1.062.395

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A biológia fizikai és kémiai alapjai

Kézirat

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 241 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Fizikai-kémiai alapfogalmak3
A biológiai fizika és kémia feladata, tárgyköre, tudományos és gyakorlati jelentősége3
Az anyag szerkezete3
Az atom szerkezete3
A molekula alakja, szerkezete. Kötéstipusok6
A molekula elektromos és mágneses tulajdonságai10
Makromolekulák11
Az élő szervezetet felépítő legfontosabb elemek és biológiai jelentőségek12
Nem fémek13
Fémek16
Valódi oldatok18
A víz19
A víz elektromos tulajdonságai24
Az oldatok törvényszerűségei28
Kolloid oldatok37
A biológiai membránok47
A membránok általános fiziko-kémiai tulajdonságai48
A biológiai membrán és az anyagforgalom51
Anyagfelvétel és anyagszállítás a növényekben55
Anyagszállítás az állati szervezetben57
Energiaforgalom59
Respirációs kvóciens60
A bioelektromosság jelensége61
Ionjelenségek61
Elektromos uton történő ingerlés65
Ingerületvezetés66
A szív akciós árama67
Elektromos szervek68
Sugárbiológia68
A sugárzás és formái, szerepe az élő rendszerekben68
A világítás, fénylés biofizikája70
Az izotópok biofizikája71
A hőmérséklet biológiai szerepe73
Biokibernetika74
Információelmélet74
A kibernetika76
Biokibernetika78
Az élő szervezetet felépítő szerves vegyületek83
A szénhidrátok83
Egyszerű szénhidrátok84
Az oxo-csoprotok reakciói91
A monoszacharidok legfontosabb képviselői és származékai99
Oligoszacharidok104
Poliszacharidok108
Glikozidok118
A lipidek121
Egyszerű lipidek122
Szteroidok126
Összetett (konjugált) lipidek133
Terpének136
Aminosavak és fehérjék139
Az aminosavak fizikai és kémiai sajátságai140
A fehérjékben előforduló aminosavak145
Szabad és peptidfelépítő aminosavak150
A fehérjék oldhatósága151
A fehérjék kimutatása153
A fehérjék szerkezete154
A fehérjék elsődleges szerkezete155
A fehérjék másodlagos szerkezete158
A fehérjék harmadlagos szerkezete160
A fehérjék negyedleges szerkezete162
A fontosabb proteinek163
A fontosabb proteidek164
Nukleinsavak169
A fehérjék bioszintézise176
Az élő szervezetben végbemenő életfolyamatok kémiája179
Enzimek179
Vitaminok190
Vizoldékony vitaminok191
Lipoidoldékony vitaminok193
Hormonok194
Növényi hormonok194
Állati hormonok195
A sejtek energiaforgalma198
Energiatermelő biokémiai folyamatok200
Fermentáció201
Biológiai oxidáció209
Terminális oxidáció211
A zsirok és fehérjék oxidációja214
A zsirsavak lebontásának energiamérlege218
A növényi asszimiláció219
Fotoszintézis220
Kemoszintézis222
Heteroszintézis224
Az izomműködés biokémiája225
Az emésztés biokémiája229
Az elemek periódusos rendszere236
Irodalom237
Tartalomjegyzék239
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem