1.067.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A biokémia alapjai

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 512 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-8160-78-0
Megjegyzés: 290 fekete-fehér ábrával illusztrálva. 2. kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés5
Alapfogalmak7
A biokémia mint tudomány7
Az élő anyag kémiai összetétele8
Az élő anyag molekuláris szintű jellemzői11
Az élő anyag és környezete közötti kölcsönhatások13
Az élő világ építőelemei19
Aminosavak, peptidek, fehérjék19
Az aminosavak és néhány jellegzetességük19
A peptidek szerkezete és jellegzetességei32
Fehérjék: az aminosav-sorrendtől az alegységszerkezetig39
Peptidek és fehérjék szerkezetvizsgálatának elvei54
Nukleozidok, nukleotidok, nukleinsavak60
Az építőkövek: purin- és pirimidinbázisok61
Nukleozidok és nukleotidok64
Nukleotidok és koenzimek68
A polinukleotidok: a DNS és az RNS72
Szénhidrátok (Dr. Boross László)92
Monoszacharidok és származékaik92
Oligo- és poliszacharidok99
A lipidek szerkezete és funkciója108
A lipidek osztályozása108
Zsírsavak110
Prosztaglandinok111
Terpének112
Karotinok, karotinoidok114
Szteránvázas vegyületek116
Trigliceridek119
Foszfogliceridek119
Szfingolipidek121
Glikolipidek122
Az anyagcsere energetikája és dinamikája125
A biokémiai folyamatok és a termodinamika (Dr. Sajgó Mihály)125
A termodinamika fő tételei126
A szabadenergia és a biokémiai reakciók128
Az egyensúlyi állandó és a szabadenergia129
Hogyan mehetnek végbe termodinamikailag kedvezőtlen reakciók130
Biokatalízis (Dr. Boross László)136
Alapfogalmak136
Az enzimek osztályozása140
Az enzimreakciók kinetikája144
Az enzimaktivitást befolyásoló tényezők152
Nem kovalensen kötődő aktivátorok és inhibitorok hatása161
Koenzimek, prosztetikus csoportok, kofaktorok169
Az anyagcsere-folyamatok alapjai179
A szénhidrátok anyagcseréje (Dr. Boross László)179
A glikolízis179
A piruvát oxidatív dekarboxilezése183
A citrátkör (Krebs - Szent-Györgyi-féle ciklus)185
Terminális oxidáció: oxidatív foszforilálás189
Az extramitochondriális NADH oxidációja199
A pentóz-foszfát ciklus203
A glioxalát ciklus206
Anaplerotikus reakciók206
A glükoneogenezis208
A fotoszintézis210
Az egyszerű szénhidrátok egymásba átalakulása221
A lipidek anyagcseréje224
A trigliceridek lebontása és felépítése224
A zsírsavak oxidatív lebontása226
A zsírsavak bioszintézise230
A membránképző lipidek anyagcseréje232
Az izoprén lipidek bioszintézise237
Aminosavak és N-tartalmú biomolekulák anyagcseréje (Dr. Sajgó Mihály)243
Az aminosavak lebontása és bioszintézise244
Peptidek bioszintézise és lebontása269
A nukleozidok és nukleotidok anyagcseréje275
Egyéb nitrogéntartalmú biomolekulák anyagcseréje (Dr. Boross László)286
Biopolimerek anyagcseréje299
Oligo- és poliszacharidok anyagcseréje (Dr. Boross László)299
A glikozidos kötés kialakítása299
Az oligo- és poliszacharidok lebomlása302
A fruktánok bioszintézise és lebontása306
Glikoproteinek kialakulása309
Peptidoglikánok bioszintézise312
A DNS-től a fehérjéig: az információátadás molekuláris mechanizmusa (Dr. Sajgó Mihály)316
A replikáció: a DNS természetes sorszorozódása319
A fehérjék bioszintézisének folyamatai: az átírás és a fordítás332
A molekuláris biológia centrális dogmája353
A biotechnológia és a "protein engineering" (Dr. Sajgó Mihály)355
A rekombináns DNS-technológia alapelvei356
A rekombináns molekula előállítása és "importja"356
Bármely aminosavat bármely helyre: a protein engineering365
A biotechnológia és csapdái367
A biológiai folyamatok szabályozásának molekuláris mechanizmusai (Dr. Boross László)369
Szabályozás az enzimaktivitás szintjén370
Az enzimek allosztérikus szabályozása370
Az enzimaktivitás szabályozása az enzimek enzimes kémiai módosításával373
A glikogén lebontásának és bioszintézisének hormonális szabályozása376
A szabályozó mechanizmusok egymásra épülése és kölcsönhatása377
Szabályozás az enzimtermelés szintjén (Dr. Sajgó Mihály)380
Az enzimindukció és represszió380
Bevezetés a molekuláris fiziológiába (Dr. Boross László)387
A membránok szerkezete és funkciói387
Ingerelhető membránok397
A G fehérjék406
A mechanikai mozgás biokémiai alapjai410
Az immunitás molekuláris alapjai420
Az immunglobulin molekulák génjeinek kialakulása423
A limfocita sejtek működése428
A véralvadás biokémiai alapjai434
A véralvadást befolyásoló tényezők439
A biokémiai preparálás és analitika alapjai (Dr. Sajgó Mihály)441
A sejt feltárása442
A centrifugálás technikái444
Elválasztás méret alapján445
A dialízis445
A gélkromatográfia és a membránszűrés446
Elválasztás specifikus töltés alapján450
Az elektroforézis451
A gélelektroforézis452
Az ioncserélő kromatográfia454
Elválasztás adszorpciós tulajdonságok alapján457
Az affinitáskromatográfia459
Függelék461
Irodalomjegyzék487
Tárgymutató489
Tartalomjegyzék509
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem