A belső bajok klinikai kórisméje
Bakteriologiai, vegyi és mikroskopiai vizsgálati módszerek segélyével
Szerző
Fordító
Lektor
Budapest
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
ELŐSZÓ AZ ELSŐ KIADÁSHOZ.
Jelen könyv azon előadásaimat tartalmazza földolgozva, melyeket az excretumok és secretumok vizsgálatáról tartottam a bécsi egyetemen az 1883-1885. téli félévek alatt....
Tovább
Előszó
ELŐSZÓ AZ ELSŐ KIADÁSHOZ.
Jelen könyv azon előadásaimat tartalmazza földolgozva, melyeket az excretumok és secretumok vizsgálatáról tartottam a bécsi egyetemen az 1883-1885. téli félévek alatt.
A könyv czélja az, hogy megismertesse a kezdővel mindazon bakteriológiai, chemiai és mikroskópiai vizsgálati módokat, melyek a belső bajok kórisméjéhez felhasználhatók és a klinikán rendelkezésre álló segédeszközökkel végrehajthatók; másrészt pedig az, hogy a gyakorló orvosnak vezérfonalúl szolgáljon arra, mennyiben értékesíthető ezen vagy azon bakteriológiai, vegyi vagy mikroskópiai lelet a kórisme szempontjából és az a fővágyam, hogy mindazon esetekben, a midőn a fenti eljárások kivitele iránt kétségben van, eredménynyel használhassa ezen könyvet.
Továbbá bátorkodom azon reményemnek kifejezést adni, hogy kórházakban elfoglalt orvostársaim is szívesen fogadják ezen könyvet, melyben utánalapozhatnak akkor, a midőn hamarjában kell különböző vizsgálati eljárásokhoz folyamodniok, anélkül hogy orvosi tevékenységük közepette idejük lenne ezen vizsgálati eljárásokat speciális munkákban utána keresni.
Tekintettel azon feladatra, melyet az előtünk fekvő könyv betölteni hivatva van, szükségesnek tartottam mindazon eredeti munkák fölsorolását, a melyekben ezen vagy azon tény megállapítva van. Tekintve az irodalom óriási terjedelmét éppen ezen tárgyakra vonatkozólag, természetszerűen lehetetlen volt, valamennyi idevágó munkát fölsorolni és tisztelt kartársaim szíves elnézéseért esengek, ha ezen irányban talán itt-ott vétettem.
Vissza
Tartalom
Első fejezet: A vér.
I. A vér színe...............................1
II. Kémhatása ... .... ... ... ... ... ..1
III. Fajsúlya ... ... ... ... ... ... ... ... ... 4
IV. A vér alakelemeinek elváltozásai... ... ... .......5
1. Oligocythaemia.........................5
1. A THOMA-ZEiss-féle vérsejtszámláló készülék ... ...... 8
2. Bizzozero chromo-cytometerje ... ... ........11
3. Fleischl haemometere ... ... ... ... ... 12
4. Hénocque haematoskópja ... ... ... ...14
2. Fehérvérsejtűség (leukocytosis) ................ 18
3. Fehérvérűség (leukaemia) ... ... ... ... .. 19
4. Melansemia ... .... ... ... .....................22
5. Mikrocythamia ... ... ... ... ................ 24
6. Poikilocytosis ... .... ... ... ............... 24
7. A vér alakelemeinek elváltozásai chlorosisnál... ... ... ... 25
8. A vér alakelemeinek elváltozásai anaemia perniciosánál ... 26
V. A vérben előforduló élődők ... ... ...... 27
A) Növényi élődők... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 27
Miként vizsgálandó meg a vér mikroorganismusokra... ... ... ... 28
1. Lépfene-bacillusok ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 30
2. Recurrens spirillumok... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 32
3. Gümő-bacillusok .... ... ... ... ... ... .... ... 34
4. Takonykór bacillusa ... .. ... ... ... ... ... ... ... ... 35
5. Hagymáz bacillusai... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 35
6. Streptococcusok ... ... ... ... ... ... ... ... ... 36
7. Mikroorganismusok a veszettek vérében ............. 36
8. A tetanus bacillusai ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 36
9. A malaria bacillusa és plasmodiuma ... ... ... 37
B) Állati élődők (haematozoák) ... ... ................... 38
1. Distoma haematobium ... ... ... ... ... ... ..... 39
2. Filaria sanguinis hominis ........................ 40
VI. A vér vegyi elváltozásai........................... 41
1. A vérfesték ......... .................41
1. A vér elváltozása nehéz légzéskor..... ..............45
2. A vér elváltozása szénéleg-mérgezéskor ................. 45
3. A vér elváltozása kénhydrogen-mérgezéskor ..................... 47
4. A vér elváltozása kéksavas mérgezéskor.......................... 47
5. A vér elváltozása chlorsavas kálium mérgezéskor................ 47
6. A vér elváltozása nitrobenzol-mérgezéskor ..................... 48
7. Haemaglobinaemia .................................... 48
8. A vérfesték elváltozásainak kiderítése....................... 49
2. Fehérjevegyületek ..................................... 50
3. Húgyanyag ........................... 52
4. Húgysav..................................................... 53
5. Melithaemia (czukor) .......................... 54
6. Lipacidaemia (szerves savak jelenléte a vérben) ............ 55
7. Lipaemia................................................... 56
8. Cholaemia............................................ 56
9. Uraemia........................................... 58
10. Ammonisemia .............................................. 59
11. Acetonaemia ................................. ...........59
12. Változások a vér sótartalmában.............. 59
Második fejezet: A szájüreg váladéka.
I. Makroskópiai kinézése.......................... 60
II. Mikroskópiai kinézése ............................... 60
1. Nyáktestecsek .................................... 60
2. Piros vérsejtek................................ 60
3. Felhámsejtek .............................. 60
4. Gombák ... ... ... ... ... ... ... ... ..... 60
III. A szájüreg váladékának vegyi összetétele ... ... ... 62
IV. A szájüreg váladékának viselkedése betegségeknél általában..... 63
V A nyál viselkedése némely betegségnél ........64
1. Stomatitis catarrhalis .................... 64
2. Stomacace ... ............................... 65
3. Soor.......................................... 65
VI. A foglepedék ... ... ..................... 67
VII. A nyelv lepedéke .......................... 67
VIII. A mandolák lepedéke ........................ 68
1. Angina crouposa és diphtheritica............68
2. Pharyngomycosis leptothritica ..............69
Harmadik fejezet: Az orr váladéka.
I. Makroskópiai, mikroskópiai és vegyi tulajdonságai ........ 70
II. Az orrváladék viselkedése az orrüreg megbetegedéseinél... 70
Negyedik fejezet: A köpet.
I. A köpet vizsgálata szabad szemmel .....................73
II. A köpet mikroskópiai vizsgálata........................74
1. Fehér vérsejtek .........................74
2. Vörös vérsejtek.....................74
3. Felhámsejtek .....................74
4. Rugalmas rostok ......................75
5. Spirálok ..............................78
6. Rostanyag-alvadékok ........................80
7. Kötőszövet-czafatok....................... 80
8. Corpora amylacea ...... 81
9. Élődők ... .........................81
1. Gombák ........-...............82
a) Nem kórgerjesztők..........................82
1. Penészgombák ... ...................... 82
2. Sarjadzó gombák ... .................... 83
3. Hasadó gombák............................ 83
1. Sarcina pulmonis ......................... 83
2. Leptothrix-alakok............................. 84
3. Bacillusok és mikrococcusok ......... 84
h) Kórgerjesztők . . ... ... ...................... 84
1. Gümő-bacillusok ... ... ... ............. 84
A gümő-bacillusok kimutatása ... ... ... ... ... 85
2. A tüdőgyuladás coccusai ... ... ... ... ... 88
3. Actinomyces ... ..................... 90
2. Ázalagok ............................... 90
3. Férgek ... ... ... ... ... .............. 91
10. Jegeczek ... ... ... ... .................. 92
1. CHARCOT-LEYDEN-féle jegeczek ... ... ... ... ... ... ... 92
2. Haematoidin-jegeczek ... .... ... ... ... ... ... ... ... 92
3. Cholesterin-jegeczek ... ... ... ... ... ... ... ... ... 93
4. Zsírtűk (margarin-jegeczek) ... ... ... ... ... ... ... ... 94
5. Tyrosin-jegeczek ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 94
6. Oxálsavas mész ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 94
7. Tripelphosphat ... ... ... ... ... ... ... ... ... 95
III. Vegyi vizsgálat... ... ... ... ... ... ...... ... 95
1. Fehérjevegyületek ... ... ... .... ... ... ... ...........95
2. Illó zsírsavak ... ... ... ... ...95
3. Glycogen ..................................... 96
4. Ferment .......................................... 96
5. Szervetlen alkotórészek ........................... 96
