1.062.395

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A bioszféra mikrobiológiája IV.

A környezet-biológia vizsgáló módszerei I.

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 932 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-05-7464-0
Megjegyzés: Fekete-fehér és színes ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A természettudományoknak csak kevés más olyan szakterülete létezik, ahol az elmélet fejlődése és a laboratóriumi munkamódszerek tökéletesedése annyira drámai gyorsasággal haladna, mint a mikrobiológiai környezetminősítés és biotechnológia. Az élelmiszerek, a levegő, a talajok, az álló- és folyóvizek higiénés minősítéséhez, biokémiai aktivitásméréséhez, bakteriológiai és mikológiai analíziseihez stb. még a 10-15 évvel ezelőtt is széles körben alkalmazott, beváltnak hitt módszerek napjainkra már sorozatban avulnak el és minősülnek primitívnek. Ugyanez a megállapítás érvényes a környezeti veszélyeknek vagy éppen a természetes méregtelenítő folyamatok hatékonyságának méréséhez alkalmazott eljárásokra is. Helyettük mind korszerűbb és komplex (genetikai, biokémiai, fizikai, szerológiai stb.) technikákra alapuló, korábban elképzelhetetlen pontossággal dolgozó eljárások megdöbbentő gyorsaságú térfoglalásának lehetünk tanúi.
Jelen kötetünk, amellett, hogy a még viszonylag stabilnak... Tovább

Fülszöveg

A természettudományoknak csak kevés más olyan szakterülete létezik, ahol az elmélet fejlődése és a laboratóriumi munkamódszerek tökéletesedése annyira drámai gyorsasággal haladna, mint a mikrobiológiai környezetminősítés és biotechnológia. Az élelmiszerek, a levegő, a talajok, az álló- és folyóvizek higiénés minősítéséhez, biokémiai aktivitásméréséhez, bakteriológiai és mikológiai analíziseihez stb. még a 10-15 évvel ezelőtt is széles körben alkalmazott, beváltnak hitt módszerek napjainkra már sorozatban avulnak el és minősülnek primitívnek. Ugyanez a megállapítás érvényes a környezeti veszélyeknek vagy éppen a természetes méregtelenítő folyamatok hatékonyságának méréséhez alkalmazott eljárásokra is. Helyettük mind korszerűbb és komplex (genetikai, biokémiai, fizikai, szerológiai stb.) technikákra alapuló, korábban elképzelhetetlen pontossággal dolgozó eljárások megdöbbentő gyorsaságú térfoglalásának lehetünk tanúi.
Jelen kötetünk, amellett, hogy a még viszonylag stabilnak bizonyult klasszikus technikák ismertetésére is kitér, lényegében a környezet-mikrobiológia legmodernebb (elsősorban az 1990-es években bevezetett) vizsgálati módszereit adja közre.
Az I. kötet harmadik kiadásának előkészületei folynak, 1997-ben a II. kötet második kiadására is sor került, míg a III. kötet második kiadása előreláthatóan 1999-ben jelenik meg.
Az V. kötet (A környezet-mikrobiológia vizsgáló módszerei II.) munkálatai folyamatban vannak. Vissza

