kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 512 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-8160-78-0 |
Megjegyzés: | 290 fekete-fehér ábrával illusztrálva. 2. kiadás. |
Bevezetés | 5 |
Alapfogalmak | 7 |
A biokémia mint tudomány | 7 |
Az élő anyag kémiai összetétele | 8 |
Az élő anyag molekuláris szintű jellemzői | 11 |
Az élő anyag és környezete közötti kölcsönhatások | 13 |
Az élő világ építőelemei | 19 |
Aminosavak, peptidek, fehérjék | 19 |
Az aminosavak és néhány jellegzetességük | 19 |
A peptidek szerkezete és jellegzetességei | 32 |
Fehérjék: az aminosav-sorrendtől az alegységszerkezetig | 39 |
Peptidek és fehérjék szerkezetvizsgálatának elvei | 54 |
Nukleozidok, nukleotidok, nukleinsavak | 60 |
Az építőkövek: purin- és pirimidinbázisok | 61 |
Nukleozidok és nukleotidok | 64 |
Nukleotidok és koenzimek | 68 |
A polinukleotidok: a DNS és az RNS | 72 |
Szénhidrátok (Dr. Boross László) | 92 |
Monoszacharidok és származékaik | 92 |
Oligo- és poliszacharidok | 99 |
A lipidek szerkezete és funkciója | 108 |
A lipidek osztályozása | 108 |
Zsírsavak | 110 |
Prosztaglandinok | 111 |
Terpének | 112 |
Karotinok, karotinoidok | 114 |
Szteránvázas vegyületek | 116 |
Trigliceridek | 119 |
Foszfogliceridek | 119 |
Szfingolipidek | 121 |
Glikolipidek | 122 |
Az anyagcsere energetikája és dinamikája | 125 |
A biokémiai folyamatok és a termodinamika (Dr. Sajgó Mihály) | 125 |
A termodinamika fő tételei | 126 |
A szabadenergia és a biokémiai reakciók | 128 |
Az egyensúlyi állandó és a szabadenergia | 129 |
Hogyan mehetnek végbe termodinamikailag kedvezőtlen reakciók | 130 |
Biokatalízis (Dr. Boross László) | 136 |
Alapfogalmak | 136 |
Az enzimek osztályozása | 140 |
Az enzimreakciók kinetikája | 144 |
Az enzimaktivitást befolyásoló tényezők | 152 |
Nem kovalensen kötődő aktivátorok és inhibitorok hatása | 161 |
Koenzimek, prosztetikus csoportok, kofaktorok | 169 |
Az anyagcsere-folyamatok alapjai | 179 |
A szénhidrátok anyagcseréje (Dr. Boross László) | 179 |
A glikolízis | 179 |
A piruvát oxidatív dekarboxilezése | 183 |
A citrátkör (Krebs - Szent-Györgyi-féle ciklus) | 185 |
Terminális oxidáció: oxidatív foszforilálás | 189 |
Az extramitochondriális NADH oxidációja | 199 |
A pentóz-foszfát ciklus | 203 |
A glioxalát ciklus | 206 |
Anaplerotikus reakciók | 206 |
A glükoneogenezis | 208 |
A fotoszintézis | 210 |
Az egyszerű szénhidrátok egymásba átalakulása | 221 |
A lipidek anyagcseréje | 224 |
A trigliceridek lebontása és felépítése | 224 |
A zsírsavak oxidatív lebontása | 226 |
A zsírsavak bioszintézise | 230 |
A membránképző lipidek anyagcseréje | 232 |
Az izoprén lipidek bioszintézise | 237 |
Aminosavak és N-tartalmú biomolekulák anyagcseréje (Dr. Sajgó Mihály) | 243 |
Az aminosavak lebontása és bioszintézise | 244 |
Peptidek bioszintézise és lebontása | 269 |
A nukleozidok és nukleotidok anyagcseréje | 275 |
Egyéb nitrogéntartalmú biomolekulák anyagcseréje (Dr. Boross László) | 286 |
Biopolimerek anyagcseréje | 299 |
Oligo- és poliszacharidok anyagcseréje (Dr. Boross László) | 299 |
A glikozidos kötés kialakítása | 299 |
Az oligo- és poliszacharidok lebomlása | 302 |
A fruktánok bioszintézise és lebontása | 306 |
Glikoproteinek kialakulása | 309 |
Peptidoglikánok bioszintézise | 312 |
A DNS-től a fehérjéig: az információátadás molekuláris mechanizmusa (Dr. Sajgó Mihály) | 316 |
A replikáció: a DNS természetes sorszorozódása | 319 |
A fehérjék bioszintézisének folyamatai: az átírás és a fordítás | 332 |
A molekuláris biológia centrális dogmája | 353 |
A biotechnológia és a "protein engineering" (Dr. Sajgó Mihály) | 355 |
A rekombináns DNS-technológia alapelvei | 356 |
A rekombináns molekula előállítása és "importja" | 356 |
Bármely aminosavat bármely helyre: a protein engineering | 365 |
A biotechnológia és csapdái | 367 |
A biológiai folyamatok szabályozásának molekuláris mechanizmusai (Dr. Boross László) | 369 |
Szabályozás az enzimaktivitás szintjén | 370 |
Az enzimek allosztérikus szabályozása | 370 |
Az enzimaktivitás szabályozása az enzimek enzimes kémiai módosításával | 373 |
A glikogén lebontásának és bioszintézisének hormonális szabályozása | 376 |
A szabályozó mechanizmusok egymásra épülése és kölcsönhatása | 377 |
Szabályozás az enzimtermelés szintjén (Dr. Sajgó Mihály) | 380 |
Az enzimindukció és represszió | 380 |
Bevezetés a molekuláris fiziológiába (Dr. Boross László) | 387 |
A membránok szerkezete és funkciói | 387 |
Ingerelhető membránok | 397 |
A G fehérjék | 406 |
A mechanikai mozgás biokémiai alapjai | 410 |
Az immunitás molekuláris alapjai | 420 |
Az immunglobulin molekulák génjeinek kialakulása | 423 |
A limfocita sejtek működése | 428 |
A véralvadás biokémiai alapjai | 434 |
A véralvadást befolyásoló tényezők | 439 |
A biokémiai preparálás és analitika alapjai (Dr. Sajgó Mihály) | 441 |
A sejt feltárása | 442 |
A centrifugálás technikái | 444 |
Elválasztás méret alapján | 445 |
A dialízis | 445 |
A gélkromatográfia és a membránszűrés | 446 |
Elválasztás specifikus töltés alapján | 450 |
Az elektroforézis | 451 |
A gélelektroforézis | 452 |
Az ioncserélő kromatográfia | 454 |
Elválasztás adszorpciós tulajdonságok alapján | 457 |
Az affinitáskromatográfia | 459 |
Függelék | 461 |
Irodalomjegyzék | 487 |
Tárgymutató | 489 |
Tartalomjegyzék | 509 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.