IV. A köpet viselkedése és összetétele a hörgök és a tüdők legfontosabb
megbetegedéseiben ...... ... ................................97
1. A hörgök megbetegedései ... ......................... 97
1. Heveny hörghurut... ....................... 97
2. Idült hörghurut és hörgtágulat... ..............97
3. Bronchitis putrida ... .... ... ... ... 97
4. A hörgök croupja ... ......... ... ...98
2. A tüdőszövet megbetegedései ... ...... ... .98
1. Gümőkór ............................98
a) Tuberculosis miliaris...............98
b) Heveny gümőkóros beszűrődés .................98
c) A tüdők idült gümőkórja... ... ..................99
2. A tüdő idült gyuladásos, nem gümőkóros folyamata......100
3. Croupos tüdőgyuladás .....................100
4. Tüdőtályog ...................103
5. Tüdőüszök........................104
6. Tüdővizenyő.....................104
7. Vérköpés ......................104
8. Infarctus haemorrhagicus ...................105
9. Pneumoconiosisok .........................105
a) Szenes tüdő (anthracosis).................105
b) Vasas tüdő (siderosis pulmonum) ................105
c) Kőporos tüdő ........................105
Ötödik fejezet: A gyomornedv és a kihányt gyomortartalom.
I. A gyomornedv vizsgálása...........................106
1. Makroskópiai kinézése ..................... 106
2. Alakelemei ............... ... ... 106
3. A gyomornedv nyerése ... ...... ................... 106
4. A gyomornedv vegyi alkotórészei ... ... ... ...... ... 106
1. Pepsin ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 107
a) Minőleges kimutatása ... ... ... ... ... ... ... 107
b) Mennyileges kimutatása ... ... ... ... ... ... ... 107
2. Oltó ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 107
3. Savak ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 108
a) Saviság ... ... .. ... ... ... .... ... ... ... 108
b) Sósav ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 111
a) A szabad sósav minőleges kimutatása ... ... ... 111
1. MOHR-féle próbák ... ... ......... ... ... 111
2. Anilinfesték-próbák... ... ... ... ... ... ... 112
a) Methylanilinviolett ... ... ... ... 112
b) Tropaeolin ... ... ... ... ... ... ... 112
c) Fuchsin...... ... ... ... ... ... .. 112
d) Smaragdzöld ... ... ... ........ 112
e) Congopiros........................... 113
f) Phloroglucin és vanilin ... ........ ....114
g) Benzopurpurin ... ...... ... ..... 114
3. Uffelmann-féle próbák ... ... ... ... 116
4. Ultramarin és zinkumsulfid ... ...... 116
b) A szabad sósav mennyileges meghatározása ...117
c) A gyomornedvben előforduló szerves savak kimutatása ...119
4. Fehérjevegyületek....120
5. Húgyanyag......121
6. Ammóniak.....121
7. Szénhydrátok....122
5. A gyomor felszívódó képességének vizsgálata.....123
6. A gyomornedv vegyi vizsgálatának menete röviden....123
II. A hányadék vizsgálata .....124
Makroskópiai lelet ......124
Mikroskópiai lelet ... .....124
1. Heveny gyomorhurut .......124
2. Idült gyomorhurut és gyomortágulat.......126
3. Idült gyomorfekély.......127
4. A gyomorrák ......128
5. A gyomor mykosisai ........129
6. Croup és diphtheritis......129
7. Bélsárhányás...............129
8. Geny ..........................130
9. Állati élődők ................131
10. A hányadék minősége mérgezéseknél.....131
1. Mérgezés savakkal ................131
a) Kénsav kimutatása ..................131
l)) Salétromsav kimutatása .................132
c) Oxálsav kimutatása .................132
2. Mérgezés lúgokkal ................132
3. Mérgezés fémekkel s azokhoz közelállókkal....132
a) Mérgezés ólomsókkal ........132
b) Mérgezés higanyvegyületekkel .....133
c) Mérgezés rézsókkal .......133
d) Arzénmérgezés...... ....................134
e) Phosphormérgezés ...................134
4. Mérgezés alkaloidákkal..................136
a) Morphin-mérgezés...................136
b) Nicotin-mérgezés ..................137
c) Atropin-mérgezés .....................137
d) Ptomain-mérgezés..................138
5. Mérgezés aethylalkohollal..........141
6. Mérgezés chloroformmal ...... .......141
7. Mérgezés carbollal...................142
8. Mérgezés nitrobenzollal és anilinnel......142
9. Mérgezés kéksavval.................143
Hatodik fejezet: A bélsár.
