Miért szükséges fogyasztani és tartósítani kertészeti terményeinket? | |
Egészségünk a természet függvénye | 7 |
Szervezetünk tápanyagai | 8 |
Gyümölcs és zöldségféléink tápanyagtartalma | 13 |
Betegségek elleni védelem | 27 |
A tartósítás rövid története | |
A házi tartósítás célja és feladata | 29 |
A gyümölcsök, a szőlő és a zöldségfélék romlásának okai | |
Fizikai elváltozások | 31 |
Kémiai elváltozások | 32 |
Mikrobiológiai változások | 33 |
Gyümölcsök, szőlő és zöldségek tárolása | |
Általános alapelvek | 35 |
A tárolás élettani alapjai | 36 |
Termesztési tényezők | 36 |
A tárolásra alkalmas helyiségek | 38 |
Verem | 38 |
Prizma | 41 |
Félig földbe süllyesztett pince | 43 |
Pince | 45 |
Tárolás teraszon | 45 |
Gyümölcs- és csemegeszőlő-tárolás | 46 |
A tárolóhelyek és -eszközök előkészítése, fertőtlenítése | 46 |
Gyümölcsök téli tárolása | 50 |
Az alma tárolása | 51 |
A körte tárolása | 53 |
A birs tárolása | 54 |
A szőlő tárolása | 54 |
Gyümölcsök rövid idejű tárolása | 57 |
A tárolási idő meghosszabbítása | 58 |
A zöldségfélék téli tárolása | 59 |
Gyökérfélék tárolása | 59 |
A káposztafélék tárolása | 61 |
Hagymafélék tárolása | 62 |
A burgonya tárolása | 63 |
Kabakosok tárolása | 64 |
A paradicsom tárolása | 64 |
A tárolás feltételeinek ellenőrzése | 64 |
Zöldségfélék rövid idejű tárolása | 66 |
Gyümölcs- és zöldségfélék házi gyorsfagyasztása | |
Néhány szó a gyorsfagyasztás elméletéről | 68 |
A nyersanyagok előkészítése gyorsfagyasztáshoz | 70 |
Mosás | 70 |
Tisztítás, magozás, hámozás | 70 |
Csomagolás | 72 |
Egyes gyümölcsök gyorsfagyasztása | 73 |
Gyümölcskrémet | 78 |
Zöldségfélék gyorsfagyasztása | 78 |
Előkészítő munkák | 79 |
Egyes zöldségfélék gyorsfagyasztása | 81 |
A gyorsfagyasztott termékek tárolása | 88 |
Házi konzerv készítése | |
A házi konzerv készítésének rövid elmélete | 90 |
Fizikai tartósító módszerek | 90 |
Tartósítás vegyületek (anyagok) hozzáadásával | 94 |
Biológiai módszerek | 95 |
A házi konzerválásban használt edények, eszközök, gépek | 96 |
Mosó-, besűrítőedények | 96 |
Csírátlanítóedények | 98 |
Segédeszközök | 100 |
A feldarabolás-aprítás-pépesítés eszközei | 104 |
A csomagolás eszközei | 106 |
Befőzéshez használt egyéb segédanyagok | 107 |
A konzerválás segédanyagai | 110 |
Gyümölcsök konzerválása | 116 |
Általános tudnivalók | 116 |
Előkészítési munkák | 118 |
Befőttkészítés | 129 |
Gyümölcshúskészítmények | 170 |
Gyümölcslevek házi készítése | 206 |
Gyümölcskocsonyák | 220 |
Gyümölcsborok készítése | 223 |
Gyümölcsök aszalása | 235 |
Zöldségfélék tartósítása | 242 |
Általános munkák | 242 |
Az egyes zöldségfélék hőkezeléses tartósítása | 246 |
Zöldségfélék eltartása besűrítéssel | 255 |
Tartósítás sózással | 264 |
Tartósítás savanyítással | 264 |
Zöldségfélék szárítása | 294 |
Diétás befőzés | 295 |
Irodalomjegyzék | 300 |