1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A betevő falat (dedikált példány)

A magyar néptáplálkozás-könyve

Szerző

Kiadó: Misztótfalusi
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 130 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Dr. Kiss Mihály szerző által dedikált példány. A Sylvester Rt. nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ahol a falat keresztülhalad
Jó étvágyat kívánok!
Sokan mosolyognak rajta. Kifakult és avas szólásnak, színe- és tartalma-vesztett szokásnak tartják. Letűnt idők babonás csökevényének. Ám ahol még... Tovább

Előszó

Ahol a falat keresztülhalad
Jó étvágyat kívánok!
Sokan mosolyognak rajta. Kifakult és avas szólásnak, színe- és tartalma-vesztett szokásnak tartják. Letűnt idők babonás csökevényének. Ám ahol még akad igazi patriarchális családi élet és testi-lelki kapcsolatokon alapuló munkaközösség, ott minden közös étkezés előtt megszólal valaki - rendesen az, aki az ételt készítette, vagy feltálalta: "Jó étvágyat kívánok!"
nagyon mélyen gyökerező, ősi közműveltségnek (paraszt-kultúrának) szájrul-szájra adott hagyománya ez. Az étvágy fontosságának régismert tudata. Hasonló ahoz, amit mécsesgyújtáskor mondanak: "Jó estét kívánok!"
Akkor kezdődik ugyanis a jó estéli szórakozás, bárha csak csendes beszélgetés is az, mikor fényt gerjesztenek. Mikor a homályból kivillannak az orcák, s egymás szemébe tudnak tekinteni.
Nézzünk szemébe mi is a felvetődött kérdésnek: mi lehet a jó étvágy lényege... Vissza

Tartalom

Ahol a falat keresztülhalad
Jó étvágyat kívánok! 5
Hívjuk be a sípolyos kutyát! 7
Étkezési szertartások 9
Az étvágy és a hangulat 11
Mutasd a nyelved 13
kezdődik az őrlés 14
Miből áll a nyál? 16
Szájápolás, fogmosás 17
Csinján bánjunk a jó malommal 19
Szószátyárságból támadt galiba 20
A bárzsing kígyózó mozgása 22
Nézzünk körül a gyomorban! 23
Jó gyomor a tífuszt is megemészti 24
Magyarnak orvosság, németnek méreg 26
A máj és a fehérmáj 28
További emésztés és felszívódás 31
Kígyóznak a belek 33
A vakbélgyulladás 35
Kisvárosi és tanyasi népek 36
A vérkeringés és az alföldi útak 39
Amiből az emberitest felépül
Honnan vesszük az építőanyagot? 44
A nitrogén körforgása 46
Tökéletes emberi táplálék: a tej 48
A legnemesebb női kötelesség 50
A tej mint néptáplálék 52
Macskának meg gyereknek való a tej 56
támasszuk fel a sajtfogyasztást! 59
Egyéb sajtféleségek 62
A sajttoborzó visszhangja 63
Még a tejnél is tökéletesebb táplálék: a tojás 66
A tojás is ártalmas lehet az egészségre 68
Melegvérű állatok izomzata: a hús 70
Mi minden foglaltatik a húsban? 72
Húsfogyasztók egészségvédelme 75
A hússzemle előtti idők ártalmai 77
Pazarlás-e a sertéshízlalás? 79
A disznótorhoz fűződő értékek 81
A halhús erényei 83
Mikor a hal is ártalmas 85
Életfenntartó fehérje és az egyke 86
Csontnélküli húsok 90
Rántás nélkül nem jó a paszuly 92
A mi csodamalmunk 93
Ami erőt ad a munkára
A zsíradékokról általában 98
Az elfogyasztott zsíradék sorsa 100
Bőjtölés, koplalás és éhezés 102
Az olaj és a művaj 104
Honnan kapjuk a keményítőt és a zsírozót 106
Tejfel, tejszín és a vaj 107
A mindennapi kenyér és a tészta 110
Kenyerünk nyári betegsége: a nyúlósodás 115
A burgonya 117
Letünt a köleskása időnap előtt 120
Vessük össze a rizst a kölessel 122
A cukor é a rostonya 125

Dr. Kiss Mihály

Dr. Kiss Mihály műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kiss Mihály könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem