1.059.688

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Biblia a helyes táplálkozásról

Több mint 400 recepttel

Szerző
Grafikus
Budapest
Kiadó: Bibliaiskolák Közössége Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Spirál
Oldalszám: 160 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 15 cm x 21 cm
ISBN: 963-742-611-2
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. 2., átdolgozott, bővített kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Mit mond a Biblia az egészséges táplálkozásról? Mit teremtett Isten az ember legfőbb eledeléül? Lehet-e ma az Ó- és Újszövetség erre vonatkozó törvényei, tanácsai szerint alakítanunk étrendünket és konyhakultúránkat?
Több mint 400 recepttel szeretnénk segíteni a háziasszonyoknak és mindazoknak, akik fontosnak tartják egészségük megőrzését, s ehhez megbízható forrásból kívánnak ismereteket meríteni.
Könnyen beszerezhető alapanyagokból elkészíthető ételeket ajánlunk: hideg-meleg reggelik, levesek, főzelékek, feltétek, desszertek és édességek szerepelnek könyvünkben, sőt az egészséges kenyér sütésének fortélyaival is megismerkedhetnek.
Az egyre szaporodó civilizációs betegségek el kell hogy gondolkoztassanak bennünket, vajon helyesen, egészségesen élünk, táplálkozunk-e, s mi az, amin fontos volna változtatnunk, ahogyan a Bibliában olvashatjuk: "Miért adtok pénzt azért, ami nem kenyér, és gyűjtött kincseteket azért, ami meg nem elégíthet? Hallgassatok rám, hogy jót egyetek..."... Tovább

Fülszöveg

Mit mond a Biblia az egészséges táplálkozásról? Mit teremtett Isten az ember legfőbb eledeléül? Lehet-e ma az Ó- és Újszövetség erre vonatkozó törvényei, tanácsai szerint alakítanunk étrendünket és konyhakultúránkat?
Több mint 400 recepttel szeretnénk segíteni a háziasszonyoknak és mindazoknak, akik fontosnak tartják egészségük megőrzését, s ehhez megbízható forrásból kívánnak ismereteket meríteni.
Könnyen beszerezhető alapanyagokból elkészíthető ételeket ajánlunk: hideg-meleg reggelik, levesek, főzelékek, feltétek, desszertek és édességek szerepelnek könyvünkben, sőt az egészséges kenyér sütésének fortélyaival is megismerkedhetnek.
Az egyre szaporodó civilizációs betegségek el kell hogy gondolkoztassanak bennünket, vajon helyesen, egészségesen élünk, táplálkozunk-e, s mi az, amin fontos volna változtatnunk, ahogyan a Bibliában olvashatjuk: "Miért adtok pénzt azért, ami nem kenyér, és gyűjtött kincseteket azért, ami meg nem elégíthet? Hallgassatok rám, hogy jót egyetek..." (Ésaiás könyve, 55:2) Az igazi élelem, az ember számára valóban megfelelő táplálék megtalálásában és megkedvelésében próbálunk segítséget nyújtani könyvünk bevezető tanulmányával és a receptekkel. Vissza

Tartalom

Előszó a 2. kiadáshoz 3
A Biblia a helyes táplálkozásról 5
Tanácsok egészséges ételek készítéséhez 18

Müzlik, kásák 20
Granola (sült müzli) 1. 21
Granola (sült müzli) 2. 21
Pergelt (pörkölt) búza 21
Téli kásacsemege 22
Túrós müzli 22
Margit müzlije 22
Tavaszi gabonás müzli 22
Fokhagymás, kefires gabonapehely 23
Zabpehelykása 23
Kukoricakása (puliszka) 23
Hajdinakása (pohánka) 24
Köleskása 24
Főtt búza 24
Barna rizs édesen 24
Árpagyöngy édesen 24

Kenyérsütő-iskola 25
A kenyérsütéshez szükséges eszközök 25
A kenyérsütés folyamata 25
Kérdések és válaszok 28
A lisztekről 30

Kenyerek, cipók 31
Gyors Graham-kenyér_ 31
Rozsos, búzaszemes kenyér 32
Burgonyás kenyér _32
Korpás kenyér_ 33
Köményes barna kenyér_33
Finom kenyér_33
Fűszeres rozskenyér_33
Franciakenyér_34
Svéd rozskenyér_ 34
Mazsolás cipócskák - reggeli zsemle 34
Zabpelyhes kenyér_35
Bajai kenyér_ 35
Kenyér teljes őrlésű búzalisztből 35
Zsemle (vagy zöldséggel töltött batyu) 35
Árpás-rozsos búzakenyér_35
Kenyérsütő gépben készült kenyerek 36
Kenyér teljes őrlésű búzalisztből 36
Krumplis kenyér 36

Kovásztalan kenyerek, pogácsák, kekszek 37
Rozslepény teához 37
Svéd kovásztalan kenyér (Knäche-Brot) 37
Szójás kukoricakenyér (prósza) 37
Juhtúrós pogácsa 38
Krumplis pogácsa 38
Babos vagy káposztás pogácsa 38
Félbarna pogácsa olajjal 38
Arpakeksz 39
Hajdinakeksz 39
Zabpehelykeksz 39
Árpakenyér 40

Pástétomok, meleg szendvicsek 40
Körözött 40
Fehér körözött 40
Túrós burgonyakrém 40
Hamis májpástétom (diós élesztőpástétom)_41
Élesztőpástétom I-II. 41
Gombás-tojásos pástétom_42
Élesztőpástétomos meleg szendvics 42
Gombás meleg szendvics_42
Zöldséges meleg szendvics_42
Paradicsomos meleg szendvics 42
Szójapástétom l-ll. _43
Pástétom szójakockából_43
Szójababpástétom _43
Svéd szendvicskrém _43
Szendvicskrém sárgaborsóból 44
Lencsepástétom l-ll.__44
Padlizsánpástétom (vinetta)_44
Zöldségkrém I-II 45
Földimogyorókrém („Nutella" házilag) 45
Diókrém 45
Karfiolpástétom 46
Zakuszka (zöldséges padlizsánpástétom - télire is) 46
Babos givecs (zöldségpástétom - télire is) 46
Ajvár (szerb paprikapástétom) 47
Babpástétom I-II. 47
Babpástétom III. (tört paszuly, erdélyi népi étel) 48
Homosz I. (csicseriborsókrém, arab étel) 48
Homosz II. (csíráztatott csicseriborsóból) 48
Zellerpástétom I 48
Zellerpástétom II. (majonézzel, főtt krumplival) 49
Szezámkrém I. (tahini, arab étel) 49
Szezámkrém II. (halvakrém) 49
Napraforgókrém vagy „-sajt" 49
Tökmagpástétom 50
Avokádókrém 50
Patisszonpástétom 50
Kukoricapástétom 50
Szójavaj 50

Levesek 51
Főzeléklé 51
Zöldséglevesalap 51
Árpapehelyleves 51
Hamis húsleves 52
Hamis gulyásleves 52
Babgulyás 52
Fejtettbab-leves 53
Búzás bableves 53
Szárazhableves 53
Zöldbableves 54
Palócleves 54
Zabpehelyleves 54
Rizsleves 54
Reszeltzöldség-leves 54
Zellerkrémleves l. 55
Zellerkrémleves II. 55
Sóskaleves 55
Arpagyöngyleves 56
Karalábéleves 56
Citromos karfiolleves 56
Bimbóskelleves 56
Hagymaleves 57
Szójás árpagyöngyleves 57
Kelleves burgonyával 58
Parajleves 58
Raguleves négy személyre 58
Frankfurti leves 58
Póréhagymás krumplileves 59
"Csataleves" (francia zöldségkrémleves) 5
Kukoricaleves 59
Sárgaborsóleves 59
Paradicsomleves 60
Karfiolleves 60
Minestrone-leves 60
Brokkolileves 60
Borsókrémleves 60
Csalánleves 61
Lencseleves 61
Fehérrépaleves 61
Burgonyakrémleves 62
Zalai baboskáposzta-leves I. (kerekrépa-leves) 62
Zalai baboskáposzta-leves II. (nyers) 62
Nyers uborkaleves (bolgár étel) 62
Nyers paradicsomleves 62
Gazpacho (spanyol zöldségleves nyers zöldségekből) 63

