjegyzés: | 48 fekete-fehér ábrával illusztrálva. |
A szőlő- és a bortermelés hazánkban, a világ bortermelése | 5 |
A szőlőtermesztés általános jellemzése | 12 |
A szőlőnövény részei | 13 |
A szőlő környezeti igénye | 18 |
Éghajlat | 18 |
A fény hatása | 20 |
A talaj | 21 |
Vízellátás | 22 |
Az emberi és egyéb élő környezet | 23 |
Összefoglalás | 24 |
Ellenőrző kérdések | 24 |
A szőlő vegetációs szakaszai | 25 |
A tavaszi erős növekedés vagy indulás | 26 |
A termésképződés | 27 |
A bogyóérés | 27 |
A téli nyugalmi időszak | 31 |
Összefoglalás | 31 |
Ellenőrző kérdések | 32 |
A szőlőültetvények létesítése | 33 |
Fajtaismeret | 34 |
Fehérborszőlő-fajták | 35 |
Vörösborszőlő-fajták | 50 |
Csemegeszőlő-fajták | 54 |
Direkttermő szőlőfajták | 56 |
Alanyfajták | 57 |
A szőlő telepítésének általános szempontjai | 61 |
A szőlőterület előkészítése | 63 |
Az ültetés | 64 |
A támaszrendszer kialakítása | 64 |
A termő szőlő évi munkái | 67 |
A metszés | 67 |
Fejművelés | 70 |
Bakművelés | 71 |
Vízszintes kordonművelés | 72 |
Kétsíkú művelésmódok | 77 |
Zöldmunkák | 78 |
Hajtásválogatás | 79 |
Kötözés | 80 |
Csonkázás | 80 |
Talajmunkák | 81 |
Növényvédelem | 82 |
Gomba kártevők | 82 |
Rovar kártevők | 86 |
Növényvédelmi előírások | 88 |
Tápanyagpótlás | 89 |
A növény legfontosabb tápanyagai | 90 |
Szerves trágyák | 91 |
Műtrágyák | 91 |
A trágyázás ideje | 92 |
A termesztett szőlőfajták borászati jellemzői | 95 |
A szőlőfajták borászati értékelése | 95 |
A szőlőtermesztésünk területi elhelyezkedése | 98 |
A must és a bor anyagai | 105 |
Szervetlen anyagok | 106 |
Szerves vegyületek | 106 |
Szénhidrátok | 110 |
Alkoholok és oxidációs termékeik | 114 |
Karbonsavak | 121 |
Észterek | 126 |
Olajok, zsírok | 127 |
Viaszanyagok | 128 |
Nitrogénvegyület | 128 |
Aminosavak | 129 |
Peptidek, polipeptidek, peptonok | 129 |
Cserzőanyagok | 129 |
Színezékek | 132 |
Borkezelési anyagok | 141 |
A kénezéshez használt anyagok | 141 |
Oldható derítőanyagok | 144 |
Oldhatatlan derítőanyagok | 147 |
Pektinbontó enzimkészítmények | 149 |
Szűrőanyagok | 149 |
Stabilizálóanyagok | 151 |
Fertőtlenítőszerek | 156 |
Összefoglalás | 158 |
Ellenőrző kérdések | 158 |
Az üdítő italok, a fűszerezett borok, a pezsgőgyártás és a borjavítás anyagai | 159 |
Az üdítő italok, a fűszerezett borok és a pezsgőgyártás anyagai | 159 |
Szacharóz | 160 |
Szén-dioxid | 162 |
Víz | 164 |
Fűszerek | 167 |
Aromaanyagok | 168 |
Gyümölcslevek | 170 |
A borok javításához használt anyagok | 173 |
Színjavítás | 173 |
A cukortartalom változtatása | 175 |
A savtartalom változtatása | 177 |
Az alkoholtartalom növelése | 178 |
Borgazdasági melléktermékek | 179 |
Szőlőtörköly | 180 |
Borseprő | 181 |
Összefoglalás | 182 |
Ellenőrző kérdések | 182 |
Tároló- és szállítótartályok | 183 |
Fahordók | 184 |
Vasbeton tartályok | 187 |
Fémtartályok | 191 |
Műanyag tartályok | 193 |
Üvegedények | 194 |
Csomagolóanyagok és segédanyagok | 195 |
Borospalackok | 196 |
Műanyag flakonok | 199 |
Palacklezáró anyagok | 199 |
Borcímkék | 201 |
Ragasztók | 203 |
Kupakok | 203 |
Kartonok, rekeszek | 204 |
Összefoglalás | 205 |
Ellenőrző kérdések | 206 |