I. A bélsár vizsgálata szabad szemmel ... ....... 145
II. A bélsár mikroskópiai vizsgálata...... ... ... ... ... ... .... 148
1. A táplálékból származó alkotó részek ............ ... ... 148
a) Növényi rostok........................ ... ... 148
b) Izomrostok ... ... ... ... ... ... .. . ... ... 148
c) Rugalmas rostok......... . ... ......... ... ... 148
d) Kötőszövet .................... ... ... ... 148
e) Zsír ... ... ............. ...... 149
f) Keményítőszemcsék ... ... ............ ... ... . 149
g) Megalvadt fehérje ... ... ... ... ... ... ... ... ... 149
2. A bélhuzamból származó alakelemek ... ... ... ... ... ...150
1. Vörös vérsejtek ... ... ... ... ... ... ... ... ... 150
2. Fehér vérsejtek .. ... ... ... ... ......... ... ... 150
3. Felhám... ...... ............. ... .... ... 150
4. Törmelék ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 151
3. Élődők ... ... ... ... ...... ... ... ... .... 151
A) Növényi élődők ... .... ... .. ... ... ... . . ... 151
a) Nem kórgerjesztő gombák... ... ... ... ... . . .... 152
1. Penészgombák ... .... ... .... .... ... ... 152
2. Sarjadzó gombák ... ... ... ... ............. 152
3. Hasadó gombák ... ... ... ... ... ... ... 152
b) Kórnemző gombák ... ... ......... 155
1. Cholerabacillus .. ... ... ... . . ... 155
2. A cholera nostras bacillusai... ........ ... 160
Sajtspirillumok ... ...... ... ... ... 161
3. Typhusbacillusok ... .... ... ... ... .... 161
4. Gümőbacillusok... .... ................ ... 164
B) Állati élődők ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 164
1. Protozoák ... ... ... ... ...... ... ... ... ... ... 164
1. Rhizopodák ... ... ... ... .... ... ... .. 164
a) Monasok... ... ... ... ....... 164
b) Amoeba coli ... ... ... ... ... .....164
2. Sporozoák ...... ... ... .... ... ... ... ... . 165
3. Infusoriumok ... ... ....................... 165
1. Cercomonas intestinalis... ... ... .... ... 165
2. Trichomonas intestinalis ....................167
3. Paramaecium coli ... ... .................. 167
2. Vermes................................ 167
I. Platodes (Lapos férgek) ... ... ........167
a) Szalagférgek (Cestodes) ........167
1. Taenia saginata (medio canellata) ... ... ... 168
2; Taenia solium ... ... ... ... ...168
3. Taenia nana ... ... ... ........169
4. Taenia flavopunctata ... ....... 170
5. Taenia cucumerina ... ... ..........170
6. Bothriocephalus latus ... ..................171
b) Szívó férgek (Trematodes) ... ...........173
1. Distoma hepaticum ...........................174
2. Distoma lanceolatum ....................175
3. Distoma Rathonisii .....................175
II. Annelides (Gyűrűs férgek) ... ..........175
I. rend. Nematodes .....................175
a) Ascaridák családja.....................175
1. Ascaris lumbricoides............175
2. Ascaris mystax...... ......176
3. Oxyuris vermicularis................. 177
b) Strongylidák családja... .......... 177
Anchilostoma duodenale ... .......177
c) Trichotrachelidák családja .......... 180
1. Trichocephalus dispar (Ostorféreg)... ........180
2. Trichina spirális ... ... ... ...,,180
d) Rhabdonema strongyloides Leuckart ... ... 181
3. Rovarok ... ... ... ..........183
4. Jegeczek ... ... ......... 183
1. Charcot LEYDEN-féle jegeczek ... ... ....... 183
2. Haematoidin jegeczek... ... ... ....... 183
3. Cholesterin ... ......... 184
4. Zsírjegeczek... ... ... ... ... ... ... 184
5. Oxálsavas mész és egyéb szerves sók ... ...... ... .185
6. Szénsavas mész ........................ 186
7. Kénsavas mész... ... ... ............................ 186
8. Phosphorsavas mész ... ... .............186
9. Tripelphosphát..........................186
10. Kénbismút-jegeczek ... ... ... ... ... ...186
III. A bélsár vegyi vizsgálata ... ... ..........187
A) Szerves anyagok ... ... ... ... ... ... ... ... ...... 187
1. Mucin ... ... .... ... ... ... ... ............187
2. Fehérje ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 187
3. Pepton ... ... ... ... ......... ... 187
4. Húgy-anyag ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 188
5. Szénhydrátok ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 188
6. Savak ... ... ... ... .................... ... ... 189
a) Epesavak ... ... ... ...........................189
b) Illó zsírsavak ................... ... ... ... 189
7. Phenol ... ... ... ... ..... ... ... ... ... ... 191
8. Indol és skatol ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 191
9. Cholesterin ... ... ... ......... ......191
10. Festékanyagok ... ... .. ... ... ... 193
1. Urobilin ... ... ... ... ... ... ......... ... 193
2. Vérfestékanyag ... ... ... ... ... ... ...... ... 193
3. Epefestékanyag............. ............ ... 193
11. Bélgázok ..................... ... 193
12. Ptomainok ... ....................... 194
13. Fermentumok ... ...... ......... .... ... 194
B) Szervetlen anyagok ... ....... ... ... 194
IV. A meconium vizsgálata.......... ... ... 194
V. A bélsár mineműsége a bél néhány fontosabb betegségénél .. .... ... 195
1. Heveny bélhurut ................. ... 195
2. Idült bélhurut ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 196
3. Enteritis ulcerosa (bélfekélyek) ... ... ... ... ... ... ... 196
4. Hasi hagymáz ....................... ... 197
5. Dysenteria... ...................... ... 197
6. Cholera... ............................. .... ... 198
7. Véres székletétek ... ... .. .................. 199
8. Epenélküli székletétek... .. ... ... ...... ............199
Hetedik fejezet: A vízelet vizsgálata.
I. A vizelet vizsgálata szabad szemmel ... ... ...... ... ... 201
1. Mennyiség ... ... ...................... 201
2. A vizelet fajsúlya ...................... ... 203
3. A vizelet színe ................................... 204
4. A vizelet kémhatása ..... ... ... ... ... ... ... 206
II. A vizelet mikroskópiai vizsgálata ... ... ... ... ... ... 207
1. A vizelet üledékének alakelemei ... ... ... ... ... 208
1. Vörös vérsejtek ... ... ... ............ ... ... ... 208
2. Fehér vérsejtek ... ... ... ... ... ... ... 209
3. Felhámsejtek....... ... ... ... ... ... 210
4. Húgyhengerek ... ...................... 213
5. Ondó... ................................... ... 223
6. Daganatok részecskéi ... ... ... ... ... .. 224
7. Elődők ... ... ... ... ... ...... ......... 224
1. Gombák...... ... ... ... ... ... ... ... 224
a) Nem kórgerjesztő gombák ............ ... ... 224
b) Kórgerjesztő gombák ... ... ....... 225
2. Ázalagok ... ... ... ... ... ... ... ... 229
3. Férgek ......... ... ... ... ... ... 230
1. Distoma haematobium... ... ... .....230
2. Filaria sanguinis tominis... ... ... ... ...... 230
3. Echinococcusok ... ... .............230
4. Eustrongylus gigas ... ... ... ... ........ 231
5. Ascaridák ... ... ... ......... ....... 231
2. Jegeczes és alaktalan csapadék (Nem szervi üledék) ......... 231
A) Savi kémhatású vizelet üledéke ... ... ... ...... 232
I. Jegeczes üledékek... ... ... ......... 232
1. Húgysav ... ... ... ....... 232
2. Oxálsav ..................... ...233
3. Bilirubin és haematoidin...................233
4. Tripelphosphát.......................235
5. Alkalikus phosphorsavas magnesia ..........235
6. Közömbös, phosphorsavas mész ......... 235
7. Kénsavas mész .....................236
8. Hippursav .............................. 236
9. Cystin....................................236
10. Xanthin ..........................................237
11. Tyrosin és leucin .............................. 238
12. Mész- és magnesia-szappanok ... ........ 240
n. Alaktalan üledék ............................ 240
1. Húgysavas sók .......................... 240
2. Oxálsavas mész ........................ 240
3. Kénsavas mész ................................ 241
4. Törmelékes, sárga vagy barna tömegek ... 241
5. Zsír ........................... 241
B) Lúgos kémhatású vizelet üledéke .............. 241
I. Jegeczes üledék............................. 241
1. Trippelphosphat ....................241
2. Indigó ............................ 242
3. Húgysavas ammoniak...................... 242
4. Phosphorsavas magnesia ................ 243
5. Cholesterin ..................................243
II. Alaktalan üledék ... ... ... ............... 243
1. Húgysavas ammoniak ... ... ...... ... ... ... 243
2. Lúgos phosporsavas földek ......... ......... 243
3. Szénsavas alkalikus földek... ... ... ... .........243
4. Szénsavas mész................................ 243
5. Indigó ... ... ... ... .... ... ............243
III. A vizelet kövecsei ... ......... ......... 244
IV. Idegen testek a vizeletben ... ... ... ............244
III. A vizelet vegyi vizsgálata ... ... ..................... 245
A) Szerves anyagok... ... ... ............ ... ...... .245
I. Fehérje vegyületek ... ... ............. 245
1. Fehérje-vizelés ... ... ... ... ... ... ..........247
a) Albuminuria renalis ... ... ... ... ..247
b) Albuminuria accidentalis ... ... .........250
A fehérje (serumfehérje) kimutatása ... ...... 250
a) Minőleges kimutatása ... ......... ......250
Mennyileges kimutatása ... ......254
2. Pepton vizelés ... ... ...... ... .. .. 258
3. Albumose-vizelés ... ... ... .......... 263
4. Globulin-vizelés ... ... ... ... .........264
5. Fibrin-vizelés ............ ... ........265
6, Vérvizelés... ........................265
7. Haemoglobin-vizelés .................... 266
8. Mucin-vizelés ...................... 267
II. Szénhydratok ................. ...... 267
1. Czukorvizelés ............................. ... 267
a) Epéleti czukorvizelés .......................268
b) Kóros czukorvizelés ...... ........................ 268
A szőllőczukor kimutatása ........ ... ... 268
a) A minőleges kimutatás... ... ... ... ... 268
b) A mennyileges kimutatás. ... ... ... ... 277
2. Levulose-vizelés .................... ... 284
3. Tejczukor-vizelés (Lactosuria) ... ... .... ... ... 285
4. Inosit-vizelés ... .. ......... ...285
5. Dextrin................... 285
6. Állati enyv ......... ...... ..285
III. Epevizelés (Choluria) ............ .. 286
IV. Urobilin-vizelés ........................ 289
V. Aetherkénsavak, azok bomlási termékei (indigokék, skatol,
karbol, parakresol, pyrocatechin, hydrochinon) és aromás
oxysavak ...... ...................292
a) Indican-vizelés... ... ... ... ... ..... 292
b) Skatoxyl-kénsav......................... 295
c) Parakresol-, plienol-aetherkénsav, paraoxyphenyl-eczetsav és paraoxyphenyl-propionsav ... ..........295
Az aetherkénsavak minőleges kimutatása ... ... 296
A vizeletben levő oxysavak minőleges kimutatása .....296
Az aetherkénsav mennyileges kimutatása ... ... 297
A phenolok mennyileges kimutatása ... ...... 298
d) Pyrocatechin ... ... ... ... ..... 299
e) Hydrochinon ... .......... 300
VI. Melanuria .................... 301
VII. Aceton-vizelés .............. 303
VIII. Diacet-vizelés ....................... 305
IX. Lipaciduria (Zsírsavvizelés) ................306
X. Zsírvizelés (Lipuria)......................... 307
XI. Chyluria... ........... .....307
XII. Oxaluria ... ................. 308
XIII. Cystinuria ... ... ..........310
XIV. Húgysavas diathesis............... 310
XV. Húgyanyag ... ........................ 313
XVI. Kreatinin ... .................... 318
XVII. Ptomainok (rothadási alkaloidák) előfordulása... ....... 321
XVIII. Fermentumok előfordulása a vizeletben ........ 324
B) Szervetlen vegyek .........................325
1. Chloridák...................... 325
2. Kénsavas sók... ..................328
3. Phosphorsavas sók ... .................329
4. Szénsavas sók ......................... 333
5. Salétromsavas és salétromossavas sók ........ ... 333
6. Kénhydrogén (Hydrothionuria) .............. ...334
7. Hydrogensuperoxyd .................. 335
8. Gázok a vizeletben .....................335
IV. A vizelet viselkedése a különböző betegségeknél ........ 335
1. A vizelet viselkedése lázas bántalmaknál... ...........335
2. A vizelet viselkedése keringési zavaroknál (pangásos vizelet) ... 337
3. A vizelet viselkedése a húgyszervek megbetegedéseinél... ... ...337
1. Vesebántalmak ...................337
a) Heveny vesegyuladás.................... 337
b) Idült vesegyuladás.......................- 338
c) Vese-zsugor........................ ......338
d) Amyloidvese ........................... 339
e) A vizelet viselkedése uraemiánál .........339
2. Pyelitis calculosa ......... 340
3. Cystitis......................... 340
4. A húgyszervek gümőkórja .............. 341
5. Hólyagkövek és hólyagdaganatok.................. ... 341
6. Urethritis catarrhalis .................... 342
7. Urethritis gonorrhoica ............................ 342
4. A vizelet viselkedése a tápcsatorna megbetegedéseinél ... ... 343
5. A vizelet viselkedése májbántalmaknál .......... 344
6. A vizelet viselkedése diabetes mellitusnál ............. 344
7. A vizelet viselkedése diabetes insipidusnál ... ... .........345
8. A vizelet viselkedése anaemiáknál... ... ............. 345
9. A vizelet viselkedése mérgezéseknél ... ... ...... ... 346
1. Mérgezések savakkal ... ... ... ...... 346
2. Mérgezések lúgokkal ... ... ... ... ... ... ... ... 347
3. Mérgezések fémekkel és fémekhez közel állókkal ... ... ... 348
a) Mérgezés ólomsókkal... ... ... ... ... ... ... ......348
b) Mérgezés higany vegyületekkel ... ... ......... 348
c) Mérgezés rézsókkal ... ... ... ... ... ... ... ......349
d) Arsen-mérgezés ... ... ............ ... 349
e) Phosphor-mérgezés ... ... ... ... ... ... .........349
4. Mérgezés alkaloidákkal ... ... ... ... ... ... ... ... 350
5. Mérgezés aethylalkohollal ... ... ... .... ... ......... 351
6. Mérgezés chloroformmal ... ... ... ... ... 351
7. Mérgezés carbollal ... ... ... ... ... ... 351
8. Mérgezés nitrobenzollal és anilinnel... ... ... ... ... 352
9. Mérgezés szénoxyddal .. . ... ... ... 352
V. Néhány, gyakrabban használt gyógyszer kimutatása a vizeletben ... 353
1. Jodoform, jodsók, bromsók... ... ... ... ... ... 353
2. Salicylsavas sók ... .... 353
3. A vizelet viselkedése chinin, kairin, antipyrin, thallin, antifebrin
és phenacetin adagolása után . .........354
4. Chrysophansav.......... ...............356
5. Santonin ....................- 356
6. Tarmin .......................... 357
7. Naphthalin ..............................357
8. Copaivabalzsam ......... ...... ......... .... 357
Nyolczadik fejezet: Izzadmányok, savógyülemek és cystafolyadékok vizsgálata.
A) Izzadmányok ......................... 358
1. Genyes izzadmányok ................................ 358
I. Makroskópiai kinézésük .............................358
II. Mikroskópiai vizsgálatuk .......................... 359
1. Fehér, vörös vérsejtek és felhámsejtek.................. 359
2. Gombák .............................360
1. Mikrococcusok ............................. 360
2. Gümőbacillusok .................................361
3. Syphilisbacillusok ... ............... 362
4. Actinomyces.................. 363
5. Takonykór-bacillusok.............................. 366
6. Lépfene-bacillusok ... ... ..... .......................... 367
7. Lepra-bacillusok.................................. 368
3. Ázalagok ................................ 369
4. Férgek ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 370
5. Jegeczek . . ... ... ... ... ......... 370
1. Cholesterin-jegeczek ... ... ... ...... ... ... 370
2. Haematoidin jegeczek ... ... ... ... ... .... ... 370
3. Zsírtűk... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 370
4. Tripelphosphat-jegeczek... ... ... ... ... ... ... 370
III. A geny vegyi vizsgálata ... ... ... ... ... ..... 371
2. Savós-genyes izzadmányok ............... 372
3. Eves izzadmányok ... ... ......... ... ... ... ... . 372
4. Vérzéses izzadmányok ... ... ... ... ... ..... 372
5. Savós izzadmányok ... ... ... ... ... ... . ... .......372
6. Chylosus izzadmányok ... ... ......... ... .. 373
B) Savós gyülemek ...... ... ... ... ...........374
C) Tömlőtartalom ... ..... ... ... ... ... ............ 375
1. Echinococcus-tömlők ...... ... ... ... ... ......... 375
2. Petefészek-tömlők... ... ... ... ... ...... ... ... ......376
3. Tömlős vese ... 378
D) A fistulák váladéka ... ... ..................................... 378
Kilenczedik fejezet: A nemi szervek váladékainak vizsgálata.
I. Az ondófolyadék ... ... ... ... ......... ... ......380
1. Az ondófolyadék makroskópiai kinézése ... ... ... ... .. 380
2. Az ondófolyadék mikroskópiai vizsgálata ........380
3. Az ondófolyadék vegyi vizsgálata................382
II. A női nemzőszervek váladéka .......... 382
1. A tejmirigyek váladéka.............382
2. A hüvely váladéka ... ...................... 384
3. Az anyaméh váladéka...................... 385
1. Havi vérzés... .................................. 385
2. Lochialis váladék ............................... 385
Tizedik fejezet: Bakteriológiai vizsgáló módszerek.
I, A mikroskóp ............................388
II. A mikroorganizmusok kimutatása ... .............. 391
III. A mikroorganizmusok tenyésztése.................. 393
a) A sterilizálás módszerei ... ...................... 393
Az eszközök, folyadékok, táptalajok sterilizálása.......... ... 393
b) A táptalajok ... ... ... .... ... .........395
1. Folyékony táptalajok... ... ... ......... 396
2. Szilárd táptalajok ... . .... ... ... ... ... ... ... ... 399
1. Vérsavó ... ... ... ... ... .... ... .. 397
2. Húspepton-gelatin ... ... ... ...... .... 397
3. Agar-agar ... ... .... ... ... ... ... 397
4. Burgonya ......... ... ... ... ... ... ... ... .... 398
c) A Koch-féle tisztára tenyésztés kivitele ...... ... ... 399
1. Lemeztenyészetek ... ... ... ..... ... ... ... ......399
2. Szúrt tenyészetek ... ... ... ... ... ... .... ... 402
3. Tárgylemeztenyészetek .... ........... ......... ... 403
4. Tenyészet függő csöppben... ... ... ... ... ... ... ... 403
IV. Tiszta tenyészetek átvitele állatokba ... ... ... ... ... ... ... 403
a) A levegővel ... ...... .................403
b) A táplálékkal ... .................. ... 403
c) Bőrbe oltással ... ........................ 404
d) Bőr alá oltással.......................... 404
V. A bakteriológiai vizsgálat menete ....................... 404
Tárgymutató ... ..................406