Tartalom

A bioszféra mikrobiológiája IV.
A környezet-mikrobiológia vizsgáló módszerei I.
Előszó.......................................................................................... 9
1. A bioszféra természetes, továbbá kémiai, fizikai, és biológiai szennyeződések hatására károsodott környezeteinek mikrobiológiai vizsgáló
módszerei. Kvalitatív és kvantitatív mikrobiológiai populációanalízis. A mikrobiológiai környezetvédelem gyakorlata ............................... 13
1.1. A mikrobiológiai mintavételezés általános alapelvei ....................................... 13
1.2. Talajok és kőzetek bakteriológiai-mikológiai vizsgálatának módszerei ......... 16
1.3. Növényi gyökerek (rizoplán és rizoszféra), gyökérgumók és levelek (filloszféra) komplex mikrobiótáinak vizsgálati eljárásai ........................................... 117
1.4. Példák a növényi kórokozók és az általuk kiváltott kórfolyamatok tanulmányozásánál követett módszerekre ..................................................................... 141
1.5. Vizek, iszapok és üledékek mintavételezése, mikrobiológiai állapotuk, ill.
biológiai szennyezettségük mértékének felderítése.......................................... 165
1.6. Példák a folyékony és szilárd élelmiszerek állapotának, ill. felhasználhatóságának mikrobiológiai ellenőrzésére .............................................................. 286
1.7. Módszerek a gerinctelen állatok mikrobiológiai vizsgálatához ....................... 356
1.8. Szempontok és módszerek a humán széklet bakteriológiai elemzéséhez.
Kereskedelmi tesztkészletek ismeretlen izolátumok gyors azonosítására ....... 368
1.9. Termőtalajok, álló- és folyóvizek sokfajú Streptomyces-populációinak speciesz-szintű ökológiai-élettani analízise ........................................................... 394
1.10. Eljárások a természetes baktériumpopulációkat pusztító Bdellovibrio típusú
baktériumok tanulmányozásához ..................................................................... 447
1.11. Bakteriofágok izolálása, számuk becslése vizekben és talajokban. Módszerek
fág-közvetítette transzdukciókhoz természetes talajokban .............................. 453
1.12. A nitrifikációért felelős kemolitotróf-autotróf baktériumok mennyiségi és
minőségi vizsgálata........................................................................................... 477
1.13. A Pseudomonasok ökológiai-élettani és rendszertani vizsgáló módszerei...........500
114. A talajok, vizek, élelmiszerek stb. Bacillus közösségeinek mennyiségi és minőségi elemzése. A Bacillus genusz differenciál-diagnosztikai bélyegei...........545
1.15. A fotolitotróf-autotróf bíbor nem-kén baktériumok (Rhodospirillaceae család)
kitenyésztésének és vizsgálatának módszerei ................................................ 596
1.16. Mikroszkopikus gombák izolálása, tenyésztése és társulásaik rendszertani-élettani analízise. A mikológiai táptalajok ismertetése...................... 616
I 17. Eljárások az élesztők ökológiai-rendszertani vizsgálatához. Az élesztők
differenciál-diagnosztikai bélyegei, szelektív és differenciáló táptalajai...........685
1.18. Komplex, sok nemzetségből álló mikrobaközösségek numerikus alapú, számítógépes, speciesz-szintű szerkezeti analízise ....................................... 739
119. Válogatott módszerek a mikrobióták populációsűrűségének, biomasszájának,
produktivitásának és genetikai diverzitásának becslésére....................... 750
1.20. Veszélyes hulladékok lebontásának, nehézfémek, radionuklidok és toxikus
vegyszerek eltávolításának vizsgáló és gyakorlati módszerei................... 773
1.21. Műtárgyak, művészi alkotások, épületelemek, kerámiák stb. biodeteriorációjáért felelős mikroorganizmusok vizsgálata .......................................... 804
1.22. Szabad és zárt légterek mikrobiológiai elemzése. A levegő, a természetes és
ipari gázok tisztításának biotechnológiája................................................... 831
1.23. A műanyagok biodeteriorációjának laboratóriumi és terepen végzett vizsgálata, ellenálló képességük minősítése .... ........................................864