Levesbetétek 63
Könnyű grízgaluska 63
Levesbetét (tészta helyett) 63
„Lábatlan tyúk" (telkibányai töltelék levesbe) 64
Zsemlegombóc krémlevesekhez 64
Galuska (nokedli) 64
Gombócok zöldségleveshez 64
Csipetke 64
Krumplis nokedli (köretként is) 64

Főzelékek 65
Töltött paprika 65
Gombás lucskos káposzta 65
Karalábéfőzelék 65
Káposztás paszuly 66
Pászkagombócos káposztafőzelék 66
Sólet (árpagyöngyös babfőzelék) 66
Zellerfőzelék 67
Salátafőzelék 67
Párolt zöldbab 67
Tökfőzelék kaporral 67
Kelkáposzta-főzelék 68
Paradicsomos tökfőzelék 68
Székelykáposzta 68

Főételek 69
Erdélyi töltött káposzta 69
Eleki töltött káposzta 69
Zöldséggel töltött káposzta 70
Töltött sült paprika 70
Brassói aprópecsenye 70
Krumplikocsonya(erdélyi étel) 71
Knädli 71
Sztrapacska 72
Sült krumpli túróval 72
ízletes lapcsánka 72
Fölséges burgonya 72
Rakott krumpli túróval 73
Rakottkarfiol ___73
Karfiolos burgonya____73
Rakott karalábé_73
Rakott kelbimbó_74
Kelbimbó zsemlemorzsában_74
Rakott savanyú káposzta, kelkáposzta 74
Lencsehurka 74
„Májas" 75
Szószos kelbimbó vagy brokkoli 75
Sóskaegytál 75
Töltött karalábé 75
Szójavadas 76
Gombavadas 76
Aprószójás táskák 761
Zatziki (görög étel) 77
Töltött zeller_77
Tésztapaprikás 77
Káposztás köles 78
Gombás lasagne 78
Milánói makaróni 78
Rakott sárgarépa 791
Árpagyöngyöt szójapörkölt 79
Zöldséges pizza (finn étel) 79
Paradicsomos pizza 80
Zablisztes pizzatészta 80
Pizzaszósz 80
Tavaszi rizottó 81
Rizottó 81
Kreol padlizsán 81
Töltött tok vagy cukkini 82
Gombás zöldbab 82
Babpuding 82
Kínai jellegű zöldségétel 82
Zöldséges rakott tál 83
Töltött sült krumpli 83
Spanyol lencse 84
Különleges rakott krumpli 84
Mazidra (indián szénakazlak) 84

Feltétek 84
Pörköltek 84
Szójapörkölt (alaprecept) 84
Szójakockás gombapörkölt 85
Zöldborsós gombapörkölt 85
Zöldségpörkölt 85
Babpörkölt 86
Zöldborsópörkölt 86
Zöldbabpörkölt86
Patisszonpörkölt 86
Lencsepörkölt 86
Rántott feltétek 86
Gyors rántott gomba 86
Őrségi rántott zabpehely 87
Rántott karalábé, karfiol, cukkini, patisszon, zeller, tök, krumpli 87
Rántott szójaszelet 87

Sültek 88
Hús nélküli egybesült 88
Őszi sült 88
Egybesült szójabab 88
Kölessült 88
Hajdinasült 89
Zöldbabsült 89
Sárgarépás rizssült 89
Else-Britts sárgarépasültje 89
Lencsesült 90
Mogyorós hajdinasült '(feltétnek) 90
Rizses-paradicsomos sült 90
Babos sárgarépasült 90
Sárgarépasült 90

Fasírozottak, egyéb feltétek 91
Töltelék (paprikához, káposztához) 91
Gombás zabpehelyfasírt 91
Diófasírt I-II. 91
Szójakolbász 92
Szójafasírt granulátumból 92
Diókolbász 92
Túrós, búzacsírás krokett 93
Zöldségfasírt 93
Rizses-földimogyorós fasírt 93
Kelkáposztafasírt 93
Karfiol fasírt 94
Tökfasírt (lepény vagy palacsinta) 94
Spenótfasírt 94
Káposztafasírt 94
Fasírt karfiolból, kelkáposztából, burgonyából 95
Krumplifasírt 95
Hajdinafasírt 95
Krumplis rudacska (spenóthoz, főzelékekhez) 95
Sárgarépás burgonyafeltét 96

Fasírozottak tojás nélkül 96
Hamburger 96
Lencsefasírt I. (rizses) 96
Lencsefasírt II. (diós-rizses) 96
Lencsefasírt III. (krumplis) 96
Napraforgófasírt 97
Déli fasírt 97
Földimogyorós fasírt 97
Szójababfasírt 97
Krumplifasírt 98
Kölesfeltét I. (gombás) 98
Kölesfeltét II. (zöldséges) 98
Köles-rizs fasírt 98
Krumpli-rizs fasírt 99
Babfasírt 99
Köles-zeller fasírt 99
Csicseriborsós golyók 99
Nyers zeller-sárgarépa pogácsa 99
Nyers karfiolpogácsák 100

Saláták 100
Hideg lecsó 100
Egyszerű nyers céklasaláta 100
Pitypangsaláta 101
Pikáns zeller-sárgarépa saláta 101
Nyers, joghurtos céklasaláta 101
Kelbimbósaláta 101
Endíviasaláta 102
Spenótsaláta 102
Szivárványszínű saláta 102
Céklalevél-saláta 102
Sárgarépa-saláta tormával 102
Tavaszi sárgarépa-saláta 102
Bolgár saláta 103
Vera salátája 103
Karalábésaláta 103
Sárgarépás savanyúkáposzta-saláta 103
Karalábé-sárgarépa saláta 103
Rebarbarás saláta 104
Zöld saláta 104
Kínai kel joghurtmártással 104
Vegyes céklasaláta 104
Egyszerű feketeretek-saláta 104
Fejes saláta 105
Bózsva-saláta 105
Téli reteksaláta 105
Nyers paprikasaláta 105
Hagymás csicsókasaláta 106
Céklás csicsókasaláta 106
Vegyes csicsókasaláta 106
Angol majonézes káposztasaláta 106
Februári vitaminsaláta 106

Saláták babfélékből, főtt zöldségekből 107
Franciasaláta 107
Francia céklasaláta 107
Majonézes burgonyasaláta 107
Eva salátája 107
Burgonyasaláta paradicsommal 107
Majonézes cékla (orosz étel) 108
Zöldbabsaláta I. 108
Zöldbabsaláta II. (mirelitből) 108
Vegyes saláta 108
Vegyes babsaláta 108
Babsaláta 109
Lencsesaláta 109
Lucernacsirás krumplisaláta 109
Vinaigrette-csemege (francia étel) 109
Salátaöntetek, növényi alapanyagú majonézek 110
Szójalisztből készült majonéz 110
Szójamajonéz 110
Majonézpótló napraforgóból 110
Tofumajonéz 110
Házi készítésű majonéz (erdélyi módon) 110
Joghurtos zöld öntet 111
Ketchup 111
Tejfölös krémöntet 111
Zöld salátaöntet 111
Francia öntet I-II. 111
Francia öntet III. 112
Provence-i salátaöntet 112
Uborkás salátaöntet 112
Napraforgós salátaöntet 112
Svájci salátaöntet 112
Kapros salátaöntet 112
Tárkonyos salátaöntet 112
Babos salátaöntet 113
„Friss" salátaöntet 113

Szószok 113
Kaporszósz 113
Gombás paradicsomszósz 113
Barna szósz 114
Nagymama barna szósza 114
Fehér szósz 114
Paradicsomszósz 114
Napraforgószósz I. 114
Napraforgószósz II. 115
Paprikaszósz 1151

Gyümölcssaláta-ötletek 115
Grépfrútsaláta 115
Téli gyümölcssaláta 115
Téli gyümölcssaláta békési módon 116
Nyári gyümölcssaláta 116

Sütemények, csemegék 117
Gyümölcsrizs 117
Gyümölcshab 117
Túrógombóc 117
Búzadarakehely 118
Gyümölcstúró 118
Epres túró 118
Túrófelfújt almával (vagy más gyümölccsel) 118
Almás sütemény zsiradék nélkül 118
Szilvalekváros papucs (alföldi étel) 119
Holland almaédesség _ 119
Almás zabpehelysüti_ 119
Szójagranulátumos gyümölcstorta 120
Pitetészta (tojással) 120
Almás pite 120
Tökös-mákos pite 120
Túrós pite I. (hagyományos) 121
Túrós pite 11. (szójatúróból) 121
Bukta (darázsfészek) 121
Császármorzsa (pelyhekből) 121
Lepénytészta (tojás nélkül) 122
Citromos-mazsolás lepény 122
Beledi bejgli 122
Sárgarépagolyók 123
Sárgarépatorta 123
Sárgarépa-sütemény 123
Gyors rétes 123
Kevert lepénysütemény 124
Dolgozó asszony rétese 124
Gabonás kevert sütemény 124
Ribizkepirog (finn étel) 125
Szezámos tallér 125
Szezámos rudacska 125
Szezámos golyók 126
Datolyás sütemény 126
Almás palacsinta 126
Köleskása aszaltszilva-szósszal 126
Napraforgós szentjánoskenyérkrém 127
Mogyorós karobkrém 127
Kenyérpuding 127
Mákos kukoricatorta 127
Hógolyó 127
Mákos zabgolyó 128
Sütőtökpite 128
Tesztalap (tojás nélkül) 129
Egyszerű muffin 129
Gyümölcsös muffin 129
Diós nugát szelet 129
Mentás-mandulás (mogyorós) „csoki" 130
Banánjégkrém 130
Eperparfé 130
Banános gyümölcskrém 130
Sárgabarackos krém 131
Almaszósz (palacsintatölteléknek: gofrihoz, desszertnek stb.) 131
Banánsütemény 131
Szezámkeksz 131
Olajmentes gabona-dió keksz 131
Kókuszos-zabos tortaalap 131
Tortaalap teljes őrlésű lisztből 132
Egyszerű gofri (amerikai palacsinta | illetve ostya) f 132
Citromos-mogyorós sütemény 132

Tej, tejtermékek és tojás helyett 133
Miért hasznos a tejtermékek helyettesítése? 133
Tehéntej pótlása 133
Túró pótlása 134
Tejföl helyett 134

Tejföl napraforgóból (vagy más olajos magból) 134
Kölestejföl 134
Sajtpótlás 134
Tejszínhab, tejszín pótlása 134
Szójatejszínhab 134
Szójatejszín l-ll. 135
Kókuszkrém (tejszín helyett) 135
Köleskrém (tejszín pótlására) 135
Vajpótlás 136
Tojáspótlás 136

Italok 137
Üdítő gyógytea 137
Almatea 137
Gyümölcsszörp (meggy, ribizli, feketeribizli, málna, eper) 138
Banánital 138
Narancslé (eper-, málna-, szeder-, áfonyaribiszke- vagy szólóié) 138
Bodzaital 138
Limonádé 139
Kávé helyett 139
Alacsony vérnyomás elleni teakeverék I-ll. 139
Növényi tejek 139
Tej olajos magvakból (napraforgó, mogyoró, kesudió stb.) 139
Rizses mandula tej 139
Kókusztej 139
Tej gabonafélékből 140
Szójatej (sűrű szója tejalap) 140
Gyors szójatej 140

Fűszerkeverékek 141
Töltelékfűszer-keverék 141
Currypótló 142
Kolbászfűszer-keverék 142
Zöld só 142
Hamis húsleves fűszerkeveréke 142
„Magyaros" fűszerkeverék 142
Pástétom fűszer-keverék 142
Olaszos fűszerkeverék 142
Fahéjpótló 142
Fredheim-ételízesítő 142 I
Házi Vegeta-pótló ételízesítő I. 142
Házi Vegeta-pótló II. 143
Házi Vegeta-pótló III. 143

Függelék 144
Csírák, csíráztatás 144
Tofu (szójababtúró) készítése 146
Főzési táblázat 147
Az ételek párosítása 148
Nyári étrendjavaslat I-II. 249
Téli étrendjavaslat l-ll. 150

Reisinger János

Reisinger János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Reisinger János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
Kuponos kedvezmény ezen könyv esetében nem vehető igénybe.