1.24 Épületek, kábelek, vezetékek, csőhálózatok szigetelésére használt bitumenek
biológiai degradációjának vizsgálómódszerei ........................................ 897
Irodalom az 1. (IV.) kötethez ........................................................................ 905
Rövidítések az. I (IV.) kötetben ............................................................................ 921
A bioszféra mikrobiológiája V.
A környezet-mikrobiológia vizsgáló módszerei II.
1.25 Fémtárgyak korróziójának mikrobiológiai vizsgáló módszerei. A fémek
redoxi folyamatait katalizáló mikroorganizmusok kitenyésztése
I.26. Természetes eredetű textíliák (kelmék, szövetek, iparilag feldolgozott szálas
anyagok) mikrobák okozta károsodásának vizsgálata
1.27. Faanyagokat károsító baktériumok és farontó gombák tevékenységének
vizsgálata. A fából készült műtárgyak, ipari termékek stb. védelme
1.28. Üzemanyagok mikrobiológiai vizsgáló eljárásai
1.29 Bőrök, bőripari termékek mikrobiológiai károsítása. Bőr műtárgyak konzerválása
1.30. Talajok és vizek kőolaj-szennyeződésének elhárítása a mikrobióta aktiválásával cs szelektált mikroorganizmusok készítményeivel mint ollóanyagokkal
I.40. Mikrobiológiai érzékelők és vészjelző készülékek előállítása és alkalmazása
1.32. Gnotobiotikus, mikrobiológiailag csíramentes vagy szelektíven újraoltott
növények és állatok előállítása, folyamatos fenntartása
1.33 A rekombináns DNS-technológia módszerei környezetvédelmi feladatok
megoldásához
1.34 Genotoxikus környezeti hatások kimutatása mikroorganizmusok szelektált
törzseivel. Komplex technikák környezeti ártalmak gyors észleléséhez
1.35. Talajok termőképességének növeléséhez ajánlott mikrobiológiai készítmények (talaj-oltóanyagok) előállításának gyakorlati-technikai problémái
1.36 Módszerek a termesztett növények oltására mikroorganizmusok anyagcsere-serkentő vagy védő hatású készítményeivel
I.37. Kőzetek kilúgozásának, alacsony fémtartalmú ércek hasznosításának mikrobiológiai technikai
1.38. Mikrobiológiai eljárások ásványi olajok kitermelésének növelésére
1.39 A regionális, nagyléptékű környezetvédelmi területfelmérések mikrobiológiai
feladatköre és technikái
II. A mikrobiológiai munka általános rendszabályai
II.I. Állandó potenciális fertőzési, ill. baleseti veszély a mikrobiológiai laboratóriumban. Higiénés szemlélet és gyakorlat
11.2. Kik és miért nem dolgozhatnak mikrobiológiai laboratóriumban
11.3. A munkavédelmi felelős szerepköre, feladatai és felelőssége. A laboratórium
biztonsági programja
11.4. A különböző biológiai biztonsági szintű mikrobiológiai laboratóriumok
feladatkörei és berendezései
II 5. A mikrobiológiai laboratóriumok elsődleges és másodlagos védelmi barrier
rendszerei
II.6. Az elsődleges védelem I.. II és III. kategóriájú biológiai biztonsági berendezései
II.7. A másodlagos védelmi barrier átlagos követelményeinek megfelelő mikrobiológiai laboratórium
II.8. Alapvető higiénés követelmények a mikrobiológiai laboratórium dolgozóival
szemben
II.9. Útmutatás a mikrobiológiai laboratórium tipikus felszerelési eszközeinek,
készülékeinek használatához
II.10 A laboratóriumból kikerülő fertőzött edények, eszközök és hulladékanyagok
csíramentesítése
II.11 Egészségvédelem az elektronmikroszkópiai laboratóriumban
II.12 A kísérleti állatokkal folytatott munka higiénés követelményei
11.13. Különleges óvintézkedések a DNS-rekombináns technológiát alkalmazó
laboratóriumokban
11.14. A vegyszerekkel végzett munka során követendő biztonsági rendszabályok és
egészségügyi szempontok
11.15. Allergiás reakciók
11.16. Elsősegélynyújtás: szükséges felszerelések, tájékoztatás és rendszabályok
11.17. A veszélyessé vált környezetek szisztematikus és körültekintő evakuálása
Irodalom a II. (V.) kötethez
Rövidítések a II. (V.) kötetben
III. Tárgymutató az I-II. (IV-V.) kötetekhez
IV. Névmutató az I-II. (IV-V.) kötetekhez

Szabó István Mihály

Szabó István Mihály műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szabó István Mihály könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem